Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-09-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΠΙΕΣΕΙΣ
  • [03] ΧΑΝΕΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΚΑΤΕΧ
  • [05] ΕΚΠΡΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
  • [06] ΧΡΥΣΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
  • [07] ΟΗΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  • [08] ΤΑΣΣΟΣ ΟΗΕ
  • [09] ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΗΤΣ
  • [10] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
  • [11] ΕΔΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
  • [12] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΟΑ
  • [13] ΠΑΟΥΕΛ ΙΣΡΑΗΛ
  • [14] ΚΟΥΡΔΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [16] ΚΑΙΡΟΣ Τρίτη 23/09/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Λογικά τα επιχειρήματα του Προέδρου Παπαδόπουλου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, δηλώνει ο Τόμας Γουέστον. Στην τουρκική πλευρά να στραφούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Στον Ντενκτάς επιρρίπτει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού ο Ντέηβιντ Χάνεη. Δεν βοήθησε, είπε, ούτε το πολιτικο στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία.

    Σε ψευδοδικαστήριο οι δυο Ελληνοκύπριοι και ο Τουρκοκύπριος, στο κτηνιατρείο το γαϊδούρι που εγκυμονεί.

    Αρχίζει σήμερα η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται να επιμείνει στην ορθότητα των χειρισμών του στο Ιράκ.

    [02] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΠΙΕΣΕΙΣ

    Ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους, ώστε να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Μιλώντας σε εκδήλωση της παροικίας στην Αστόρια, ο κύριος Γουέστον διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν εντατικές προσπάθειες κατά την κρίσιμη περίοδο μέχρι το Μάιο του 2004. Δήλωσε εξάλλου ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα είναι η καλύτερη ευκαιρία για να εκφρασθεί η πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων. Τόνισε, παράλληλα, ότι οι εκλογές είναι παράνομες και κανείς πλην της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτηρίζοντας εύλογες τις ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κύριος Γουέστον είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη προβληματίζονται για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτό. Οι αλλαγές είπε, αφορούν πρώτο στις ημερομηνίες και δεύτερο στις πρόνοιες των μεταβατικων περιόδων, που σχεδιάστηκαν για διαφορετικές συνθήκες. Εξ άλλου, είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενδιαφέρεται για αλλαγές που αφορούν στη λειτουργικότητα του κράτους εντός της Ευρωπαϊκης Ενωσης και στα μακροοικονομικά μετά την ένταξη, τονίζοντας ότι τα επιχειρήματα αυτά ακούγονται λογικά.

    [03] ΧΑΝΕΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρώην ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέβιντ Χάνεϊ επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη μη λύση του Κυπριακού στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τονίζοντας μάλιστα ότι όσο υπάρχει αυτή η ηγεσία στα κατεχόμενα δεν θα υπάρξει λύση. Σε διάλεξη χθες βράδυ για το Κυπριακό, ο Λόρδος Χάνεϊ επέρριψε ευθύνες και στην Τουρκική Κυβέρνηση, αν και όπως είπε, η Αγκυρα υιοθέτησε πιο θετικές θέσεις εναντί της προηγούμενης κυβέρνησης. Σημείωσε, όμως, ότι υπήρχε μεγάλο χασμα μεταξύ λόγων και υλοποίησης τους, και πως το κατεστημένο και οι στρατιωτικοί στην Τουρκία, δεν βοήθησαν ώστε αυτό να γεφυρωθεί. Ο Λόρδος Χάνει δήλωσε εξάλλου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε ευθύνη για την αποτυχία των τελευταίων συνομιλιών. Ειμαι βέβαιος, είπε, πως αν ο Ντενκτάς και η Τουρκία ήταν έτοιμοι για μια συμφωνία, είτε στην Κοπεγχάγη, είτε στη Χαγη, ο Πρόεδρος Κληρίδης, κάπως πιό πρόθυμα από ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ένοιωθαν την ανάγκη και θα προχωρούσαν. Ο Λόρδος Χάνει υποστήριξε ότι στο παρελθόν, η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς λίγο διέφερε από εκείνη του Ραούφ Ντενκτάς και έκαμε αναφορά στην ατέρμονη, όπως την χαρακτήρισε, κωλυσιεργία της Προεδρίας Κυπριανού και στην απόρριψη από τον Γλαύκο Κληρίδη των ιδεών Γκάλι και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης του 1994.

