Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Δημόσιο οριστικά η λίμνη Βιστωνίδα

  • [01] Στο Δημόσιο οριστικά η λίμνη Βιστωνίδα

    Οριστικά στο Δημόσιο περνά με δικαστική απόφαση η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών, πλην της νησίδας Αντα Μπούρου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Μάλιστα, εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται και η δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

    Το ιστορικό της όλης υπόθεσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει ως εξής:

    Ο επιθεωρητής δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Παπανικολάου, στα πλαίσια πειθαρχικής έρευνας που διενήργησε για την υπόθεση της μη έκδοσης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, επί της αγωγής της Μονής κατά του ελληνικού δημοσίου, που συζητήθηκε στις 5/11/2003, σχετικά με τη διεκδίκηση απο τη Μονή Βατοπαιδίου κυριότητας των εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα, έκρινε ότι η συγκεκριμένη δίκη μεταξύ δημοσίου και της Μονής έκλεισε με μη νόμιμο τρόπο.

    Ο κ. Παπανικολάου δέχθηκε ότι η πρόεδρος του Δικαστηρίου όφειλε να είχε δημοσιεύσει την απόφαση υπέρ του δημοσίου, αφού είχε ολοκληρωθεί η διάσκεψη των τριών δικαστών (το αποτέλεσμα ήταν 2-1 σε βάρος της Μονής) κρίνοντας ότι δεν μπορούσε να υπάρξει παραίτηση ή συμβιβασμός μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

    Ο κ. Παπανικολάου έδωσε εντολή να δημοσιευθεί τώρα η απόφαση, η οποία αποκαθιστά το δημόσιο στα δικαιώματα που είχε επί των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια να γίνουν οι ανταλλαγές με άλλα ακίνητα του δημοσίου.

    Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών ημερών.

    Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι στο διατακτικό της απόφασης αυτής, αναγνωρίζεται κατά πλειοψηφία η κυριότητα της Μονής, μόνο σε 1.720 στρέμματα της νησίδας Αντά Μπουρού, απο τα 27.044 που διεκδικούσε η Μονή.<

    Επί προσθέτως το υπουργείο αναφέρει ότι η απόφαση θα δημοσιευθεί απο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με διαφορετική δικαστική σύνθεση, όπως προβλέπεται απο τις σχετικές δικονομικές διατάξεις, δεδομένου ότι οι δικαστές που μετείχαν στη συνεδρίαση και στη διάσκεψη για έκδοση της απόφασης αυτής, δεν υπηρετούν πλέον σε αυτό το δικαστήριο.

    Χωρίς ψηφοφορία για την Προανακριτική

    Χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου έληξε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ, η ψηφοφορία αναβλήθηκε με απόφαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Σιούφας, επικύρωσε τυπικά τη θέση των παρισταμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως «δεν υφίστανται προϋποθέσεις διεξαγωγής έγκυρης ψηφοφορίας, το Σώμα δεν αποφασίζει και η πρόταση δεν έχει απορριφθεί».

    «Η τύχη της πρότασης αυτής έκλεισε. Μόνο νέα πρόταση μπορεί να ξαναέρθει», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνεδρίαση.

    Νωρίτερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία, υπό τον φόβο να καταγραφεί επίσημα η απόρριψη της πρότασης, που θα απέκλειε (εκτός απροόπτου) τη δυνατότητα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής στο μέλλον.

    «Αποχωρούμε προκειμένου να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος στην Προανακριτική Επιτροπή, να μην εκφυλιστεί η Εξεταστική, να διερευνηθούν όλα τα πραγματικά περιστατικά και να χυθεί όσο φως είναι δυνατόν στην υπόθεση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

    Το ζήτημα της μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έθεσε αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, επικαλούμενος την έλλειψη απαρτίας. Ο κ. Κουβέλης επικαλέστηκε επίσης τον Κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει την αρωγή βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, στη συλλογή των ψήφων και στη συγκρότηση της Εφορευτικής Επιτροπής.

