Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εντεινόμενες διεργασίες στους χώρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του "Ο Αλέκος Μαρκίδης δεν κατέρχεται υποψήφιος" και αναφέρεται σε οριστική απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να μην υποβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές, για την οποία ο κ. Μαρκίδης έχει πληροφορήσει σχετικά και τον Πρόεδρο Κληρίδη την περασμένη Πέμπτη. Γράφει ότι σήμερα στη Λευκωσία πραγματοποιείται μεγαλειώδης προεκλογική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ, με την οποία το κόμμα αρχίζει επίσημα την εκστρατεία του για επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη.

"Η Αλήθεια" στο κύριο θέμα της προβάλλει επίσης την παγκύπρια κινητοποίηση στελεχών του ΔΗΣΥ για τη σημερινή συγκέντρωση υποστήριξης του Γλαύκου Κληρίδη. Αναφέρεται και στην αναβληθείσα για αύριο συνεδρία που είχε ορίσει για σήμερα το ΔΗΚΟ, προκειμένου να αποφασίσει τελεσίδικα ποιά υποψηφιότητα θα υποστηρίξει, γράφοντας ότι η υποψηφιότητα Κυπριανού είναι η καλύτερη επιλογή που τέθηκε ενώπιον των οργάνων του ΔΗΚΟ. Γράφει ότι ο φετινός Νοέμβριος είναι ανάμεσα στους πιο βροχερούς και παραγωγικούς μήνες του αιώνα.

"Η Μάχη" γράφει "σε συναγερμό σήμερα ο ΔΗΣΥ", ο οποίος αρχίζει με ενότητα τον προεκλογικό αγώνα για επανεκλογή Κληρίδη. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι το κόμμα σύσσωμο και συσπειρωμένο θα βαδίσει στις εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι θα βρεθεί τελικά τρόπος για συνεργασία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι τα λεγόμενα του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για τους εποίκους τον έχουν ενοχλήσει αλλά δεν τον έχουν ανησυχήσει.

"Η Σημερινή" αναφέρεται σε "όργιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων", που συνεχίστηκαν μέχρι αργά χθες το βράδυ, στην οικία του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, σχετικά με την υποψηφιότητα που θα υποστηρίξει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι το ΔΗΚΟ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Γράφει ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ ετοιμάζει σχέδιο νέου Συντάγματος, καθώς και ολοκληρωμένες προτάσεις πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, τα οποία θα παρουσιάσει στις συνομιλίες που θα επαναρχίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι οι χθεσινές ζυμώσεις στο ΔΗΚΟ δεν βοήθησαν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές και προσθέτει ότι το κόμμα θα πάρει οριστικές αποφάσεις αύριο, ενώ βολιδοσκοπήσεις γίνονται προς τα αριστερά και στα δεξιά. Αναφέρεται σε συνάντηση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ στην Αθήνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρο Πάγκαλο, κατά την οποία ανασκοπήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Γράφει ότι το Υπουργείο Εμπορίου προωθεί νέα νομοθεσία που θα προβλέπει μέχρι και κλείσιμο ταξιδιωτικών γραφείων που προβαίνουν σε απάτες σε βάρος ταξιδιωτών.

"Η Χαραυγή" στο κύριο θέμα της προβάλλει χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του ανεξάρτητου υποψήφιου Γιώργου Ιακώβου. Σ'αυτή, γράφει, ο κ. Ιακώβου επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο Κληρίδη για 8λανθασμένους χειρισμούς στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ενώ υποστήριξε ότι επιβεβαιώθηκαν όλες οι θέσεις που ο ίδιος είχε διατυπώσει στο παρελθόν. Προβάλλει Τ/κ δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, θα συνιστούσε στον Ραούφ Ντενκτάς να μην παρεμβάλει εμπόδια στην προσπάθεια Χόλμπρουκ στο Κυπριακό, διότι οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες θα ανοίξουν ένα κεντρικό δικοινοτικό γραφείο στο Λήδρα Πάλας, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί σε έξι εβδομάδες περίπου. Γράφει ότι η Κύπρος έχει επανεκλεγεί μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" στο κύριο θέμα της προβάλλει δήλωση του Α' Αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ότι η μοναδική προοδευτική πρόταση που τίθεται ενώπιον του κυπριακού λαού είναι η υποψηφιότητα του Βάσου Λυσσαρίδη. Προβάλλει συνέντευξη της ηρωϊδας δασκάλας της Καρπασίας Ελένης Φωκά, σε αθηναϊκή εφημερίδα, κατά την οποία κατάγγειλε την Τουρκία και δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιο φυσικό πράγμα από του να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΚΝ)
(Α.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 23 November 1997 - 15:44:07 UTC