Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Κένεθ Μπρίλ επιβεβαίωσε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται σχέδια και ιδεες για επίλυση του Κυπριακού, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Ωστόσο, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε πλήρη άγνοια για το σχέδιο που δημοσίευσε η Αθηναική εφημερίδα Επενδυτής.

Ο κύριος Μπρίλ, ανεφερε ότι οι Αμερικανικές προτάσεις θα αξιοποιηθούν μετά τις τουρκικές εκλογές.

Σημείωσε, ακόμη, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν επιτάχυνση της διαδικασίας στους επόμενους μηνες και επανελαβε τους στοχους της χωρας του για εξευρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της Ουάσιγκτων στην ηρωική, όπως την χαρακτήρισε, προσπάθεια που καταβάλλει η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ανν Χέρκους για βελτίωση του κλίματος.

Απο την πλευρά του, ο νεος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης διέψευσε οτι τέθηκε ενώπιον της Κυπριακής Κυβέρνησης συγκεκριμένο Αμερικανικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, ενω επιβεβαίωσε πως Αμερικανοί και Βρετανοί μελετούν κάποια σενάρια σε σχέση με το θέμα.

Εν τω μεταξύ, η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Κουίν φθάνει στην Κύπρο στις 22 Απριλίου για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Ραούφ Ντενκτάς και την Αν Χέρκους.


Αλλαγή φρουράς έγινε το πρωί, σε δύο Υπουργεία και στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στις εννέα, ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου παρέδωσε το Υπουργείο του, στον νέο Υπουργό Τάκη Κληρίδη.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ανέφερε ότι έχει γνώσιν του δύσκολου έργου που τον περιμένει,αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την βοήθεια των συνεργατών του θα το φέρει εις πέρας.

Από την πλευρά του, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, επεσήμανε ότι υπάρχουν σωρεία προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα λόγω των επιτακτικών αναγκών για αναδιάρθρωση σε όλους τους τομείς.

Στις δέκα και τριάντα, ο κύριος Χριστοδούλου, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός Εσωτερικών.

Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο Ντίνος Μιχαηλίδης ειπε ότι διακατέχεται από συγκίνηση που παραδίδει τη θέση του, σε ένα καλό φίλο και στενό συνεργάτη.

Αναφέρθηκε επίσης, σε μικρόψυχους, όπως είπε, κατηγόρους, που τον οδήγησαν στην παραίτησή του ενώ εξέφρασε και αισθήματα υπερηφάνειας, διότι εγκαταλείπει είπε, το Υπουργείο, έχοντας το δικαίωμα και την τιμή να κοιτάζει όλους κατευθείαν στα μάτια.

Τέλος, στις έντεκα και είκοσι, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα Χρήστο Στυλιανίδη.


Τα πυρά που εξαπέλυσε χθες ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, εναντίον του Σπύρου Κυπριανού, ανταπέδωσε το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αναξιοπιστία της κυβέρνησης Κληρίδη οφείλεται σε λανθασμένη νοοτροπία και σε λανθασμένους χειρισμούς των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης, το ΔΗΚΟ επικαλέστηκε τη ρήση του αείμνηστου Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, που λέει ότι για να γίνει ο Γλαύκος Κληρίδης πρόεδρος πρέπει να δει τα αυτιά του χωρίς καθρέφτη.

Και το ΔΗΚΟ, καταλήγει η ανακοίνωση, το 1993 έδωσε στον Γλαύκο Κληρίδη τον καθρέφτη και στον Παντελή Κούρο τη δυνατότητα να μπει στο Προεδρικό.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι είναι πρωτάκουστο να επιρρίπτονται ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κακή εικόνα της Κύπρου.

Πρέπει επιτέλους, τόνισε, η κυβέρνηση, να αναλάβει τις ευθύνες της.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βλέπει την αναγκαιότητα στήριξης της κυβέρνησης από κοινοβουλευτικά κόμματα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, υστερα από συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλη Παπαπέτρου.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση στελεχών του Δημοκρατικου Συναγερμού, υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης καθαρά συναγερμικής, ο κύριος Αναστασιάδης, είπε ότι, την πολιτική του ΔΗΣΥ, εκφράζει ο Πρόεδρος του κόμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να φιμωθούν οποιεδήποτε άλλες απόψεις.

Απο την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου, ανέφερε ότι το κόμμα του, ποτέ δεν έθεσε εκβιαστικά θέμα διεύρυνσης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ανασχηματισμός, με τον κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να αποδειχθεί σαν ένα όπλο πολιτικής δύναμης.

