Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/08/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τέσσερις νεκροί σε αρχαίο χρυσορυχείο
- Τρεις σπουδαστές νεκροί σε τροχαίο
- Νέο κρούσμα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ ερευνά η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης
- Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων
- Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία κοντά στο Πολύκαστρο του Κιλικίς
- Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Πυλεία, Αχαϊα, Ταϋγετο και Ζάκυνθο
- Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις υποστηρίζει η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο εμμένει στις εκτιμήσεις της για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
- Επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την "παρένθεση" στα ελληνοαμερικανικά
- Η Τράπεζα Εγνατίας αγοράζει το 51% των μετοχών της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος
- Δυσφορία Ντεκτάς για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Πρώτη στον όμιλό της η εθνική Ελλάδος στο μουντομπάσκετ
- Ντοπαρισμένος βρέθηκε ο φόργουορντ της Νιγηρίας στο παγκόσμιο της Αθήνας
- Παγκόσμιο χρυσό ο Ιακωβάκης στα 400. Επιτυχίες των ελλήνων αθλητών στο Ανσί της Γαλλίας
- Απέναντι σε Φερεντσβάρος και Γκλάσκοου Ρέιντζερς, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ
- Νίκες του Παναθηναϊκού σε διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά
- Πλέι μέικερ αναζητά ο Ολυμπιακός στη θέση του Ντίκινς

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τέσσερις νεκροί σε αρχαίο χρυσορυχείο

Σπήλαιο-ορυχείο χρυσού της αρχαιότητας "κατάπιε" τέσσερα άτομα στην περιοχή της Παλιάς Καβάλας. Πρόκειται για τους Δημήτριο Βαγιαμίδη 40 χρόνων, Γιώργο Βρύζα 46 χρόνων, μηχανικό, Χαράλαμπο Ταχτσίδη 50 χρόνων και Δημήτριο Πετρίδη 47 χρόνων. Οι τέσσερις άνδρες είχαν πάει στο σπήλαιο το μεσημέρι της Πέμπτης και όταν δεν έδωσαν σημεία ζωής, οι δικοί τους ειδοποίησαν την αστυνομία. Ολη τη νύχτα άνδρες της Β' ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, πυροσβέστες της Καβάλας και κάτοικοι εργάζονταν για την ανάσυρση των τεσσάρων πτωμάτων. Ο θάνατος των 4 ενδεχεται να προήλθε απο αναθυμιάσεις.Πληροφορίες αναφέρουν οτι οι τέσσερις πήγαν στη σπηλιά, αναζητώντας χρυσό από τα χρόνια της αρχαιότητας, αφού η περιοχή είναι γνωστή για τα χρυσοφόρα μεταλλεία της.

Τρεις σπουδαστές νεκροί σε τροχαίο

Τραγωδία με θύματα τρείς νεαρούς σπουδαστές τα ξημερώματα στην Καρδίτσα. Επιβατικό ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 20χρονος στρατιώτης και σπουδαστής Σωτήρης Γαλούσης ξέφυγε απο την πορεία του στην οδό Τρικάλων της Καρδίτσας και έπεσε πάνω σε κολώνα. Τραγικό θάνατο βρήκε ο Γαλούσης και οι συνεπιβάτες του Νικόλαος Γιοβρής 19 χρόνων, σπουδαστής και η Τίνα Ξηρού 20 χρόνων επίσης σπουδάστρια. Σημειώνεται ότι από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, σε 96 τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα και τραυματίστηκαν 121, από τα οποία τα 10 σοβαρά.

Νέο κρούσμα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ ερευνά η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης

Νέο κρούσμα διαφθοράς στην ελληνική αστυνομία ερευνά η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με αφορμή καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος από αστυνομικούς του πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες αφορούν παράνομες απελευθερώσεις αλλοδαπών κρατουμένων, κυρίως γυναικών που εργάζονται σε οίκους ανοχής και σε καταστήματα της περιοχής της πλατειας Δημοκρατίας.Στην υπόθεση εμπλέκονται τρεις ανώτεροι αξιωματικοί του προαναφερθέντος αστυνομικού τμήματος, για τους οποίους ήδη διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων

Εγκρίθηκε απο το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το μικρό ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου.Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συγχώνευση του ΤΑΕ και του ΤΣΑ στο ΤΕΒΕ, την ενοποίηση σε ένα των 12 ταμείων αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα 47 ταμεία προνοίας των δικηγόρων. Ακόμη προβλέπει την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, αντικίνητρα για την εργασία των συνταξιούχων, ενώ στο εξής θα δικαιούνται και οι άνδρες σύνταξη θανάτου της συζύγου τους. Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί και για πρώτη φορά, κεφάλαιο που θα ρυθμίζει την ασφάλιση των ιερόδουλων.

Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία κοντά στο Πολύκαστρο του Κιλικίς

Εκτροχιάστηκε χθές το απόγευμα κοντά στο Πολύκαστρο Κιλκίς, εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε υγρά καύσιμα από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια με αποτέλεσμα να αναφλεγούν τέσσερα βαγόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτροχιάστηκαν 11 βαγόνια, από τα οποία άρπαξαν φωτιά και καίγονται τα τέσσερα. Η εξυπηρέτηση των επιβατών του ΟΣΕ απο το σημείο του εκτροχιασμού γίνεται με λεωφορεία του Οργανισμού.

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Πυλεία, Αχαϊα, Ταϋγετο και Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη ήταν το πρωί πυρκαγιές στη θέση Μεταξάδα Γαργαλιάνων Πυλείας και Κάτω Βλασιά Καλαβρύτων Αχαϊας.Στον Ταϋγετο συνεχιζόταν η πυρκαγιά με ένα μέτωπο.Δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν το βράδυ στη Ζάκυνθο,στις κοινότητες Βολίμες και Κυλιόμενο,ενώ υπο έλεγχο τέθηκε φωτιά που ξέσπασε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα σε δασώδη περιοχή της Αράχωβας.Υπο έλεγχο είχε τεθεί η φωτιά στην Αταλάντη Λοκρίδας.Ολες οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται απο χερσαίες δυνάμεις και πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις υποστηρίζει η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο εμμένει η κυβέρνηση στις εκτιμήσεις της για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση δήλωσε χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος δεν συμφώνησε με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ζήτησε συγγνώμη κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στην Αθήνα με τον αμερικανό πρεσβευτή Νίκολας Μπέρνς. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα δεν έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις του κ. Πάγκαλου, γιατί ο υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει οτι η πολιτική των ΗΠΑ και του επικεφαλής της δεν ακολουθεί και δεν εφαρμόζει πάντοτε τα όσα έχουν εξαγγελθεί. Αυτό είναι ένα αρνητικό φαινόμενο, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας σημειώνοντας οτι η Ελλάδα επιδιώκει στις διμερείς σχέσεις να υπάρχει ισοτιμία και αμοιβαία ωφέλεια.

Επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την "παρένθεση" στα ελληνοαμερικανικά

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τα όσα γράφτηκαν στον Τύπο για τη συνάντηση Πάγκαλου- Μπέρνς, υποστήριξε ότι επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και κάλεσε τον κ. Πάγκαλο να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ενεκάλεσε στην κυβέρνηση για πρωτοφανή ανακολουθία στους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε εκ νέου την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η Τράπεζα Εγνατίας αγοράζει το 51% των μετοχών της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος

Τέσσερις προσφορές κατατέθηκαν τελικά για την αγορά του 51% των μετοχών της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος. Η καλύτερη προσφορά ήταν αυτή της Τράπεζας Εγνατίας με 17,3 δισ. δρχ. και ακολουθούν της Aσπίς Μπάνκ με 16,1 δισ., της Τράπεζας Αττικής με 15,3 δισ. και της Γενικής Τράπεζας με 9 δισ.

Δυσφορία Ντεκτάς για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ενοχλημένος από την απόφαση-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωσε την προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε οτι δεν συζητεί πλέον ο,τιδήποτε έχει σχέση με το Κυπριακό εκτός αν ακυρωθεί η απόφαση, την οποία θεωρεί "προκαθορισμένη και βασισμένη σε πολιτικούς λόγους". Ο Ραούφ Ντενκτάς απειλεί ακόμη ότι θα κλείσει τα λεγόμενα σύνορα του ψευδοκράτους. Υπενθυμίζεται οτι η κυρία Λοϊζίδου δικαιώθηκε απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να της καταβάλει η Αγκυρα ποσό 160 εκατομμύρια για ηθική βλάβη και απώλεια ιδιοκτησίας της στα κατεχόμενα. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών με ανακοίνωσή του επισημαίνει οτι αν η Τουρκία, εμμείνει στη δήλωσή της και δεν εκτελέσει την απόφαση αυτή, θα θέσει τον εαυτό της εκτός του συστήματος Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συνακόλουθα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και κατ'επέκταση θα τεθεί εκτός της ευρωπαϊκής σκηνής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτη στον όμιλό της η εθνική Ελλάδος στο μουντομπάσκετ

Πετυχαίνοντας την 3η νίκη της σε ισάριθμους αγώνες, εθνική μας ομάδα μπάσκετ ολοκληρωσε τους αγώνες της στην πρώτη φάση του 13ου παγκοσμίου πρωταθλήματος. Τελευταίο ''θύμα'' ήταν η Σενεγάλη την οποία η εθνική μας νίκησε με 68-57 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η ελληνική ομάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στον Α' όμιλο και τώρα στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης θα αντιμετωπίσει την Κυριακή, την ομάδα του Πουέρτο Ρίκο, που πήρε την τρίτη θέση στον δεύτερο όμιλο.

