Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη εξακολουθούν να απασχολούν τον κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, σχόλια και εκτιμήσεις για την επίσκεψη Χόλμπρουκ, ο Ραδιομαραθώνιος και πολιτιστικά και άλλα θέματα.

"Ο Αγών" σημειώνει ότι δεν αποχώρησαν χθες οι υπουργοί του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, όπως τους είχε ζητηθεί και αύριο θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Κληρίδη ώστε να δοθεί ένα τέλος στο σχολιασμό των τελευταίων ημερών, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης. Αναφέρεται ακόμα, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών κατά το 1996, ένας στους δύο Κύπριους ταξίδευσε στο εξωτερικό και υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Κυπρίων και των αλλοδαπών που ταξίδεψαν ανέρχεται στις 365.000.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι οι υπουργοί του ΔΗΚΟ φεύγουν αύριο οριστικά από την κυβέρνηση, παρόλο που διαφωνούν έντονα με τον πρόεδρο του κόμματος. Οι νέοι υπουργοί θα είναι, σύμφωνα με την "Α", ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος ο οποίος θα ασκεί καθήκοντα υπουργού άμυνας, στο υπουργείο εμπορίου θα διοριστεί ο επιχειρηματίας Μιχαλάκης Μιχαηλίδης, στο υπουργείο εσωτερικών ο πρώην έπαρχος Λευκωσίας Γεώργιος Χαραλαμπίδης, στο υπουργείο Γεωργίας ο πρώην έπαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μαντοβάνης και στο υπουργείο εργασίας ο επιχειρηματίας Ευστάθιος Παπαδάκης. Η "Α" προβάλλει συνέντευξη του Ολλανδού Μισιέλ βαν Ρέιν στο ΚΥΠΕ, στην οποία εκφράζει ετοιμότητα να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας ώστε να φυλακιστεί ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος και πρώην συνεργάτης του Αϊντίν Ντικμέν.

Η "Επιλογή" αναφέρεται στην διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, η οποία εκτιμά ότι ο διορισμός του προσωπικού του απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και οι απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης ήταν οι δύο πιο σημαντικές εξελίξεις κατά την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου. Γράφει ότι διακόπηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών τελικά η χθεσινή μίνι κρουαζιέρα του Προέδρου Κληρίδη με το σκάφος του ΚΑΙΤΗ ΙΙ, για άτομα με μεγάλες εισφορές στο Ραδιομαραθώνιο '97. Η κρουαζιέρα απέφερε ποσό πέραν των 20,000 λιρών.

"Η Μάχη" σε ιδιαίτερη ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρει ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού και των στρατηγών, αφού ο Μεσούτ Γιλμάζ τονίζει την ανάγκη να ξεπεραστεί η ένταση στην περιοχή ενώ οι στρατηγοί στρέφονται προς το ναυτικό και τον στρατό για να διατηρήσουν το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφέρει ότι ο Χόλμπρουκ θα μεταβεί στη Μόσχα πριν την έλευσή του στην Κύπρο, με σκοπό να παγώσει την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων με αντάλλαγμα τη συναίνεση των Τ/Κ για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στην Κύπρο, γράφει η "Μ", θα ζητήσει δέσμευση από Κληρίδη και Ντενκτάς ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις αμέσως μετά τις προεδρικές.

"Τα Νέα" προβάλλουν δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ότι έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για συνεργασία και οι ευθύνες για την αποτυχία τόσο του Συνασπισμού της Ελπίδας όσο και της πρότασης για πολυμερή συνεργασία δεν βαραίνουν την ΕΔΕΚ. Γράφει ότι φθάνει στην Κύπρο ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Στέφανος Μανίκας για να μιλήσει σε εκδήλωση στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

"Η Σημερινή" γράφει ότι υπάρχει στροφή από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις προς νέες, όπως είναι οι επαφές επιχειρηματιών, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία. Ο Νορβηγός πρώην ΥΠΕΞ Γιάν Εγκελσον αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο το Δεκέμβριο για να διοργανώσει συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών. Προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ κατά την επιστροφή του από την Αθήνα ότι δεν αναμένεται καμιά σημαντική αλλαγή επί της ουσίας του Κυπριακού και ότι δεν θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις αλλά θα γίνει ανταλλαγή απόψεων.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται σε "εκρηκτική" κατάσταση στο ΔΗΚΟ για το θέμα της αποχώρησης των πέντε υπουργών του κόμματος από την κυβέρνηση και προβάλλει δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Αλέξη Γαλανού, ότι εγείρεται θέμα σεβασμού των πολιτειακών θεσμών από τον Πρόεδρο της Βουλής και διερωτάται γιατί οι πέντε υπουργοί δεν μπορούν να αποχωρήσουν σε δύο ή τρεις μέρες. Το καζίνο Λευκωσίας, φαίνεται ότι θα ανεγερθεί είτε στην περιοχή Αθαλάσσας είτε στο Λυθροδόντα. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει ανέγερση όχι πέραν των έξι καζίνων και όχι εντός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη έγινε για να αναχαιτισθούν οι προσπάθειες του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη να κατέλθει ως υποψήφιος, ο οποίος, σύμφωνα με τη "Χ", υποστηρίζεται από τουλάχιστον πέντε βουλευτές του ΔΗΣΥ και άλλα στελέχη του κόμματος. Περίπου 300 Τ/Κ από τις κατεχόμενες περιοχές, επισκέφθηκαν χθες το θύλακα Κοκκίνων με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης και ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η επίσκεψη έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι μέλη της Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας ξεκίνησαν χθες από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Λευκωσία, την αντικατοχική τους πορεία για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου. Προβάλλει δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, ότι η επίσκεψη Χόλμπρουκ δεν στοχεύει σε συζήτηση του Κυπριακού και ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν επιθυμεί να φύγει από το νησί με "άδεια χέρια", σημειώνοντας παράλληλα ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις των δύο πλευρών.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 9 November 1997 - 15:55:24 UTC