Σε περίπτωση ανασχηματισμού, συνέχισε, οι ΕΔΗ έχουν το δυναμικό εκείνο, που θα μπορούσε να βοηθήσει ενδεχομένως στο κυβερνητικό σχήμα.


Συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την επανεκλογή του, θα δώσει απόψε στις εννέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Η συνέντευξη θα περιστραφεί γυρω απο το Κυπριακό και την ευρωπαική πορεία.

Η τηλεοραση του ΛΟΓΟΥ θα μεταδιδει απευθειας την συνενετυξη με ταυτοχρονη τηλεψηφοφορία.

Στο Στουντιο, πριν και μετα τη συνέντευξη, εκπροσωποι της πολιτικής ζωής θα σχολιάζουν και θα κρινουν την πολιτική και τα αποτελεσματα της πολιτικής Κληρίδη.


Αιχμές κατά του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κύπριανού, άφησε ο τέως Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης διερωτήθηκε γιατί την ίδια ώρα, όπου ξεκινούσε στη Βουλή, η διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών του κυρίου Πουργουρίδη εναντίον του, οι δικές του καταγγελίες, εναντίον του βουλευτή του ΔΗΣΥ, παρέμειναν ως είχαν.

Πιθανό, πρόσθεσε ο κύριος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής, να μην έκρινε πως αυτό ήταν σκόπιμο.

Αναφερόμενος δε στις χθεσινές καταγγελίες του, εναντίον του κυρίου Πουργουρίδη, ο Ντίνος Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι αυτές είναι τεκμηριωμένες και αποδεδειγμένες.

Σήμερα πάντως, ο Χρήστος Πουργουρίδης καταχώρησε στο δικαστήριο, αγωγή λιβέλλου, εναντίον του Ντίνου Μιχαηλίδη, ζητώντας αποζημιώσεις μέχρι 250 χιλιάδες λίρες.

Επίσης εξασφάλισε δικαστικό διάταγμα το οποίο απαγορεύει στον κύριο Μιχαηλίδη να δυσφημεί το πρόσωπό του.

Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, κλήθηκε εξάλλου να σχολιάσει την δημιουργία του νέου πολιτικού σχήματος, λέγοντας πως η κίνηση αυτή θα βρίσκεται στο χώρο του κέντρου, με την ενεργό συμμετοχή του ιδίου.


Ληστεία υπό την απειλή μαχαιριών, διαπράχθηκε τα μεσάνυκτα στην πιτσαρία Ντόμινο, στην Εγκωμη.

Δύο κουκουλοφόροι εισήλθαν στην πιτσαρία, πρόταξαν από ένα μαχαίρι και ζήτησαν χρήματα από τον υπεύθυνο Νίκο Κατσικογιάννη, ο οποίος τους έδωσε χίλιες-εξακόσιες-εξήντα-δύο λίρες, από το χρηματοκιβώτιο.

Οι δύο δράστες στη συνέχεια, έφυγαν πεζοί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες είναι ηλικίας 20 με 30 ετών.

Ο ένας είναι ύψους ενός μέτρου και 80 εκατοστών και φορούσε μαύρο δερμάτινο μπουφάν και σκούρο τζιν παντελόνι.

Ο άλλος είναι ύψους ενός μέτρου και 75 εκατοστών, και φορούσε μαύρο δερμάτινο μπουφάν.


Οικογενειάρχης από την Λευκωσία ειναι ο μεγάλος τυχερός της χθεσινοβραδυνής κλήρωσης του Τζόκερ, ο οποίος κερδίζει ποσό τετρακοσίων- πενήντα-έξι χιλιάδων λιρών.

Ο τυχερός, ο οποίος θέλησε να μείνει ανώνυμος, έχει δύο παιδιά και είναι ιδιοκτήτης βιοτεχνίας.

Οπως ανέφερε σε διάσκεψη τύπου, η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου στο οποίο κατατέθηκε το δελτίο, ο τυχερός έπαιζε τις δύο τελευταίες εβδομάδες τους ίδιους αριθμούς, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΠΑΠ, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του παιχνιδιού, που βρέθηκε επιτυχία πρώτης κατηγορίας στην Κύπρο.


Βραδιά εκπλήξεων στο Λός Αντζελες, όπου ένας ερωτευμένος Σαίξπηρ, μάγεψε και καθήλωσε, κερδίζοντας το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Η επική ταινία "Shakespeare in Love" κέρδισε, απρόσμενα και πανηγυρικά, το Οσκαρ καλύτερης ταινίας γιά το 1999, καθώς και άλλα έξι αγαλματάκια.

