Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο προεδρικό σκηνικό μετά την εξαγγελία της υποηφιότητας Κληρίδη και ιδιαίτερα οι σχέσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, το ΔΗΣΥ, αλλά και τους Υπουργούς του κόμματός του απασχολούν το σημερινό Τύπο. Προβάλλονται επίσης η προγραμματιζόμενη για τη Δευτέρα έλευση του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

"Ο Αγών" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αποφάσισε να κρατήσει ο ίδιος το Υπουργείο Αμυνας, για το Υπουργείο Εμπορίου βολιδοσκοπήθηκε ο επιχειρηματίας Μιχαλάκης Μιχαηλίδης, στο Εσωτερικών θα διοριστεί ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, ενώ για το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βολιδοσκοπήθηκε ο Ανδρέας Μαντοβάνης και για το Γεωργίας, οι κ. Παπασολομώντος και Στάθης Παπαδάκης. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες, το ΔΗΚΟ δεν αποκλείει συνεργασία με ΔΗΣΥ.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρο Κληρίδη, καλώντας στην οικία του τους πέντε Υπουργούς του κόμματός του και ζητώντας τους να παραιτηθούν αμέσως. Αλλού γράφει ότι εκπρόσωπος της λουξεμβουργιανής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου θα αρχίσουν κανονικά και πως δεν υπάρχει περίπτωση ομηρίας για καμμιά από τις 11 υποψήφιες χώρες.

"Η Μάχη" προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ότι η επίσκεψη Χόλμπρουκ δεν έχει να κάνει με τις προεδρικές εκλογές αλλά σηματοδοτεί την έναρξη της προσωπικής εμπλοκής του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή καταδίκη του Πανίκου Θεμιστοκλέους από το Ακάκι, σε εφτά χρόνια φυλάκιση για βιασμό, και γράφει ότι η Δικαστής Ευθυμία Κολατσή, διαφώνησε με την πιο πάνω ποινή, ζητώντας πιο αυστηρή ποινή και συγκεκριμένα φυλάκιση δέκα ετών.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αποκλείει Κληρίδη ο Κυπριανού", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες αποκλείει την πιθανότητα υποστήριξης της υποψηφιότητας Κληρίδη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν παράγοντες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για συνέχιση της συνεργασίας. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ισμαίλ Τζεμ και ο Υπουργός Προεδρίας Σούκρου Γκιουρέλ, φθάνουν αύριο στα κατεχόμενα για διαβουλεύσεις με τον Ντενκτάς.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι έχει δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στο ΔΗΚΟ μεταξύ του Προέδρου του κόμματος και των Υπουργών του κόμματος, αλλά ιδιαίτερα μετά τους βαρύτατους, όπως αναφέρει η εφημερίδα, χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε ο Σπύρος Κυπριανού για τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο πρώην ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, Γιαν Εγκελαντ, έχει επιλεγεί από τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να περιληφθεί στην ομάδα των μεσολαβητών για επίλυση του Κυπριακού.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "ΑΚΕΛ: Απερχόμενος Πρόεδρος ο Κληρίδης", αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος και ο τόπος της εξαγγελίας της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη, αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι απερχόμενος πρόεδρος. Σε άλλο σημείο γράφει ότι όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ζήτησε από τους πέντε Υπουργούς του κόμματός του να παραιτηθούν αμέσως από την κυβέρνηση, αλλά όπως εκτιμά η εφημερίδα, δεν συμφωνούν και οι πέντε για τέτοια ενέργεια. Σε άλλο σημείο γράφει ότι πιθανολογείται την ερχόμενη εβδομάδα επ' αόριστον απεργία των ταχυδρομικών υπαλλήλων, σε περίπτωση που τα αιτήματα των εκτάκτων, αλλά και μονίμων υπαλλήλων των ταχυδρομείων, δεν ικανοποιηθούν.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 8 November 1997 - 15:39:18 UTC