Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νευρική κρίση οι χρηματαγορές
  • [02] Ενημέρωση για το όνομα
  • [03] Στον Αχτισάαρι το Νόμπελ Ειρήνης
  • [04] Στο δρόμο προς το Μουντιάλ

  • [01] Σε νευρική κρίση οι χρηματαγορές

    Σε νευρική κρίση βρίσκονται τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Μερικές ώρες πριν την έναρξη της συνόδου της G7, συνεχίζεται η πτώση που παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να υποχωρούν το απόγευμα περισσότερο από 8%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τις κυβερνήσεις για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα μπορέσουν να ανασχέσουν την παγκόσμια ύφεση.

    Ειδικότερα, ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών παρουσίαζε σήμερα το μεσημέρι πτώση 7,24%, στις 854,64 μονάδες και ενώ νωρίτερα, το πρωί, εμφάνιζε πτώση μεγαλύτερη του 9%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003. Ο δείκτης αυτός έχει σημειώσει πτώση μεγαλύτερη από 21% αυτήν την εβδομάδα και βρίσκεται κοντά στη χειρότερη εβδομαδιαία πορεία στην ιστορία του, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση έχει παγώσει τον διατραπεζικό δανεισμό, έχει πλήξει τις τράπεζες και έχει επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου παρουσίαζε πτώση 7%, ενώ οι δείκτες CAC 40 στο Παρίσι και DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσαν 8,1% και 9,2% αντίστοιχα.

    Πτώση σημειώνει και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς η συνεχιζόμενη ανησυχία ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα "σπρώξει" την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης, περιόρισε τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 401,27 μονάδες (4,68%) στις 8.177,92 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 58,48 μονάδες (6,43%) στις 851,44 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε 69 μονάδες (4,20%) στις 1.576,03 μονάδες.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να ακολουθεί την "κατρακύλα" των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών, στις 14:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.357,27 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,82%. Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα, αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων με άμεση ισχύ. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

    Νέα καθίζηση υπέστησαν σήμερα τα χρηματιστήρια της Ασίας υπό τον πανικό της χθεσινής μεγάλης πτώσης στην Γουόλ Στρητ και οι επενδυτές στρέφουν πλέον τα βλέμματα για σωτηρία στην κρίσιμη αποψινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου,στην Ουάσινγκτον.

    Το χρημαστιστήριο του Τόκιο υποχωρώσε κατά 9,62% με τον δείκτη Nikkei να φτάνει στις 8.276,43 μονάδες.

    Εφιαλτική είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 7,19%, το Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ με απώλειες 8,3%. Πτώση μεγαλύτερη από 3% σημείωσε το βασικό χρηματιστήριο της Κίνας, στη Σανγκάη, τερματίζοντας τη χειρότερη εβδομάδα της ιστορίας του με συνολική πτώση 12%, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. "Είμαστε σε κατάσταση πανικού" τόνισε ο αναλυτής της Σάμσουνγκ Σεκιούριτις, Χιουν Σεόκ. "Μετά τα τεράστια προβλήματα της Τζένεραλ Μότορς, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης της πιστωτικής κατάστασης" πρόσθεσε.

    Σύνοδος της G7

    Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των τραπεζιτών της ομάδας των Επτά (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) που ξεκινά στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να βρεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς οι υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομικά δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την κρίση βρίσκεται η πολιτική Μπους.

    Ο αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μάλιστα και νέα τηλεοπτική εμφάνιση στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) για να "διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη,καθώς οι οικονομικοί υπεύθυνοι ενεργούν δραστικά για να σταθεροποιήσουν την αμερικανική οικονομία", όπως τόνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας στην "επαναστατική" πρωτοβουλία για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times, ο Μπράουν τονίζει ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα χρειαζόταν κάποια ημέρα να προχωρήσει σε μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών, αλλά πρόσθεσε ότι "οι καιροί μας απαιτούν νέες ιδέες".

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας με ανακεφαλαιοποίηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων στερλινών και με πιστώσεις που μπορούν να φθάσουν τα 450 δισεκατομμύρια λίρες.

