Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή απευθείας συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, στην παρουσία του Προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και οι δηλώσεις του τελευταίου, δεσπόζουν στη σημερινή ειδησεογραφία του κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι διεργασίες των κομμάτων για τις Προεδρικές εκλογές, η ορκωμοσία σήμερα των νέων πέντε υπουργών και ο Ραδιομαραθώνιος που έληξε χθες το βράδυ, με νέο ρεκόρ εισπράξεων.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Αγεφύρωτες διαπιστώσεις", αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις - διαπιστώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στα θέματα της κυριαρχίας και του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων. Αναφέρει επίσης ότι δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην Κύπρο, αυτή τη φορά με την ομάδα που συνέστησε στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Γράφει ακόμη, ότι ορκίζονται σήμερα το πρωί, οι νέοι πέντε υπουργοί που διαδέχονται τους παραιτηθέντες υπουργούς του ΔΗΚΟ.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Αρχισε η μεγάλη πρωτοβουλία των ΗΠΑ" αναφέρεται στην επίσκεψη Χόλμπρουκ σε Λευκωσία και Αγκυρα και στις χθεσινές, υπό την εποπτεία του, συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς. Σημειώνει ότι η πρωτοβουλία θα ενταθεί ανεξάρτητα από τις εκλογές στην Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι σε συνάντηση Αναστασιάδη - Κυπριανού στο τέλος της εβδομάδας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για συνέχιση της συνεργασίας.

"Η Μάχη" προβάλλει την επίσκεψη Χόλμπρουκ και τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, υπό τον τίτλο "Ηλθε, άκουσε και πήγε στην Αγκυρα", τονίζοντας την αναφορά του Αμερικανού διπλωμάτη σε αγεφύρωτες διαφορές των δύο πλευρών, σε τρία βασικά σημεία. Γράφει ακόμα, ότι με τις μετακινήσεις μικρής κλίμακας, που ανακοινώθηκαν, από χθες στην αστυνομία ανέλαβε καθήκοντα νέος Διοικητής στην Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών. Πρόκειται για τον Αστυνόμο Β' Τάσο Παναγιώτου.

"Η Σημερινή" έχει βασικό τίτλο "Με άδεια χέρια έφυγε ο Χόλμπρουκ", ύστερα από τις τετράωρες συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Προσθέτει ότι στις συνομιλίες κυριάρχησε το θέμα της ΕΕ και ειδικά της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές, ενώ σημειώνει ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος ανεχώρησε εσπευσμένα στην Αγκυρα. Για το ραδιομαραθώνιο, γράφει ότι το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε κυμαίνεται στο 1.300.000 λίρες.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Χόλμπρουκ: Περιμένει απάντηση από Αγκυρα" αναφέρει ότι βολιδοσκόπησε τις πλευρές για εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές και επισημαίνει ότι η δεύτερη αιφνίδια επίσκεψη στην Αγκυρα, σ'ένα μήνα, φανερώνει άρνηση από πλευράς Ντενκτάς. Προσθέτει ότι ο Χόλμπρουκ επανέφερε το δόγμα ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από την Κύπρο. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι είναι έδρα μαφιόζων τα κατεχόμενα, όπου ξεπλένεται βρώμικο χρήμα.

"Η Χαραυγή" προβάλλει την επίσκεψη Χόλμπρουκ, κάτω από τον κύριο τίτλο "Γεύση από τα ίδια...", αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου του Αμερικανού Απεσταλμένου, κυριαρχία και προσφυγικό είναι τα ασυμβίβαστα θέματα μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Αλλού προβάλλει δήλωση του ΓΓ της ΠΕΟ, Αβραάμ Αντωνίου, ότι η συνδικαλιστική οργάνωση της οποίας ηγείται, δεν θα επιτρέψει υπόσκαψη της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Η "Cyprus Mail" έχει βασικό τίτλο "Χόλμπρουκ: Συνεχίστε να συνομιλάτε" και σημειώνει ότι στις δηλώσεις του δεν ανεφέρθηκε στην ουσία των συζητηθέντων με Κληρίδη - Ντενκτάς, λόγω "εμπιστευτικότητας", αλλά και ότι δεν ανέμενε άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό κατά τη σύντομη επίσκεψή του. Σε άλλη είδηση, προβάλλει δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού για τις Προεδρικές εκλογές, ότι το ΔΗΚΟ θα ξεκαθαρίσει τη στρατηγική του, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror", αναφερόμενη στις υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τετράωρες συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς, προβάλλει τις δηλώσεις του Αμερικανού επισήμου, ότι δεν αναμένοντο αποτελέσματα τα οποία θα ήταν σημαντικά και σημειώνει την αναφορά στις ασυμβίβαστες διαφορές. Γράφει, ότι ο νέος προορισμός των Κυπριακών Αερογραμμών είναι το Μιλάνο, όπου η εταιρεία θα πετά απ' ευθείας δύο φορές τη βδομάδα.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)
(Κ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 12 November 1997 - 11:54:45 UTC