Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα είναι έτοιμη για νέες διαπραγματεύσεις"
  • [02] "Κοινή πάλη των λαών"
  • [03] Περιοδεία Τσίπρα στη Μακεδονία
  • [04] "Διοίκηση με ευελιξία"
  • [05] Παράδεισος στα 950 μέτρα
  • [06] Κρούσματα ντόπινγκ

  • [01] "Η Ελλάδα είναι έτοιμη για νέες διαπραγματεύσεις"

    Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της ονομασίας, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει "μία καθαρή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις".

    Ο Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι δεν υπάρχει βαρύ κλίμα στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    "Με τις ΗΠΑ έχουμε συμμαχική σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε. Στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφές ότι υπήρχε διαφορά απόψεων. Εμείς ακολουθήσαμε τις δικές μας απόψεις και προβάλλαμε βέτο. Δεν βλέπω σκιές στις διμερείς σχέσεις".

    Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας μας ότι "επιδιώκει μία καθαρή σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων".

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι "δεν βλέπει πρόβλημα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή από το βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ" και πρόσθεσε ότι "πιστεύω πως σύντομα θα είναι ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης".

    Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαλότητας, από την πλευρά της χώρας μας, έναντι των Σκοπίων και επανέλαβε ότι εμείς θέλουμε να τους στηρίξουμε στην ευρωατλαντική τους προοπτική. Πρέπει, όμως, προηγουμένως να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό, εμείς έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση και μένει στην ΠΓΔΜ να κάνει τα βήματα που της αναλογούν".

    Η Ελλάδα είναι υπέρ της σταδιακής ενσωμάτωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, εφόσον, όμως, καλύπτουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

    Αναφερόμενος στις χώρες Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής ανέφερε:

    "Χαιρόμαστε που μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις δύο πρώτες χώρες, οι οποίες έκαναν σημαντικές προσπάθειες. Έχουμε επενδύσει στην Ευρωατλαντική προοπτική τους για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για την ΠΓΔΜ, καθώς δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε την έγκρισή μας όσο υπάρχει το πρόβλημα της ονομασίας".

    Η ΠΓΔΜ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δεν εκπληρώνει το κριτήριο της καλής γειτονίας που είναι και προϋπόθεση της Συμμαχίας. Ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι οι νέες χώρες θα πρέπει, πριν ενταχθούν, να έχουν επιλύσει τις εδαφικές διαφορές, ή τις διαφορές αλυτρωτικού χαρακτήρα με άλλα μέλη.

    Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της χώρας μας όταν τεθεί το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ το Σεπτέμβριο και αν υπάρχει χρόνος να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τότε, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: "Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για εξεύρεση λύσης. Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η στάση της χώρας μας ήταν, είναι και θα παραμείνει συνεπής".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Σύνοδο Κορυφής επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος, το βέτο είναι ένα εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Ο απώτερος στόχος είναι η αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Από τα θετικά της Συνόδου Κορυφής είναι η κατανόηση του προβλήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ στις πραγματικές του διαστάσεις από όλους, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 17 χρόνια.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι δεν είμαστε απομονωμένοι και ότι αντίθετα είχαμε υποστήριξη από αρκετές χώρες, καθώς επίσης ότι κατά την διάρκεια της Συνόδου διευρύνθηκε το πεδίο κατανόησης των ελληνικών θέσεων.

    Ο πρωθυπουργος αναφέρθηκε και στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και Γεωργία, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στην συμμαχία αν θα κάνει νέα μέλη, αρκεί να υπάρχει η βούληση του ιδίου και να πληροί τα κριτήρια.

    Για το θέμα του Αφγανιστάν που επίσης συζητήθηκε στην σύνοδο κορυφής, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η χώρα μας συμμετέχει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και μπορεί να αυξήσει την συμβολή της στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής.

    Για την Ρωσία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει και ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

    Συνομιλίες ΝΑΤΟ με Πούτιν

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι οι αποχαιρετιστήριες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν θετικές, αλλά δεν έφεραν σημαντικές εξελίξεις στις διενέξεις των δύο πλευρών.

    "Οι συνομιλίες έγιναν σε θετικό πνεύμα", δήλωσε ο ντε Χοπ Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από περίπου 90 λεπτά συνομιλιών στο Βουκουρέστι. Πρόσθεσε: "Δεν μπορώ να αναφέρω ότι είδαμε σήμερα το πρωί εντυπωσιακές εξελίξεις".

    Εξάλλου ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκανε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε προς τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι "ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει" και τον κάλεσε σε διάλογο.

