Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αισιόδοξος για την ΟΝΕ ο Γ.Παπαντωνίου.
- Επίδομα 42.000 δρχ από την Εκκλησία για το τρίτο παιδί.
- Αύριο το πόρισμα για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Οτσαλάν.
- Συνάντηση με την Ολμπράιτ είχε στην Ουάσιγκτον ο Κ.Καραμανλής.
- Θετική γνώμη για κόμμα Αβραμόπουλου από 20%, σύμφωνα με γκάλοπ.
- Μείωσε το επιτόκιο σε στεγαστικά δάνεια το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
- Αρχίζει το Μάιο η δοκιμαστική λειτουργία του ΜΕΤΡΟ.
- Περιοδεία στις βαλκανικές πρωτεύουσες από τον υπουργό Εξωτερικών.
- Πέθανε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Αλκης Στέας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αισιόδοξος για την ΟΝΕ ο Γ.Παπαντωνίου.

Την εκτίμηση ότι δεν φαίνεται καμία πολιτική εξέλιξη να μπορεί να ανατρέψει τη δεδομένη πορεία της οικονομίας προς την ΟΝΕ, διατύπωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συναντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε το 1999 έτος ουσιαστικής απόδοσης για το μέσο Ελληνα, χάρη στην πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και τις φορολογικές μειώσεις, ενώ για το 2000 θα υπάρξουν ουσιαστικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Επίδομα 42.000 δρχ από την Εκκλησία για το τρίτο παιδί.

Στις 42.000 δρχ θα ανέλθει το επίδομα που θα χορηγήσει η Εκκλησία στις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί, αρχής γενομένης από τις παραμεθόριες περιοχές. Το θέμα συζήτησαν οι Συνοδικοί Ιεράρχες, οι οποίοι πρότειναν οι μητροπολίτες να προσφέρουν το 10% των μηνιαίων αποδοχών τους σε ένα ταμείο που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για την επιχορήγηση των οικογενειών που αποκτούν τρίτο παιδί.

Αύριο το πόρισμα για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Οτσαλάν.

Αύριο τελικά θα εκδοθεί το εισαγγελικό πόρισμα για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Οτσαλάν. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις να χαρακτηρίσει η Ελλάδα τρομοκρατική οργάνωση το ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ. Δεν είμαστε ούτε βαθμολογητές, ούτε αξιολογητές, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις πράξεις βίας.

Συνάντηση με την Ολμπράιτ είχε στην Ουάσιγκτον ο Κ.Καραμανλής.

Συνεχίζει το ταξίδι του ο πρόεδρος της ΝΔ, όπου θα έχει σημαντικές επαφές. Τα ελληνοτουρκικά, η κατάσταση στο Κόσσυφοπέδιο και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον. Επίσης, ο κ.Καραμανλής έδωσε συνέντευξη στο ΣιΕνΕν, όπου μίλησε και για το θέμα Οτσαλάν.

Θετική γνώμη για κόμμα Αβραμόπουλου από 20%, σύμφωνα με γκάλοπ.

Θετική γνώμη για το κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλο, εφόσον αυτό ιδρυθεί, έχει το 20% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης που δημοσιεύει η "Ελευθεροτυπία". Σύμφωνα με την έρευνα οι ψηφοφόροι του νέου κόμματος θα προέρχονταν κατά 27% από τη ΝΔ, 27,5% από το ΔΗΚΚΙ, 13,1% από το ΠΑΣΟΚ, 9, 1% από τον ΣΥΝ και 4,6% από το ΚΚΕ.

Μείωσε το επιτόκιο σε στεγαστικά δάνεια το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μειώνει αναδρομικά από την πρώτη του έτους το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα επιτόκια των στεγαστικών του δανείων. Ανακοίνωσε ακόμη ότι τα δάνεια για τους πολύτεκνους δημόσιους υπαλλήλους θα έχουν επιτόκιο 5% ανεξαρτήτου περιοχής. Τα νέα ανώτατα ποσά χορήγησης καθορίζονται σε 20 εκατομμύρια δραχμές για τους άγαμους και σε 25 εκατομμύρια δραχμές για τους έγγαμους.

Αρχίζει το Μάιο η δοκιμαστική λειτουργία του ΜΕΤΡΟ.

Αρχίζει στο τέλος Μαϊου η δοκιμαστική λειτουργία του ΜΕΤΡΟ στη γραμμή Πεντάγωνο-Σύνταγμα, ώστε στο τέλος του έτους να λειτουργήσουν οι δύο γραμμές Σύνταγμα - Σεπόλια και Πεντάγωνο - Σύνταγμα. Η γραμμή Σύνταγμα - Δάφνη αναμένεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2000.

Περιοδεία στις βαλκανικές πρωτεύουσες από τον υπουργό Εξωτερικών.

Διήμερη περιοδεία στις βαλκανικές πρωτεύουσες ενόψει του νέου γύρου των συνομιλιών στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας για το Κοσσυφοπέδιο, αρχίζει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος την Πέμπτη συναντηθεί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τα Σκόπια, τα Τίρανα, το Βουκουρέστι, τη Σόφια και το Βελιγράδι.

Πέθανε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Αλκης Στέας.