    [04] ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΚΑΤΕΧ

    Ενώπιον ψευδοδικαστηρίου προσάγονται οι δύο Ελληνοκύπριοι και ο Τουρκοκύπριος που συνελήφθησαν παράνομα από το κατοχικό καθεστώς ενώ επιχειρούσαν να περάσουν ένα γάϊδαρο στα κατεχόμενα με διαβατήριο. Πρόκειται για τους Σάββα Χριστοδούλου και Αντη Κυριάκου, από το Δάλι και τον Τουρκοκύπριο Σαλίχ Τασκέντ. Ενώ η διαδικασία δεν έχει ακόμα αρχίσει, το γαϊδούρι που είναι γένους θηλυκού και βρίσκεται στον δέκατο μήνα της εγκυμοσύνης του, μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο των κατεχομένων. Η εφημερίδα Αφρίκα καλύπτει το επεισόδιο με δόση ειρωνίας, γράφοντας ότι οι συλληφθέντες είναι δύο Ελληνες, ένας Τούρκος και ένας πραγματικός Κύπριος, παραπέμποντας στη φράση του Ραούφ Ντενκτάς για τους γνήσιους Κύπριους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το διαβατήριο της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας των Γαϊδάρων εκδόθηκε στό όνομα "κύριος Κύπρος", με ειδικότητα εργάτη. Η Ορτάμ γράφει εξάλλου ότι συνελήφθησαν τέσσερις κύπριοι, δύο Ελληνοκύριοι, ένας Τουρκοκύπριος και ένας γάϊδαρος της Κύπρου.

    [05] ΕΚΠΡΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης καταδίκασε την ενέργεια του καθεστώτος Ντενκτάς και τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για απελευθέρωση των συλληφθέντων. Χαρακτήρισε την εκδήλωση καί τη χρησιμοποίηση γαϊδουριών ως την καλύτερη ιστορία των τελευταίων χρόνων και διερωτήθηκε ποια κατηγορία θα τους προσάψει το ψευδοκράτος. Ταυτόχρονα, αστειευόμενος, εξέφρασε την ελπίδα να μην απαγορευθεί η μεταφορά του γαϊδάρου στις ελεύθερες περιοχές.

    [06] ΧΡΥΣΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διέψευσε πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αναβολή της άσκησης Νικηφόρος, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον καταβάλλει κάθε φορά προσπάθειες για μείωση της έντασης. Σημείωσε παράλληλα ότι η διεξαγωγή ή ματαίωση της άσκησης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, που ωστόσο δεν υπάρχουν σε αυτό το στάδιο. Κληθείς να πει κατά πόσον η άσκηση της Εθνικής Φρουράς θα ματαιωθεί εάν ματαιωθεί και η Τουρκική άσκηση Ταύρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί. Αφησε πάντως να νοηθεί ότι οι προετοιμασίες για την άσκηση συνεχίζονται, ενώ υπάρχει συνεχής επαφή για το θέμα με την Αθήνα.

    [07] ΟΗΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη η πεντηκοστή όγδοη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους αναμένεται ότι θα επιμείνει στην ορθότητα των χειρισμών του στο θέμα του Ιράκ. Θα εκδηλώνει ωστόσο την επιθυμία του για συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα έγκρισης νέου ψηφίσματος. Το ψήφισμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μπους, θα ανοίγει το δρόμο για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης που θα μοιραστεί με τις αμερικανικές και βρετανικές δυναμείς, το οικονομικό κόστος και τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών χωρίς να γίνεται διαμοιρασμός πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ο οποίος θα ανοίξει τις εργασίες της Συνέλευσης, θα τονίσει ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στο Ιράκ και ότι, ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι σταθερό και δημοκρατικό. Θα δώσει και το στίγμα, πότε μια χώρα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει μονομερώς ασκώντας το δικαίωμα της αυτοάμυνας, ιδίως από όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, σε συνέντευξη στους Νιου Γιορκ Τάϊμς, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του ναι μεν δεν θα υποστηρίξει το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος, ως έχει, αλλά δεν θα ασκήσει βέτο. Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε ότι η χώρα του ζητεί την υιοθέτηση μιας στρατηγικής που να ενώνει και όχι να χωρίζει.

    [08] ΤΑΣΣΟΣ ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη, στις πέντε το απόγευμα ώρα Κύπρου. Στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών και στις επτά το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν. Την Τετάρτη θα προηγηθούν συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Αλβαρο ντε Σότο και τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φθάνει απόψε στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Μπους.

    [09] ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΗΤΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τόνισε την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να διατηρήσει ενεργό το ενδιαφέρον της, για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατόν αποτέλεσμα στις προσπάθειες καταπολέμησης του Εητς. Ο κύριος Ιακώβου προσφώνησε σήμερα το πρωί τη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για το Εητς, που έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών πρέπει να επιτύχει η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για αντιμετώπιση της κατάστασης, μέσω μιας διεθνούς προσπάθειας και διάθεσης πόρων. Ο κύριος Ιακώβου, ανέφερε ότι από το 1986 που το Εητς πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα, η Κύπρος έθεσε το θέμα ψηλά στις προτεραιότητες της, με αποτέλεσμα, η ασθένεια να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με μόνο το μηδέν κόμμα ένα τοις εκατό του πληθυσμού να έχει μολυνθεί.