    "Ο Μπους είπε 'ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε'", δήλωσε ο Μορατίνος προς τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που διεξήχθη στο κτίριο του ρουμανικού κοινοβουλίου.

    Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε "πολύ ανοικτό και πολύ εποικοδομητικό" το διάλογο που είχε με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, παρά τις σημαντικές διαφορές που παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών.

    "Συνολικά είμαι ικανοποιημένος με τη συνομιλία που είχαμε. Ηταν εποικοδομητική", είπε ο απερχόμενος Ρώσος πρόεδρος.

    "Ο σημερινός διάλογος ήταν πολύ ανοικτός, πολύ εποικοδομητικός. Οι συνάδελφοί μου έδειξαν αυτή τη σοβαρότητα. Συζητήσαμε με πολύ ανοικτό τρόπο και υπερίσχυσε ένα πνεύμα συμβιβασμού", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι έχει την πρόθεση να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία του με το ΝΑΤΟ.

    "Το θετικό στο σημερινό διάλογο είναι ότι οι ανησυχίες μας σχετικά με την κατοχύρωση της δικής μας ασφάλειας ... ακούστηκαν", είπε.

    Ο Πούτιν επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες ανησυχίες της χώρας του όσον αφορά τα σχέδια περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και τόνισε ότι η Μόσχα θα θεωρούσε "άμεση απειλή" την εμφάνιση ενός πανίσχυρου στρατιωτικού συνασπισμού στα δυτικά σύνορά της.

    [02] "Κοινή πάλη των λαών"

    Περιοδεία στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη.

    Αύριο το πρωί, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουσείο Καπνού στην Καβάλα. Το βράδυ, θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    ΚΚΕ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Οι κυβερνητικοί διθύραμβοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είναι χίμαιρες. Επιδιώκουν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία. Οι αποφάσεις της Συνόδου οδηγούν σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς των Βαλκανίων, της Ευρώπης και των λαών γενικότερα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Κάνει λόγο για "δειλό διαδικαστικό βέτο της κυβέρνησης στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ για το όνομα" και την κατηγορεί ότι "συντάχθηκε και συμφώνησε πλήρως σε όλες τις επιθετικές αποφάσεις για τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και γενικότερα".

    Αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το ΚΚΕ "μια και μόνη είναι η συμφέρουσα λύση για τους λαούς της Ελλάδας και της FYROM: Συμφωνία για κοινά αποδεκτή λύση ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς που διαιρούν του λαούς".

    Η απόφαση της Συνόδου να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη δημιουργεί νέους τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς "θα οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και θα δώσει νέα ώθηση στο κυνήγι των εξοπλισμών".

    Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό "να καταγγείλει αυτές τις εξελίξεις, να καταδικάσει τη θέση της κυβέρνησης και να παλέψει να μην συνεχιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα κατοχής σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Να μην αναγνωριστεί το Κόσσοβο".

    Η ειρήνη, τα σταθερά σύνορα και η προστασία της κυριαρχίας επιβάλει την κοινή πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και του κεφαλαίου που διαιρούν τους λαούς για να τους εκμεταλλεύονται και να τους καταδυναστεύουν, καταλήγει η ανακοίνωση.

    Επίσκεψη Παπαρήγα στο νοσοκομείο Παίδων

    Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» επισκέφθηκε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας.

    Η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για "πολύ αδύνατη ως ανύπαρκτη η πρόληψη" και σημείωσε πως διαπίστωσε πως η "έλλειψη προσωπικού εδώ είναι πάρα πολύ μεγάλη".

    «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μην προσλαμβάνεται το αναγκαίο προσωπικό και εδώ και σε όλα τα νοσοκομεία. Δεν μπορούμε να σταθούμε σε γραφειοκρατικές και οργανωτικές αδυναμίες. Η αυταπάρνηση, η προσφορά όλων, του ιατρικού προσωπικού, του νοσηλευτικού, των εργαζομένων, είναι μεγάλη, αλλά η πολιτική στο θέμα της υγείας και μάλιστα απέναντι στο παιδί δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε στον εθελοντισμό ούτε στο φιλότιμο» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ και τόνισε:

    «Τα πράγματα για εμάς είναι καθαρά: Από πλευράς προπαγάνδας και ουσίας πιστεύουμε ότι δίνεται βάρος στην προβολή των ιδιωτικών φορέων Υγείας για το παιδί, πράγμα που επίσης το θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο».

