Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/02/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τεταμένη η κατάσταση στο θεσσαλικό κάμπο μετά την αστυνομική ενέργεια να ξεφουσκώσει τα λάστιχα 1.500 τρακτέρ.

Εμμένει στις θέσεις της η κυβέρνηση και καλύπτει τους αστυνομικούς. Εντονες αντιδράσεις από τα κόμματα.

Εντείνονται τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Ενταση το πρωί στη βουλή όταν ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στον υπουργό Παιδείας ερώτηση των κυρίων Τσοβόλα και Κωνσταντόπουλου.

Κάτω από το 7% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Τον Ιανουάριο έτρεχε με 6,8%.

Δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης στο Μακεδονικό, δηλώνει ο Κώστας Σημίτης.

Η Ελλάδα ανοιχτή σε προτάσεις για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εφόσον δεν θίγουν την ακεραιότητά της δηλώνει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης.

Διατηρείται η αναλογία 7 προς 10 στην αμερικανική βοήθεια προς Ελλάδα και Τουρκία.

Αίρεται με βούλευμα το τραπεζικό απόρρητο των καταθέσεων της δημοσιογράφου Ελλης Στάη.

Στις 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη των μελών της Γκριν Πις για τη διαμαρτυρία στη Μότορ Οϊλ.

Πτώση 0,58% στο Χρηματιστήριο.

Ισχυροί βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο σ'όλη τη χώρα. Το θερμόμετρο θα δείξει από -4 ως 10 βαθμούς Κελσίου. Στους 7 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα, στους 5 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στον κόμβο των Μικροθηβών,λίγα χιλιόμετρα έξω απο τη Λάρισα, μετά την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα σε περίπου 1.500 τρακτέρ.Με αντίποινα απείλησε τους αστυνομικούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας,ενώ στην ασφάλεια Βόλου κρατούνται εννέα αγρότες.Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους, δήλωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,που χαρακτήρισε ευρηματική την ενέργεια των αστυνομικών, τόνισε οτι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια καλής θέλησης.Για κράτος βίας και τρομοκρατίας, έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ η Πολιτική Ανοιξη κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι με την επιχείρηση των αστυνομικών, παρανόμησε και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Κλιμακώνεται η ένταση χώρο της Παιδείας, καθώς οι καθηγητές συνεχίζουν για τέταρτη εβδομάδα την απεργία τους,ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα ψηψίσουν στις γενικές τους συνελεύσεις για την περαιτέρω στάση τους.Την Πέμπτη η ΟΛΜΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ στη συνέχιση της απεργίας τους προσανατολίζονται οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί.Αύριο συνεδριάζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία.Ενταση δημιουργήθηκε και στη Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των κυρίων Τσοβόλα και Κωνσταντόπουλου για το εκπαιδευτικό και τους παρέπεμψε στον υπουργό Παιδείας, με αποτέλεσμα αυτοί να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Ραγδαία υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, καθώς για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο 1973 έπεσε κάτω από το 7%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 χρόνων, σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκύπτει οτι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός τρέχει με 6,8% έναντι 8,4% που ήταν τον Ιανουάριο του 1996.

Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει θέση στο θέμα των Σκοπίων, δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Εβερτ.Πρόσθεσε ακόμα,ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την ενδιάμεση συμφωνία και επιδιώκει ανεύρεση ονόματος κοινης αποδοχής, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία που να περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό της.Από την πλευρά του, ο κ.Εβερτ ζήτησε τη χάραξη ενιαίας εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα είναι ανοικτή σε καλοπροαίρετες προτάσεις για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις αυτές δεν αφορούν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας.Την πάγια αυτή θέση επανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, σε ερώτηση για το τι αναμένει το υπουργείο από την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα στα τέλη του μηνός.

Διατηρείται και για το επόμενο οικονομικό έτος η αναλογία του εφτά προς δέκα στην αμυντική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα και την Τουρκία.Στο ίδιο επίπεδο με το περσινό, παραμένει και η προτεινόμενη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο των 15 εκατ δολαρίων.

Αίρεται με βούλευμα το τραπεζικό απόρρητο των καταθέσεων της δημοσιογράφου Ελλης Στάη, η οποία έχει εμπλακεί στη γνωστή υπόθεση της ανάθεσης του καζίνο του Φλοίσβου σε όμιλο επιχειρηματιών. Η Εξεταστική Επιτροπή, ζήτησε να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο της κ.Στάη, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των μελών της.

Αναβλήθηκε για τις 10 Απριλίου, στο πλημμελειοδικείο Κορίνθου, η δίκη των δεκαεπτά μελών της Γκριν Πις που είχαν συλληφθεί, τον περασμένο Νοέμβριο, έξω από τις εγκαταστάσεις της Μότορ Οϊλ, όπου διαμαρτύρονταν για τη ρύπανση που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραμένει στον αθλητισμό, σύμφωνα με πληροφορίες,το ποσό των επτά δισεκατομμυρίων δραχμών, που θα έπαιρνε το Υπουργείο Οικονομικών απο τον ΟΠΑΠ, αφού πρόκειται να αποσυρθεί η σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υφυπουργός Αθλητισμού επεσήμανε στον Πρωθυπουργό, ότι το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων δραχμών, που θέλει να πάρει το Υπουργείο Οικονομικών, είναι απαραίτητο για τον ελληνικό αθλητισμό. Ο κ.Φούρας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για την πορεία της υποψηφιότητας της Αθήνας γιά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που θα γίνει το καλοκαίρι στη χώρα μας και για τα παράνομα στοιχήματα.

Την ήττα με 4-1 γνώρισε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων από την αντίστοιχη της Ισπανίας, στα ημιτελικά του οκταεθνούς τουρνουά Μερίντιαν Καπ που διεξάγεται στην Πορτογαλία με την συμμετοχή των τεσσάρων καλύτερων ομάδων από την Αφρική και την Ευρώπη. Ετσι η εθνική μας δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό της διοργάνωσης, αφού υπέστη στην Αλβέρκα την πρώτη της ήττα στο τουρνουά.

Να επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις, προκειμένου να σταματήσουν τα τα υβριστικά συνθήματα που ακούγονται σε γήπεδα, κατά των θυμάτων των θύρας 7 του Σταδίου Καραϊσκάκη και τα οποία προσβάλλουν την μνήμη τους, ζητάει η ΠΑΕ Ολυμπιακός με επιστολή της προς την ΕΠΑΕ, την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ και τους αθλητικούς δικαστές.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 263,99 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 430,80, λίρα Κύπρου προς 530,28, γαλλικό φράγκο προς 47,05, ελβετικό φράγκο προς 183,76, γερμανικό μάρκο προς 158,76,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,15, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 212,62 και την ECU προς 308,60 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Ισχυροί βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο σ'όλη τη χώρα. Στα ανατολικά θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις και στα νότια καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά από -1 έως 12 και στα υπόλοιπα από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με χιονόνερο θα έχει αύριο η Αθήνα με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ως 7 βαθμούς και στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί άνεμοι και θερμοκρασία από μηδέν ως 5 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Friday, 7 February 1997 - 19:00:31 UTC