Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές εξελίξεις στο χώρο της συγκυβέρνησης με τις παραιτήσεις των Υπουργών του ΔΗΚΟ, οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές και τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα διορίσει την προσεχή Τρίτη τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα αντικαταστήσουν τους πέντε Υπουργούς του ΔΗΚΟ που αποχωρούν από την κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ΕΔΕΚ απέρριψε ουσιαστικά την πρόταση του ΔΗΚΟ για διμερή συνεργασία στις προεδρικές εκλογές και αντιπρότεινε πολυμερή συνεργασία με όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και των Φιλελευθέρων.

Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με μια άκρως αιφνιδιαστική και εκπληκτική κίνηση θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα την Κύπρο και πως για την επίσκεψη αυτή φέρεται να ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο Κληρίδη. Εξάλλου η εφημερίδα γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα απαντήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα Κόφι Αναν για την επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του στην Κύπρο για να προτείνει συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς ημερομηνία λήξης.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο Κληρίδη ενώ αυτός άρχισε το ψάξιμο για την εξεύρεση των ανικαταστατών τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Μόσχα εμφανίζεται φανερά ενοχλημένη από τα σενάρια του τουρικής άσκησης "Ταύρος" στην κατεχόμενη Κύπρο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και προσβολές ομοιομάτων του πυραυλικού συστήματος S300.

"Η Σημερινή" αναφέρει ότι σε αιφνιδιαστική κίνηση προέβη ψες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και εξήγγειλε νέα επίσημη πολιτική πρόταση για τη συγκρότηση Μετώπου εναντίον του ΔΗΣΥ και του Γλαύκου Κληρίδη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι υπό την πίεση μεγαλοπαραγόντων του τόπου, οι οποίοι συντηρούν οικονομικά το ΔΗΚΟ βρίσκεται ο Σπύρος Κυπριανού προκειμένου να επαναυποστηρίξει την υποψηφιότητα Κληρίδη για την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

"Ο Φιλελεύθερος" εκτιμά ότι οι ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές περιεπλάκησαν μετά την υποβολή των παραιτήσεων των πέντε Υπουργών του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση και γράφει ότι το ΑΚΕΛ φρενάρει σενάρια για τρίτο υποψήφιο και επενδύει στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Σπύρος Κυπριανού προβαίνει σε διακριτικές παρεμβάσεις, με ορόσημο για αποφάσεις τη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι Κύπριος, ο 31χρονος Σαββάκης Σάββα από την Τεμπριά, που διέμενε στο Λίβερπουλ, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την περασμένη τρίτη.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Παραιτήσεις με το στανιό", αναφέρεται στη χθεσινή υποβολή παραιτήσεων εκ μέρους των πέντε υπουργών του ΔΗΚΟ και εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε να τις αποδεχθεί, ώστε οι πέντε να παρίστανται στη σημερινή διάσκεψη Τύπου που θα δώσει. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ενέκρινε τα μέτρα που η Βουλή προτίθεται να πάρει, για να ακυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για τις προσφυγικές οικίες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα επισκεφθεί την Κύπρο τη ερχόμενη Δευτέρα μαζί με τον Τόμας Μίλερ, για επαφές, μεταξύ των οποίων και κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι με βάση πληροφορίες της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, οι Τούρκοι εμποδίζουν την εφαρμογή ενός σχεδίου αναστήλωσης του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 6 November 1997 - 12:14:37 UTC