Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/10/1997 (ΚΥΠΕ) Η επικείμενη συνάντηση Προέδρου Κληρίδη και Σπύρου Κυπριανού και τα πιθανά αποτελέσματά της, ο απόηχος της παρενόχλησης του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμυνας, στην Αθήνα από τουρκικά αεροπλάνα, οι στρατιωτικές ασκήσεις που προγραμματίζουν οι Τούρκοι για το Νοέμβριο και το βρετανικό διάβημα για την πτήση ελληνικού αεροσκάφους πάνω από τις βάσεις, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με τίτλο "Ξεκαθαρίστε για να έρθω τη Δευτέρα στο Προεδρικό", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριασνού, προτίθεται να συναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη τη Δευτέρα, μόνο σε περίπτωση που ο τελευταίος θα του ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του. Αλλού γράφει ότι το θέμα της παροχής τίτλων ιδικτησίας σε πρόσφυγες εξελίσσεται σε κόντρα μεταξύ Βουλής και Κυβέρνησης, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Κινδύνευσε ο Ακης από την τουρκική παρενόχληση", γράφει ότι σύμφωνα με αφηγήσεις των δημοσιογράφων που συνόδευαν τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας στην Αθήνα, κινδύνευσε ακόμα και η ζωή τους από την τουρκική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι πραγματοποιείται τελικά τη Δευτέρα η απεργία των πρατηριούχων πετρελαιοειδών, αφού τα δύο μέρη, εταιρείες και πρατηριούχοι, επιμένουν στις θέσεις τους.

"Η Μάχη" αναφέρεται στο διάβημα των Βρετανών για την πτήση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τις βάσεις και γράφει ότι η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με διπλωματική γλώσσα αλλά και πρόδηλη δυσφορία τα βρετανικά "νταηλίκια", με αποτέλεσμα η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία να προβεί σε γραπτό διάβημα. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου Κληρίδη σε ελκδήλωση για τα 50χρονα των Κυπριακών Αερογραμμώνστην οποία τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της εταιρείας.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Κρίσιμη συνάντηση Κληρίδη και Κυπριανού για προεδρικές εκλογές" γράφει ότι μετά από χθεσινές δηλώσεις των δυο ανδρών, παρουσιάστηκε εμπλοκή στο θέμα της μελλοντικής συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας δεν είναι βέβαιη. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαμορφώσει τις δικές τους ομάδες εργασίας, που ετοιμάζουν προτάσεις για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να δώσουν απάντηση του τύπου "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" που θα είναι δύο στρατιωτικές ασκήσεις στις αρχές Νοεμβρίου, κατά τις οποίες θα έρθει στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας, ενώ θα προσγειωθούν στα κατεχόμενα, τουρκικά αεροσκάφη. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με ποληροφορίες της εφημερίδας, η τιμή του γάλακτος θα αυξηθεί από την 1η Νοεμβρίου σε 40 σεντ το λίτρο, αντί 35 που πωλείται σήμερα.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου στη Λάρνακα με τις οποίες διακηρύξε ότι θα θέσει τέρμα στο τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας, την οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό και την κοροϊδία του αισθήματος δικαίου του λαού που κατά την εκτίμησή του, σημειώθηκε στην πενταετία Κληρίδη. Αλλού εκτιμά ότι σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις γέφυρες συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, το Προεδρικό μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να μη προβεί σε ανασχηματισμό, αν επανεκλεγεί ο Γλαύκος Κληρίδης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στο διάβημα των Βρετανών για την πτήση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τις βάσεις και γράφει ότι οι Βρετανοί χαρακτήρισαν την εν λόγω πτήση ως "επικίνδυνη και χαζή", δηλώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο επεισόδιο. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία έχει αποτύχει μέχρι τώρα στην προσπάθειά της να βρει το φονικό όπλο της δολοφονίας του Ματθαίου Χριστοφή στο Κοιλάνι, γεγονός που δυσκολεύει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 18 October 1997 - 13:47:33 UTC