Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 96-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/12/1996 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στη Λάρισα ο Μιλτιάδης Εβερτ. Δηλώσεις Σκανδαλίδη αναμένονται εντός της ημέρας.

Ανοιξαν τις απογευματινές ώρες τρία μπλόκα αγροτών στη βόρεια Ελλάδα. Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κλάδων που πλήττονται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αρχισαν οι κινητοποιήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σε τριήμερη απεργία από σήμερα οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης. Σε απεργία και οι γιατροί του ΙΚΑ. Συλλαλητήριο ναυτεργατών στον Πειραιά.

Ακαρπη η συνάντηση υπουργού Εργασίας και συνταξιούχων οι οποίοι δήλωσαν ότι έφυγαν με άδεια χέρια και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Παγκόσμια ημέρα του παιδιού σήμερα. Περισσότερα από 200 εκατ. παιδιά εργάζονται, σύμφωνα με τη UNICEF.

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα ψηφισθεί ως έχει, δηλώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Ολοκληρώθηκαν οι ελληνοκυπριακές συνομιλίες για την προώθηση του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Ευθύνες στον ανθυποπλοίαρχο Κώστα Ζαχαριά επιρρίπτει το πόρισμα για την πρόσκρουση του πλοίου ΠΗΓΑΣΟΣ στη βραχονησίδα Πάτροκλος.

Τριάντα καταστήματα θα σφραγισθούν και θα κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές στην Πλάκα.

Το ενδεχόμενο του επ'αόριστον κλεισίματος της χωματερής των Ανω Λιοσίων εξετάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αστατος καιρός με βροχές αλλά και διαστήματα βελτίωσης. Ασθενείς έως μέτριοι οι άνεμοι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 3 ως 16 βαθμούς Κελσίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η απόφαση των αγροτών να παραμείνουν αμετακίνητοι για 14η ημέρα στις θέσεις τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, οτι επιδιώκει προσωπικά και μικροκομματικά οφέλη και αναφερόμενος στη στάση των άλλων πολιτικών αρχηγών, είπε οτι σπεύδουν να ευθυγραμμίζονται με τους αγρότες. Ο κ.Ρέππας, υποστήριξε οτι η κοινωνία έχει θεσμούς και όργανα που οφείλουν να δράσουν αποτελεσματικά για την λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται και επανέλαβε οτι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί βία για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Η Νέα Δημοκρατία, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεντιμότητα, εκτιμώντας οτι το μόνο που κάνει είναι να οξύνει το πολιτικό κλίμα.Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Σουφλιά.Τα μπλόκα στη Λάρισα επισκέφθηκε ο Μιλτιάδης Εβερτ και συμμετείχε σε σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ,Κώστα Σκανδαλίδη, του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα,μελών του εκτελεστικού γραφείου, βουλευτών και νομαρχών.

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αλεξανδρούπουλης και απελευθέρωσαν τη γέφυρα Μαϊστρου.Επίσης, άνοιξαν τα μπλόκα στην Ελευθερούπολη Παγγαίου Καβάλας και στη Νέα Μπάφρα Σερρών. Πάντως κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κλάδων που πλήττονται από τις κινητοποιήσεις, και σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, οι ζημιές που έχουν υποστεί μέχρι τώρα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας, φθάνουν τα 150 δις δραχμές.Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας ζητά την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να λήξουν οι καταλήψεις του οδικού δικτύου τη χώρας.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με έγγραφό του προς τον πρωθυπουργό, τον καλεί να παρέμβει αποτελεσματικά.

Τριήμερη απεργία άρχισαν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, ενώ στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο,οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.Επίσης, σε απεργία μέχρι τις 17 του μηνός κατήλθαν και οι γιατροί του ΙΚΑ. Συλλαλητήριο, πραγματοποίησαν στον Πειραιά, οι ναυτικοί οι οποίοι θα αρχίσουν από τη Δευτέρα απεργία διαρκείας. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Η συνομοσπονδία έχει εξαγγείλει πανελλαδικό συλλαλητήριο, για τις 17 του μηνός, οπότε και θα αρχίσει στη Βουλή συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Σε εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις, για τα αποτελέσματα της συνάντησης τους, προέβησαν ο υπουργός Εργασίας και οι εκπρόσωπο των συνταξιούχων. Ο κ.Παπαϊωάννου μίλησε για εναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε οτι με το ΕΚΑΣ ενα σημαντικό τμήμα των συνταξιούχων έχει φθάσει στο 18,8% των αμοιβών του ανειδίκευτου εργάτη. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δήλωσαν οτι φεύγουν με άδεια χέρια και τόνισαν οτι οι ελπίδες τους στηρίζονται πλέον στην κλιμάκωση των αγώνων τους.

Γιορτή της ελπίδας η σημερινή, αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στα παιδιά όλου του κόσμου. Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα όμως, δεν μπορούν να γιορτάσουν τα περίπου 18 εκατομμύρια παιδιά που έχουν πέσει θύματα πολέμου σε 14 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους δουλεύοντας, στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Το θέμα των φοροαπαλλαγών εχει κλείσει για την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί ως έχει κατατεθεί στη Βουλή,δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου στους εκπροσώπους απο τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι ζήτησαν να μη μειωθεί το εισόδημά τους απο την κατάργηση των φοροαπαλλαγών τους. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν οτι απο την κατάργηση του αφορολόγητου και τη μή τιμαριθμοποίηση της κλίμακας η φορολογική τους επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά μέσον όρο κατά 180.000 δρχ. σε ετήσια βάση, πράγμα που δεν πρόκειται να δεχθούν.

