Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/10/1997 (ΚΥΠΕ) Η νέα τουρκική πρόκληση, παρενόχλησης του αεροσκάφους που μετέφερε από την Κύπρο στην Ελλάδα, τον Υπουργό Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο και η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα Κληρίδης- Κυπριανού για τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με τίτλο "Κινδύνεψε ο Ακης" αναφέρεται στην παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά, του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους που τον μετέφερε στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που έγινε. Η πρώτη φορά ήταν κατά το ταξίδι του κ. Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο για να παρακολουθήσει την άσκηση "Νικηφόρος '97". Σε άλλη είδηση, γράφει ότι μελετάται από το Υπουργείο Υγείας μόνιμο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για έλεγχο του καρκίνου.

Η "Αλήθεια" έχει βασικό τίτλο "Κληρίδης - Κυπριανού τετ - α - τετ τη Δευτέρα" και γράφει ότι στη συνάντηση αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακοινώσει στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ την κατ'αρχήν πρόθεσή του αναφορικά με την υποβολή ή όχι, υποψηφιότητας στις Προεδρικές εκλογές του 1998. Γράφει επίσης ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ε.ΔΗ. σταματούν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες και σημειώνει ότι η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν έντονη.

"Η Μάχη" με τίτλο "Ξεκαθαρίζει ο Κληρίδης - Επίμονο φλερτ ΑΚΕΛ προς ΔΗΚΟ", γράφει ότι η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα Κληρίδης και Κυπριανού, θα είναι καθοριστική και ότι σ'αυτήν ο κ. Κληρίδης θα ανακοινώσει προς τον κ. Κυπριανού, την απόφασή του να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού, επικαλείται πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες το αμερικανικό Πεντάγωνο αναγκάζει την Αγκυρα να επανεξετάσει τις θέσεις της σχετικά με τους S300.

"Η Σημερινή" με τίτλο " 'Βόμβα' το όριο αφυπηρέτησης", προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε να παραταθεί ο χρόνος εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, από το 60ο, στο 65ο-67ο έτος της ηλικίας. Αλλού, αναφέρεται στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του "για την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις σε σχέση με στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο..."

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Επικίνδυνη κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων" γράφει ότι παρά τις αλαζονικές δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ισμαίλ Καρανταγί, με τις οποίες επεχείρησε να "ρίξει τους τόνους", η Αγκυρα κορύφωσε χθες τις προκλήσεις παρενοχλώντας εκ νέου το αεροσκάφος του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Τ/κ Τύπου αλλά και εκτιμήσεις παρατηρητών των εξελίξεων στα κατεχόμενα, επιδεινώνεται η υγεία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αφού οι πληροφορίες μιλούν τώρα για καρδιακές του αρρυθμίες.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Πρωταθλητές αναξιοκρατίας" παραθέτει ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του ΑΚΕΛ σχετικά με την εσωτερική διακυβέρνηση Κληρίδη, την οποία χαρακτηρίζει ως "πρωταθλητή της ημετεροκρατίας και αναξιοκρατίας" και αναφέρεται σε "πρωτόγνωρα αρνητικά", κατά την εκτίμησή του, επιτεύγματα που έγιναν στη διάρκεια της πενταετίας. Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα εκτιμά ότι η συγκυβέρνηση και η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ οδηγείται πριν το τέλος του Οκτώβρη προς διάλυση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου, σχετικά με την παρενόχληση του αεροπλάνου που τον μετέφερε στην Αθήνα από τουρκικά αεροσκάφη και στη δήλωσή του ότι η Τουρκία ενεργεί σαν διεθνής αποσταθεροποιητής, που χρησιμοποιεί ψυχροπολεμικές μεθόδους. Αλλού, αναφέρεται στη σύγκρουση πλοίου υπό κυπριακή σημαία με θαϋλανδέζικο πετρελαιοφόρο στη Σιγκαπούρη και γράφει ότι σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η σύγκρουση δημιούργησε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" αναφέρεται στη χθεσινή, δεύτερη σε διάστημα τριών ημερών, παρενόχληση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, δημιουργώντας νέα ένταση στην περιοχή. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει την επίδοση τίτλων ιδιοκτησίας προσφυγικών κατοικιών σε πρόσφυγες, διότι αυτό θα έστελλε λανθασμένα μηνύματα ως προς την επίσημη πολιτική της ελληνικής πλευράς.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 17 October 1997 - 11:22:27 UTC