    Ο Μπράουν απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση νέων κανονισμών διαφάνειας και κωδίκων συμπεριφοράς για να υπάρξουν φραγμοί απέναντι σε "ανεύθυνες και επικίνδυνες ενέργειες" καθώς και για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διασυνοριακού ελέγχου της διεθνούς ρευστότητας.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες καλώντας τους να εμπνευστούν από τις εγγυήσεις του Λονδίνου στα διατραπεζικά δάνεια, "ένα τομέα στον οποίο μια συντονισμένη διεθνής προσέγγιση θα είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα".

    Το αργό και το μπρέντ να υποχωρούν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

    Συνεχίζεται η κάθετη πτώση που παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα, δεχόμενη πιέσεις από τις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια ζήτηση θα περιοριστεί αν η χρηματοπιστωτική κρίση σπρώξει την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα πτώση 6,74 δολαρίων και εμπορευόταν στα 79,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι και στα 78,61 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 6,17 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 76,49 δολάρια το βαρέλι, κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψη του σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2008 στο 0,5% - τη χαμηλότερη, με όρους ποσοστού, από το 1993. Εξάλλου, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ θα έχουν μια έκτακτη σύνοδο στις 18 Νοεμβρίου στη Βιέννη προκειμένου να εξετάσουν τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά πετρελαίου.

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, περίπου 45%, από την τιμή-ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που είχε σημειωθεί την 11η Ιουλίου

    Ευρωπαίκές πρωτοβουλίες

    Η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα το σχέδιό της για την υποστήριξη των τραπεζών, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ταμείου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει να ξαναρχίσει η ροή πιστώσεων, η οποία διεκόπη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε τη δημιουργία του ταμείου αυτού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορεί να φτάσουν στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, και ταυτόχρονα την αύξηση στις 100.000 ευρώ του ελάχιστου ορίου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων των Ισπανών, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα.

    Το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από την έκδοση κρατικών ομολόγων.

    Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν τα χρήματα αυτά στις πιστώσεις προς οικογένειες και επιχειρήσεις, προκειμένου να ξανατεθεί σε λειτουργία ο οικονομικός μηχανισμός.

    Νομοσχέδιο που αφορά ένα ταμείο τραπεζικών εγγυήσεων 35 δισεκατομμυρίων κορωνών (4,37 δισεκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τις τράπεζες που απειλούνται από τη χρηματοπιστωτική κρίση, υιοθέτησε σήμερα με τη διαδικασία του επείγοντος το κοινοβούλιο της Δανίας .

    Το σχέδιο προβλέπει ότι οι περίπου 140 τράπεζες της χώρας θα συνεισφέρουν 35 δισεκ. κορώνες (2% του ΑΕΠ της χώρας) μέσα σε δύο χρόνια σε ένα ταμείο που θα βοηθάει τα χρηματιοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν κρίση και θα εγγυηθεί τις καταθέσεις των πελατών τους.

    Οι καταθέσεις των πελατών θυγατρικών ξένων τραπεζών στη Δανία θα είναι επίσης εγγυημένες, εφόσον δεν καλύπτονται από τις αντίστοιχες χώρες τους.

    Το κράτος θα επωμιστεί ενδεχόμενες απώλειες πέραν των 35 δισεκ. κορωνών σε περίπτωση που πτωχεύσει κάποια τράπεζα, ώστε να εξασφαλίσει την πλήρη εγγύηση των καταθέσεων.

    Σε αντάλλαγμα, τα πολιτικά κόμματα απαίτησαν ο χρηματοπιστωτικός τομέας "να επιδείξει αυτοσυγκράτηση" μέσα στα 2 επόμενα χρόνια φρενάροντας την επέκτασή του και να χρησιμοποιήσει την περίοδο αυτή "για να σταθεροποιηθεί".

    Στην Ουάσιγκτον ο Γ.Αλογοσκούφης

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον, επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Στις εργασίες της συνόδου θα συμμετάσχουν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενώ θα τις παρακολουθήσουν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τραπεζίτες από την Ελλάδα.

    Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομίας θα συναντηθεί με αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και με ανώτατα στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων.

    Αύριο και την Κυριακή ο κ. Αλογοσκούφης θα παρακολουθήσει εργασίες του ΔΝΤ και την Δευτέρα θα συμμετάσχει στη σύνοδο της ολομέλειας όπου και θα μιλήσει. Τέλος, θα παραβρεθεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας.

