Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, να υποβάλει υποψηφιότητα για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, δεσπόζει σε όλες τις εφημερίδες του σημερινού Τύπου. Ο Τύπος αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις των κομμάτων στην υποψηφιότητα, καθώς και στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο "Αγών", κάτω από τον τίτλο "Είμαι υποψήφιος", γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, σε μιαν αιφνιδιαστική κίνηση, ανακοίνωσε χθες βράδυ την απόφασή του να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία, τονίζοντας ότι η μεγάλη ώρα για την πλήρη αξιοποίηση των συγκυριών που άρχισαν να αποδίδουν καρπούς στο Κυπριακό, τοποθετείται αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του 1998. Ο "Α" γράφει αλλού ότι δύο φίλες από τη Λεμεσό κέρδισαν το συνολικό ποσό των 417 χιλιάδων λιρών στο ΛΟΤΤΟ από τυποποιημένο δελτίο που πήραν κατά λάθος.

Η "Αλήθεια" προβάλλει την υποψηφιότητα Κληρίδη κάτω από τον τίτλο, "Παρών ο Κληρίδης στη μεγάλη ώρα του Κυπριακού που τοποθετείται εντός του 1998." Η "Α" σε άλλη είδηση, γράφει ότι πολεμικό κλίμα επικρατεί στο Ακρωτήρι αφού το τελευταίο 24ωρο έφθασαν στη βρετανική Βάση σημαντικές ενισχύσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολεμικό υλικό. Οι κινήσεις συνδέονται με την κρίση στο Ιράκ.

Η "Μάχη" κάτω από πηχυαίους τίτλους, "Ο Κληρίδης είπε ναι - διεκδικεί την ανανέωση της λαϊκής εντολής", γράφει ότι έκπληξη ήταν μόνο ο χρόνος της εξαγγελίας. Η "Μ" αναφέρεται στην αντίδραση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρου Κυπριανού, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το Δημοκρατικό Συναγερμό και τόνισε ότι από χθες, το ΔΗΚΟ βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Είπε επίσης ότι ο κ. Κληρίδης πήρε την απόφαση αφού εξασφάλισε "κάτι", κατά την έκφρασή του, από τους Αμερικανούς.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο, "Ξεκαθαρίζει το σκηνικό" γράφει ότι τον Πρόεδρο Κληρίδη βαραίνει ιστορικό χρέος και πολιτική ευθύνη να συνεχίσει για να επιτύχει λύση στο εθνικό πρόβλημα. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι την ώρα της εξαγγελίας δεν την έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Κληρίδης αλλά ο Σπύρος Κυπριανού λόγω της διακοπής της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ. Η "Σ" γράφει στο πρωτοσέλιδο της ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Σχολικής Ερευνας για το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά, οι Κύπριοι μαθητές είναι πρώτοι στο κάπνισμα.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει την υποψηφιότητα Κληρίδη κάτω από τον τίτλο, "Ανανέωση της εντολής ζητά ο Γ. Κληρίδης". Γράφει ότι καταλύτης ως προς το τελικό ξεκαθάρισμα των προθέσεων Κληρίδη για την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας αποδεικνύεται η αιφνίδια επίσκεψη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Αλλού, γράφει ότι χάος θα προκληθεί σήμερα και αύριο στα ταχυδρομεία λόγω της 24ωρης απεργίας στην οποία κατέρχονται από σήμερα το πρωί ανά το παγκύπριο οι ωρομίσθιοι διανομείς.

Η "Χαραυγή" προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της τη διάσκεψη Τύπου του Προέδρου Κληρίδη κάτω από τον τίτλο, "Κύκνειο άσμα..." και γράφει ότι υπό τη βαριά σκιά της αποχώρησης του ΔΗΚΟ δόθηκε η συνέντευξη. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, γράφει η "Χ", έδωσε μια "ανιαρή παράθεση έργων και στοιχείων που απέβλεπαν στη δημιουργία εντυπώσεων." Στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα γράφει για την επέτειο της Μεγάλης Επανάστασης, η οποία κλείνει σήμερα 80 χρόνια ως φωτεινό ορόσημο της πάλης των εργαζομένων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα της "Ο Κληρίδης υποψήφιος και πάλι", προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος τερμάτισε τις προβλέψεις με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του. Αλλού, η "CM" γράφει ότι "χλιαρή" ήταν η ανταπόκριση των κομμάτων στην έκκληση της ΕΔΕΚ για τη δημιουργία ευρείας συμμαχίας για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες δεν επέδειξαν ενθουσιασμό για την πρόταση.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα της "Ο Κληρίδης και πάλι υποψήφιος", αναφέροντας ότι πήρε την απόφαση λόγω του πρωτοφανούς, όπως το χαρακτήρισε, διεθνές ενδιαφέρον και της έναρξης της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Η "CW" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι δεν είναι εναντίον των διαδηλώσεων εναντίον του ψευδοκράτους, αρκεί να διεξάγονται ειρηνικά και να μην δημιουργήσουν ένταση, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
(Α.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 7 November 1997 - 11:58:21 UTC