Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αντεπίθεση του τέως βασιλιά στις αποκαλύψεις από το αρχείο Καραμανλή. Αντίδραση του Γεωργίου Ράλλη. Δεν αποκλείεται ανακοίνωση και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τριβές στη ΝΔ μεταξύ φιλοβασιλικών και καραμανλικών βουλευτών.
- Ελληνοτουρκικών πράξη δεύτερη αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Συνάντηση Σημίτη - Αρσένη στο Μαξίμου και Παπανδρέου - Οϊμέν στο Στρασβούργο.
- Ολοκληρώνονται στο Ηράκλειο οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες. Στην Αθήνα ο Κέρι Κάβανο για συνομιλίες με το Γιάννο Κρανιδιώτη.
- Μικρής κλίμακας αεροναυτική άσκηση.
- Ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας. Ενημέρωση του πρωθυπουργού από Παπαντωνίου - Δρυ. Στο 5,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες.
- Καλές χαρακτήρισαν οι γιατροί τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Ιατρικό Κέντρο.
- Με ηλιακή ενέργεια κινήθηκε στο Σύνταγμα το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο,που κατασκευάσθηκε από Ελληνες και παρουσίασε η Γκριν Πις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

- Αντεπίθεση του τέως βασιλιά στις αποκαλύψεις από το αρχείο Καραμανλή. Αντίδραση του Γεωργίου Ράλλη. Δεν αποκλείεται ανακοίνωση και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τριβές στη ΝΔ μεταξύ φιλοβασιλικών και καραμανλικών βουλευτών.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο τέως βασιλιάς,μετά τις αποκαλύψεις από του αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.Σε ανακοινωσή του ο έκπτωτος μονάρχης,αναφέρει ότι το 1975 τον επισκέφθηκε στο Λονδίνο ο Γ.Ράλλης και τον ενημέρωσε για πληροφορίες περι πραξικοπήματος. Υποστηρίζει επίσης ότι το 1965 κάλεσε τον Κ.Καραμναλή να επιστρέψει από το Παρίσι και ότι αυτός δέχθηκε υπό τον όρο ότι θα επιβληθεί δικτατορία.Την επιβολή δικτατορίας του ζήτησαν,πάντα κατά τον τέως,οι Παπαληγούρας Ράλλης και Κανελλόπουλος, λίγο πρίν τις εκλογές του 1967.Ο Γεώργιος Ράλλης,σε γραπτή δήλωσή του, επιβεβαιώνει τη συνάντηση στο Λονδίνο, ενώ για τη συνάντηση του 1967,σημειώνει ότι δεν ζήτησαν δικτατορία, αλλά πιθανή ανατολή ορισμένων άρθρων του συντάγματος και εφαρμογή του άρθρου 91,περί κατάστασης πολιορκίας,αν διαταρασσόταν η δημόσια τάξη. Οι αποκαλύψεις πάντως έχουν δημιουργήσει εντάσεις και τριβές στη ΝΔ, καθώς παρατηρείται αντιπαράθεση φιλοβασιλικών και Καραμανλικών βουλευτών.Μέχρι στιγμής πάντως ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει πάρει θέση.

Ελληνοτουρκικών πράξη δεύτερη αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Συνάντηση Σημίτη - Αρσένη στο Μαξίμου και Παπανδρέου - Οϊμέν στο Στρασβούργο.

Ελληνοτουρκικών πράξη δεύτερη αύριο στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εσωκομματικών εξελίξεων.Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναλάβει ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής,ισχύουν οι τρείς όροι και θα υπογραμμίσει τον κίνδυνο απομονωτισμού της χώρας μας.Τα ελληνοτουρκικά απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γεράσιμο Αρσένη,ενώ στο Στρασβούργο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε και νέα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Οϊμέν.Υπέρ της προσέγγισης με την Τουρκία τάχθηκε ο Ν.Κωνσταντόπουλος

Ολοκληρώνονται στο Ηράκλειο οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες. Στην Αθήνα ο Κέρι Κάβανο για συνομιλίες με το Γιάννο Κρανιδιώτη.

Ολοκληρώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης άρχισαν οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Αμύνης των δύο χώρων, και του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα για συνομιλίες με το Γιάννο Κρανιδιώτη.Ο ελληνας υφυπουργός Αμύνης προέβη σε μια συμβολική αλλά ουσιαστικής σημασίας κίνηση, πετώντας μαζί με τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους με ελικόπτερο πάνω από τη Γαύδο.

Μικρής κλίμακας αεροναυτική άσκηση.

