Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίσθηκε η ξέφρενη κούρσα της τιμής του δολαρίου, που άγγιξε τις 300 δρχ. Κατά 4,7 δρχ αυξάνεται η τιμή της βενζίνης.
- Ομαδική απόδραση κρατουμένων σημειώθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.
- Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η Τουρκία και το ψευδοκράτος του Ντεκτάς.
- Εξι νεκροί και δύο τραυματίες σε δύο τροχαία δυστυχήματα κοντά στη Λάρισα.
- Εξομοιώνεται η βουλευτική αποζημίωση με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου και από 780.000 που είναι σήμερα πάει στο 1.400.000.
- Σημαντικότατο αρχαιολογικό εύρημα στον Κεραμεικό. Ανακαλύφθηκε νεκροταφείο που πιθανώς να έχει ενταφιαστεί ο Περικλής.
- Υπεγράφη συμφωνία για το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων στα Ανω Λιόσια. Θα λειτουργήσει σε 18 μήνες.
- Ευθύνες και στη μητέρα της επιρρίπτει η Ελευθερία Πάνου για τη δολοφονία του φίλου της, Σωτήρη Γιαλαμά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίσθηκε η ξέφρενη κούρσα της τιμής του δολαρίου, που άγγιξε τις 300 δρχ. Κατά 4,7 δρχ αυξάνεται η τιμή της βενζίνης.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον ξέφρενο καλπασμό της τιμής του δολαρίου, που παρουσίασε και νέα άνοδο κατά δύο δρχ, κλείνοντας στις 299,4 δρχ. Λογω της ανόδου του αμερικανικού νομίσματος αυξάνονται οι τιμές της βενζίνης κατά 4,7 δρχ το λίτρο και του ντίζελ κίνησης κατά 2,1 δρχ το λίτρο.Πάντως, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο σημείωσε ελαφρά υποχώρηση κατά 0,1% και έτρεχε με ρυθμό 5,4% έναντι 5,5 στο τέλος Ιουνίου.

Ομαδική απόδραση κρατουμένων σημειώθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Ομαδική απόδραση κρατουμένων σημειώθηκε στις φυλακές Κέρκυρας και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περίπου δέκα άτομα κατάφεραν να δραπετεύσουν, ανάμεσά τους και οι κακοποιοί Καλτσάς, Αδαμαντίδης, Χειρβατίδης και Δίπλας. Οι κρατούμενοι κατάφεραν να δραπετεύσουν κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες, παίρνοντας μαζί τους ως όμηρο το σωφρονιτικό υπάλληλο Παναγιώτη Κραβαργιώτη. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραπετών.

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η Τουρκία και το ψευδοκράτος του Ντεκτάς.

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η Τουρκία και το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, υπογράφοντας συμφωνία σύνδεσης με την οποία αρχίζει η διαδικασία μερικής ένταξης του ψευδοκράτους στην Τουρκία. Στην Αθήνα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καταδίκασαν το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή γίνεται σε μια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Εξι νεκροί και δύο τραυματίες σε δύο τροχαία δυστυχήματα κοντά στη Λάρισα.

Εξι νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων δύο τροχαίων δυστυχημάτων που σημειώθηκαν στην εθνική οδό, κοντά στη Λάρισα. Στο πρώτο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους τα αδέλφια Δημήτρης και Απόστολος Παπαβασιλείου,30 και 27 χρόνων αντίστοιχα και ο Γιώργος Κυδώνας, 36 ετών. Το δεύτερο σημειώθηκε στη γέφυρα των τεμπών, όταν ΙΧ με Βελγικές πινακίδες έπεσε από ύψος 10 μέτρων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και ένα ζευγάρι να τραυματισθεί σοβαρά.

Εξομοιώνεται η βουλευτική αποζημίωση με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου και από 780.000 που είναι σήμερα πάει στο 1.400.000.

Την εξομοίωση της βουλευτικής αποζημίωσης με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ετσι, η βουλευτική αποζημίωση από 780.000 δρχ που είναι σήμερα αναμένεται να φθάσει το 1.400.000 δρχ το μήνα. Ο κ.Γιαννόπουλος υποστήριξε επίσης ότι η αποζημίωση που παίρνουν σήμερα οι βουλευτές δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καθηκόντων τους. Στις δηλώσεις του κ.Γιαννόπουλου αντέδρασαν οι βουλευτές των μικρών κομμάτων.

Σημαντικότατο αρχαιολογικό εύρημα στον Κεραμεικό. Ανακαλύφθηκε νεκροταφείο που πιθανώς να έχει ενταφιαστεί ο Περικλής.

Ενα αρχαιολογικό εύρημα τεράστιας σημασίας, ανακαλύφθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού, στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια εκσκαφών βρέθηκε το πρώτο ταφικό μνημείο από το περίφημο Δημόσιο Σήμα της αρχαίας Αθήνας, στο οποίο ενταφιάζονταν επιφανείς πολιτικοί άνδρες και ήρωες του Πελοποννησιακού πολέμου, τον 5-ο και 4-ο αιώνα π.Χ. . Στο νεκροταφείο αυτό όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι ετάφησαν ο Περικλής και άλλοι μεγάλοι άνδρες της αρχαιότητας.