    [02] Ενημέρωση για το όνομα

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε την ενημέρωση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας,για την νέα πρόταση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας με την ΠΓΔΜ.

    Σήμερα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και ακολούθησαν οι συναντήσεις της με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ χθες είχε ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    "Έχουν όλοι πλήρη εικόνα για τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία συνεχίζεται. Γνωρίζουν τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ Νίμιτς. Είχα την ευκαιρία να καταγράψω και λεπτομερώς και σε επιμέρους ζητήματα τις θέσεις των κομμάτων", δήλωσε η κα Μπακογιάννη.

    "Η κυβέρνηση", τόνισε, "ακολούθησε από την πρώτη στιγμή την πολιτική της απόλυτης ενημέρωσης και της διαφανούς άσκησης πολιτικής και ταυτόχρονα την προσπάθεια να έχουμε δυνατό το εθνικό μέτωπο σε μια διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, χωρίς ορισμένο χρονικό ορίζοντα".

    "Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης", δήλωσε η κα Μπακογιάννη, κατά την είσοδό της στο γραφείο του Προέδρου, ο δε κ. Παπούλιας σημείωσε πως "δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκληρές διαπραγματεύσεις".

    "Είμαστε εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης" δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Σιούφας μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι "η Βουλή στηρίζει τις εθνικές θέσεις".

    "Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Οχι στη διπλή ονομασία.Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε με την κα Μπακογιάννη.

    "Προφανώς λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    "Απαιτούμε να υπάρχει σαφής επεξήγηση" ότι το όνομα θα περιλαμβάνει "καθαρά γεωγραφικό όρο", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών.

    "Το όνομα δεν είναι το κυρίως πρόβλημα" ανέφερε σημειώνοντας πως "Μας απασχολούν θέματα που έχουν σχέση με την εθνότητα και άλλα στοιχεία που στο μέλλον, ανεξάρτητα από το όνομα, μπορεί να εγείρουν πιο επίσημα αλυτρωτικές τάσεις"

    "Εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις για όλα τα άλλα, μπορούν τα πράγματα τουλάχιστον τυπικά να κλείσουν", πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ "τηρεί στάση αναμονής για όλους τους άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με το θέμα αυτό".

    Ενα βήμα εμπρός, χαρακτήρισε το νέο πακέτο Νίμιτς ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, αλλά τόνισε ότι πρέπει να διαλευκανθεί η πτυχή του εύρους της χρήσης και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως επεσήμενε στην υπουργό ότι δεν έχουμε λόγο να ακολουθήσουμε τη βιασύνη του Προέδρου Μπους, ούτε να ευθυγραμμιστούμε με την ατζέντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

    Ο ΣΥΝ, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό το θέμα να γίνει πεδίο τεχνητής πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Η νέα πρόταση Νίμιτς δεν θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο ούτε από τη συνείδηση του ελληνικού λαού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετά την ενημέρωσή του απο την υπουργό Εξωτερικών.

    "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας επιβάλουν τη σύνδεση των αμερικανικών εκλογών με την ταχεία επίλυση του θέματος. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια πιό σθεναρή αντιμετώπιση του θέματος", πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Προτάσεις για το όνομα

    Πακέτο ιδεών για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπέβαλε σε Αθήνα και Σκόπια ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τους διαπραγματευτές της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι "δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα", σημειώνοντας ότι "δεν είναι το τέλος του δρόμου".

    Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ υποστήριξε ότι, όπως πιστεύει, η πρότασή του αποτελεί "δίκαιη βάση" για λύση, σημειώνοντας ότι δεν τον απασχολούν τα εσωτερικά ζητήματα στις δυο χώρες. Ο κ.Νίμιτς ανέφερε επίσης ότι θα περιμένει τις απαντήσεις των δυο πλευρών σε δυο εως τρεις εβδομάδες.

    «Πακέτο ιδεών ή συνολική πρόταση, όπως θέλετε ονομάστε το». Αυτό δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη κοινή συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασής του και ειδικά στο προτεινόμενο όνομα, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι ιδέες του αποτελούν μια «έντιμη, αξιοπρεπή και λειτουργική πρόταση» για διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι με τους συνομιλητές του είχε «διεξοδική συζήτηση για το που βρισκόμαστε και τους έδωσα», όπως είπε, «ένα «νέο πακέτο ιδεών μου για λύση για να το μεταφέρουν στις πρωτεύουσές τους. Απαιτούν (οι ιδέες) προσεκτική μελέτη και θα συνεχίσουμε το διάλογο σβ αυτή τη βάση».

