Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-06-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΞΑΝΑ
  • [02] ΝΕΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [03] ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
  • [04] ΑΝΑΝ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [05] ΗΠΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [06] ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗ
  • [07] ΕΒΙΑΝ ΗΓΕΤΕΣ ΕΥΡΩ
  • [08] ΕΒΙΑΝ ΣΙΡΑΚ ΜΠΟΥΣ
  • [09] ΓΑΛΛΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [10] ΜΑΛΤΑ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΚΡΟΙ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

  • [01] ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΞΑΝΑ

    Νέα καταιγίδα, με ραγδαίες βροχές και σφοδρούς ανέμους πλήττει και σήμερα την περιοχή της μείζονος Λευκωσίας. Από τις έντεκα το πρωί πυκνά νέφη κάλυψαν την ατμόσφαιρα και άρχισαν αμέσως με΄τά να πέφτουν δαψιλείς βροχές.

    Βροχές και χαλάζι πέφτουν και στην περιοχή του Τροόδους, όπου επικρατεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Η αστυνομία καλεί, με ανακοίνωση, τους οδηγούς αυτοκινήτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν χαμηλές ταχύτητες και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις. Η Πολιτική Αμυνα και ο Δήμος Στροβόλου καλούν τους δημότες να μετακινήσουν οχήματα, που βρίσκονται σε υπόγειους χώρους.

    Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται και τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Αμυνας και της ΕΜΑΚ, που και σήμερα ακόμη συνέχιζαν το έργο της άντλησης νερών από τα πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, υποστατικά και υπόγεια, που πλημμύρισαν από την καταιγίδα του Σαββάτου.

    [02] ΝΕΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Λεπτομερής καταγραφή αρχίζει σήμερα των ζημιών, που προκάλεσε το Σάββατο η πρωτοφανής καταιγίδα, που έπληξε τη μείζονα περιοχή της Λευκωσίας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι μετα την καταγραφή θα ετοιμαστεί έκθεση καί θα υποβληθεί πρόταση στη Βουλή για την έγκριση δαπάνης, που θα διατεθεί για καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

    Ο κύριος Χρίστου πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από το Δήμο Λευκωσίας να ετοιμάσει έκθεση για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και ποιές ελλείψεις σε έργα υποδομής. Ο υπουργός Εσωτερικών είχε ήδη συνάντηση με τον δήμαρχο Λευκωσίας για εκτίμηση της κατάστασης.

    Ο κύριος Χρίστου επεσήμανε, πάντως, ότι κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προχθεσινή θεομηνία. Τόνισε επίσης ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να λαμβάνει τα δικά του προληπτικά μέτρα, να αποφεύγει κακοτεχνίες και να ασφαλίζει την περιουσία και για περίπτωση πλημμυρών.

    [03] ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος συγκάλεσε για τις πέντε το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο, για ενημέρωση και συζήτηση επί της πορείας του Κυπριακού, σε συνάρτηση με τις νέες πραγματικότητες, που δημιουργεί η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις συνομιλίες του στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και θα ανταλλαγούν απόψεις ως προς τα επόμενα βήματα.

    [04] ΑΝΑΝ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο Κόφι Ανάν υποβάλλει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ. Η έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις, που μεσολάβησαν μετά τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση.

    Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού ο Κόφι Ανάν θεωρεί ότι η στάση του Ραούφ Ντενκτάς δεν του αφήνει πολλά περιθώρια για νέα πρωτοβουλία.

    [05] ΗΠΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κιπρισλί γράφει ότι το σχέδιο Ανάν επανέρχεται δριμύτερο και ότι οι τεχνοκράτες εργάζονται πυρετωδώς για την ανέγερση 20 χιλιάδων κατοικιών, που θα στεγάσουν τις 60 χιλιάδες Τουρκοκυπρίους που θα μετακινηθούν όταν επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, για τον σκοπό αυτό Αμερικανοί ειδικοί έχουν επαφές στα Κατεχόμενα.

