Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς"
  • [02] Συντονισμένη μείωση επιτοκίων

  • [01] "Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς"

    Για "τέλος του καπιταλισμού", μίλησε ο κ. Γ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό CITY.

    "Πριν από 18 χρόνια είχαμε το τέλος του Σοσιαλισμού, ήρθε και το τέλος του Καπιταλισμού. Πρέπει να καταλάβουν και οι μεν και οι δεν ότι η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση. Να υπάρχει μια ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλιών της αγοράς αλλά να υπάρχει και μια προστατευτική ομπρέλα από πάνω από το Κράτος", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ.Γ.Καρατζαφέρης εξέφρασε την άποψη ότι "θα υπάρχει σημαντική ανηφόρα μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού" και υπογράμμισε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται "πολιτική νηνεμία και ηρεμία και δεν είναι ώρα για πειραματισμούς".

    "Δεν είναι ώρα για εκλογές όπως ζητάνε οι άλλοι, να το διαλύσουμε. Εγώ σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα εκλογές να δείξω πιο δυνατός, αλλά όμως δεν μπορεί να τις θέλει η πατρίδα τώρα, έτσι όπως είναι τα πράγματα. Να περάσουμε την κρίση την μεγάλη και συζητάμε", ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ερώτηση στη Βουλή

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, στην οποία αναφέρει πως έχουν αποσταλεί 8.000 εντάλματα σύλληψης από την Εισαγγελία Πατρών για οφειλές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

    Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημειώνει πως ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εντάλματα είναι ήδη στα χέρια της Αστυνομίας σε όλη την χώρα «που τρομοκρατεί, συλλαμβάνει και απειλεί τους μικρο-οφειλέτες με συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο, το ΤΕΒΕ ή το ΙΚΑ», οι μεγαλοοφειλέτες κυκλοφορούν ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από κάθε συνέπεια.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης «αν προτεραιότητα τής κυβέρνησης αποτελεί η είσπραξη των οφειλών από τους "γνωστούς" μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου και αν αδιαφορεί για το κοινωνικό κόστος της εφαρμογής του μέτρου της προσωποκράτησης σε ανθρώπους του καθημερινού μόχθου για μικρο-οφειλές».

    [02] Συντονισμένη μείωση επιτοκίων

    Στη μείωση των επιτοκίων τους προχώρησαν σήμερα έξι από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρεί στη μείωση των επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι Τράπεζες της Αγγλίας και της Ελβετίας και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά και της Σουηδίας. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

    Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διεθνής κρίση στις χρηματαγορές, η Fed μείωσε το επιτόκιο δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,5% και το προεξοφλητικό επιτόκιο επίσης κατά μισή μονάδα στο 1,75%.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε επίσης κατά μισή μονάδα το επιτόκιό της στο 3,75%, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας, φτάνοντας το επιτόκιό της στο 4,5%.

    Και η Κίνα εντάχθηκε στην προσπάθεια αυτή ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων της από αύριο, Πέμπτη.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, με επιτόκιο μόλις 0,5%, δεν προχώρησε σε μείωση, αλλά, σύμφωνα με τη Fed, εξέφρασε την υποστήριξή της στη συντονισμένη αυτή ενέργεια.

    "Τα νέα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες", αναφέρει η Fed σε ανακοίνωσή της, στην οποία προσθέτει ότι η απόφαση για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

    Μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων στερλινών (260 δις ευρώ) και ανακεφαλαιοποίηση ύψους μέχρι 50 δισεκατομμυρίων στερλινών, που ισοδυναμεί με μερική εθνικοποίηση.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού τραπεζικού συστήματος που ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση αποτελεί "ένα σημαντικό βήμα προς το εμπρός, αλλά όχι το μοναδικό", απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού ενημερωτικού δικτύου Skynews σχετικά με το αν το σχέδιο που ανακοινώθηκε είναι αρκετό για τη σταθεροποίηση των αγορών.

    "Δεν αποκλείω τίποτε, θα πράξουμε ό,τι πρέπει", πρόσθεσε.

    Ο Αλιστερ Νταρλινγκ μίλησε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του σχεδίου υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

    Οι οκτώ τράπεζες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η Abbey, που ανήκει στην ισπανική Santander, η Barklays, η HBOS που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Lloyds TSB, η HSBC, η Lloyds TSB, η Nationwide Building Society, η Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered.

    Ολες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.

    Ε.Ε.: Στα 50.000 ευρώ το ελάχιστο όριο

    H αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να χορηγήσει απεριόριστη προστασία για τις ιδιωτικές καταθέσεις και να εγγυηθεί την ρευστότητα των τραπεζών, σύμφωνα με τον καγκελάριο Αλφρεντ Γκουσενμπάουερ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Βίλχεμ Μόλτερερ. Η Αυστρία ακολούθησε το παράδειγμα της Γερμανίας που ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα καθιερώσει απεριόριστη προστασία των καταθέσεων.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες Τρίτη στο Λουξεμβούργο να αυξηθεί το όριο των εγγυημένων ιδιωτικών καταθέσεων στα τουλάχιστον 50.000 ευρώ, αλλά πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, αναμεσά τους και η Ελλάδα, πρόκειται να αυξήσουν το όριο αυτό στα 100.000 ευρώ.