    «Το θέμα είναι ουσιαστικό και βαθύτατα πολιτικό, γιατί αφορά στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτόφαντης συμπεριφοράς, προσβλητικής για το Κοινοβούλιο. Δεν έχετε την δυνατότητα να προχωρήσετε σε ψηφοφορία», είχε σημειώσει ο κ. Κουβέλης.

    Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ισχυρίσθηκε πως «με την πρωτοφανή και κωμικοτραγική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, βρισκόμαστε εκτός κάθε συνταγματικού πλαισίου. Κάθε κοινοβουλευτικό πολίτευμα βασίζεται στην αρχή της δεδηλωμένης πλειοψηφίας. Ισχύει σήμερα; Είναι δυνατόν να πείτε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις έγκυρης απόρριψης της πρότασης;»

    Ο Δ. Σιούφας υπενθύμισε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πως τα δεδομένα αυτά ήταν γνωστά από την αρχή της συνεδρίασης, αλλά δεν ζητήθηκε αναβολή και άρα η ψηφοφορία θα έπρεπε να διεξαχθεί.

    «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ παραμένει και ισχύει, αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί με τεχνητό οφ σάιτ, επειδή δεν υπάρχουν οι κατά τον Κανονισμό απαιτούμενες προϋποθέσεις για να τεθούν σε ψηφοφορία. Αν δεν σας πείθω, να ερωτηθεί το Σώμα», ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ και ο Φ. Κουβέλης, ανακοίνωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί με σταθερή και αταλάντευτη την επιδίωξή του να μην υπάρξει παραγραφή».

    «Παρότι ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει πως "ο Πρόεδρος αποφαίνεται", εγώ δεν επρόκειτο να αποφασίσω. Την απόφαση την παίρνετε εσείς, που είστε η πλειοψηφία», ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής, κηρύσσοντας τη λήξη της συνεδρίασης.

    Υπήρξε κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός και αυτό αποτελεί την κορυφαία έκφραση της αντίληψης της διακυβέρνησης της ΝΔ, τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου. Σημείωσε ότι, η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε την φυγή μπροστά στην αδυναμία χειραγώγησης της συνείδησης των βουλευτών της.

    «Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει το χρέος του απέναντι στην Δημοκρατία, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε.

    Απαντώντας στα λεγόμενα του Θ. Ρουσόπουλου περί οικονομικής ενίσχυσης της Μονής Βατοπαιδίου εκ μέρους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε «εμείς στηρίξαμε θεσμικά το Άγιο Όρος, κι αν σήμερα έχει αυτή τη λάμψη που έχει διεθνώς, την έχει διότι συμβάλλαμε ουσιαστικά, θεσμικά για να το βοηθήσουμε. Όχι όμως για να κερδοσκοπήσουμε, ή να πλουτίσουμε, αλλά για να πλουτίσει η Ελλάδα με την παράδοσή της».

    «Η δραπέτευση της ΝΔ από τη συζήτηση για την Προανακριτική και η απουσία του ΠΑΣΟΚ από την αναθεώρηση του συντάγματος είναι ένα στοιχείο κρίσης του δικομματισμού», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

  • ** Δείτε σε βίντεο τη συζήτηση στη Βουλή κάνοντας κλικ στην φωτογραφία της πρώτης σελίδας

    Δήλωση Ευ. Αντώναρου

    «Η εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ευτελίσει τους θεσμούς μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε θέατρο εντυπώσεων, έπεσε στο κενό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος μετά τη λήξη της διαδικασίας στη Βουλή και πρόσθεσε:

    «Η απομόνωση στην οποία οδηγήθηκε μόνο του σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας του γίνει μάθημα για το πού οδηγούν αναπόδραστα ο πολιτικός κανιβαλισμός και η ανευθυνότητα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 October 2008 - 10:30:31 UTC