Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νευρική κρίση οι χρηματαγορές

  • [01] Σε νευρική κρίση οι χρηματαγορές

    Σε νευρική κρίση βρίσκονται τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Απώλειες που ξεπερνούν το 7% καταγράφηκαν στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τις κυβερνήσεις για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα μπορέσουν να ανασχέσουν την παγκόσμια ύφεση.

    Η πτώση στο Χρηματιστήριο του Παρισιού συνεχίστηκε, με τον CAC 40 να υποχωρεί κατά 7,73 %.

    Παράλληλα, και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βυθίστηκε σήμερα εκ νέου με τον δείκτη Ftse 100 να υποχωρεί κατά 8,85 %.

    Ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 7,01 %.

    Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο βασικός δείκτης Ibex-35 σημείωσε πτώση 9,14%, και έκλεισε στις 8.997,70 μονάδες.

    Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο βασικός δείκτης SP/Mib σημείωσε πτώση 7,14%, και έκλεισε στις 20.309 μονάδες.

    Στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ο βασικός του δείκτης ΑΕΧ σημείωσε πτώση 8,48% και έκλεισε στις 258,05 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο της Ελβετίας σημείωσε πτώση 7,79%, και έκλεισε στις 5.347,22 μονάδες.

    Στο χρηματιστήριο της Βιέννης ο βασικός δείκτης ΑΤΧ σημείωσε πτώση 7,37%, και έκλεισε στις 2.002,05 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ολοκλήρωσε σήμερα τη συνεδρίαση του με σημαντική πτώση του βασικού του δείκτη IMKB κατά 7,72%, και απώλεια 2.382,78 μονάδων, στις 28.495, 93 μονάδες, επηρεαζόμενο από την πτώση των μεγάλων χρηματιστηρίων του κόσμου.

    Ο δείκτης σημείωσε στην αρχή της ημέρας θεαματική πτώση κατά 8,09% (-2.498, 72 μονάδες) σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και τρία χρόνια στους 28.379,99 μονάδες.

    Πτώση -αλλά μικρότερη της αρχικής- σημειώνει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι οι εντολές για πώληση μετοχών ήταν υπερβολικές.

    Λίγο νωρίτερα, κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor's 500 παρουσίαζαν κάθετη πτώση κατά 8% και 7% αντίστοιχα. Στη συνέχεια, όμως, και μάλλον κάπως απότομα, η κάθετη πτώση τερματίστηκε, αν και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική υποχώρηση.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 252,33 μονάδες (2,94%) στις 8.326,86 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 28,27 μονάδες (3,11%) στις 881,65 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά 25,29 μονάδες (1,54%) στις 1.619,83 μονάδες.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω καθίζησης των δεικτών στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.372,09 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,23%. Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα, αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων με άμεση ισχύ. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

    Νέα καθίζηση υπέστησαν σήμερα τα χρηματιστήρια της Ασίας υπό τον πανικό της χθεσινής μεγάλης πτώσης στην Γουόλ Στρητ και οι επενδυτές στρέφουν πλέον τα βλέμματα για σωτηρία στην κρίσιμη αποψινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου,στην Ουάσινγκτον.

    Το χρημαστιστήριο του Τόκιο υποχώρησε κατά 9,62% με τον δείκτη Nikkei να φτάνει στις 8.276,43 μονάδες.

    Εφιαλτική είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 7,19%. Πτώση μεγαλύτερη από 3% σημείωσε το βασικό χρηματιστήριο της Κίνας, στη Σανγκάη, τερματίζοντας τη χειρότερη εβδομάδα της ιστορίας του με συνολική πτώση 12%, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. "Είμαστε σε κατάσταση πανικού" τόνισε ο αναλυτής της Σάμσουνγκ Σεκιούριτις, Χιουν Σεόκ. "Μετά τα τεράστια προβλήματα της Τζένεραλ Μότορς, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης της πιστωτικής κατάστασης" πρόσθεσε.

    Σύνοδος της G7

    Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των τραπεζιτών της ομάδας των Επτά (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) που ξεκινά στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να βρεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς οι υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομικά δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την κρίση βρίσκεται η πολιτική Μπους.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας στην "επαναστατική" πρωτοβουλία για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times, ο Μπράουν τονίζει ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα χρειαζόταν κάποια ημέρα να προχωρήσει σε μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών, αλλά πρόσθεσε ότι "οι καιροί μας απαιτούν νέες ιδέες".

