Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οχι στις ανιστόρητες και αλυτρωτικές λογικές»

  • [01] «Οχι στις ανιστόρητες και αλυτρωτικές λογικές»

    Νέο μήνυμα στα Σκόπια έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο συνέδριο του "Economist". Ο κ. Καραμανλής κάλεσε την γειτονική χώρα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Μιας σύνθετης ονομασίας, κοινά αποδεκτής και για όλες τις χρήσεις, μια «λύση που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για ανιστόρητες, εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές», όπως τόνισε. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την στάση της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, αλλά και γενικότερα έναντι της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «πράξη ευθύνης και αξιοπιστίας» και πρόσθεσε ότι είναι πράξη συνέπειας της Ελλάδας στις αρχές της καλής γειτονίας.

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός παρουσίασε 11 συμφωνίες με την κοινωνία για την πορεία στο αύριο, στις οποίες περιέλαβε όλο το φάσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι από αυτήν την διαδικασία αναζήτησης λύσης, δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και θα ωφεληθούν και οι δυο χώρες, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητά του στους γείτονες να επιμείνει σε αυτή τη θέση, σημειώνοντας με νόημα: «Δεν χτίζονται εταιρικές και συμμαχικές σχέσεις πάνω σε εκκρεμότητες».

    Επισήμανε ότι απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να συνεχιστεί το ταχύτερο δυνατό, η συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    «Αναμένουμε την ανταπόκρισή τους, με το βλέμμα στο ευρωπαϊκό μέλλον και όχι στο βαλκανικό παρελθόν. Θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι και εταίροι. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και στενής συνεργασίας» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Παράλληλα εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά του να εξακολουθήσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων, αλλαγών και προκλήσεων, η πορεία στο αύριο χρειάζεται στέρεους άξονες και στρατηγικές συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν όπως είπε το «πού θέλουμε να πάμε και, κυρίως, πώς να πάμε».

    Ξεκαθάρισε ότι η δέσμευσή του και η θέση του είναι πως οι στόχοι, όσο και αν αλλάζουν, οι συνθήκες και τα περιβάλλοντα, παραμένουν σταθερά.

    Η πρώτη συμφωνία είναι το όραμα για το αύριο είπε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει και όραμα και σχέδιο για τον τόπο. «Ξέρουμε πού είμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε και πώς να πάμε» είπε.

    Η δεύτερη συμφωνία αφορά το «πώς να φτάσουμε» στο σκοπό μας, και αφορά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, μιλώντας για ένα κοινό σύμφωνο ευθύνης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που παράγουν όφελος για όλους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι καταστροφικό για κάθε κράτος, να αφήνει τα πράγματα να συνθλίβονται, κάτω από το βάρος των επιπτώσεων που φέρνουν οι παγκόσμιες εξελίξεις, και χαρακτήρισε την αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις «βαθιά συντηρητική αντίληψη, που καθηλώνει τον τόπο στο χτες».

    Τρίτη συμφωνία είναι η ανταγωνιστική οικονομία, ενώ τέταρτη συμφωνία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων.

    Ο κ.Καραμανλής έθεσε το ερώτημα «με ποιους να προχωρήσεις σβ έναν κόσμο, με έντονο ανταγωνισμό και προκλήσεις παγκόσμιας εμβέλειας» και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντάς την βάση και στήριγμα της πορείας της χώρας, τονίζοντας ότι θέλει την Ελλάδα κέντρο ανάπτυξης για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη και δίαυλο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο.

    Η εξωστρεφής Ελλάδα είναι η πέμπτη συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη για διεθνείς οικονομικές συνεργασίες με ξένες χώρες.

    Η έκτη συμφωνία είναι η δυναμική συνέχεια στη νέα ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στην προώθηση διεθνών ενεργειακών αγωγών, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Έβδομη συμφωνία είναι η προστασία του περιβάλλοντος όγδοη συμφωνία η επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, καθώς και στην Ψηφιακή Ελλάδα και τη νεολαία.

    Ένατη συμφωνία, η πολυδιάστατη και πολυσήμαντη στρατηγική ανάπτυξης, δέκατη συμφωνία η επιμονή στη στρατηγική της ευελιξίας και των παράλληλων στόχων, και η ενδέκατη συμφωνία, η πολιτική που εγγυάται ασφάλεια «για όλους όσοι ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, αισιοδοξία στη νέα γενιά, αλληλεγγύη στην Κοινωνία».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική ενίσχυσης της περιφέρειας και τέλος, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική είπε ότι η χώρα μας υποστηρίζει, σταθερά και ανυπόκριτα, την ευρωπαϊκή προοπτική, όχι μόνον των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και της γειτονικής Τουρκίας.

    «Η πορεία, ωστόσο, καθενός από τους γείτονές μας εξαρτάται, πρωτίστως, από τους ίδιους. Για μας, η πλήρης συμμόρφωσή τους στις αρχές, τις αξίες, τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε. σημαίνει και την πλήρη ένταξή τους. Θέλουμε να έχουμε σύμμαχους και εταίρους, τους γείτονές μας. Είναι, όμως, αυτονόητο και ξεκάθαρο ότι δεν χτίζονται, ούτε συμμαχικές, ούτε εταιρικές σχέσεις, πάνω σε σοβαρές εκκρεμότητες» είπε και αναφέρθηκε στο θέμα της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι επιδιώκουμε μια ξεκάθαρη, μια πρακτική, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας, που να ισχύει έναντι όλων. «Λύση που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για ανιστόρητες, εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές».

    Ο κ.Καραμανλής επανέλαβε ότι η χώρα μας κάλυψε με το παραπάνω την απόσταση, που οδηγεί στο σημείο σύγκλισης και είπε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι «εάν δεν υπάρξει λύση, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση» και τόνισε:

    «Η θέση μας είναι, σήμερα, απόφαση του ΝΑΤΟ. Είναι μία σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να συμβάλει, ώστε να υπάρξει οριστική λύση. Λύση αμοιβαία αποδεκτή προς όφελος όλων και, κυρίως, της σταθερότητας. Λύση χωρίς νικητές και ηττημένους».

    Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Με θέματα ενέργειας ασχολήθηκε η κυβερνητική επιτροπή στη συνεδρίαση της υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι ενημέρωσε την επιτροπή για θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής και για όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

    « Επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας να μετεξελιχθεί η χώρα μας σε έναν ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια θέση-κλειδί. Πρόθεση, στρατηγική και προσήλωσή μας είναι να διασφαλίσουμε για τον τόπο μας επάρκεια ενέργειας με το δυνατόν λιγότερους ρύπους και στην καλύτερη τιμή. Και συγχρόνως, να αποτελέσουμε και το διακομετακομιστικό κέντρο για την μεταφορά ενέργειας προς τους εταίρους μας της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ Φώλιας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση αν θα επεκταθεί η συνεργασία με τη Ρωσία απάντησε ότι «δεν ετέθη ποτέ θέμα διακοπής συνεργασίας με οποιονδήποτε ο οποίος αποτελεί συνεργάτη της ΕΕ και της χώρας σε ενεργειακά θέματα».

    Πριν από τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός είχε κατ ιδίαν συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας μετά και την χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί τους, τόνισε πως "είναι σαφές ότι ο νόμος, όπως έχει ψηφιστεί, θα εφαρμοστεί ακριβώς. Το μόνο πράγμα που συζητείται είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη εφαρμογή».

  • ** Την Τετάρτη το πρωί θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ., υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 April 2008 - 20:30:18 UTC