Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το κλίμα συναίνεσης στις ΔΕΚΟ ενισχύει την οικονομία και την κοινωνική συνοχή
  • [02] Με τιμές ήρωα το ύστατο αντίο στον Κ.Ηλιάκη

  • [01] Το κλίμα συναίνεσης στις ΔΕΚΟ ενισχύει την οικονομία και την κοινωνική συνοχή

    Την πορεία εφαρμογής του νόμου για τις ΔΕΚΟ, τις αρμοδιότητες των διοικητικών συμβουλίων τους και την εταιρική διακυβέρνηση σε αυτές συζήτησε η Διϋπουργική Επιτροπή για τις επιχειρήσεις αυτές, η οποία συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του κ. Γ. Αλογοσκούφη και με τη συμμετοχή των κ.Δ.Σιούφα, Σ.Τσιτουρίδη και Μ.Λιάπη.

    Τα μέλη της Διϋπουργικής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία εφαρμογής του νόμου. Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στη συντριπτική πλειοψηφία των ΔΕΚΟ έχουν ολοκληρωθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, με εξαίρεση πέντε μικρές επιχειρήσεις.

    Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 3% για το 2006 και το 4% για το 2007. Πρόκειται, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση και πρόσθεσε ότι υπάρχει κλίμα συναίνεσης που ενισχύει την ανάπτυξη της οικονομίας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα η εφαρμογή του νόμου συμβάλλει στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Την ικανοποίησή του για την πορεία εφαρμογής του νόμου εξέφρασε και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος είπε ότι η εξυγίανση των επιχειρήσεων προχωρεί και πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη στις επιχειρήσεις αυτές.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε ότι διάλογος έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης δήλωσε ότι υπάρχει μόνιμος σταθερός διάλογος και κλίμα συναίνεσης. Επίσης είπε ότι οι συμφωνίες για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μεγάλη επιτυχία και ότι διαψεύστηκαν όσοι υποστήριζαν το αντίθετο.

    ΓΣΕΕ για εξελίξεις στις ΔΕΚΟ

    Η σημερινή Διυπουργική Επιτροπή, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, επιβεβαίωσε την ορθότητα της κριτικής των συνδικάτων στο νόμο 3429 (για τις ΔΕΚΟ) και την πρόβλεψή τους για την αναποτελεσματικότητά του.

    Η ΓΣΕΕ, με σημερινή της ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι, όπως φάνηκε και από τη σημερινή Επιτροπή, δεν χρειαζόταν καμία απολύτως νομοθετική παρέμβαση και καμία απειλή ακύρωσης και κατάργησης των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις ΔΕΚΟ. Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, απέδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες και τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

    Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι "στις περισσότερες ΔΕΚΟ υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις χωρίς διαχωρισμούς παλαιών και νέων εργαζομένων και πάνω από τα όρια της εισοδηματικής πολιτικής, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη το αντεργατικό νομοθέτημα". Σε αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, συνέβαλε αποφασιστικά η υπογραφή της πρόσφατης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Αύριο θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ για να αξιολογήσει τις εξελίξεις στις ΔΕΚΟ.

    Συνεργασία Καραμανλή-Σιούφα

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουρός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε, όπως είπε, τον κ. Καραμανλή για σημαντικά θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, αλλά και για σημαντικές πρωτοβουλίες σχετικά με τη βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα.

    Ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι στις 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα συνάντηση μεταξύ εταιριών της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρωσίας για τη συγκρότηση της διεθνούς εταιρίας που θα κατασκευάσει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Επίσης είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για το επικείμενο ταξίδι του στη Φιλανδία και τη συνάντηση που θα έχει με το Φιλανδό ομόλογό του ενόψει της μεγάλης διάσκεψης που θα συγκληθεί στη Ρόδο το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και στο οποίο θα συμμετάσχουν 35 υπουργοί, 25 από την ΕΕ και δέκα από τις χώρες της Μεσογείου, ενόψει της Ευρωμεσογειακής αγοράς που θα δημιουργηθεί στη λεκάνη της Μεσογείου έως το 2010.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ που συγκαλείται 7 και 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο αλλά και για το φόρουμ των Αθηνών που θα συγκληθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ρυθμιστές ενέργειας.

