Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/10/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και κομματικών προσωπικοτήτων για τις προεδρικές εκλογές, η εξεύρεση κλεμένων κυπριακών θυσαυρών στη Γερμανία, η υπόθεση λαθρεμπορίου ναρκωτικών από την Ολλανδία, και οι έρευνες για τον ψαρά που χάθηκε στη θαλάσσια περιοχή Περβολιών στη Λάρνακα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Ο "Αγών" προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, στην οποία εκτιμά ότι το σκηνικό των προεδρικών εκλογών δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και σημειώνει ότι κάνει τους υπολογισμούς του με την προοπτική ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Αλλού αναφέρεται στις έρευνες για ανεύρεση του 35χρονου ερασιτέχνη ψαρά, Χριστάκη Ξενοφώντος, που χάθηκε στη θαλάσσια περιοχή Κιτίου Περβολιών.

Η "Αλήθεια" προβάλλει συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Χρίστου, στην οποία τονίζει ότι αν το Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί συνεργασία, τότε θα πρέπει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην υπόθεση αρχαιοκαπηλείας κυπριακών θυσαυρών που διερευνά η γερμανική αστυνομία και σημειώνει ότι βρέθηκαν άλλα 15 - 20 κιβώτια και βαλίτσες με αντικείμενα θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας.

Η "Επιλογή" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, αναμένει ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη αναφορικά με την απόφασή του να θέσει ή όχι υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 1998, για να αποφασίσει κατά πόσο θα πάει στην αυριανή συνάντησή τους στο Προεδρικό. Αλλού γράφει ότι 13 Αμμοχωστιανοί ζητούν από την Τουρκία τη γη και την περιουσία τους με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η "Μάχη", με τίτλο "ο Νονός ξεφεύγει", γράφει ότι η Αστυνομία αδυνατεί να φθάσει σ' αυτούς που κρύβονται πίσω από τους δύο ειδικούς αστυνομικούς που έχουν συλληφθεί για υπόθεση λαθρεμπορίου ναρκωτικών από την Ολλανδία, επειδή οι ύποπτοι φοβούνται να μιλήσουν. Σε άλλη είδηση, επικαλούμενη πληροφορίες της, γράφει ότι ο Τάσος Σιμιλλίδης κρατείται σε σπίτι - φρούριο και φαίνεται αποφασισμένος να μην κρύψει τίποτε στην κατάθεσή του στο Κακουργιοδικείο αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Αντώνη Φανιέρου.

Τα "Νέα" γράφουν ότι η Τουρκία αναμένεται να προβεί σε κίνηση εντυπωσιασμού υποβάλλοντας σχέδιο για μείωση της έντασης στην περιοχή, με στόχο την ακύρωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S300. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, με τις οποίες τονίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρασκηνιακές ζυμώσεις με στόχο την εξασφάλιση προδεσμεύσεων που θα γνωστοποιηθούν πριν τις προεδρικές εκλογές.

Η "Σημερινή" γράφει ότι οι Αμερικανοί ζητούν από τους Τούρκους να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το θέμα των στρατευμάτων κατοχής και ότι θεωρούν το θέμα των κατοχικών στρατευμάτων βασικό στοιχείο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα και ότι η Ρωσία θα αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο Κυπριακό.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάληψης, που εδρεύει στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και σε δήμευση των περιουσιών ατόμων που βαρύνονται με τη διάπραξη γενεσιουργών αδικημάτων. Αλλού αναφέρεται σε "προεδρικές" προσπάθειες για πραγματοποίηση της αυριανής συνάντησης Κληρίδη - Κυπριανού στο Προεδρικό και σημειώνει ότι και οι δύο πλευρές εγείρουν θέματα αξιοπρέπειας και γοήτρου.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στην παροχή άδειας στην Τράπεζα Credit Suisse First Boston, της οποίας Αντιπρόεδρος είναι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και σημειώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα απέρριψε χθες ισχυρισμούς ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε χρησιμοποιήσει την επιρροή του για εξασφάλιση της άδειας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι δεσμοφύλακας αντιμετωπίζει πειθαρχικά μέτρα γιατί δάνεισε σε κατάδικο το φορητό του τηλέφωνο.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 19 October 1997 - 15:41:21 UTC