    Η Κιπρισλί, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, γράφει ότι ο πρόεδρος Μπους είναι εξοργισμένος με τα εμπόδια που παρεμβάλλει ο Ντενκτάς στα θέματα των αποζημιώσεων και της εγκατάστασης και ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας για να παρακαφθούν οι αντιδράσεις.

    [06] ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗ

    Από το 1974 έως σήμερα το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια σε 52 χιλιάδες εποίκους. Η εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί με το 25% του συνολικού πληθυσμού του ψευδοκράτους, που έτσι, υπολογίζεται σε διακόσιες και πλέον χιλιάδες.

    Με βάση τους υπολογισμούς της Κίπρις κάθε χρόνο αποκτούν αδιάκοπα τη λεγόμενη ιθαγένεια, 1793 άτομα, που αναλογούν σε 150 τον μήνα.

    [07] ΕΒΙΑΝ ΗΓΕΤΕΣ ΕΥΡΩ

    Η Ομάδα των Οκτώ συζητεί σήμερα τρόπους αναζωογόνησης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της διεθνούς κοινότητας, όπως η κατάσταση στο Ιράκ, το Μεσανατολικό, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής και η τρομοκρατία.

    Κατά τη χθεσινη πρώτη μέρα των εργασιών της συνόδου συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν την παροχή βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες και τις υπανάπτυκτες χώρες. Η βοήθεια θα είναι οικονομική και υγειονομική και θα στοχεύει στην ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών αυτών και στην αντιμετώπιση πολλών και μεγάλων ασθενειών που τις μαστίζουν, όπως το AIDS.

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τόνισαν ότι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο τρεις ατμομηχανές, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ιαπωνία, αλλά όλοι πρέπει να μπουν στο παιγνίδι.

    ΟΙ εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο.

    [08] ΕΒΙΑΝ ΣΙΡΑΚ ΜΠΟΥΣ

    Στο περιθώριο της συνόδου του Εβιάν, θα έχουν ιδιαίτερη συνάντηση ο πρόεδρος Μπους και ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Η Γαλλία υπήρξε ο πλέον έντονος επικριτής των Ηνωμένων Πολιτειών για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Οι διαφορές απόψεων υπογραμμίστηκαν και χθες, όταν ο πρόεδρος Σιράκ δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαών συμμερίζεται το όραμά του για ένα κόσμο, στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι η μοναδική κυρίαρχη δύναμη.

    [09] ΓΑΛΛΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Στη Γαλλία, τουλάχιστον τέσσερις τουρίστες από το Μαρόκο σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν, όταν ανατράπηκε το λεωφορείο τους, έξω από την πόλη Λαμπουέρ. Είκοσι πέντε από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Το δυστύχημα συνέβη το πρωί, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του λεωφορείου και κτύπησε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα. Την ώρα του δυστυχήματος έπεφταν καταρρακτώδεις βροχές.

    [10] ΜΑΛΤΑ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΚΡΟΙ

    Αρχίζουν σήμερα στη Μάλτα οι δέκατοι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, στους οποίους συμμετέχουν η Κύπρος, η Ανδόρα, το Μονακό, το Λουξεμβούργο, το Λίχτεσταϊν, η Ισλανδία, το Σάν Μαρίνο και η διοργανώτρια χώρα, Μάλτα.

    Η κυπριακή αποστολή αποτελείται από 140 αθλητές και αθλήτριες.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις, θα πέσουν βροχές και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες, που σε μερικές περιοχές θα είναι έντονες και πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, ενώ στις περιοχές των καταιγίδων μεταβλητοί ισχυροί, έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις περιοχές των καταιγίδων ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα παράλια και στους 15 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ τοπικές νεφώσεις είναι πιθανό να φέρουν λίγες βροχές, κυρίως στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους δέκα στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 3 June 2003 - 7:35:47 UTC