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, τον Υπουργό των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρώην Υπουργό των Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    [02] Με τιμές ήρωα το ύστατο αντίο στον Κ.Ηλιάκη

    Με τιμές ήρωα, κηδεύτηκε το μεσημέρι στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά στα Χανιά, ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, που χάθηκε με το αεροσκάφος του κατά τη διάρκεια εμπλοκής με τουρκικό μαχητικό πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου.

    Τον ήρωα σμηναγό συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτές, το σύνολο των τοπικών αρχών, ενώ τις ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Π. Χηνοφώτης.

    Το "ύστατο χαίρε" στον Κώστα Ηλιάκη είπαν όλοι οι συνάδελφοί του από την 115 Πτέρυγα Μάχης και εκατοντάδες Χανιώτες.

    Το φέρετρο του άτυχου σμηναγού, σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, έφθασε το πρωί στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης, όπου το παρέλαβε η σύζυγός του, η μητέρα του και τα αδέλφια του.

    Από εκεί, σχηματίσθηκε πομπή που κατέληξε στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου υπήρχαν παραταγμένα αγήματα που απέδιδαν τιμές.

    Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία που τέλεσε ο μητροπολίτης Κυδωνίας -Αποκορώνου Ειρηναίος, τον άτυχο σμηναγό αποχαιρέτησε εκ μέρους των συναδέλφων του ο επισμηναγός Λάμπρος Λαμπρινάκης.Με δάκρυα στα μάτια μίλησε για το χαμογελαστό παιδί, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

    «Αυτός που τον γκρέμισε, δημιούργησε ένα νέο ιδανικό, που, πια, δεν θα μπορεί, κανένας άλλος να γκρεμίσει».

    Εκ μέρους της οικογένειας τον Κώστα Ηλιάκη αποχαιρέτησε ο μεγάλος του αδελφός, λέγοντας:

    «Ο άδικος χαμός σου, θα έχει αποτέλεσμα όταν θα βρεθεί λύση για να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο».

    Συγγενής της οικογένειας διάβασε γράμμα της συζύγου του άτυχου πιλότου που τον αποχαιρετούσε λέγοντας πως μέσα στην καρδιά της, θα χτυπά πάντα η δικιά του καρδιά.

    «Η θυσία του ήρωα σμηναγού να γίνει παράδειγμα για τη χώρα και τους νέους μας», ευχήθηκε ο μητροπολίτης Ειρηναίος, ενώ ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης τόνισε:

    «Ας είναι ο Κώστας Ηλιάκης το τελευταίο θύμα στον αγώνα για την υπεράσπιση του Αιγαίου».

    Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία σχηματίσθηκε τιμητική πομπή που κατέληξε στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά. Εκεί έγινε και η ταφή του άτυχου σμηναγού.

    Εξω από το κοιμητήριο μικρά παιδιά του 1ου δημοτικού σχολείου, κρατώντας ελληνικές σημαίες, υποδέχθηκαν το φέρετρο, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος χειροκροτούσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συγκινημένος, κατέθεσε στέφανο στον τάφο του Κ. Ηλιάκη, ενώ την ίδια ώρα πολεμικά αεροπλάνα σε σχηματισμό πάνω από την πόλη απέδιδαν τιμές.

    Άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας με ομοβροντίες αποχαιρετούσε τον Κώστα Ηλιάκη.

    Λίγο μετά αξιωματικός της μονάδας παρέδιδε στη σύζυγό του την ελληνική σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο, το ξίφος και τα παράσημά του.

    «Σήμερα, δεν είναι ημέρα για πολιτικές δηλώσεις, σήμερα συμμετέχουμε στο βαθύ πένθος της οικογένειας, της Κρήτης, της Αεροπορίας, του έθνους μας, για τον ήρωα Κώστα Ηλιάκη», δήλωσε κατά την έξοδό του από το κοιμητήριο του Αγίου Λουκά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 May 2006 - 16:30:18 UTC