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας με ανακεφαλαιοποίηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων στερλινών και με πιστώσεις που μπορούν να φθάσουν τα 450 δισεκατομμύρια λίρες.

    Ο Μπράουν απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση νέων κανονισμών διαφάνειας και κωδίκων συμπεριφοράς για να υπάρξουν φραγμοί απέναντι σε "ανεύθυνες και επικίνδυνες ενέργειες" καθώς και για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διασυνοριακού ελέγχου της διεθνούς ρευστότητας.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες καλώντας τους να εμπνευστούν από τις εγγυήσεις του Λονδίνου στα διατραπεζικά δάνεια, "ένα τομέα στον οποίο μια συντονισμένη διεθνής προσέγγιση θα είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα".

    Μπους: Αντιμετώπιση της κρίσης

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί επιθετικά για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παραδεχόμενος ότι η νευρικότητα τρέφει τον εαυτό της, γεγονός που οδηγεί στην κατακόρυφη πτώση των μετοχών.

    "Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενεργεί. Θα συνεχίσουμε να δρούμε για να επιλύσουμε την κρίση και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στις αγορές μας", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων, στο Λευκό Οίκο. "Μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση και θα το πράξουμε", πρόσθεσε.

    Ο Μπους τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργήσει τάχιστα για να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντείνει τις προσπάθειές της για να καταπολεμήσει τη χειραγώγηση του χρηματιστηρίου.

    Γκρίνσπαν: Σημείο καμπής

    Σημείο καμπής στην παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση και ανάκαμψη της ταραγμένης αμερικανικής αγοράς ακινήτων βλέπει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) Άλαν Γκρίνσπαν.

    Συγκεκριμένα, ο πρώην αμερικανός αξιωματούχος, σε άρθρο του στη βρετανική οικονομική έκδοση "Emerging Markets" σημειώνει ότι βλέπει το "επακόλουθο ξεπάγωμα" των παγωμένων χρηματοπιστωτικών αγορών του κόσμου και ότι "πιο πειστικές ενδείξεις της, αυτή τη στιγμή εν αναμονή, σταθερότητας των τιμών στο στεγαστικό τομέα είναι πιθανό να γίνουν ορατές το πρώτο μισό του 2009".

    Στάϊνμπρουκ: Κανόνες παγκόσμιας ισχύος

    Ο γερμανός υπουργός των Οικονομικών Πέερ Στάϊνμπρουκ τόνισε με σημερινές δηλώσεις του,στην Ουάσινγκτον, ότι "πρέπει να σταματήσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις κατά περίπτωση" αντιμετωπίζοντας και διαχειριζόμενοι τη διεθνή οικονομική κρίση. "Για τις διεθνείς αγορές, έχουμε ανάγκη κανόνων παγκόσμιας ισχύος", υπογράμμισε. "Πρέπει πάση θυσία ο πιστωτικός τομέας να σταθεροποιηθεί στο σύνολό του", υπογράμμισε επίσης.

    "Βρισκόμαστε στη φάση όπου η περιδίνηση των δεικτών των διεθνών χρηματιστηρίων αύξησε την ταχύτητά της", επισήμανε ο αξιωματούχος. "Αποδείχθηκε, ότι αυτή ειδικά η κρίση ήταν μία συστημική κρίση" αποφάνθηκε εξάλλου.

    Στη συνέχεια, εξήρε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην κρίσιμη αυτήν συγκυρία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στους Γερμανούς, τμήμα των μέτρων που λαμβάνονται τώρα για να τιθασευτεί η βαθύτατη κρίση "προκαλούν πολύ μεγάλη έκπληξη", δήλωσε ο ίδιος, ενώ οι δείκτες όσων χρηματιστηρίων λειτουργούσαν κατακρημνίζονταν.