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς διαμορφώνεται το νέο σκηνικό σε σχέση με τη FYROM μετά το Βουκουρέστι, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Θα το πούμε για άλλη μια φορά. Αυτό το περίφημο σκηνικό διαμορφώνεται κυρίως με την πορεία της διαπάλης που γίνεται στα Βαλκάνια για τα μερίδια αγοράς, για το πετρέλαιο, για το φυσικό αέριο. Αυτό είναι τελικά που θα καθορίσει και τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη γειτονική χώρα και σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν μπορώ να πω ότι μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος. Ούτε είμαστε βέβαιοι για το ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος».

    [03] Περιοδεία Τσίπρα στη Μακεδονία

    Περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο «Ιβανώφειο» αθλητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    «Τώρα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσουν επαφές, συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δυστυχώς παραμένει άλυτο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τη μη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, επισήμανε: «Εμείς θα είμαστε χαρούμενοι εάν είχαμε λύση στο πρόβλημα. Και, βεβαίως, είπαμε από την αρχή ότι δεν περιμέναμε να λυθεί η διαφορά μας με τη γειτονική χώρα στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιδιώξεις που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και για τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και για την ευρύτερη προοπτική ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια».

    Σε ερώτηση για την γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που του καταλόγισε άγνοια, λόγω ηλικίας, απάντησε: «Είδαμε τόσα χρόνια αυτούς που είναι μεγαλύτεροι που ξέρουν ιστορία και ξέρουν πολιτική που έχουν φέρει τον τόπο».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μανώλη Λαμτζίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα των δικηγόρων της πόλης που βρίσκονται σε αποχή μέχρι τις 16 Απριλίου για το Ασφαλιστικό.

    Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο νόμος για το Ασφαλιστικό δεν θα εφαρμοστεί, διότι βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, κι επισήμανε: «Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, διότι η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί έναν Ασφαλιστικό νόμο που συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις εμείς θα σταθούμε δίπλα. Ευχόμαστε καλή δύναμη. Ηρθαμε εδώ, είδαμε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που εκλέχθηκε πριν από λίγες μέρες, και αυτό είναι ένα μήνυμα για μας. Ότι η Αριστερά μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς. Και μέσα στους συνδικαλιστικούς χώρους, μέσα στα συνδικάτα, και στους επιστημονικούς φορείς».

    Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει με την πρόταση για δημοψήφισμα, μέσα από μια μεγάλη καμπάνια συλλογής υπογραφών στους κοινωνικούς χώρους ώστε να απονομιμοποιηθεί ηθικά ο νόμος για το Ασφαλιστικό.

    Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις «ΣΙΔΕΝΟΡ» και «ΝΕΣΤΛΕ» και το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει περιοδεία στους νομούς Ημαθίας και Πιερίας.

    [04] "Διοίκηση με ευελιξία"

    "Η δημιουργίας μιας επιτελικής Διοίκησης, με σταθερούς εσωτερικούς αρμούς και επιχειρησιακή ευελιξία και αποτελεσματικότητα, είναι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που προωθεί αυτή η Κυβέρνηση" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του στην 22η Σύνοδο Γενικών Γραμματέων Περιφερειών, που έγινε στη Λάρισα.

    Η ομιλία του κ. Παυλόπουλου είχε θέμα την διοικητική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της Δ' προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και όπως εξήγησε ο υπουργός "Οι ευκαιρίες που προσφέρει (η 4η προγραμματική περίοδος) και προς την κατεύθυνση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ουσιαστικές και τις αξιοποιούμε οργανωμένα και συστηματικά. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε ως η Κυβέρνηση που «έβλεπε τα κοινοτικά πλαίσια να περνούν», όπως συνέβη με τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    "Θέτουμε τους εθνικούς και τους κοινοτικούς πόρους στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και διαμορφώνουμε συνθήκες προόδου και προκοπής για τη χώρα, με αναπτυξιακές παρεμβάσεις τόσο στον τομέα της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης όσο και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις κυριότερες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

    Αυτές είναι, όπως εξήγησε: "Η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25% - σήμερα αποτιμάται σε 4 δισ. ευρώ περίπου - η συντόμευση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών κατά 50%, ο αυστηρός έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και η ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς, ιδίως μέσω του περιορισμού της προσωπικής επαφής του υπαλλήλου με τον πολίτη κατά τη συναλλαγή".