Το συντονισμό και την προώθηση της αμυντικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου, εξέτασαν κατά τις διμερείς επαφές τους οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, χθες και σήμερα στην Αθήνα.Ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος επιβεβαιώνουν την πολιτική του ενιαίου αμυντικού χώρου που αποτελεί την πολιτική απάντηση απέναντι στην Τουρκία που απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κ.Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Ευθύνες στον ανθυποπλοίαρχο Κώστα Ζαχαριά του πλοίου Πήγασος το οποίο τον περασμένο Οκτωβριο προσέκρουσε στη βραχονησίδα Πάτροκλος επιρρίπτει η πολυσέλιδη έκθεση των εμπειρογνωμόνων αξιωματικών του Λιμενικού. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, δήλωσε οτι το θέμα παραπέμπεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων, που θα συνεδριάσει τις προσεχείς μέρες.

Τριάντα και πλέον καταστήματα θα σφραγιστούν στην Πλάκα και θα κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια της περιοχής. Σχετική δέσμευση ανέλαβαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί σημαντικότατες παραβιάσεις του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με αποτέλεσμα η Πλάκα να χάνει τη φυσιογνωμία της.

Το επ'αόριστον κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων εξετάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής. Πάντως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, δήλωσε οτι την ερχόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση του νομαρχιακου συμβουλίου Ανατολικής Αττικής θα κατατεθεί η μελέτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για τις περιοχές που μπορούν να υποδεχθούν χώρους υγειονομικής ταφής.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, η Παναχαϊκή, ο Πανηλειακός, ο Απόλλωνας και ο Ιωνικός,προκρίθηκαν στους οκτώ του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, μετά τους σημερινούς επαναληπτικούς αγώνες γιά την τέταρτη φάση. Ο Παναθηναϊκός νίκησε άνετα τον Ηρακλή στο Ολυμπιακό στάδιο με 3-0, ενώ ο ΟΦΗ επεβλήθη του Ιωνικού με 2-0, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρυσμα, αφού η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν είχε επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι με το ενυπωσιακό 7-2. Ακόμη, η Ενωση κέρδισε εύκολα εκτός έδρας την ομάδα των Λύκων με 3-0, η Παναχαϊκή επεβλήθη στην Πάτρα του Αρη με 2-0, ο Πανηλειακός νίκησε στον Πύργο τον Εθνικό Αστέρα με 3-2 και ο Απόλλωνας επικράτησε με 2-0 της Βέροιας στο γήπεδο της Ριζούπολης. Ο αγώνας Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ είναι σε εξέλιξη, ενώ η οκτάδα θα συμπληρωθεί αύριο με την συνάντηση του Εθνικού με τον Ιάλυσο.

Ατυχη στάθηκε η ΑΕΚ στην κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, που έγινε στην Γενεύη, αφού θα αντιμετωπίσει την κάτοχο του τροπαίου και ισχυρότερη ομάδα των 8, την Γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν. Το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου στο Παρίσι και η ρεβάνς στις 20 του ίδιου μήνα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα υπόλοιπα ζευγάρια του Κυπέλλου Κυπελλούχων είναι: Μπενφίκα - Φιορεντίνα, Μπράν Μπέργκεν - Λίβερπουλ, και Μπαρτσελόνα - ΑΙΚ Στοκχόλμης.

Τη Γερμανική Λεβερκούζεν φιλοξενεί η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού για την Ευρωλίγκα ανδρών.Ο αγώνας άρχισε στις 7 παρά τέταρτο. Τέσσερις Ελληνικές ομάδες του μπάσκετ αγωνίζονται απόψε στο γύρο των "32" του Κυπέλλου Κόρατ.Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, ο Αρης αντιμετωπίζει απο τις 7 παρά τέταρτο την Τουρκική Μπεσίκτας και η ομάδα του Σπόρτινγκ υποδέχεται την Ισραηλινή Μακάμπι Ριζόν. Τέλος, η ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου προκρίθηκε στους 16 του κυπέλλου Κόρατς, αφού κέρδισε στο σημερινό επαναληπτικό αγώνα , που έγινε στην έδρα της 92-81 την ιταλική Βαρέζε.

Σε αγώνες της 10ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Βορείου Ομίλου της Γ' Εθνικής κατηγορίας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αμπελόκηποι - Αγροτικός Αστέρας 0-1 Αρτα - Τύρναβος 0-0 Καρδίτσα - Λαμία 1-0 Κολινδρός - Πιερικός 0-1 Απόλλων Λάρισας - Ορέστης Ορεστιάδας 0-0 Αλμωπός Αριδαίας - Ηρακλής Πτολεμαϊδας 1- 0 Μηχανιώνα - Αετός Σκύδρας 1-1 Ολυμπιακός Βόλου - Γιαννιτσά 1-0 και την Κυριακή Λύκοι - Νιγρίτα 2- 0 Ετσι τώρα προηγείται ο Τύρναβος με 23 βαθμούς και ακολουθούν Ορέστης Ορεστιάδας και Καρδίτσα 20, Αμπελόκηποι 18, Αετός Σκύδρας, Λύκοι και Αγροτικός Αστέρας 16.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 246,32 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 408,07, λίρα Κύπρου προς 528,16, γαλλικό φράγκο προς 47,21, ελβετικό φράγκο προς 187,33, γερμανικό μάρκο προς 159,82,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,17, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 218,53 και την ECU προς 307,85 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως μετά το μεσημέρι. ΟΙ άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 3 με 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 11 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό με πρόσκαιρη βροχή, το πρωί, βοριάδες και θερμοκρασία 9 με 14 και 6 με 10 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Wednesday, 11 December 1996 - 18:00:29 UTC