    Στην ερώτηση αν τους έδωσε κάποια προθεσμία για να απαντήσουν, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε: «Δεν τους έχω δώσει οποιαδήποτε προθεσμία», σημειώνοντας ότι συνεννοήθηκαν να έχουν επικοινωνία σε δυο-τρεις εβδομάδες. Νομίζω ότι παίρνει κάποιο χρόνο για τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν αυτό το είδος των θεμάτων, οπότε θεωρώ ότι το στοιχείο του χρόνου δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο η προσεκτική μελέτη και ελπίζω (να υπάρξουν) κάποιες καλές αντιδράσεις».

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι ο ρόλος του ως μεσολαβητής να δώσει ιδέες υπό μορφή τελεσίγραφου και να πει πως είναι «οι τελευταίες προτάσεις», «αυτό είναι», υπογραμμίζοντας ότι έχει αυτή την αποστολή σχεδόν για δέκα χρόνια, από το 1999, και πριν ήταν ο μεσολαβητής για την ενδιάμεση συμφωνία το '94, οπότε, όπως είπε, «έχω ξοδέψει κάπου μεταξύ δέκα και δεκαπέντε χρόνια σβ αυτό το θέμα και μέσα σβ αυτό το διάστημα έχω συνομιλήσει με πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους, με πολύ εξαίρετους διαπραγματευτές από τις δυο πλευρές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, προέδρους και νομίζω ότι έχω ακούσει και συζητήσει σχεδόν κάθε πτυχή του θέματος. Έτσι, οι ιδέες μου βασίζονται σβ ένα ευρύ φάσμα σκέψεων και λαμβάνοντας υπόψη το τι θα μπορούσε να είναι ένας λογικός διακανονισμός. Και κατά την άποψή μου, (οι ιδέες) αποτελούν μια έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική πρόταση για διευθέτηση. Προφανώς, εξαρτάται στις δύο πλευρές να εξετάσουν από το εθνικό τους συμφέρον και την πολιτική τους άποψη τι είναι σωστό γιβ αυτούς».

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ότι είναι το τέλος του δρόμου, προσθέτοντας: «Πρόκειται για δύο κράτη που ζουν δίπλα το ένα στο άλλο, γείτονες για χρόνια και πρόκειται να είναι γείτονες για πολλά χρόνια. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί και αυτό θα είναι πολύ ωραίο, αν διευθετηθεί όσο σύντομα γίνεται. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή βάση για διευθέτηση. Αλλά, δεν υπάρχει τέλος του δρόμου σβ αυτό το είδος των πραγμάτων».

    Στην ερώτηση ποια ήταν η νέα του πρόταση και να ήταν για το όνομα και αν γίνεται αναφορά στην εθνότητα και γενικά στα πάντα, όπως επίσης και αν περιλαμβάνεται μια διπλή φόρμουλα για το θέμα του ονόματος, ο ειδικός μεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού, απάντησε ως εξής:

    «Δεν πρόκειται να σας πω τι υπάρχει στην πρόταση. Πιστεύω ότι είναι μια βάση για μια διευθέτηση, σύμφωνα με τη γνώμη μου...»

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα «καλό όνομα», απέφυγε να απαντήσει, ενώ ερωτώμενος αν υπάρχουν άλλα ονόματα στην πρότασή του, επανέλαβε: «Δεν πρόκειται να σας πω τι είναι μέσα (στην πρόταση). Για μένα είναι κάτι για τα μέρη, να σκεφτούν σοβαρά ως βάση για μια διευθέτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη».

    Σε άλλη ερώτηση αν νομίζει ότι τώρα μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα, δήλωσε: «Η απόφαση για γεφύρωση του χάσματος έρχεται από τα μέρη. Όπως είπα, νομίζω ότι τους έδωσα κάποιες ιδέες που κατά τη γνώμη μου είναι μια αξιοπρεπή και λειτουργική διευθέτηση».

