Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/11/1997 (ΚΥΠΕ) Τα τεκτενόμενα στο προεκλογικό σκηνικό, η επίσκεψη Κόρντοβεζ στην Τουρκία και τα ανησυχητικά αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν 1130 παιδιά, μέσα στα πλαίσια του προγράματος "Υγεία του Παιδιού" είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" γράφει ότι κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός εγκαταλείποντας τους ήπιους τόνους ύψωσαν χθες τη φωνή τους με σαφή μηνύματα προς τη κατεύθυνση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρου Κυπριανού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι υπό τη σκιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται καθαρά πλέον αυτή την περίοδο το Κυπριακό καθώς οι αναμενόμενες αποφάσεις των "15" για τη διεύρυνση της Ενωσης θα έχουν ίσως καταλυτικές εξελίξεις στο πρόβλημα του νησιού με δεδομένες τις τουρκικές απειλές για έντονες αντιδράσεις.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης απέρριψε χθες ξεκάθαρα ενδεχόμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας Μαρκίδη, αν τελικά αποφασίσει να είναι υποψήφιος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι ψηλή χοληστερίνη, έλλειψη άσκησης και λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, παχυσαρκία και φυσική κατάσταση σε πολύ χαμηλά επίπεδα χαρακτηρίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών της Στ' τάξης των Δημοτικών Σχολείων.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Νέο κόμμα με ηγέτη το Μαρκίδη", γράφει ότι η ίδρυση κόμματος το οποίο θα προέλθει από τη συγχώνευση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΝΕ.Ο υπό τη δική του προεδρία προτάθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, ώστε να παρακαμφθούν οι όροι που θέτει για να θέσει υποψηφιότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι η απόφαση της ΕΕ για την Κύπρο θα αλλάξει τις παραμέτρους του Κυπριακού και θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έριξε βολές εναντίον του Σπύρου Κυπριανού και έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις, που ερμηνεύονται ως απειλές προς εκείνα τα στελέχη του ΔΗΣΥ που "θα αποπειραθούν να σπάσουν τον τοίχο ενότητας του Δημοκρατικού Συναγερμού". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποστηρίζει ότι τις ενταξιακές συνομιλίες θα πρέπει να διαξαγάγει μια μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν τα "δυο ισότιμα κράτη του νησιού".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Παρέλκουν οι τελικές αποφάσεις για τρίτο", γράφει ότι το θέμα εξεύρεσης τρίτου υποψηφίου εξελίσσεται σε σήριαλ, αφού το ΔΗΚΟ πήρε νέα δεκαήμερη παράταση για συνέχιση των διαβουλεύσεων ενώ αναφέρεται και σε προειδοποίηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με αποδέχτες εντός και εκτός του κόμματος. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διεύθυνσης των Κυπριακών Αερογραμμών και των συντεχνιών της εταιρείας, έχουν οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Δίπλα στο ΑΚΕΛ η φυσική θέση του ΔΗΚΟ", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τις οποίες μόνο αν το ΔΗΚΟ συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ, θα επουλώσει τις πληγές που του προκάλεσε η συνεργασία του με το ΔΗΣΥ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι στις 29 Νοεμβρίου, Ε/κ και Τ/κ οργανώσεις διοργανώνουν για πρώτη φορά με δική τους πρωτοβουλία, ένα ανοικτό σε όλους Φεστιβάλ Ειρήνης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σύμφωνα με τις οποίες και ο ίδιος ο Αλέκος Μαρκίδης ευθύνεται για το γεγονός ότι το όνομά του συζητείται σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, και για τα συνεπαγόμενα πλήγματα που δέχεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα φιλόδοξο, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο εξωραϊσμού της πλατείας του Τροόδους.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι η πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων Credit Suisse First Boston επένδυσε το ποσό των 6,6 δισ. δολαρίων στη Ρωσία μέσω του υπεράκτιου τραπεζικού τομέα της Κύπρου, γεγονός που υπερδιπλασίασε τον ισολογισμό των υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η Ericsson έχει υπογράψει συμφωνία 12 εκατ. λιρών με την ΑΤΗΚ, η οποία θα υπερδιπλασιάσει το δίκτυο GSM της Αρχής, και θα βελτιώσει την ποιότητα των συνδιαλέξεων.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 26 November 1997 - 7:24:42 UTC