Η νεαρή ηθοποιός Γκουά-ινεθ Πάλτροου, πήρε το Οσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

Αλλά και η καταξιωμένη ηθοποιός Τζούντι Ντέντς, κέρδισε το αγαλματάκι γιά τον δεύτερο γυναικείο ρόλο, στην ίδια ταινία.

Το Χόλλυγουντ ομως, επεφύλασσε και άλλες εκπλήξεις, αφού ο Ρομπέρτο Μπενίνι, έγινε ο πρώτος ηθοποιός μη-αγγλοφωνης ταινίας πού κερδίζει το Οσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου.

Η δυναμική παραγωγή του Μπενίνι, κέρδισε και το Οσκαρ καλύτερης ξένόγλωσσης ταινίας.

Οσκαρ σκηνοθεσίας, δόθηκε στον Στήβεν Σπήλμπεργκ γιά την υπερπαραγωγή "H διάσωση του στρατιώτη Ράϊαν".

Αντιπαραθέσεις στη χλιδάτη κινηματογραφική βραδιά, αποτέλεσε η απόφαση να τιμηθεί ο 89χρονος σκηνοθέτης Ηλία Καζάν, γιά την συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

Η απόφαση, δίχασε τον κινηματογραφικό κόσμο.


Στην Τουρκία οπως μεταδόθηκε πρίν από λίγο, η κυβέρνηση Ετζεβίτ επέζησε πρότασης μομφής, η οποία καταψηφίστηκε με 241 ψήφους έναντι 236, πού την υπερψήφισαν.

Η αποτυχημένη πρόταση, στηρίχθηκε από συμμαχία Ισλαμιστών και κοσμικών πολιτικών, πού επεδίωκαν την αναβολή των εκλογών της 18ης Απριλίου.

Σε μιά άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Εθνοσυνελευσης Χικμέτ Τσετίν, κατάφερε να αναβάλει την ψηφοφορία γιά άλλη πρόταση μομφής, πού επίσης είχε σκοπό την αναβολή των εκλογών.


Ο Κώστας Σημίτης, επανεξελέγη χθες βράδυ, Πρόεδρος του Πασόκ, λαμβάνοντας την υποστήριξη του εξηνταπέντε τοις εκατόν των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια του πέμπτου τριήμερου συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα, επί πέντε χιλιάδων οκτακόσιων-εξήντα-οκτώ συνέδρων, οι τρεις χιλιάδες επτακόσιοι-εικοσιτρεις ψήφισαν τον Κώστα Σημίτη.

Στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή, πρώτος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, εξελέγη ο Ακης Τσοχατζόπουλος.


Μόνο εικοσιτετράωρα μακριά, ίσως να βρίσκονται ο γενικευμένος πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο και οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Ενώ στην ταραγμένη επαρχία, οι συγκρούσεις μαίνονται με αμείωτη σφοδρότητα και επεκτείνονται και στην πρωτεύουσα Πρίστινα, το ΝΑΤΟ και οι δυτικοί σύμμαχοι σκληραίνουν τις απειλές τους και δίνουν τελεσίγραφο στον Μιλόσεβιτς, γιά αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου.

Ο επιλεγόμενος μάγος της διπλωματίας, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προσπαθεί να ξεμπλέξει Σέρβους και Αλβανούς από το βούρκο του πολέμου, προειδοποιώντας τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο με σοβαρές συνέπειες, ενώ η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς.

Στο χιονισμένο Κοσσυφοπέδιο, οι Σέρβοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους και φαίνονται αποφασισμένοι γιά όλα, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο τεσσάρων Σέρβων αστυνομικών, σε ενέδρα Αλβανών ανταρτών.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν την υποχώρηση των Αλβανών ανταρτών και την δραματική φυγή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι έχουν μεταβεί στα Σκόπια.

Πάντως, το τελευταίο χαρτί των δυτικών συμμάχων θα παιχθεί απόψε, όταν ο Χόλμπρουκ ξανα-συναντήσει τον Μιλόσεβιτς, περιμένοντας τον, να αναθεωρήσει την αρνητική του στάση.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που πιθανόν να δώσουν λίγες ελαφρές βροχές κυρίως στα παράλια.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 και κατά διαστήματα 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πεσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 7 στα νοτιοανατολικά παράλια, στους 9 στα δυτικά παράλια και στον 1 βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 22 March 1999 - 16:25:37 UTC