Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι συνεχιζόμενες διεργασίες στο πολιτικό πεδίο για σχηματισμό συνεργασιών στις προεδρικές εκλογές, το αναμενόμενο "ξεκαθάρισμα" του σκηνικού με την επιστροφή του Αλέκου Μαρκίδη στην Κύπρο, και το ενδεχόμενο βέτο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για συμμετοχή της Τουρκίας στη μόνιμη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Οχι Αγκυρας σε πρόταση του Χόλμπρουκ", γράφει ότι οι Τούρκοι απέρριψαν πρόταση του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για συμμετοχή των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία της κυπριακής κυβέρνησης στις ενταξιακές. Γράφει ότι οι τρεις αστυνομικοί που παύθηκαν από την Αστυνομία, αλλά δικαιώθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζήτησαν χθες να τους ανατεθούν καθήκοντα όμως τους λέχθηκε ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Η Ελλάδα θα επιμείνει στο βέτο κατά της Τουρκίας", γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να εμποδίσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ενώ παραθέτει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η Κύπρος δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο Εύρος Μαλλιώτης αθωώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, λόγω αμφιβολιών, στην υπόθεση με τα τρύπια κράνη.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κοινές προσπάθειες για εξομάλυνση σχέσεων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν στο παρασκήνιο από ηγετικά στελέχη των δυο κομμάτων, κοινές προσπάθειες για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους, με στόχο τη συνεργασία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ότι η εκκλησία δεν αναμειγνύεται στα κομματικά.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Ξεκαθαρίζει το σκηνικό", γράφει ότι με την επιστροφή του Αλέκου Μαρκίδη από το εξωτερικό, το αργότερο αύριο, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το ξεκαθάρισμα του ονόματος του τρίτου υποψηφίου. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των φοιτητών και αποφοίτων του ΑΤΙ, οι οποίοι ζητούν επαγγελματική κατοχύρωση, αλλά και τη νομοθετική κατοχύρωση του ΑΤΙ, ώστε να διασφαλίζεται η αυτονομία του Ινστιτούτου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ζητούν παρέμβασή μας στην Αθήνα για το βέτο", προβάλλει πληροφορίες ότι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ζητήσει κατά έμμεσο τρόπο από τη Λευκωσία να παρέμβει ώστε η Αθήνα να μη εξασκήσει βέτο για συμμετοχή της Τουρκίας στη μόνιμη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Αλλού γράφει ότι οι κυβερνητικοί γιατροί απέρριψαν χθες κατόπιν ψηφοφορίας, τη συμφωνία των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, με την ΠΑΣΥΔΥ, που τους αφορούσε.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Σχέδιο για φάγωμα Κυπριανού", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, μερίδα στελεχών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, αλλά και του Προεδρικού, επεξεργάζονταν παρασκηνιακά σχέδιο για απομάκρυνση του Σπύρου Κυπριανού από την ηγεσία του κόμματός του, σχέδιο για το οποίο, υποστηρίζει, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν ενήμερος. Γράφει ότι ο Νίκος Ρολάνδης, κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του ΔΗΣΥ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι έποικοι πρέπει να φύγουν", προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η εισροή εποίκων στα κατεχόμενα αποτελεί απειλή και γι' αυτό η αποχώρησή τους πρέπει να είναι μέρος της λύσης του Κυπριακού. Γράφει ότι περίπου 150 εικόνες και τοιχογραφίες που κλάπηκαν από τα κατεχόμενα βρέθηκαν σε διαμέρισμα του Μονάχου, το οποίο νοικίαζε ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊτίν Ντίκμαν.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 29 November 1997 - 8:24:42 UTC