    -Στο μεταξύ η "Ντι Βελτ" έγραψε σήμερα ότι στην κυβέρνηση κερδίζει έδαφος ένα σχέδιο διάσωσης τραπεζών με ομοιότητες με το βρετανικό. Προέχει να "διασωθούν οι διατραπεζικές πιστώσεις", αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτό. Προς το παρόν η κυβέρνηση στο Βερολίνο συμμετέχει μόνον στο σχέδιο διάσωσης της τέταρτης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας αλλά πρώτης για την αγορά (και δημόσιων) ακινήτων, της Hypo Real Estate, της HRE.

    Κάτω από τα 80 δολάρια το αργό και το μπρεντ

    Συνεχίζεται η κάθετη πτώση που παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα, δεχόμενη πιέσεις από τις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια ζήτηση θα περιοριστεί αν η χρηματοπιστωτική κρίση σπρώξει την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα πτώση 6,74 δολαρίων και εμπορευόταν στα 79,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι και στα 78,61 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 6,17 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 76,49 δολάρια το βαρέλι, κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψη του σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2008 στο 0,5% - τη χαμηλότερη, με όρους ποσοστού, από το 1993. Εξάλλου, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ θα έχουν μια έκτακτη σύνοδο στις 18 Νοεμβρίου στη Βιέννη προκειμένου να εξετάσουν τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά πετρελαίου.

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, περίπου 45%, από την τιμή-ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που είχε σημειωθεί την 11η Ιουλίου

    Ευρωπαίκές πρωτοβουλίες

    Η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα το σχέδιό της για την υποστήριξη των τραπεζών, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ταμείου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει να ξαναρχίσει η ροή πιστώσεων, η οποία διεκόπη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε τη δημιουργία του ταμείου αυτού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορεί να φτάσουν στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, και ταυτόχρονα την αύξηση στις 100.000 ευρώ του ελάχιστου ορίου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων των Ισπανών, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα.

    Το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από την έκδοση κρατικών ομολόγων.

    Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν τα χρήματα αυτά στις πιστώσεις προς οικογένειες και επιχειρήσεις, προκειμένου να ξανατεθεί σε λειτουργία ο οικονομικός μηχανισμός.

    Νομοσχέδιο που αφορά ένα ταμείο τραπεζικών εγγυήσεων 35 δισεκατομμυρίων κορωνών (4,37 δισεκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τις τράπεζες που απειλούνται από τη χρηματοπιστωτική κρίση, υιοθέτησε σήμερα με τη διαδικασία του επείγοντος το κοινοβούλιο της Δανίας .

    Το σχέδιο προβλέπει ότι οι περίπου 140 τράπεζες της χώρας θα συνεισφέρουν 35 δισεκ. κορώνες (2% του ΑΕΠ της χώρας) μέσα σε δύο χρόνια σε ένα ταμείο που θα βοηθάει τα χρηματιοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν κρίση και θα εγγυηθεί τις καταθέσεις των πελατών τους.

    Οι καταθέσεις των πελατών θυγατρικών ξένων τραπεζών στη Δανία θα είναι επίσης εγγυημένες, εφόσον δεν καλύπτονται από τις αντίστοιχες χώρες τους.

    Το κράτος θα επωμιστεί ενδεχόμενες απώλειες πέραν των 35 δισεκ. κορωνών σε περίπτωση που πτωχεύσει κάποια τράπεζα, ώστε να εξασφαλίσει την πλήρη εγγύηση των καταθέσεων.

    Σε αντάλλαγμα, τα πολιτικά κόμματα απαίτησαν ο χρηματοπιστωτικός τομέας "να επιδείξει αυτοσυγκράτηση" μέσα στα 2 επόμενα χρόνια φρενάροντας την επέκτασή του και να χρησιμοποιήσει την περίοδο αυτή "για να σταθεροποιηθεί".

    Στην Ουάσιγκτον ο Γ.Αλογοσκούφης

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον, επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Στις εργασίες της συνόδου θα συμμετάσχουν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενώ θα τις παρακολουθήσουν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τραπεζίτες από την Ελλάδα.

    Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομίας θα συναντηθεί με αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και με ανώτατα στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων.

    Αύριο και την Κυριακή ο κ. Αλογοσκούφης θα παρακολουθήσει εργασίες του ΔΝΤ και την Δευτέρα θα συμμετάσχει στη σύνοδο της ολομέλειας όπου και θα μιλήσει. Τέλος, θα παραβρεθεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 October 2008 - 18:30:32 UTC