Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό
  • [02] ΚΚΕ για βαρέα και ανθυγιεινά
  • [03] Ισχυρή σεισμική δόνηση
  • [04] Ελληνες στην Ονδούρα

  • [01] Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό

    "Το ασφαλιστικό βρίσκεται στην τελική του ευθεία", δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία είχε το πρωί συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ.Κώστα Καραμανλή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, όπως είπε η υπουργός, ενόψει και της αυριανής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία έχει ζητήσει η ΝΔ.

    Την Τρίτη, συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η Κυβερνητική Επιτροπή και εξέτασε θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ιδιαίτερα δε ζητήματα που αφορούν τον καταναλωτή και την ακρίβεια στην αγορά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε μία δέσμη μέτρων και δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

    "Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε για τον καταναλωτή, ιδιαίτερα για τους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτούς που έχουν την αδυναμία, μια καλύτερη λειτουργία στην αγορά, με έναν υγιέστερο ανταγωνισμό, στην οποία θα διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές.

    Ο Χρήστος Φώλιας δήλωσε ότι τα επιμέρους μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες λεπτομερώς και θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι μέτρα θα προβλέπονται για τους παραβάτες, ο κ. Φώλιας μίλησε για σκληρές ποινές, σε άλλη δε ερώτηση αν καθυστέρησε η κυβέρνηση τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα και όχι να παίρνει μέτρα - πυροτεχνήματα, μόνον για εντυπώσεις.

    Εμάς μας ενδιαφέρουν, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα μέτρα που θα έχουν αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι οι δράσεις που θα γίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν έχουν μελετηθεί, γίνονται για να εφαρμοστούν και για να δώσουν την δυνατότητα στον πολίτη να νιώθει ασφαλής όταν βγαίνει στην αγορά.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα με τα καύσιμα και τις αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Φώλιας είπε ότι είναι θέμα που αφορά το υπουργείο Οικονομίας.

  • ** Πριν τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ κ.κ.Προκόπη Παυλόπουλο και Γιώργο Σουφλιά. Το αντικείμενο της συνεργασίας του κ. Καραμανλή με τους υπουργούς ήταν για θέματα αρμοδιοτήτων και των δύο υπουργείων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

    Επίσης, ο κ.Ρουσόπουλος αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δήλωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης λαμβάνει σειρά μέτρων για να περιορίσει το κύμα ακρίβειας, μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας σε συνέντευξη τύπου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν καρτέλ, ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν διαδικασίες, που τηρούνται πιστά από την κυβέρνηση, όπως η επιτροπή Ανταγωνισμού και οι νόμοι.

    "Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει τους ελέγχους για να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι εύκολο έργο", τόνισε.

    [02] ΚΚΕ για βαρέα και ανθυγιεινά

    Το ΚΚΕ απορρίπτει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το ασφαλιστικό και ειδικότερα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση των αγώνων τους, δήλωσε σήμερα η γγ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα παρουσιάζοντας στη συνέντευξη Τύπου δέκα προτάσεις για το θέμα.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση, δηλαδή ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας ή ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και πρόσθεσε ότι η νέα επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων διευρύνεται και με το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών, με ανιστόρητα επιχειρήματα που συνειδητά κλείνουν τα μάτια, όχι μόνο στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων,αλλά και σε νέα σύγχρονα προβλήματα που προκαλεί η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών,νέων μεθόδων οργάνωσης της παραγωγής και γενικότερα της εργασιακής διαδικασίας για την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης.

    Η κα Παπαρήγα μίλησε διεξοδικά για την κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη και τις επαγγελματικές ασθένειες που επίσης αυξάνονται και πρότεινε τα εξής μέτρα:

    1. Να μην αποχαρακτηριστούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, εκτός αυτών που έχουν εκλείψει.

    2. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

    3. Εξάωρη δουλειά και πενθήμερο για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    4. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες.

    5. Λήψη όλων των μέτρων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, ανάπτυξη των υποδομών και των διαδικασιών που απαιτούνται για πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.

    6. Δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας στα πλαίσια του δημοσίου συστήματος υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας.

    7. Τακτικές ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα για τις εγκύους και γενικότερα για τις εργαζόμενες γυναίκες.

    8. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, όπως στις νοσηλεύτριες να απαγορευτεί η εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    9. Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής, όπως είναι ο εξαερισμός, ο κλιματισμός και το επίπεδο θορύβου στους χώρους εργασίας. Και

    10. Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου η οποία θα είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης. Το επιπλέον ασφάλιστρο να βαραίνει μόνο τον εργοδότη.

    Για το Κόσοβο

    Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει ταχθεί εναντίον της απόσχισης του Κοσόβου από τη Σερβία,τόνισε σε δήλωσή της η κα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η γγ του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι το κόμμα της έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αρνηθεί και να μην τολμήσει να συμμετάσχει η χώρα μας σε στρατιωτική δύναμη στο Κόσοβο.

    Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κόσοβο και εξέφρασε την ανησυχία της για αρνητικές εξελίξεις σε όλα τα Βαλκάνια.

    [03] Ισχυρή σεισμική δόνηση

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.09, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 60 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και πιο συγκεκριμένα νότια της Μεθώνης.

    Ο σεισμός ανησύχησε τους κατοίκους σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός επίσης στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Τρίπολης, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στην Κρήτη.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων ο σεισμός είχε διάρκεια και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία.

    Η δόνηση χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους ως σφοδρή.

    [04] Ελληνες στην Ονδούρα

    Ελληνες στην Ονδούρα; Θα περίμενε κανείς να συναντήσει δυο τρεις οικογένειες, όμως σε αυτή τη φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, οι ελληνικές φαμίλιες ξεπερνούν τις δεκαπέντε. Μάλιστα το ΑΠΕ - ΜΠΕ στην έρευνά του ανακάλυψε ότι μόνο ένας από τους πρώτους Ελληνες που ήρθε εδώ στις αρχές του 20ου αιώνα άφησε πίσω του 120 απογόνους.

    Είναι το μόνο κράτος της Κεντρικής Αμερικής όπου το ελληνικό στοιχείο δεν είναι συγκεντρωμένο στις μεγάλες πόλεις, αλλά βρίσκεται διάσπαρτο σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα οι Ελληνες ζουν τουλάχιστον σε επτά πόλεις - χωριά.

    Οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση, με δικά τους εστιατόρια, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και καταστήματα. Ελληνας είναι και ο μόνος εκδότης περιοδικών για το αυτοκίνητο στη χώρα. Στην Ονδούρα δημιουργήθηκε και το πρώτο ελληνικό εστιατόριο στην Κεντρική Αμερική, το 1957.

    Από τους πρώτους που ήρθαν στην χώρα, στις αρχές του 1920, ήταν ο Κωνσταντίνος Μαρινάκης. Εφυγε από τις Γωνιές της Κρήτης και βρέθηκε αντί για τις ΗΠΑ, που ήταν ο στόχος του, στην Ονδούρα. Δεν απογοητεύτηκε, αντιθέτως άρχισε αμέσως να δουλεύει. Ερωτεύτηκε την Rosa, η οποία ζει σήμερα στην Τεγκουσιγκάλπα (Tegucigalpa) και είναι 93 χρόνων.

    Από τον έρωτα αυτό σήμερα υπάρχουν 120 απόγονοι. Από αυτούς, ο συνεργάτης του ΑΠΕ ΜΠΕ Δημήτρης Παρούσης που πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου αναζητώντας "χαμένους" Έλληνες (περισσότερα στο www.godimitris.gr) συνάντησε τον Επαμεινώνδα Μαρινάκη, έναν από τους μικρότερους γιους της φαμίλιας.

    Ο Επαμεινώνδας είναι ιδιοκτήτης εστιατορίων, τουριστικών επιχειρήσεων και έχει τον τίτλο του προέδρου του επιμελητηρίου Τουρισμού στην Ονδούρα.

    Μιλάει λίγα ελληνικά και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα όπου συναντιέται με τους συγγενείς. "Η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι της ύπαρξής μας. Ο πατέρας μου απέδειξε σε τούτη τη χώρα τη δυναμική των Ελλήνων και το πείσμα τους να δημιουργήσουν, κόντρα σε οποιεσδήποτε δυσκολίες".

    Γεύση από Ελλάδα όμως μπορεί να πάρει κανείς στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ονδούρας, την Tegucigalpa. Το "Mediterraneo" είναι το πρώτο ελληνικό εστιατόριο στην Κεντρική Αμερική (Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Νικαράγουα) και από τα πρώτα εστιατόρια που δημιουργήθηκαν στην πρωτεύουσα.

    Ο Γεώργιος Ντικούλης, άφησε την οικογένειά του και την Πρέβεζα (Ρεματιά) το 1956 για να περιπλανηθεί στη Βενεζουέλα, τον Παναμά και τη Νικαράγουα. Τελικά εγκαταστάθηκε στην Ονδούρα όπου άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, τότε άνοιξε και το "Mediterraneo". Από τότε γύρισε πίσω στην πατρίδα το 1973, δεκαεπτά χρόνια μετά. Γύρισε και είδε τους γιους του που ήταν παλικάρια 21 και 25 χρόνων αντίστοιχα.

    Επέστρεψε όμως πάλι πίσω στην Ονδούρα. Μαζί του ήρθε και ο μικρότερος γιος του ο Γιάννης. Η μάνα έμεινε και πάλι μόνη να καρτερεί.

    Ο Γιάννης γνώρισε τη Νένα (από την Ονδούρα) και ένας έρωτας μεγάλος γεννήθηκε. Στις αρχές του 1980 έρχονται Ελλάδα όπου γεννιέται η κόρη τους. Αλλά αποφασίζουν να ξαναγυρίσουν στην Ονδούρα.

