Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-09-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΑΕΡΟ
  • [02] ΚΕΡΑΥΝΟΣ Κ.Α.
  • [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
  • [05] ΤΚ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
  • [06] ΤΚ ΛΙΜΠΗΣΑΝ
  • [07] ΣΕΡΝΤΑΡ ΙΣΛΑΜΙΚΗ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΑΕΡΟ

    Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο δράσης των Κυπριακών Αερογραμμών στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρξουν απολύσεις άλλων τριακόσιων υπαλλήλων. Χθες οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι άρχισαν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποφασίστηκε η απόλυση δώδεκα διευθυντικών και άλλων ανώτερων στελεχών. Ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τις συντεχνίες των υπαλλήλων για το θέμα των απολύσεων. Είπε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης αναμένεται να απολυθούν περισσότεροι από τριακόσιοι υπάλληλοι. Αιτιολογώντας την εξέλιξη αυτή, ο κύριος Λοϊζίδης είπε ότι η εταιρεία έχει επιλέξει τα δρομολόγιά της με αποτέλεσμα να μειωθεί ο στόλος, γεγονός που συνεπάγεται καί μείωση προσωπικού. Ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης θα ανατεθούν υπηρεσίες σε τρίτους με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη μείωσης προσωπικού. Ο κύριος Λοϊζίδης είπε ότι στην πτυχή αυτή υπάρχει έντονη αντίδραση από τις συντεχνίες καί πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για εξεύρεση της χρυσής τομής.

    [02] ΚΕΡΑΥΝΟΣ Κ.Α.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός τόνισε ότι πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι ο εθνικός αερο-μεταφορέας αναγκάζεται να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, λόγω της κακοδιαχείρισης που υπήρξε στο παρελθόν. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κεραυνός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει από το Συμβούλιο να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο δράσης, και να διασφαλίσει ότι στο μέλλον οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε ολοκληρωμένη καί όχι αποσπασματική εφαρμογή του σχεδιου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρόκειται για δυναμικό σχέδιο γι αυτό και δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα όλες οι πρόνοιές του. Είπε επίσης ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών- τεσσάρων εβδομάδων. Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις επικρίσεις για κομματικές παρεμβάσεις καί πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό δεν επιτρέπεται πολιτικός λαϊκισμός.

    [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

    Συνέρχεται από τις οκτώ και τριάντα η Ιερά Σύνοδος για να μελετήσει την ετοιμασία των εκλογικών καταλόγων και των κανονισμών για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Σε δηλώσεις πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει γραπτό υπόμνημα με το οποίο θα ζητά την έναρξη των διαδικασιών για την κένωση του Αρχιεπισκοπού θρόνου. Η Ιερά Σύνοδος, τόνισε, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ιστορίας, οφείλει να προχωρήσει στην τιμητική παύση του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος, όπως ανέφερε, ένεκα χρονίου διανοητικού νοσήματος που είναι αποδεδειγμένο αρμοδίως, δεν δύναται πλέον να ανταποκριθεί στο ύψος των καθηκόντων του. Επομένως, πρόσθεσε, κάθε περαιτέρω παρελκυστική τακτική της Συνόδου δεν δικαιολογείται αλλά επιβάλλεται να παρθούν καθοριστικές αποφάσεις εδώ και τώρα.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

    Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να έχει οικονομικά και πολιτικά οφέλη και για τις δύο πλευρές, προβλέπει σε έκθεσή της η Ευρωπαική Επιτροπή, μία εβδομάδα πριν εισηγηθεί την έναρξη του ενταξιακού διαλόγου με την Αγκυρα. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι πιθανές επιπτώσεις από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη των "25". Οπως σημειώνεται, οι οικονομίες των χωρών μελών θα ωφελούνταν σε μικρό βαθμό από την ένταξη της Τουρκίας, αλλά η ίδια θα οφελείτο σημαντικά από την ένταξή της. Εάν η πρόταση της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, είναι θετική -όπως αναμένεται- οι ηγέτες των χωρών-μελών θα αποφασίσουν τον Δεκέμβριο αν θα κάμουν δεκτή τη σύσταση και θα ορίσουν την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό κόστος από την ένταξη της Τουρκίας από το 2025 και μετά, θα κυμαίνεται από 16 έως 28 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    [05] ΤΚ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

    Ο Τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου του Τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ προς την Ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους κανονισμούς οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων. Η Κίπρις γράφει ότι οι αλλαγές που έγιναν στους κανονισμούς προκαλούν σοκ στους Τουρκοκύπριους. Η Βολκάν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σημείο της επιστολής Ερέλ που γράφει ότι σε περίπτωση που εγκριθούν οι κανονισμοί για την χρηματοδότηση και το απ' ευθείας εμπόριο με τις τροποποιήσεις που ζήτησε η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Βολκάν κατηγόρησε παράλληλα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι φοβούμενο διαρροή ψήφων, επέβαλε συσκότιση σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα των κανονισμών.

    [06] ΤΚ ΛΙΜΠΗΣΑΝ

    Πολλοί Τουρκοκύπριοι θα ακολουθήσουν τα βήματα του Αρίφ Μουσταφά και θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές. Η εφημερίδα Αφρίκα γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι μετά την απόφαση για τον Αριφ Μουσταφά, ξεσηκώθηκαν πολλοί Τουρκοκύπριοι και ήδη εκατόν από αυτούς περιμένουν στη σειρά για να καταθέσουν αγωγές. Γράφει ακόμη ότι Τουρκοκύπριοι δικηγόροι βρίσκονται σε επαφή με Ελληνοκύπριους συναδέλφους τους για τις υποθέσεις αυτές.

    [07] ΣΕΡΝΤΑΡ ΙΣΛΑΜΙΚΗ

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς παρουσιάστηκε στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των Ισλαμικών κρατών στη Νέα Υόρκη με τον τίτλο του αντιπροέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του λεγόμενου τουρκοκυπριακού κράτους. Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου αναφέρεται ότι το ψευδοκράτος θα έχει την ονομασία που αποφασίστηκε κατά την σύνοδο της Κωνσταντινούπολης στις 16 Ιουνίου, δηλαδή τουρκοκυπριακό κράτος, όπως αναφερόταν στο σχέδιο Ανάν. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διευκρίνισε ότι η συμμετοχή του ψευδοκράτους στο φόρουμ Ισλαμικής Διάσκεψης - Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν σημαίνει αναγνώρισή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρος θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών και τοπικά τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 38 βαθμοί στο εσωτερικό, 32 στα νότια και ανατολικά παράλια, 29 στα δυτικά και 28 στα ψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, με ασθενείς βορειοδυτικούς έως βορειανατολικούς ανέμους, δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα ψηλότερα ορεινά και στους 19 στα παράλια.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 30 September 2004 - 11:57:23 UTC