    Ο υπουργός εξήγησε ακόμα ότι μέσα στην τετραετία θα εφαρμοσθεί η διοικητική μεταρρύθμιση και το Υπουργείο βρίσκεται σε αναμονή των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Τόνισε ωστόσο, ότι εκείνο που προέχει είναι η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ παρατήρησε, αντιπαραβάλλοντας αριθμητικά στοιχεία, ότι η ενίσχυση των ΟΤΑ επί των ημερών της ΝΔ είναι σημαντική.

    Για το θέμα της ΠΓΔΜ

    Σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και δεν είναι μόνη της. Η ενότητα που κυριάρχησε στο πλαίσιο του λαϊκού αισθήματος και των πολιτικών δυνάμεων και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις ευνοϊκές εξελίξεις του Βουκουρεστίου. Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει αλλά και δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα από αυτά που μας ανήκουν».

    [05] Παράδεισος στα 950 μέτρα

    Βρίσκεται στις νοτιανατολικές πλαγιές της Πίνδου στο Καροπλέσι του Δήμου Ιτάμου, του Νομού Καρδίτσας. Τριανταεπτά χιλιόμετρα από τη πόλη της Καρδίτσας, απλώνεται σε έκταση 25 στρεμμάτων, κατάφυτη από έλατα και δρυς που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο φυσικής ομορφιάς. Ο λόγος για το δασικό χωριό Δρυάδες, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων σε μια τοποθεσία τέτοια ώστε να ξεκουράσει και να ανανεώσει τον επισκέπτη.

    Το εντυπωσιακό δάσος Καροπλεσίου όπως αναφέρει ο Δήμος Ιτάμου, μαγεύει όχι μόνο τους απαιτητικούς αλλά και τις νύμφες της Ελληνικής Μυθολογίας , οι οποίες διάλεγαν πάντα το ωραιότερο σημείο ενός δάσους για να στήσουν το χορό τους. Ο συνδυασμός αυτός έδωσε και το όνομα Δρυάδες στο Δασικό χωριό που περιλαμβάνει είκοσι ξύλινα σπιτάκια των δυο δωματίων με ογδόντα κρεβάτια, εστιατόριο αίθουσα εκδηλώσεων, αθλητικούς χώρους (γήπεδο μπάσκετ και βόλεΐ) και τρεις χώρους στάθμευσης.

    Η κατασκευή του Δασικού χωριού πραγματοποιήθηκε ολοκληρώθηκε σε δυο χρόνια 1998-2000 και αποτελεί ένα πρωτόγνωρο έργο αναψυχής και τουρισμού στην περιοχή, πραγματική προσφορά στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Ενταγμένο σε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και παραδόθηκε για χρήση το φθινόπωρο του 2001 στο Δήμο Ιτάμου. Εξωτερικά ο κάθε επισκέπτης μπορεί να διακρίνει, τα πλακόστρωτα δρομάκια σύνδεσης των σπιτιών, τους διάσπαρτους τραπεζοπάγκους στις σκιές των ελάτων, όπως και τα φυσικά μονοπάτια προς το δάσος και τις πηγές της περιοχής. Εσωτερικά σε κάθε σπίτι διακρίνεται το πετρόκτιστο παραδοσιακό τζάκι, όπως και οι αεραγωγοί που καταλήγουν σε κάθε δωμάτιο για τη θέρμανση τους. Παράλληλα με τη λειτουργία των καταλυμάτων διαμονής στις εγκαταστάσεις λειτουργεί το εστιατόριο - αίθουσα εκδηλώσεων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και εκδρομέων.

    Ο επισκέπτης φθάνοντας στη Καρδίτσα διέρχεται από το Καλλίθηρο και ανηφορίζει προς την Καστανιά. Στην διασταύρωση της Καστανιάς ακολουθεί (αριστερά) το δρόμο προς Ίταμο - Καροπλέσι. Στον αυχένα του Ιτάμου συνεχίζει ευθεία προς το Καροπλέσι (αφήνοντας αριστερά την βρύση του Ιτάμου και το δρόμο προς Γιαννουσέικα) και καταλήγει στο Δασικό χωριό (ένα χιλιόμετρο μετά το συνοικισμό Ανθηρό).

    Η διαδρομή των (37) τριάντα επτά χιλιομέτρων είναι αξιοθαύμαστη σε ομορφιά με εναλλαγή τοπίων κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει τη φυσική αντίθεση του ορεινού όγκου και κάμπου. Ο επισκέπτης του Δασικού χωριού μπορεί εύκολα να φθάσει στη λίμνη Ν. Πλαστήρα , στα πανέμορφα και γραφικά χωριά των Αγράφων , να ζήσει από κοντά στη φιλοξενία, να μάθει για τη πλούσια ιστορική παράδοση , να γνωρίσει τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τα θρησκευτικά προσκυνήματα.

