Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες των κομμάτων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές απασχολούν και σήμερα τον κυπριακό Τύπο, τόσο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όσο και σε ρεπορτάζ. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τη μετάβαση 1000 Ε/Κ στον Απόστολο Ανδρέα.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Σοβαρές κινήσεις αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές" προβάλλει συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην οποία αναφέρει ότι τόσο η χώρα του όσο και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη αναμένουν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για να γίνουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, στην οποία παραδέχεται ότι υπήρξαν λάθη κατά τη διάρκεια της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, και από τις δύο πλευρές, τα οποία, όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για νέα συνεργασία των δύο κομμάτων.

"Η Αλήθεια" προβάλλει στον τίτλο της τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού ότι στις "10 Απριλίου (αρχίζουν) οι ενταξιακές της Κύπρου με την ΕΕ" και γράφει ότι ο Κώστας Σημίτης προέβη στην ανακοίνωση αυτή μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πλοίο θησαυρός, που βυθίστηκε το 1872, ενδέχεται να έρθει στο φως το καλοκαίρι του 1999 αν όλα εξελιχθούν θετικά και το ναυάγιο εντοπιστεί από το διεθνή οργανισμό "National Geographic".

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κούρσα Διαδοχής" υποστηρίζει ότι τα ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ ασχολούνται με τη διαδοχή του Γ.Γ. του κόμματος και αναφέρεται σε "εμφύλιο πόλεμο δελφινίων". Γράφει ότι από μηδενική βάση θα αρχίσουν οι νέες διαπραγματεύσεις για συνομολόγηση συμφωνίας αναφορικά με τα αιτήματα των κυβερνητικών γιατρών, μετά την απόρριψη της συμφωνίας κυβέρνησης - ΠΑΣΥΔΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" προβάλλει στο κύριο θέμα τις δηλώσεις Σημίτη ότι οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ δεν χρειάζεται να τραβήξουν σε μάκρος και γράφει ότι αύριο φθάνει ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ. Προβάλλει ρεπορτάζ για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας, όπου γράφει ότι η Αγκυρα κατέχει την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών που εισάγουν οπλικά συστήματα.

"Η Σημερινή" γράφει στον τίτλο της ότι "Σίγουρος ο Κυπριανού, διαφωνεί κάθετα ο Αναστασιάδης - για την υποβολή της υποψηφιότητας του 'τρίτου'", και αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναμένει το τρίτο άτομο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του μέχρι την Τετάρτη, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι που να προδικάζει ότι ο Αλέκος Μαρκίδης θα είναι υποψήφιος. Γράφει ότι μεταξύ των προσκυνητών που πήγαν σήμερα στον Απόστολο Ανδρέα είναι 60 απόδημοι, 416 ασθενείς, 200 ηλικιωμένοι και 200 άτομα από την Καρπασία.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Εκλογικό Ξεκαθάρισμα" χαρακτηρίζει αυτή τη βδομάδα καθοριστική γιατί θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την εξαγγελία του τρίτου υποψηφίου που θα στηρίξει το ΔΗΚΟ και σημειώνει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επιστρέφει σήμερα από το Στρασβούργο. Γράφει ότι προωθείται νέα νομοθεσία για τα κέντρα αναψυχής και δημοσιεύει μεγάλη έρευνα για την αρχαία Αμαθούντα, την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και την ιστορική της σημασία.

"Η Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο δηλώσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου, Γιώργου Ιακώβου, ότι θα στηρίξει τη βιοτεχνία και γράφει ότι η νικηφόρος πορεία του κ. Ιακώβου συνεχίζεται και συσπειρώνει κάθε μέρα και νέες δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αναφέρει ότι δύο νέοι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, ο Αντρέας Παναγιώτου Χατζηκωστής, στη Λεμεσό, και ο Αντώνης Αντωνίου, από την Κοφίνου, σε δυστύχημα που έγινε στη Λάρνακα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει φωτογραφία και ρεπορτάζ για το φεστιβάλ ειρήνης που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, κατά το οποίο Ε/κ και Τ/κ συγκροτήματα έπαιζαν μουσική και υπογράφηκε κοινή διακήρυξη 30 περίπου οργανώσεων από τις δύο κοινότητες με αίτημα την ειρήνη. Γράφει ότι κατά τη παραμονή του ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, θα συναντήσει διάφορες ομάδες ατόμων και μαζί με τον ΥΠΕΞ θα εγκαινιάσουν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 30 November 1997 - 10:24:41 UTC