    Στην ερώτηση αν θα περιμένει (τις απαντήσεις) μέσω τηλεφώνου ή θα περιμένει τους διαπραγματευτές να επιστρέψουν και λόγω του γεγονότος ότι «στην άλλη πλευρά, προφανώς, υπάρχει κάποια διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο κέντρων εξουσίας, πρωθυπουργού και Προέδρου, μήπως αυτό αναστέλλει την προσπάθειά σας;», σημείωσε τβ ακόλουθα:

    «Σχετικά με τις λεπτομέρειες για να πάμε μπροστά, είμαι πάντα σε επαφή με τους συναδέλφους μου εδώ και θα κάνουμε ό, τι είναι καλύτερο για την περίσταση. Εμείς, μερικές φορές, μιλάμε στο τηλέφωνο, μερικές φορές έχουμε συναντήσεις, όπως η σημερινή, μερικές φορές έχουμε χωριστές συναντήσεις, μερικές φορές πηγαίνω στην περιοχή, αυτό εξαρτάται από το τι είναι χρήσιμο κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Λοιπόν, αυτό δεν έχει αποφασιστεί. Όλοι αποφασίζουν ότι όποιο είναι αμοιβαίο στις δύο πλευρές και να βρω το πιο χρήσιμο μέσο για να προχωρήσουμε. Τα εσωτερικά ζητήματα, σε μία από τις χώρες στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι κάτι, που, ξέρετε, επηρεάζει εμένα. Είναι ένα εσωτερικό θέμα και η δουλειά μου είναι να το αντιμετωπίσω μεταξύ δύο κρατών, δύο μελών των Ηνωμένων Εθνών και νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι ήταν αποτελεσματικό. Δεν εμπλέκομαι σε εσωτερικά θέματα και προσπαθώ να τα αποφύγω.

    Στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον κ. Ντάνιελ Φριντ (υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) πριν τη συνάντηση ή χθες, απάντησε αρνητικά.

    Τέλος, στην ερώτηση τι θα συμβεί αν (τα μέρη) απορρίψουν αυτή την πρόταση και δεν θέλουν να συμφωνήσουν, και δεύτερο, αν αυτή (η πρόταση) εγκαταλειφθεί για πάντα ή αν ο ίδιος θα επιλέξει το δρόμο της «σολομώντειας λύσης», ο κ. Νίμιτς απάντησε ως εξής:

    «Πρώτον, δεν είμαι Σολομών. Ο Σολομών ήταν ένας βασιλιάς και έδιδε εντολές... Δεν είμαι βασιλιάς, δεν έχω αρχή. Είμαι διαμεσολαβητής και τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται από τα μέρη. Είναι προφανές ότι το καλύτερο μέλλον θα είναι η ρύθμιση αυτού (του ζητήματος) σήμερα και να ασχοληθούν με κάποια θετικά πράγματα στην περιοχή. Δεν ανησυχώ για το μέλλον».

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    «Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με τη συνάντηση του κ Νίμιτς με τους διαπραγματευτές για το ζήτημα της επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

    "Εμείς πάντα παρουσιάζουμε και αναλύουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα των οποίων ουδείς αμφιβάλλει", συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει τονίζοντας την "ειλικρινή επιθυμία της Ελλάδας για οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει εφικτό".

    [03] Στον Αχτισάαρι το Νόμπελ Ειρήνης

    Η νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ ανακοίνωσε ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2008 θα απονεμηθεί στον πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι για τις ανά τον κόσμο αποστολές διπλωματικής μεσολάβησης που έχει φέρει εις πέρας.

    Μεσολαβητής μεταξύ άλλων στην ειρηνευτική συμφωνία στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας, ο Μάρτι Αχτισάαρι, 71 ετών, αναγνωρίζεται για τις σημαντικές μεσολαβητικές του προσπάθειες στην επίλυση διεθνών συγκρούσεων, σε πολλές ηπείρους, για περισσότερο από τριάντα χρόνια, δήλωσε στο Οσλο ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ Ούλε Ντάνμπολτ Μιές.

    Ο Μάρτι Οϊβα Καλέβι Αχτισάαρι γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1937 στο Βιιπούρι και άρχισε την διπλωματική του καριέρα το 1965.

