Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/11/1997 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη και οι επαφές του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αποτελούν το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου, που προβάλλει επίσης τις διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές. Ολες οι εφημερίδες αναφέρονται πρωτοσέλιδα στην θετική ανταπόκριση του κυπριακού λαού στο κάλεσμα του Ραδιομαραθωνίου για προσφορά στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

"Ο Αγών" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Μείωση έντασης" αναφέρεται στις επιδιώξεις του κ. Χόλμπρουκ και γράφει ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να προωθήσουν συμφωνία για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στο στρατιωτικό διάλογο. Γράφει σκόμη ότι οι πέντε νέοι Υπουργοί που θα αντικαταστήσουν του Υπουργούς του ΔΗΚΟ ορκίζονται αύριο στις 10 το πρωί και αμέσως μετά θα αναλάβουν καθήκοντα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ο Χόλμπρουκ ζητά" προβάλλει τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου ότι ήρθε στην Κύπρο για να ακούσει την αλήθεια, σημειώνοντας "προκαταβολικά" ότι δεν πιστεύει ότι θα έχει τελεσίδικες απαντήσεις. Αναφέρεται ακόμη σε προσπάθειες από μεμονωμένες περιπτώσεις στο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ για δημιουργία κρίσης στο ΔΗΣΥ που θα έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση της υποψηφιότητας Κληρίδη.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Το Βατερλό Χόλμπρουκ" και προβάλλει δημοσίευμα της "Γκάρντιαν" σύμφωνα με το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο για τον Αμερικανό απεσταλμένο να πείσει την κυπριακή κυβέρνηση να ματαιώσει την εγκατάσταση των S300. Ενταλμα σύλληψης του λεγόμενου "Υπουργού Γεωργίας" του ψευδοκράτους και δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν εξέδωσε η Ιντερπολ και έχει ήδη κοινοποιηθεί στη λεγόμενη αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ο Χόλμπρουκ επιδιώκει συγκεκριμένα βήματα" γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με το δικό του ιδιόμορφο τρόπο επιχειρεί να θέσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα ενώπιον των μερών για να εξασφαλίσει το μέγιστον υπό τις συνθήκες. Επίσης γράφει ότι κρίσιμη συνάντηση με θέμα μιαν πιθανή συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές αναμένεται να έχουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Οργιο διεργασιών χωρίς αποτέλεσμα", γράφει ότι εντείνονται οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές που γίνονται στο παρασκήνιο κυρίως από πλευράς ΔΗΚΟ, στελέχη του οποίου ρίχνουν στο τραπέζι το όνομα του Αλέκου Μαρκίδη, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκόλυνε τους πέντε υπουργούς του ΔΗΚΟ και συντηρεί τις γέφυρες συνεργασίας μαζί του. Σε άλλο σημείο γράφει ότι 40 εκ. χάπια "πανατόλ" καταναλώθηκαν στην Κύπρο το 1996, που σημαίνει ότι κάθε Κύπριος καταναλώνει ένα κάθε τρεις μέρες.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, "ο κύβος ερρίφθη", όπως σημειώνει, για την κάθοδο στις προεδρικές εκλογές του Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος εξαγγέλλει υποψηφιότητα εντός των ημερών, ενώ το Προεδρικό και η ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι "πανικοβλημένοι", όπως σημειώνει, από τις διαβουλεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα με το ΔΗΚΟ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι πιλότοι της Γιουροσύπρια προειδοποιούν με απεργία με τη χθεσινή καταγγελία εκ μέρους της συντεχνίας τους, της διεύθυνσης της εταιρείας και του Υπουργείου Εργασίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή άφιξη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και γράφει ότι με τις δηλώσεις του αποκλείει σύντομα άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ενώ παρόμοια ήταν και η εκτίμηση του Συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αναμένει θεαματικά αποτελέσματα σε μια μέρα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Προεδρίας, Σουκρού Γκιουρέλ, ότι πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, για να υπάρξει μόνιμη λύση στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)
(Κ.Ν.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 11 November 1997 - 15:10:38 UTC