    Ο Γιάννης έφερε και τον αδελφό του, τον Χρήστο. "Όταν ήρθα εδώ δε μου άρεσε καθόλου, όμως το είχα πάρει απόφαση ότι η οικογένειά μας δεν θα έπρεπε να μείνει πια χωρισμένη. Ηθελα επιτέλους να μας δούμε όλους μαζί, ας ήταν και εδώ", είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Χρήστος Ντικούλης.

    Δυστυχώς η μοίρα δεν το έφερε έτσι ώστε η οικογένεια να ξαναβρεθεί μαζί. Ο πατέρας πέθανε το 1977 και η μητέρα ζει με την κόρη της σήμερα στην Αθήνα. Τα δύο αδέρφια όμως ξανάσμιξαν.

    Σήμερα ο Γιάννης Ντικούλης εκτός από το εστιατόριο έχει και μια εταιρεία με διαφημιστικά είδη. Ο Χρήστος Ντικούλης είναι εκδότης ενός περιοδικού για αυτοκίνητα και έχει μια από τις λίγες τηλεοπτικές εκπομπές αυτοκινήτου στην Ονδούρα.

    Όλα τα μέλη της οικογένειας μιλούν ελληνικά, με μεγάλο παράδειγμα τη Νένα Ντικούλη που μιλά άπταιστα ελληνικά και είναι υπεύθυνη για το εστιατόριο και τις ελληνικές λιχουδιές που προσφέρει.

    Στην Tegucigalpa ζουν άλλες τρεις ελληνικές οικογένειες. Ο Γιώργος Δημόπουλος είναι από τη Θεσσαλονίκη και εδώ και 38 χρόνια ζει στην Ονδούρα.

    Όταν πρωτοήρθε το 1970 δούλευε ως τεχνικός ραδιοσταθμών. "Την εποχή εκείνη υπήρχαν 50 ραδιοφωνικοί σταθμοί, όταν στην Ελλάδα είχαμε μόνο τρεις", είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Σήμερα στα 54 του έχει πέντε παιδιά και έχει δικό του ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

    Τελευταίος Ελληνας που ήρθε να ζήσει στη χώρα είναι ο Δράκος Καρυωτάκης. Κατάγεται από το Κουνάβι Κρήτης, κοντά στο Ηράκλειο. Μεγάλωσε στον Καναδά, αλλά έπειτα από περιπλάνηση έμεινε στην Ονδούρα. Σήμερα έχει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγών - εξαγωγών.

    "Στην Ελλάδα δεν ήθελα να γυρίσω. Είχα άσχημη εμπειρία. Ο πατέρας μου όμως έχτισε ένα σπίτι πριν κάποια χρόνια και δεν σας κρύβω ότι αυτό που λέμε πατρίδα ξύπνησε και πάλι μέσα μου και τώρα στα 49 μου τη νοσταλγώ. Όπως και να το κάνουμε πατρίδα είναι μια", εξομολογήθηκε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Γνωστότερος Ελληνας στην Ονδούρα είναι ο Ζαχαρίας Παπαδάκης με τον αδελφό του Κώστα στο San Pedro Sula. Στην ίδια πόλη υπάρχουν άλλες τρεις οικογένειες.

    Στην πόλη La Ceiba, στις ακτές τις Καραϊβικής υπάρχουν επίσης τρεις οικογένειες. Ο Ντίνος Τσαλιώτης 84 χρόνων από την Κεφαλονιά έχει ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο με το όνομα "Παρθενώνας". Στην ίδια πόλη μένει και ο Παύλος Σεμετζίδης από τη Θεσσαλονίκη, ενώ Ελληνας είναι και ο ιδιοκτήτης του μικρού πολυκαταστήματος "Loco 8".

    Σε δύο άλλες πόλεις της χώρας στην Comayagua και την Siguatepeque ζουν ο Νικόλας Βουτσινάς 90 χρόνων από την Κεφαλονιά και ο Χρήστος Σεραφείμ 82 χρόνων από το γραμματικό Εδεσσας αντίστοιχα.

    Παράλληλα υπολογίζεται σύμφωνα με μαρτυρίες των Ελλήνων στην Ονδούρα, ότι στη χώρα υπάρχουν και πολλοί Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, όπως ο οδοντίατρος Σιβιδάκης Μάριος, ο πρώην συνταγματάρχης Οικονόμου Αρχιμήδης και ο γιατρός Θεοδωρόπουλος.

    Η Ονδούρα είναι η μόνη χώρα ανάμεσα στη Γουατεμάλα, στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Νικαράγουα που συγκεντρώνει τόσους Έλληνες. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία οργανωμένη ελληνική κοινότητα, ωστόσο οι περισσότεροι έχουν επικοινωνία μεταξύ τους.

  • Ο συνεργάτης του ΑΠΕ - ΜΠΕ Δημήτρης Παρούσης εδώ και 683 μέρες πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου, με στόχο να εντοπίσει "χαμένους" Ελληνες. Περισσότερα από την καθημερινή πορεία του ταξιδιού του θα βρείτε στο www.godimitris.gr
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 February 2008 - 11:30:23 UTC