Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17/11/2006

Η αποστολή επιστολής από το Βοηθό ΓΓ των ΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμάρι προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η δήλωση αξιωματούχου του Eurocontrol για τα προβλήματα ασφάλειας πτήσεων λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα, οι δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για τη διαφωνία τους σε ό,τι αφορά στο θέμα της μείωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Δεν φιμώνεται το ΑΚΕΛ φωνάζει ο Χριστόφιας» γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλυψε και χθες τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, διαμηνύοντας μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου πως δεν πρόκειται να τον απομακρύνει από τη θέση του, παρόλο και που χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επέκρινε τη θέση του κ. Σαρρή στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης. Αλλού αναφέρει πως Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στις Βρυξέλλες πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας, αλλά δεν ζητούν κάτι συγκεκριμένο, διότι γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην ΕΕ.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εναρξη συνομιλίων στο τέλος Μαρτίου» πως με επιστολή του η οποία παραδόθηκε στις δυο πλευρές χθες το μεσημέρι, ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι ζητεί όπως αρχίσουν αμέσως οι εργασίες των Ομάδων Εμπειρογνωμόνων και των Τεχνικών Επιτροπών, για να προετοιμάσουν το έδαφος των ουσιαστικών συνομιλιών ανάμεσα στους ηγέτες των δυο πλευρών. Ο κ. Γκαμπάρι προτείνει όπως αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αλλού αναφέρει πως η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή συμβιβαστική πρόταση για ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Κατά μέτωπον επίθεση ΕΔΕΚ κατά Χριστόφια» αναφέρει πως η ηγεσία της ΕΔΕΚ εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ, κατηγορώντας το ότι αποδυναμώνει τόσο την τριμερή συνεργασία όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αφορμή για την απρόσμενη αυτή εξέλιξη αποτέλεσε συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, στην οποία υποστήριξε ότι ο τέως Υπουργός Αμυνας Κ. Μαυρονικόλας βρισκόταν εκτός θεσμικού πλαισίου του Προέδρου περί αξιοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν υποστήριξε ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αφορά τα ΗΕ και εμπίπτει στις προσπάθειες συνολικής λύσης του Κυπριακού, τις οποίες ενθαρρύνει και στηρίζει η ΕΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στο χορό και ο Γκαμπάρι» πως ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι έστειλε προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιστολές με εισηγήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ανοίγοντας το δρόμο για συνάντησή τους. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία είναι θετική και θα ανταποκριθεί στις εισηγήσεις, γράφει ο "Φ". Αλλού αναφέρει πως δέσμη μέτρων για βελτίωση της ανθρώπινης οδικής συμπεριφοράς εξαγγέλθηκαν χθες σε σεμινάριο για την οδική ασφάλεια, την ίδια ώρα που μετρούμε φέτος 17 νεκρούς λιγότερους από πέρσι.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Νίκης στις 17 Δεκεμβρίου» αναφέρει πως αισιοδοξία νίκης του υποψηφίου της τριμερούς συνεργασίας στη Λάρνακα Ανδρέα Μωυσέως αλλά και σε παγκύπρια βάση έδωσε η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση των κομμάτων της δημοτικής συνεργασίας. Οι Δημήτρης Χριστόφιας, Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου ένωσαν τις φωνές τους, στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης με στόχο μια μεγάλη νίκη των δυνάμεων της συνεργασίας στη Λάρνακα και σε ολόκληρη την Κύπρο. Αλλού αναφέρει πως σαφή προοπτική αποτυχίας της φινλανδικής πρωτοβουλίας διαβλέπει η κυπριακή κυβέρνηση εξαιτίας των τουρκικών θέσεων για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυτό δεν ήταν δυστύχημα» αναφέρεται στη χθεσινή δίκη ενώπιον δικαστηρίου στη Λάρνακα για το θάνατο του 17χρονου Χρίστου Παπίρη για τον οποίον κατηγορούνται τρεις Βρετανοί, οι οποίοι κτύπησαν με το αυτοκίνητό τους τη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν ο Παπύρης και ο επίσης 17χρονος φίλος του Μάριος Δημητρίου. Αλλού αναφέρει πως σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπάζει νερά η συγκυβέρνηση» πως το καράβι της συγκυβέρνησης μπάζει νερά και όσα διαδραματίζονται στις τελευταίες 48 ώρες φανερώνουν το βάθος και το μέγεθος της ρήξης της Τριμερούς, ιδιαίτερα μεταξύ των δυο κορυφαίων πολιτικών αντρών και αξιωματούχων του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής. Αλλού αναφέρει πως κέρδη 130 εκατομμυρίων λιρών μετά τη φορολογία ανακοίνωσε για την εννιαμηνία του 2006 το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 158% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «4 δις ευρώ για την ανοικοδόμηση!» πως πανέτοιμη για την υλοποίηση τυχόν απόφασης για επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της είναι η κυβέρνηση. Το υπολογιζόμενο κόστος της προετοιμασίας και ανοικοδόμησης είναι περίπου 4 δις ευρώ και ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι την παράδοση της περιφραγμένης πόλης στους κατοίκους της είναι τουλάχιστον 2 χρόνια. Αλλού αναφέρει πως προκαλείται βρωμιά και δυσωδία ιδίως στις περιοχές Παλλουριώτισσας Καϊμακλίου από τα λύματα που λιμνάζουν έξω από τα σπίτια.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα «The Cyprus Weekly» με κύριο τίτλο «Αρχίζει η εκλογική κούρσα» γράφει πως άρχισε χθες η εκλογική κούρσα για την τοπική αυτοδιοίκηση, με 84 υποψήφιους για τις θέσεις δημάρχων και εκατοντάδες για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους στις Επαρχιακές Διοικήσεις για τους 33 Δήμους του νησιού. Αλλού αναφέρει πως πολλοί πιλότοι φοβούνται να πετάξουν πάνω από την Κύπρο λόγω των «αυθαίρετων» και συχνά επικίνδυνων οδηγιών που λαμβάνουν από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Στρατηγικής για τη Διαχείριση Πληροφοριών Αεροναυτιλίας Λεξ Χέντριξ.

(ΣΣ. Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 17 November 2006 - 15:19:08 UTC