Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αυστηρότερα μέτρα για τους κερδοσκόπους"

  • [01] "Αυστηρότερα μέτρα για τους κερδοσκόπους"

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο τα θέματα της οικονομίας.

    Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας ερωτηθεις αν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού έγινε κάτι με τους κερδοσκόπους, απάντησε λέγοντας "εντατικοποίηση των προσπαθειών, αύξηση των ελέγχων, αυστηρότερα μέτρα".

    Στην ερώτηση στα πόσα λεπτά θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο υπουργός απάντησε ότι "θα το δούμε τις επόμενες μέρες" .

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενόψει και των συναντήσεων του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Αύριο, στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Στις 100.000 ευρώ η εγγύηση

    Στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η εγγύηση των καταθέσεων με όριο τις 100.000 ευρώ και μάλιστα για τα τρία προσεχή χρόνια. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για τους δανειολήπτες, που συζητείται στη Βουλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι το νομικό ελάχιστο των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα θα αυξηθεί στις 100.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων πέρα από το νομικό ελάχιστο των 100.000 ευρώ. Η εγγύηση των καταθέσεων ισχύει για όλες τις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Προτεραιότητά μας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ορθή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις.

    Αναφερόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, χθες, είπε ότι οι "27" συμφώνησαν να συνεχίσουν την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν σημασία και βάρος για τη λειτουργία των συστημάτων.

    Επίσης είπε ότι μεταξύ των "27" θα υπάρχει στενή συνεργασία στις ενέργειες που θα γίνονται και θα λαμβάνονται υπόψη και οι πιθανές διασυνοριακές επιπτώσεις των αποφάσεων που θα παίρνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά, διευκρίνισε, η κεντρική απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ είναι ότι βασικές αποφάσεις για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα κάποιας χώρας θα λαμβάνονται σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο, άρα, η κάθε χώρα έχει την ευθύνη αφενός να παρεμβαίνει προκειμένου να κάνει ό,τι χρειάζεται για το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφετέρου να συντονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες "ώστε να έχουμε συντονισμένη δράση, διότι είμαστε σε μια ενιαία αγορά".

    Επίσης το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε να αποφεύγεται κάθε στρέβλωση μεταχείρισης μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών τραπεζών, που ενδεχομένως οφείλονται στις διαφορές λογιστικών κανόνων. Οι παρεμβάσεις, εθνικές και κοινοτικές, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης θα είναι έγκαιρες και η στήριξη θα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Στόχος μας , είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεν είναι να κρατικοποιήσουμε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό.

    Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είπε ότι το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε ότι η εφαρμογή του Συμφώνου θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες αλλά να είναι πάντα σύμφωνη η εφαρμογή αυτή με τις προβλέψεις του Συμφώνου.

    Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την καταπολέμιση της ακρίβειας

    Την άμεση προώθηση των νομοσχεδίων που προβλέπουν την εύρυθμη λειτουργία και τον έλεγχο της αγοράς, ζήτησε ο κ. Κ.Καραμανλής, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο επισκέφθηκε χθες αιφνιδιαστικά προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην αγορά.

    Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε ότι ζήτησε την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση της υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Ζήτησε επίσης από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τη μέγιστη δυνατή εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και την εξάντληση της αυστηρότητας στις ποινές για τις βεβαιωμένες παραβάσεις σε θέματα αισχροκέρδειας.

    Πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης στην κατεύθυνση του ελέγχου της ακρίβειας και ζήτησε επιτάχυνση των κυβερνητικών δράσεων με μεγαλύτερη τόλμη και αποτελεσματικότητα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, έκανε λόγο για κλυδωνισμό οικονομιών και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός δέχεται έντονες πιέσεις.

    Τόνισε επίσης ότι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά, διευρύνουν την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά.

    "Ξέρω καλά, πολύ καλά, ότι οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικά τα χαμηλά εισοδήματα τα φέρνουν πέρα δύσκολα", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Χαρακτήρισε δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα την ακρίβεια και τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην αγορά από την οικονομική κρίση.

    Ο πρωθυπουργός θα κάνει κι άλλες αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε υπουργεία αιχμής για τα προβλήματα της καθημερινότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 October 2008 - 12:30:26 UTC