    [06] Κρούσματα ντόπινγκ

    Σοκ στην ελληνική άρση βαρών προκάλεσε η είδηση, σύμφωνα με την οποία μετά από σχετικό έλεγχο της WADA, σημαντικός αριθμός Ελλήνων πρωταθλητών της εθνικής ομάδας, βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών!

    Κατά συνέπεια, τίθεται εν αμφιβόλω η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που αρχίζει σε λίγες ημέρες στην Ιταλία, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή πέντε αθλητών και τριών αθλητριών.

    Σε διαθεσιμότητα έως τη διαλεύκανση της υπόθεσης ντόπινγκ, τέθηκε ο Χρήστος Ιακώβου. Ο εθνικός προπονητής της Αρσης Βαρών υπέβαλε την παραίτησή του στο ΔΣ της ΕΟΑΒ, που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

    «Η Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών ανακοινώνει ότι σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε από την WADA με εντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, εκτός αγώνων, στις 7 Μαρτίου του 2008, βρέθηκαν θετικά, τα πρώτα δείγματα 11 Ελλήνων αθλητών και αθλητριών.

    Θα ζητηθεί η εξέταση και του δεύτερου δείγματος, όπως ακριβώς προβλέπεται από τους κανονισμούς, και κατόπιν το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτήσει ειδική εξεταστική επιτροπή, που θα επιληφθεί του θέματος.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, ως υπεύθυνος της προετοιμασίας των αθλητών και αθλητριών της εθνικής ομάδος, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΒ.

    Το Δ.Σ. έθεσε τον κ. Ιακώβου σε διαθεσιμότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης που αποτελεί άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα της ΕΟΑΒ».

    Ο Νομάρχης Αθηνών, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΒ, Γιάννης Σγουρός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αν με την ολοκλήρωση του ελέγχου επιβεβαιωθούν τα αρχικά αποτελέσματα, θα πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στη λαμπρή ιστορία της Αρσης Βαρών, όμως επ΄ουδενί δεν μπορεί να αμαυρώσει τις χρυσές σελίδες που δόξασαν την Ελλάδα και την άρση βαρών τα προηγούμενα χρόνια.

    Ως Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών λειτούργησα όπως λειτούργησα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή έλεγχος παντού και σε όλους».

    Ανακοινώσεις για το θέμα

    Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και η επιδίωξη πρόσκαιρων διακρίσεων, είναι μία από τις βασικές αιτίες του ντόπινγκ. Σ΄αυτό συμφώνησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΕ, που με ανακοινώσεις τους τοποθετήθηκαν στο σκάνδαλο ντόπινγκ της εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών.

    Ο «ΣΥΝ» φωτογραφίζει άμεσα κάποια άτομα ως υπευθύνους, καθώς σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό. Τι άλλαξε από το 2004;» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα ίδια πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν αρνητικά στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και δεν τιμωρήθηκαν όπως έπρεπε, έτυχαν προστασίας και εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τον ελληνικό αθλητισμό». Την ίδια ακριβώς δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ, Τζ. Συναδινός.

    Στις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρέπει «...να σώσουμε τους νέους αθλητές από την ασυδοσία των εταιρειών χορηγών και την απληστία ορισμένων εθνικών προπονητών. Να μπει τέρμα στην υποκρισία των εθνικών ομοσπονδιών και στην ανοχή της αθλητικής ηγεσίας, με την οποία υποθάλπεται η κατάσταση. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος του δεύτερου δείγματος, να αποπεμφθεί εδώ και τώρα το πνεύμα του Αμπατζίεφ από τον ελληνικό αθλητισμό. Εδώ δεν υπάρχει λογική του πολιτικού κόστους. Εθνική υπόθεση δεν είναι τα κέρδη από τα χορηγικά συμβόλαια, αλλά η προφύλαξη της υγείας των νέων».

    Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «... στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό η χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι κοινό μυστικό». Παράλληλα, αποδίδει ευθύνες στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που «...φρόντισαν να διαμορφώσουν μία εθνική ομάδα που θα φέρνει μετάλλια με κάθε τρόπο, στο βωμό της λεγόμενης «εθνικής υπερηφάνειας», χωρίς καμιά προσπάθεια για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού και γενικότερα του λαϊκού αθλητισμού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 April 2008 - 5:30:29 UTC