    Πρεσβευτής στην Τανζανία από το 1973 μέχρι το 1976, ορίσθηκε επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Ναμίμπια το 1977 και στη συνέχεια ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή, την οποία και θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία το 1990, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.

    Στις αρχές της δεκαετίας του '80 επανήλθε στο φινλανδικό διπλωματικό σώμα, μέχρι τον διορισμό του το 1987 στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα υπεύθυνου διοικητικών θεμάτων, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1991.

    Στη δεκαετία του '90 επανέρχεται στην Ευρώπη και ξεκινά δεκαπενταετή θητεία αδιάλειπτης ειρηνευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Από τον Σεπτέμβριο 1992 μέχρι τον Απρίλιο 1993 βρίσκεται επικεφαλής ομάδας εργασίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Τον Ιούλιο 1993 ορίζεται ειδικός σύμβουλος στη Διεθνή Διάσκεψη για την πρώην Γιουγκοσλαβία πριν αναλάβει καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Το 1999 κατορθώνει, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν, να πείσει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αλβανών αυτονομιστών ανταρτών στο Κόσοβο με αντάλλαγμα τον τερματισμό των νατοϊκών βομβαρδισμών.

    Τον Ιανούαριο 2005 αναλαμβάνει μεσολαβητική αποστολή στις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ινδονησίας και τους αυτονομιστές του Κινήματος του Ελεύθερου Ατσεχ, σε ένοπλη σύρραξη από το 1976. Εξι μήνες αργότερα υπογράφεται ειρήνη.

    Το 2006, επιβλέπει εκ μέρους του ΟΗΕ την εξέλιξη των συνομιλιών ανάμεσα στους Σέρβους και τους Κοσοβάρους για τον καθορισμό των οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου. Διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση, καταθέτει την τελική του έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο 2007 και προτείνει την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας. Το Κόσοβο θα κηρύξει την ανεξαρτησία του έναν χρόνο αργότερα.

    [04] Στο δρόμο προς το Μουντιάλ

    Σαββατοκύριακο χωρίς πρωτάθλημα για τη Σούπερ Λίγκα, αλλά με πλούσια ποδοσφαιρική δράση σε επίπεδο εθνικών ομάδων, καθώς διεξάγονται αγώνες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα γίνει το 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

    Στον δρόμο προς τη Νότια Αφρική βρίσκεται και η εθνική μας ομάδα η οποία αύριο Σάββατο (21:00) αντιμετωπίζει στο γήπεδο Καραϊσκάκη το αντίστοιχο συγκρότημα της Μολδαβίας, ενώ την προσεχή Τετάρτη θα παίξει στο ίδιο γήπεδο με την Ελβετία.

    Η ελληνική εθνική ομάδα βρίσκεται επικεφαλής του ομίλου της, έχοντας δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες και οι παίκτες του Οττο Ρεχάγκελ θέλουν να συνεχίσουν το νικηφόρο σερί που θα τους φέρει ακόμη πιο κοντά στην πρόκριση για την τελική φάση του Μουντιάλ 2010.

    Αντίθετα, η Μολδαβία στους δύο πρώτους αγώνες της για την προκριματική φάση γνώρισε δύο ήττες και βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο αγώνας του γηπέδου Καραϊσκάκη θα είναι εύκολος και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Ελληνες ποδοσφαιριστές, καθώς η Μολδαβία μας είχε δυσκολέψει πολύ στους μεταξύς μας αγώνες για τα προκριματικά του EURO 2008.

    Στους άλλους αγώνες του ομίλου, η Ελβετία, η οποία την προηγούμενη αγωνιστική γνώρισε εντός έδρας ήττα-σοκ από το αδύναμο Λουξεμβούργο, θα υποδεχθεί την Λετονία, ενώ το το Ισραήλ θα παίξει εκτός έδρας με το Λουξεμβούργο.

    Μετά από δύο αγώνες, στη βαθμολογία του δευτέρου ομίλου, προηγείται η Ελλάδα με 6 βαθμούς, έναντι 4 του Ισραήλ, 3 της Λετονίας και του Λουξεμβούργου, 1 της Ελβετίας, ενώ στην τελευταία θέση χωρίς βαθμούς είναι η Μολδαβία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 October 2008 - 14:30:32 UTC