Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-12-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ ΕΔΩ
  • [02] ΑΤΖΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ
  • [04] ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΟΡΥΦΗ
  • [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΧΕΔΙΟ
  • [06] ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ
  • [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΟΣΧΑ
  • [08] ΑΕΡΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
  • [09] ΘΡΑΣΟΥ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
  • [10] ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ ΕΔΩ

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε φθάνει στις δυόμισι το απόγευμα στην Κύπρο, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο επί του προσχεδίου συμπερασμάτων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Ο κύριος Μπαλκενέντε έρχεται στην Κύπρο από την Αθήνα, όπου θα έχει παρόμοιες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [02] ΑΤΖΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Χθες πήγε στην Αγκυρα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Ατζο Νίκολαϊ, ο οποίος συζήτησε το προσχέδιο με την τουρκική κυβέρνηση. Το Κυπριακό, είπε, είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα, που αντιμετωπίζει η Ολλανδική Προεδρία.

    Η χώρα του, πρόσθεσε, προσπαθεί να βρει λύση σε όλα τα προβλήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού, στο οποίο και τα δύο μέρη πρέπει να κάμουν βήματα.

    [03] ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

    Το νέο προσχέδιο κυκλοφόρησε στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων και όπως αποκαλύπτει το Ρόιτερ, παραμένει σ' αυτό η αναφορά ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε ντε φάκτο, όπως αναφέρεται, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τροποποίηση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης, για να καλύψει και τα νέα κράτη-μέλη. Στη σχετική παράγραφο γίνεται μόνο μια μικρή φραστική αλλαγή. Ενώ στο προηγούμενο γινόταν αόριστα αναφορά στα νέα κράτη-μέλη, στο νέο προστέθηκε η λέξη "δέκα".

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μιλά για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της και την καλωσορίζει. Μιλά επίσης για απόλυτα σαφή δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και για ετοιμότητα της Τουρκίας - την οποία επίσης καλωσορίζει - να συνεχίσει να εργάζεται με κράτη μέλη προς επίλυση συνοριακών διαφορών, σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Το προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία για να σημειώσει πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρέπει να αποδείξει ότι εφαρμόζει στην πράξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι ότι απλώς το υιοθετεί.

    [04] ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΟΡΥΦΗ

    Το νέο προσχέδιο δεν κάμνει αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

    Η απόφαση για την ημερομηνία παραπέμπεται στη σύνοδο κορυφής.

    Το Ρόιτερ μεταδίδει ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2005.

    Στο νέο προσχέδιο, η Ολλανδική Προεδρία τροποποίησε την παράγραφο, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται η απόφαση του ενός τρίτου των μελών για να ζητηθεί διακοπή των διαπραγματεύσεων.

    Η πρόταση για διακοπή γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία, ή ύστερα από αίτημα κρατών μελών, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός.

    Η τελική απόφαση λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία.

    [05] ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΧΕΔΙΟ

    Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στην Αθήνα και τη Λευκωσία ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ από τη Σόφια, όπου εκτελεί επίσκεψη, ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι θα τεθούν σε ανώτατο επίπεδο οι θέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας και θα συζητηθεί το νέο αναθεωρημένο σχέδιο της Ολλανδικής Προεδρίας.

    Οι προσπάθειες για βελτίωσή του, τόνισε, θα είναι εντατικές και θα συνεχισθούν έως τις 17 Δεκεμβρίου.

    Ο κύριος Ιακώβου πρόσθεσε ότι η Τουρκία δυσανασχετεί και αντιδρά, επειδή σφοδρή επιθυμία της είναι να λάβει ημερομηνία, χωρίς οποιαδήποτε σχόλια καί όρους

    [06] ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

    Η τουρκική ηγεσία θα εξετάσει σε διευρυμένη σύσκεψη στις τέσσερεις το απόγευμα, το προσχέδιο της Ολλανδικής Προεδρίας. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρόεδρος Αχμέτ Σεζέρ, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογαν, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και υπηρεσιασκοί παράγοντες.

    [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΟΣΧΑ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει το απόγευμα στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Το Κυπριακό, οι διμερείς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει την Πέμπτη, με τον πρόεδρο Πούτιν.

    Οι συνομιλίες Καραμανλή στη Μόσχα ακολουθούν τις συνομιλίες, τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν είχε στην Αγκυρα και θα επισφραγιστούν με την υπογραφή σειράς συμφωνιών.

    Ο Κώστας Καραμανλής θα έχει συνάντηση και με τον Πατριάρχη Αλέξιο.

    [08] ΑΕΡΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

    Την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, θα απαντήσουν στη μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας οι συντεχνίες των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Χθες δόθηκαν στις τέσσερεις από τις πέντε συντεχνίες, υπό μορφή διευκρινιστικού εγγράφου, οι απαραίτητες εξηγήσεις και κάποιες αλλαγές στη μεσολαβητική πρόταση.

    Η συντεχνία των πιλότων απουσίαζε από τη συνάντηση.

    Η αρχικά επ' αόριστον μείωση των μισθών, μετατρέπεται σε μείωση για δύο χρόνια.

    Τα Ταμεία Προνοίας παραμένουν ανεπηρέαστα από τις μισθολογικές μειώσεις και την αναστολή των αυξήσεων, ενώ οι υπεράριθμοι πιλότοι θα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας έως τις 30 Απριλίου. Στη συνέχεια, αν δεν εργοδοτηθούν, θα λάβουν ως αποζημίωση, τρεις μηνιαίους μισθούς. Σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη πιλότων, θα έχουν προτεραιότητα πρόσληψης.

    [09] ΘΡΑΣΟΥ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

    Δυσαρέσκεια εξέφρασε ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου, για τη μετάβαση του πρόεδρου των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνου Λοϊζίδη στις Βρυξέλλες, χωρίς προσυνεννόηση με την κυβέρνηση. Ο κύριος Λοϊζίδης πήγε στις Βρυξέλλες, για να εξασφαλίσει στήριξη της εταιρίας από την Ευρωπαίκή Ενωση.

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά κρίνει - είπε - ότι δεν είναι του παρόντος να ανοίξουν νέα μέτωπα, γι' αυτό θα εξετάσει το θέμα μετά την κατάληξη της προσπάθειας για επιβίωση της εταιρίας.

    Σε ό,τι αφορά τις διαφορές με τις συντεχνίες, ο κύριος Θράσου εξέφρασε την ελπίδα να αξιοποιηθεί η περίοδος έως την ερχόμενη Τρίτη και να υπάρξει κατάληξη σε συναινετικές λύσεις, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους στήριξης της εταιρίας.

    [10] ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕ

    Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της επιστροφής του εθνάρχη Μακαρίου στην Κύπρο, μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, πραγματοποιείται απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου ειδική εκδήλωση, για να τιμηθούν αγωνιστές της Αντίστασης εναντίον του πραξικοπήματος.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει τις ηθικές αμοιβές με τις οποίες η Πολιτεία θα τιμήσει τους Αντιστασιακούς.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις θα φέρουν βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους δέκα στα υψηλότερα ορεινά. //

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και θα σημειωθούν βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών μποφόρ, ενώ στα δυτικά και ανατολικά προσήνεμα παράλια, θα πνέουν μέτροι, τριών με τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά.//


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 7 December 2004 - 14:50:28 UTC