Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ) Η μη λήψη τελικής απόφασης από την Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) είναι το θέμα που δεσπόζει στο σημερινό Τύπο. Προβάλονται επίσης δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ο τρίτος υποψήφιος του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές θα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης ενώ άλλα μιλούν για το Γιαννάκη Μάτση. Αλλα θέματα που προβάλονται είναι οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ για το θέμα Χάνεϊ.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο, "Νέα αναβολή για τελική απόφαση στο ΔΗΚΟ" αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ δεν πήρε ούτε και χθες, όπως είχε εξαγγείλει, τελικές αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές, αναβάλλοντας τις όποιες αποφάσεις του για την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πρωτοσέλιδό του, ο "Α" γράφει επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα προτείνει στο Δημοκρατικό Συναγερμό τον Αλέκο Μαρκίδη, ως κοινό υποψήφιο των δύο κομμάτων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Η πρόταση θα διαβιβασθεί σε συνάντηση των προέδρων του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, Νίκο Αναστασιάδη και Σπύρο Κυπριανού.

Η "Αλήθεια" προβάλλει το κύριο θέμα με τον τίτλο, "Με αοριστίες περί 'τρίτου' το ΔΗΚΟ δεν πήρε ούτε και χθες τελεσίδικες αποφάσεις" και σημειώνει ότι κάποιες πληροφορίες από το ΔΗΚΟ εμπλέκουν και το όνομα του πρώην αρχηγού του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση. Εξάλλου, γράφει ότι στα χέρια του Σπύρου Κυπριανού βρίσκονταν από χθες επιστολές του Νίκου Αναστασιάδη και του ανεξάρτητου υποψηφίου, Γιώργου Ιακώβου, όπου προτείνουν συνεργασία στο ΔΗΚΟ. Σε άλλη είδηση, η "Α" γράφει ότι στα σκαριά βρίσκεται και δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο, "Αναμονή για τον τρίτο", γράφει ότι το ΔΗΚΟ έχει βρεθεί εξαρτημένο από τον Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος αναχώρησε χθες το απόγευμα και αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδας. Η τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ θα ληφθεί είτε την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Αλλού, η "Μ" αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ασκούν συντονισμένες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να ανάψει το πράσινο φως για την παρουσία της Τουρκίας στη μόνιμη ευρωπαϊκή διάσκεψη.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Φωτογραφίζει Μαρκίδη, ο Σπύρος Κυπριανού" αναφέρει ότι ηγετικοί παράγοντες και στελέχη του ΔΗΚΟ αφήνουν να διαρρεύσει το τελευταίο 24ωρο ότι οι διαβουλεύσεις του κ. Κυπριανού και του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, για την υποψηφιότητα του δεύτερου, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ολα αναμένονται να ξεκαθαρίσουν το Σαββατοκυρίακο. Η "Σ" γράφει επίσης ότι σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, με τη συνεχή ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων, οι Τούρκοι ανατίναξαν το στρατιωτικό διάλογο.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα με τον τίτλο, "Επιμένει σε τρίτο ακόμη ο Κυπριανού". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το ΔΗΚΟ διέρρευσε ότι "παίζουν" με τον Αλέκο Μαρκίδη ή τον πρώην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση. Εξάλλου, η ΕΔΕΚ φρενάρει τη σεναριολογία για στήριξη του Αλέκου Μαρκίδη ενώ η συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο ήταν τεταμένη αφού ο κ. Κυπριανού δεν απεκάλυψε τον "τρίτον" υποψήφιο. Ο "Φ" αναφέρεται στις καταγγελίες Κυπριανού για παρακολούθηση του τηλεφώνου. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει για οποιασδήποτε συνδιαλέξεις του Σ. Κυπριανού ενώ έδωσε εντολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης να διερευνήσει τις καταγγελίες.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι "Επιλογή 'τρίτου' αποφάσισε το ΔΗΚΟ" αφού είναι πλέον δεδομένη η υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τους χειρισμούς και μέσα στα πλαίσια της έγκρισης αυτής, απέκλεισε την υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου. Το θέμα των προεδρικών εκλογών θα απασχολήσει αύριο την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Η "Χ" γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, τα τελευταία 23 χρόνια γεννιούνται περισσότερα αγόρια στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", γράφει ότι μέχρι χθες βράδυ, δεν υπήρχε ακόμη ξεκάθαρη ένδειξη για το όνομα του υποψηφίου του ΔΗΚΟ. Η "CM" αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, ότι θα εγείρει το θέμα των δηλώσεων του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για τους εποίκους, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Πέμπτη στο Λονδίνο.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
(Α.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 25 November 1997 - 7:24:39 UTC