Αρχισε σήμερα η αεροναυτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Τοξότης '97, η οποία εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου και Κρήτης. Η άσκηση προβλέπει αποστολές ελληνικών μαχητικών στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας στα σύνορα του εναερίου χώρου της Κύπρου. Η άσκηση είναι μικράς κλίμακας και σ`αυτή μετέχουν και δύο φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας. Ενημέρωση του πρωθυπουργού από Παπαντωνίου - Δρυ. Στο 5,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για την πορεία της οικονομίας ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από τους οικονομικούς υπουργούς.Ο Γ.Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός των Απρίλιο έπεσε κάτω από το 6%,ενώ σημειώθηκε εντυπωσιακή ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων.Σύμφωνα με τον κ.Παπαντωνίου η οικονομία έχει μπει σε δρόμο δυναμικής ανάκαμψης, ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, ενώ θετικά εξελίσσεται η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.Την ίδια ώρα οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων για τα μεγέθη της οικονομίας.

Καλές χαρακτήρισαν οι γιατροί τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Ιατρικό Κέντρο.

Σε εξετάσεις υποβλήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποιος αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο. Οι γιατροί χαρακτήρισαν καλές τις εξετάσεις. Ο διεθνης μουσικοσυνθέτης θα παραμείνει στο Ιατρικό Κέντρο ένα 24ωρο,για να υποβληθεί σε προληπτικό γενικό τσέκ- άπ.

Με ηλιακή ενέργεια κινήθηκε στο Σύνταγμα το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο,που κατασκευάσθηκε από Ελληνες και παρουσίασε η Γκριν Πις.

Το πρώτο καθαρό αυτοκίνητο,που κινείται με Ηλιακή ενέργεια και κατασκευάστηκε από έλληνες επιστήμονες παρουσιάσθηκε στην πλατεία Συντάγματος από μέλη της ΓΚΡΙΝΠΙΣ.Το όχημα οδήγησε Κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής με συνοδηγό τον δήμαρχο Αθηναίων,Δημήτρη Αβραμόπουλο,ο οποίος ανακοίνωσε ότι δέκα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν στην πρωτεύουσα το Φεβρουάριο του 1998.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις πεντέμισι το απόγευμα, όπως όλοι οι αγώνες της Α' εθνικής, θ' αρχίσει σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ, το ντέρμπι που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο στάδιο Καραϊσκάκη, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Η επιτροπή της ΕΠΑΕ πήρε αυτή την απόφαση, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια τάξη, αφού την ίδια ημέρα στις εννιάμισι το βράδυ, αναμετρώνται στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι ομάδες μπάσκετ των δύο συλλόγων για τον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος της Α1. Ακόμη, η ΕΠΑΕ αποφάσισε όπως ο αγώνας της Β` εθνικής, ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα διεξαχθεί τη Δευτέρα 12 Μαίου στις 8 το βράδι.

Χωρίς τον Ιλια Ιβιτς θα αγωνιστεί στο τσάμπιονς λιγκ της επόμενης περιόδου ο Ολυμπιακός, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σέρβος επιθετικός θα λύσει τη συνεργασία του με τους ερυθρόλευκους. Την άποψη αυτή ενισχύουν και οι σημερινές δηλώσεις του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος ότι θα αποκτηθούν δύο ξένοι, εκ των οποίων ο ένας θα είναι επιθετικός. Ακόμη, ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε και για τους υπόλοιπους στόχους της ομάδας και ανέφερε τα ονόματα των Ηλία Πουρσανίδη του ΟΦΗ, του Δημήτρη Μαυρογενίδη από τον Αρη και του Βασίλη Λάκη του Πανηλειακού. Από την ομάδα του Πύργου, θα επιστρέψει ο Κυριάκος Τοχούρογλου και εξετάζεται το ενδεχόμενο της απόκτησης του Πάντοβιτς. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του για τα μεταγραφικά ο Μπάγεβιτς είπε ότι θα αποκτηθεί ένας ακόμη ξένος, ο οποίος θα αγωνίζεται στο χώρο του κέντρου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,70 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,21, γαλλικό φράγκο προς 47,78, λίρα Αγγλίας προς 454,05, ελβετικό φράγκο προς 189,38, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,29, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 221,52, τη λίρα Κύπρου προς 541,50 και την ECU προς 314,39 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης η αγορά του Χρηματιστηρίου, μετά τη χθεσινή μεγάλη άνοδο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1519,48 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,07%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 25,6 δισ. δρχ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές των Κατασκευαστικών Εταιριών ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο 4,04%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,39%, Λήζινγκ άνοδος 0,56%, Ασφάλειες πτώση 0,22%, Επενδύσεις πτώση 0,61%, Βιομηχανίες άνοδος 0,80%, Συμμετοχών άνοδος 0,29%, Διάφορες πτώση 2,03%. Με μεγάλη άνοδο 3,99% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στα βορειοδυτικά ενδέχεται όμως να σημειωθεί τοπική βροχή, ενώ στο ανατολικό Αιγαίο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Ιόνιο πολύ ισχυροί με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 13 με 29 βαθμούς και στα νησιά 16 με 26. Ζεστός και υγρός καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 28 και 14 με 27 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 6 May 1997 - 18:00:16 UTC