Ντοπαρισμένος βρέθηκε ο φόργουορντ της Νιγηρίας στο παγκόσμιο της Αθήνας

Η μάστιγα του αθλητισμού, το ντόπινγκ, έκανε την εμφάνισή του και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο διεθνής φόργουορντ της Νιγηρίας, Τζούλιους Νουόσου, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας εφεδρίνης και ψευτοεφεδρίνης και έτσι σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA ο παίκτης κινδυνεύει με αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για δυο τουλάχιστον χρόνια.

Παγκόσμιο χρυσό ο Ιακωβάκης στα 400. Επιτυχίες των ελλήνων αθλητών στο Ανσί της Γαλλίας

Μεγάλη επιτυχία γιά την χώρα μας αποτελεί το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400 μέτρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου εφήβων- νεανίδων που διεξάγεται στο Ανσί της Γαλλίας με 49.81, επίδοση που αποτελεί νέο Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων. Ο Ιακωβάκης πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη που ήταν 50.22 και το είχε σημειώσει πριν από 14 χρόνια στο ΟΑΚΑ, ενώ παράλληλα πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο γιά έφηβους. Θετικές εμφανίσεις, όμως, είχαμε και από άλλους αθλητές και αθλήτριές μας. Ο Γιάννης Καρλής προκρίθηκε στον τελικό της σφυροβολίας με 66.15μ, Στα ημιτελικά των 110 μέτρων με εμπόδια πέρασε ο Δημήτρης Πιετρής που ήταν δεύτερος στην σειρά του με 14.42 και τέλος η Ολγα Καίδατζή πέρασε στα ημιτελικά των 200 μέτρων νεανίδων με 24.02, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Απέναντι σε Φερεντσβάρος και Γκλάσκοου Ρέιντζερς, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ

Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί με την ουγγρική Φερεντσβάρος και ο ΠΑΟΚ με την σκωτσέζικη Ρέιντζερς στον Β' προκριματικό γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπως προέκυψε χθές το μεσημέρι από την κλήρωση της Γενεύης. Και οι δύο ελληνικές ομάδες θα δώσουν τους πρώτους αγώνες τους εκτός έδρας. Οι ημερομηνίες των αγώνων είναι 11 και 25 Αυγούστου.

Νίκες του Παναθηναϊκού σε διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά

Σημειώνοντας δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη θέση στο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά με αγώνες διάρκειας 45 λεπτών ``Κύπελλο Τρεντίνο``, που διεξήχθη στο γήπεδο του Τρέντο στην Ιταλία. Στον τελικό του τουρνουά, οι ``πράσινοι`` επικράτησαν της γερμανικής Μόναχο 1860 με 2-1, ενώ στο πρώτο παιχνίδι της, η ελληνική ομάδα επεβλήθη με 2-0 της Εμπολί.

Πλέι μέικερ αναζητά ο Ολυμπιακός στη θέση του Ντίκινς

Σε αναζήτηση ξένου πλέι μέϊκερ βρίσκεται απο χθές η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού,αφού η "ερυθρόλευκη" διοίκηση κατήγγειλε τη συμφωνία με τον Μπάϊρον Ντίνκινς.Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός, η καταγγελία της συμφωνίας με τον Ντίνκινς ,έγινε λόγω "της επανειλημμένης αντισυμβατικής συμπεριφοράς του αμερικανού παίκτη απέναντι στο σύλλογο".

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 300,79 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,81, γαλλικό φράγκο προς 50,35, λίρα Αγγλίας προς 492,15, ελβετικό φράγκο προς 200,20, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,13, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 208,26, τη λίρα Κύπρου προς 574,49 και την ECU προς 332,91 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός.Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς ,στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά απο 20 έως 37 βαθμούς ,στα Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 22 έως 38 και στα νησιά του Αιγαίου απο 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά της Αττικής πρόσκαιρα μέχρι ισχυροί.Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 27 έως 37 και στην πόλη της Θεσσαλονίκης απο 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 1 August 1998 - 12:34:53 UTC