Στον ιερό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου, στο Παλαιό Φάληρο θα ψαλεί αύριο το απόγευμα η νεκρώσιμη ακολουθία για το γνωστό τηλεπαρουσιαστή Αλκη Στέα, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 69 ετών. Ο Αλκης Στέας, γνωστός στο κοινό με τη φράση του "ευτυχείτε" είχε συνδέσει το όνομά του με το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσίαζε επί περίπου 20 χρόνια και το Καρναβάλι της Πάτρας που το παρουσίαζε από το 1974.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, επέστρεψε στην Ελλάδα η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 60 μέτρων Κατερίνα Θάνου, η οποία δήλωσε ότι απλώς έκανε τον καθήκον της, αν και δεν περίμενε αυτή την επίδοση. Μαζί της επέστρεψε και η Βούλα Τσιαμήτα, που κατέλαβε την πέμπτη θέση στο τριπλούν με νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Το όνειρο του Μπορμπόκη να αγωνιστεί στην πρέμιερ λιγκ, φαίνεται πως θα γίνει πολύ σύντομα πραγματικότητα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο 30χρονος άσος, αποδέχθηκε πρόταση της Ντέρμπι και μάλιστα η μεταγραφή ίσως ολοκληρωθεί εντός της ημέρας. Στο μεταξύ, ελεύθερος έμεινε ο Χρήστος Κωστής από την Αντερλεχτ, καθώς ο άτυχος παίχτης δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό του. Τώρα, ο Κωστής συζητά πάλι το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ΑΕΚ.

Με όλα τα μεγάλα της αστέρια, έφτασε στην Αθήνα η Κροατία, που αύριο θα αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ, την εθνική μας ομάδα σε φιλικό αγώνα. Ανάμεσα στους Κροάτες, ξεχώριζε η φυσιογνωμία του Μπλάζεβιτς, του ανθρώπου που αμφισβητήθηκε όσο λίγοι, όμως κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην τρίτη θέση του Μουντιάλ. ``Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πάντα είχα ευχάριστες αναμνήσεις από τη χώρα σας`` είπε ενώ αναφερόμενος στο φιλικό τόνισε: ``Είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και μια πρόβα τζενεράλε για μας ενόψει του αγώνα με τη Γιουγκοσλαβία για τους προκριματικούς του EURO 2000``.

Βαρύ διάστρεμμα υπέστη ο Γιώργος Παπανδρέου του Πανηλειακού, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό που έγινε στο ΟΑΚΑ τη Δευτέρα και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει εκτός δράσης για αρκετές εβδομάδες. Παράλληλα κατηγορεί τον Ανατολάκη για εσκεμμένο χτύπημα, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του με βαρείς χαρακτηρισμούς. Ο επιθετικός του Πανηλειακού, μετά από εξετάσεις που έκανε στην Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι υπέστη βαρύ διάστρεμμα, ενώ έχει και αιμάτωμα στον τένοντα, αλλά δεν πειράχτηκαν οι σύνδεσμοι.

Την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα ο Παναθηναϊκός θα γίνει και πάλι δυνατός, εξέφρασε ο Ρότσα. Ο νέος προπονητής των πρασίνων έκανε έκκληση στον κόσμο να συμπαρασταθεί στην ομάδα, ενώ απέφυγε κάθε σχόλιο για την κατάσταση που βρήκε. Επίσης, χαρακτήρισε έμπειρους παίχτες τους Σέζαρ και Ασάνοβιτς, που έχουν όμως εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Την παραμονή του στην τεχνική ηγεσία στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ και την επόμενη περίοδο προανήγγειλε σήμερα ο Πολίτης. Τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν τον ενδιαφέρει να αναλάβει την εθνική λέγοντας ότι στην ΑΕΚ χτίζει μία νέα ομάδα από κοινού με τη διοίκηση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 300,04 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 166,89, γαλλικό φράγκο προς 49,76, λίρα Αγγλίας προς 482,51, ελβετικό φράγκο προς 204,87, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,85, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,87, τη λίρα Κύπρου προς 560,34 και το ευρώ προς 326,42 δραχμές.

Σε "θερμό" κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, με τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγές να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 109, 23 μονάδων ή σε ποσοστό 3,28%, στις 3.444,09 μονάδες, κατά 22 μονάδες χαμηλότερα απο το ιστορικό ρεκόρ των 3.466 μονάδων. Η υποχώρηση της έντασης τόσο σε πολιτικό επίπεδο οσο και σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων, έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών στην πορεία της οικονομίας, για την οποία οι προοπτικές διαγράφονται θετικές. Απο χθες και επίσημα η Ελλάδα πληροί το κριτήριο του δημοσιονομικού ελλείμματος και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 1998 διαμορφώθηκε κάτω απο το 3%, στο 2,4% του ΑΕΠ. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονες αγορές στο χώρο Τραπεζών και Κατασκευών, αγορές που επεκτάθηκαν στη συνέχεια και στους άλλους κλάδους. Ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε σταθερά ανοδικά και με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας των συναλλαγών έφθασε σε "απόσταση αναπνοής" απο το ιστορικό ρεκόρ των 3.466 μονάδων, στις 3.462 μονάδες καταγράφοντας ανοδικό άλμα 3,82%. Στα επίπεδα αυτά υπήρξαν περιορισμένες ρευστοποιήσεις ο δείκτης "γύρισε" στα επίπεδα των 3.420 μονάδων για να κινηθεί και πάλι στη συνέχεια ανοδικά. Αξίζει να σημειωθεί οτι η τιμή 72 μετοχών έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης στο 8%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ανοιξιάτικος θα είναι αύριο ο καιρός, καθώς σε όλη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, αλλά το πρωι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά πριορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά απο 1 εως 19 βαθμούς και στα νησιά απο 7 εως 18 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 18 και 4 με 18 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 9 March 1999 - 19:00:13 UTC