Υπεγράφη συμφωνία για το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων στα Ανω Λιόσια. Θα λειτουργήσει σε 18 μήνες.

Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων στα Ανω Λιόσια, το οποίο αποτελεί τη βασικότερη μονάδα του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που δημιουργείται στην περιοχή. Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου προϋπολογισμού 13 δισ. δρχ. υπεγράφη παρουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη. Το εργοστάσιο θα εξεπεργάζεται 1.200 τόνους απορριμμάτων ημερησίως περισσότερο από το ένα τρίτο των απορριμμάτων της Αττικής.

Ευθύνες και στη μητέρα της επιρρίπτει η Ελευθερία Πάνου για τη δολοφονία του φίλου της, Σωτήρη Γιαλαμά.

Στην ανακρίτρια Ξάνθης κατέθεσε η κόρη του μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου, Ελευθερία, σχετικά με τη δολοφονία του φίλου της, Σωτήρη Γιαλαμά, από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος στις φυλακές Κομοτηνής. Η Ελευθερία Πάνου απέδωσε ευθύνες και στη μητέρα της, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία αυτή όπλισε το χέρι του μουσικοσυνθέτη για να δολοφονήσει το φίλο της.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατυχος στάθηκε ο Ελληνας πρωταθλητής Λάμπρος Παπακώστας στο άλμα εις ύψος, ο οποίος περιορίστηκε τελικά στην έκτη θέση με άλμα 2,32, ενώ απέτυχε να περάσει σε δύο προσπάθειες τα 2,35 και σε μία τα 2,37. Νικητής του αγωνίσματος αναδείχθηκε ο Κουβανός παγκόσμιος ρέκορντμαν Σοτομαγιόρ με 2,37, δεύτερος ήρθε ο Πολωνός Πάρτικα με 2,35 και τρίτος ο Αυστραλός Φορσάιθ με το ίδιο ύψος.

Η Κατερίνα Κόφφα πέρασε στα ημιτελικά των 200μ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, καθώς τερμάτισε τρίτη στην α' σειρά των προημιτελικών με 23.05. Ενας ακόμη Ελληνας αθλητής, ο έκτος κατά σειρά, εξασφάλισε την συμμετοχή του σε τελικό του 6ου παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου. Πρόκειται γιά τον Χρήστο Μελέτογλου, ο οποίος με άλμα 17 μέτρων και 4 εκατοστών πέρασε το όριο πρόκρισης στον τελικό του τριπλούν, που ήταν 17 μέτρα και παράλληλα ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ του Δημήτρη Μίχα από τους Βαλκανικούς Αγώνες του 1981. Η επίδοση του Μελέτογλου ήταν η 6η καλύτερη από τους 39 αθλητές που έλαβαν μέρος.

Στα ημιτελικά των 200μ του Αθήνα '97 προκρίθηκε ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, καθώς κατέλαβε την πέμπτη θέση στην γ' προημιτελική σειρά με 20.57. Ο Παναγιωτόπουλος πέρασε ως δεύτερος επιλαχών. Στο ίδιο αγώνισμα ο Γιάννης Ναυπλιώτης δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά, αφού τερμάτισε πέμπτος στην 4η σειρά των προημιτελικών αλλά με 20.94, όπως και ο Κύπριος Αννινος Μαρκουλίδης, που έμεινε 7ος στην δεύτερη σειρά των προημιτελικών με 20.83.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 299,47 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158,35, γαλλικό φράγκο προς 46,91, λίρα Αγγλίας προς 477,31, ελβετικό φράγκο προς 194,57, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,19, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 220,25, τη λίρα Κύπρου προς 541,54 και την ECU προς 312,21 δραχμές.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης τιμών, μετά απο 6 συνεδριάσεις, "έσπασε" και πάλι το φράγμα των 1600 μονάδων. Συγκεκριμένα έκλεισε στις 1611,46 μονάδες, με άνοδο 1,68%. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε για μετοχές των κατασκευών, με αποτέλεσμα ο δείκτης τους να καταγράψει υψηλά κέρδη, σε ποσοστό 6,49%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 11,8 δισ. δραχμές. Τις 300 δραχμές, σε επίπεδα τιμής πώλησης, άγγιξε σήμερα το δολλάριο, η ισοτιμία του οποίου σημείωσε ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ έναντι της δραχμής. Εκλεισε στο fixing στις 295,05 δραχμές και θα πωλείται αύριο προς 299,476 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τα κεντρικά και βόρεια όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 18 με 36 βαθμούς, στο Ιόνιο 20 με 33 και στο Αιγαίο 22 με 31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 23 με 36 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη μετά το μεσημέρι ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 6 August 1997 - 19:00:42 UTC