    [10] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέην δήλωσε ότι οι πολίτες της Κύπρου και της Μάλτας απέκτησαν αυτόματα άδεια εργασίας στην Βρετανία, με την υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης στην Ευρωπαική Ενωση.

    Ο κύριος Μακσέην, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ωστόσο πως οι πολίτες των άλλων οκτώ χωρών, θα αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό, με την πλήρη ένταξή τους στην Ευρωπαική Ενωση το Μάιο του 2004.

    [11] ΕΔΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποσταλούν παρατηρητές από μη κυβερνητικές οργανώσεις στα κατεχόμενα, για τις εκλογές του Δεκεμβρίου, αναγνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την πορεία του Κυπριακού. Οπως αναφέρει ανακοίνωση των Εδή, η παρουσία ξένων παρατηρητών θα ενθαρρύνει τις δημοκρατικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της λύσης του Κυπριακού, ενώ εκ των πραγμάτων θα καταγράψει και θα αναδείξει την παράνομη εγγραφή ψηφοφόρων από το καθεστώς Ντενκτάς. Οι Εδή, προστίθεται, δεν θεωρούν ότι η παρουσία παρατηρητών από μη κυβερνητικές οργανώσεις θα δημιουργήσει προοπτικές αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    [12] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΟΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ο αθλητισμός διαδραματίζει σοβαρότατο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης θεσμών και αξιών. Ο κύριος Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κόα, ανέφερε ότι δημιουργείται το υπόβαθρο για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για ρύθμιση της χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων στα γυμναστήρια. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κόα, Τίτος Χριστοφίδης ανέφερε ότι Οργανισμός αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τη συμπλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προυπολογισμός ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών για κάλυψη αυτών των αναγκών.

    [13] ΠΑΟΥΕΛ ΙΣΡΑΗΛ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε κατανόηση για την άρνηση του Αριέλ Σιαρόν να παγώσει το πρόγραμμα εποικισμού της Δυτικής Οχθης, παρά μόνον όταν η Παλαιστινιακή Αρχή εξουδετερώσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι δεν αναμένει απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο αίτημα της Ουάσινγκτον για πάγωμα του εποικιστικού προγράμματος, γιατί όπως είπε, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για έναν ισραηλινό ηγέτη να φανεί ότι υποκύπτει στις αμερικανικές πιέσεις. Οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν, είπε, όταν αποδειχθεί ότι η παλαιστινιακή πλευρά κάνει κάτι για εξουδετέρωση των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    [14] ΚΟΥΡΔΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Τρεις Κούρδοι αντάρτες του ΠΕΚΑΚΑ σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης που διενήργησαν τουρκικά στρατεύματα στην κεντρική Τουρκία. Οπως μεταδίδεται, οι τρεις αντάρτες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν επειδή αρνήθηκαν να παραδοθούν. Οι αντάρτες του ΠΕΚΑΚΑ ανακοίνωσαν την πρώτη Σεπτεμβρίου ότι τερματίζουν την εκεχειρία που είχαν κηρύξει μονομερώς, επειδή η Αγκυρα αρνείται τον πολιτικό διάλογο μαζί τους.

    [15] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Λογικά τα επιχειρήματα του Προέδρου Παπαδόπουλου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, δηλώνει ο Τόμας Γουέστον. Στην τουρκική πλευρά να στραφούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Στον Ντενκτάς επιρρίπτει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού ο Ντέηβιντ Χάνεη. Δεν βοήθησε, είπε, ούτε το πολιτικο στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία.

    Σε ψευδοδικαστήριο οι δυο Ελληνοκύπριοι και ο Τουρκοκύπριος, στο κτηνιατρείο το γαϊδούρι που εγκυμονεί.

    Αρχίζει σήμερα η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται να επιμείνει στην ορθότητα των χειρισμών του στο Ιράκ.

    [16] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Ο καιρός το απόγευμα θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα ανατολικά και νοτιανατολικά παράλια, θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί, μέτριοι τεσσάρων μποφόρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 32 βαθμοί στο εσωτερικό, 31 στα νότια παράλια, 29 στα δυτικά και 22 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα νότια παράλια, στους 18 στα δυτικά και στους 16 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 23 September 2003 - 10:58:52 UTC