    "Συμφωνήσαμε ότι για αρχική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους όλα τα κράτη μέλη θα δώσουν εγγύηση για την προστασία των καταθέσεων των ιδιωτών για συνολικό ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ", υπογραμμίζεται σε κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ έπειτα από τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο.

    Στο κείμενο επισημαίνεται ωστόσο ότι "πολλά κράτη" της ΕΕ επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο, ανεβάζοντας το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών "σε τουλάχιστον 100.000 ευρώ".

    Η συμφωνία που επετεύχθη στο Λουξεμβούργο είναι λιγότερο φιλόδοξη από τον αρχικό στόχο που ήταν να αυξηθεί το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών στα 100.000 ευρώ για όλους. Όμως πολλές χώρες της ΕΕ, κυρίως νέα κράτη μελη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη, όπως και η Δανία ή η Φινλανδία, γνωστοποίησαν ότι ένα τέτοιο ποσό θα ήταν πολύ βαρύ για τους προϋπολογισμούς τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παρουσιάσει τις ερχόμενες ημέρες, έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 15 και 16 Οκτωβρίου, μια πρόταση νόμου που θα θέτει σε ισχύ τις αρχές που αποδέχθηκαν οι κυβερνήσεις.

    Πτώση στα χρηματιστήρια

    Σημαντική πτώση καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη βουτιά κατά 9,38% που σημείωσε το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς οι χρηματαγορές συνεχίζουν να συνταράσσονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Οι συναλλαγές στα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας διακόπηκαν, 35 λεπτά μετά το άνοιγμά τους εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που σημειώθηκε.

    Η υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνεχίζεται - αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το πρωί - μετά τη συντονισμένη απόφαση για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, που βοήθησε στο να ξεφύγουν οι μετοχές από το χαμηλό πέντε ετών που σημείωσαν νωρίτερα.

    Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών παρουσίαζε υποχώρηση 0,2%, στις 1.001,74 μονάδες, σε σύγκριση με την πτώση 4% που παρουσίαζε σήμερα το πρωί πριν οι κεντρικές τράπεζες πάρουν την απόφαση, και την κάθετη πτώση 8% που εμφάνιζε κατά το άνοιγμα. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έχανε 4,5%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX και στο Παρίσι ο CAC υποχωρούσαν κατά 4,6% και 4,8%.

    Στο κόκκινο βρισκόταν το πρωί ο δείκτης AEX του χρηματιστηρίου του Αμστερνταμ που υποχωρούσε κατά 9,05%, ωστόσο στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης είχε ανακάμψει ελαφρά καταγράφοντας απώλειες 3,01% σε σχέση με χθες Τρίτη.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν εκ νέου στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές παρά τη συντονισμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 16:05 η ώρα βρισκόταν στις 2.493,96 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,99%.

    Αντιμέτωπα με έναν πραγματικό κατακλυσμό βρέθηκαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια.

    Μετά την δραματική πτώση κατά 5,11% του Ντάου Τζόουνς και κατά 5,80% του Νάζντακ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με τις χειρότερες απώλειες από την "μαύρη Δευτέρα" του 1987, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει πτώση 9,38%.

    Συγκεκριμένα, ο Nikkei υποχώρησε κατά 952,58 μονάδες φτανοντας τις 9.203,32

    Λίγο πριν κλείσει το Χρηματιστήριο, ο Nikkei είχε σημειώσει πτώση 996,09 μονάδων (-9,81%) φτάνοντας τις 9.159,81.

    Η πτώση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και ξεπερνά -σε απώλειες μονάδων και ποσοστού- αυτήν την 12ης Σεπτεμβρίου 2001, της επομένης των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, όταν ο Nikkei είχε υποχωρήσει κατά 692,11 δηλαδή 6,72%.

    Με σημαντική πτώση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο χρόνων, έκλεισε και το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κοννγκ. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1.372,03 μονάδες (-8,2%) φτάνοντας τις 15.431,73.

    Στην Τζακάρτα, η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ανεστάλη επ` αόριστον καθώς ο βασικός δείκτης υποχωρούσε κατά 10,38%.

    Καταστροφικές είναι και οι συνέπειες της κρίσης στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Στις 08.30 (ώρα Ελλάδος), το χρηματιστήριο της Σεούλ υποχωρούσε κατά 4,80%, του Σίδνεϊ κατά 4,97%, της Σανγκάης 3,08%, της Σιγκαπούρης 4,98%, της Βομβάης 5,50%,της Μπανγκόκ 5,62%, της Ταϊπέι 5,30%, της Μανίλα 4,80%, της Κουάλα Λουμπούρ 2,19% και της Νέας Ζηλανδίας 1,90%.

    Η τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη σήμερα για 16η συνεχόμενη φορά διοχετεύοντας στην αγορά 2.100 δισεκατομμύρια γεν (15,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η τράπεζα της Αυστραλίας από την πλευρά της διοχέτευσε 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια στις εμπορικές τράπεζες.

    Τέλος, τριάντα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Καΐρου, ο βασικός δείκτης CASE-30 υποχώρησε κατά 11,8%. Χθες το Χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 16,47%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 October 2008 - 14:30:25 UTC