Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου και του Υπουργού Αμυνας της Κύπρου Κώστα Ηλιάδη, καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δηλώσεις των πολιτικών ηγετών σχετικά με την επίσκεψη Τσοχατζόπουλου, οι χθεσινές νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, οι κλεμμένοι εκκλησιαστικοί θησαυροί που εντοπίσθηκαν στη Γερμανία, είναι τα κύρια θέματα, που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", στο κύριο του θέμα το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο "Απορρίπτουν Μορατόριουμ Ηλιάδης και Τσοχατζόπουλος", γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί μορατόριουμ πτήσεων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές παραβιάσεις. Αλλού γράφει ότι την περασμένη Παρασκευή στη Γερμανία, έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη κλεμμένων έργων τέχνης, που αφορούν εκκλησιαστικά έργα από κατεχόμενες εκκλησίες της Κύπρου και τα οποία ανευρέθηκαν σε σπίτι Τούρκου αρχαιοκάπηλου.

Η "Αλήθεια", στο βασικό της θέμα με τίτλο "Εικονικές αερομαχίες", αναφέρεται στις χθεσινές παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας και Αθηνών, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά. Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού Καρανταγί, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι εμφανής η συντριπτική υπεροπλία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μη επιβολή νέων φορολογιών.

"Η Μάχη", με κύριο τίτλο, "Κατακραυγή για Χριστόφια και Βασιλείου", γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε "ανθελληνικό μένος", ζητώντας να μην έρχονται στην Κύπρο τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου είπε ότι δεν θα έπρεπε να παραστεί στην άσκηση "Νικηφόρος", ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στα θέματα που ήγειρε ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά τις επαφές του στην Τουρκία.

"Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο, "Αερομαχίες κοντά στην Πάφο", αναφέρεται στις εικονικές αερομαχίες που διεξήχθηκαν χθες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων, πάνω από την Κύπρο. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην παρουσίαση των τριών ετήσιων προϋπολογισμών του κράτους, από τον Υπουργό Οικονομικών Χιστόδουλο Χριστοδούλου, που έγινε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι κάθε δημόσιος υπάλληλος στοιχίζει στα δημόσια ταμεία, μισό εκατομμύριο λίρες, μέχρι την μέρα συνταξιοδότησης.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο του θέμα, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο, "Αλαζονεία Καρανταγί μετά τις προκλήσεις", αναφέρεται στις αλαζονικές δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ισμαίλ Καρανταγί, αναφορικά με την υπεροχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έναντι των ελληνικών, σε μια προσπάθειά του να ανατρέψει την εικόνα νευρικής αντίδρασης της Τουρκίας, για τη συμμετοχή ελληνικών αεροναυτικών δυνάμεων στην άσκηση "Νικηφόρος". Αλλού γράφει ότι η στρατιωτική βάση της Πάφου θα αξιοποιηθεί πλήρως, σύμφωνα με το συμπέρασμα που εξάγεται από τις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου - Ηλιάδη.

Η "Χαραυγή", στο βασικό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Το πικρό ποτήρι ήπιε ο Υπουργός Οικονομικών", αναφέρεται στις χθεσινές αναφορές του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Καζαμία, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει αυξηθεί, ενώ υπέδειξε ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, για επιβράδυνση των έργων ανάπτυξης για 4,5 χρόνια. Αλλού γράφει ότι η προσπάθεια, για ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ραδιοτηλεόραση, βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", αναφέρεται στις δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας, ότι η Ελλάδα θέλει ειρήνη με την Τουρκία, αλλά όχι σε βάρος των δικαιωμάτων και της επιβίωσής της. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος του λεγόμενου τουρκοκυπριακού χρηματιστηρίου αξιών, απέρριψε πρόταση Ελληνοκύπριου χρηματιστή, που αφορά συνεργασία στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, και είπε ότι εταιρείες από τις ελεύθερες περιοχές, είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στο λεγόμενο τουρκοκυπριακό χρηματιστήριο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
(Σ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 16 October 1997 - 11:26:00 UTC