Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοδος της τιμής των υγρών καυσίμων
  • [02] Πακέτο-βόμβα στην ελληνική πρεσβεία
  • [03] "Ελληνες στη Χιλή"
  • [04] Σε κλοιό κακοκαιρίας

  • [01] Άνοδος της τιμής των υγρών καυσίμων

    Ανοδικά κινείται η τιμή των υγρών καυσίμων επιβαρύνοντας περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας την αγορά, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των πρατηριούχων.

    Σχετικά με την τιμή της βεζίνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής κ. Γ. Ασμάτογλου εκτιμά ότι, μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, θα διαμορφωθεί στο 1,65 και 1,70.

    Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται στη χώρα μας οι τιμές των καυσίμων σύμφωνα και με έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιμές ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη το Δεκέμβριο. Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιμή της στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 1.573 β¬/λ και το ντίζελ στο 1.364 β¬/λ.

    Σύμφωνα με την έρευνα οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στην χώρα μας με 1,364 β¬/λ, την Ιρλανδία: 1,329 β¬/λ, την Ολλανδία: 1,301 β¬/λ, το Βέλγιο: 1,298 β¬/λ, τη Γερμανία: 1,284 β¬/λ, τη Γαλλία: 1,233 β¬/λ κα και τη χαμηλότερη στην Ανδόρα: 1,010 β¬/λ, το Λουξεμβούργο: 1,056 β¬/λ, το Κόσσοβο: 1.08 β¬/λ κα.

    Με βάση τη ίδια δειγματοληψία, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης (με αριθμό οκτανίου 95) σημειώθηκαν στις χώρες:

    - Ολλανδία: 1,62 β¬/λ, Ελλάδα: 1, 573 β¬/λ, Βέλγιο: 1,511 β¬/λ, Γερμανία: 1,451 β¬/λ, Φινλανδία: 1,482 β¬/λ, Πορτογαλία : 1,468 β¬/λ, Iταλία: 1,42 β¬/λ, Ιρλανδία: 1399 β¬/λ κα, ενώ οι χαμηλότερες στο Κόσσοβο : 1,10β¬/λ, το Λουξεμβούργο:1,213 β¬/λ, το Μαυροβούνιο: 1,23 β¬/λ, την Ισπανία: 1,24 β¬/λ, την Αυστρία: 1,241 β¬/λ, την Σλοβακία: 1,31 β¬/λ κα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πακέτο-βόμβα στην ελληνική πρεσβεία

    Το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο που βρέθηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη ήταν παρόμοιο με τα πακέτα-βόμβες που εξεράγησαν την περασμένη εβδομάδα τραυματίζοντας δύο ανθρώπους στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

    Το παγιδευμένο πακέτο "έφτασε την Παρασκευή, όμως ουδείς το άνοιξε λόγω των εορτών των Χριστουγέννων", δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας Μιχάλης Καμπάνης, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" στον ιστότοπό της. "Σήμερα είδαμε κάτι πολύ ύποπτο και καλέσαμε τις δυνάμεις της τάξης".

    Αξιωματούχος των καραμπινιέρων δήλωσε πως ο μηχανισμός που βρέθηκε στην ελληνική πρεσβεία είχε επίσης ομοιότητες με ένα μηχανισμό που είχε ανακαλυφθεί την περασμένη εβδομάδα στο μετρό της Ρώμης, ενώ σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας της Ρώμης το πακέτο φέρεται να περιείχε και ανάληψη ευθύνης μέσα σε μια μικρή θήκη, η οποία εξετάζεται τώρα από τις ανακριτικές αρχές.

    Υποπτα πακέτα που εντοπίσθηκαν, επίσης, σήμερα στις πρεσβείες της Βενεζουέλας της Δανίας και του Μονακό δεν περιείχαν εκρηκτικά, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Την ευθύνη για παγιδευμένα πακέτα που εξεράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής είχε αναλάβει μια ιταλική αναρχική οργάνωση, η FAI (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Ελληνες στη Χιλή"

    Επειτα από συστηματική έρευνα 15 χρόνων, ακόμη και στα νεκροταφεία της πιο απομακρυσμένης πόλης της Χιλής, με πληροφορίες για Ελληνες -που χρονολογούνται από το 1536- και με πρόσφατες συνεντεύξεις μεταναστών μας, κυκλοφόρησε το βιβλίο "Ελληνες στη Χιλή". Πρόκειται για μια ιστορική και κοινωνιολογική μελέτη, όπου καταγράφεται η "Οδύσσεια" των Ελλήνων της Χιλής.

    Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Αλέξανδρος Δ. Ζορμπάς, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ουνιβερσιδάδ Ντε Τσίλε και ο Νικηφόρος Νικολαΐδης, Συντονιστής του ΣΑΕ στη Λατινική Αμερική και πετυχημένος επιχειρηματίας στη Χιλή.

    Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Σαντιάγο της Χιλής, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Ντε Λας Αμέρικας, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας της Χιλής. Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της Ελληνικής και Χιλιανής Πολιτείας και δεκάδες Ελληνες και φιλέλληνες, σε μια εκδήλωση με έντονο άρωμα Ελλάδας.

    "Τα αίτια της μετανάστευσής τους, η σχέση τους με τους ντόπιους, η προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμά τους, εδώ σε αυτή τη γωνιά του λατινοαμερικάνικου νότου, περιγράφονται γλαφυρά σε αυτή την έκδοση", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρέσβης της Ελλάδας στη Χιλή, Χρυσούλα Καρυκοπούλου - Βλαβιανού.

    "Η ιστορία των Ελλήνων της Χιλής είναι πολύ μεγάλη και κρατά από το 1536. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι 439 σελίδες του βιβλίου είναι πολύ λίγες για να χωρέσει όλη αυτή η Οδύσσεια. Ετσι εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια της έρευνας", δήλωσε ο Νικηφόρος Νικολαΐδης, συγγραφέας του βιβλίου.

    "Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη μνεία για την Ελληνίδα μετανάστρια. Τουλάχιστον από τα στοιχεία που έχουμε για τη Χιλή, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημαντικότητα του ρόλου της για την επιτυχία των Ελλήνων σε αυτή την άκρη της γης, μέσα από την πνευματική της ποιότητα και την εργατικότητά της", συμπλήρωσε ο καθηγητής Αλέξανδρος Δ. Ζορμπάς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Σε κλοιό κακοκαιρίας

    Ισχυρές χιονοθύελλες πλήττουν τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, μια ημέρα μετά το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας εξέδωσε έκτακτο δελτίο, προειδοποιώντας για χιονοθύελλες και σφοδρές χιονοπτώσεις από το Μέιν ως το Νιου Τζέρσι.

    Η μεγαλύτερη χιονόπτωση -ως και 63,5 εκατοστά-σημειώθηκε στο ανατολικό Νιου Τζέρσι, στη Νέα Υόρκη και στο δυτικό Λονγκ Αϊλαντ, ενώ τα αεροδρόμια στην περιοχή της Νέας Υόρκης συμπεριλαμβανομένου και του JFK έχουν κλείσει.

    Τουλάχιστον 2.000 πτήσεις στην περιοχή ακυρώθηκαν και διακόπηκε η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.

    Σε έξι Πολιτείες, ανάμεσά τους το Μέιν και η Μασαχουσέτη, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Η χιονοθύελλα μετακινείται βόρεια και οι καναδικές επαρχίες στην ακτογραμμή του Ατλαντικού, ιδιαίτερα αυτές του Νέου Μπρούνσγουϊκ και της Νέας Σκωτίας, προετοιμάζονται για τη προβλεπόμενη επέλασή της.

    Οι τοπικές αρχές προειδοποιούν για μειωμένη ορατότητα στις οδικές αρτηρίες, καλώντας τους οδηγούς να παραμείνουν στα σπίτια τους στο μέτρο του δυνατού, καθώς και να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες, καθώς τα κύματα θα φθάνουν τα 4 έως 6 μέτρα.

    Από την πλευρά της η Air Canada ανακοίνωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο να ακυρωθούν, ή να καθυστερήσουν πολλά αεροπορικά δρομολόγια προς τις ατλαντικές περιοχές της χώρας.

    Κακοκαιρία, επίσης, εξακολουθεί να πλήττει την Ευρώπη, κυρίως τη βορειοανατολική.

    Στη Ρωσία, αρκετές δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή πραγματοποιήθηκαν με καθυστερήσεις σήμερα στα δύο μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας, ενώ η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κύμα σφοδρής κακοκαιρίας.

    Μια παγωμένη βροχή την Παρασκευή και το Σάββατο μετέτρεψε τη Μόσχα σε τεράστιο παγοδρόμιο. Τα πεζοδρόμια, τα δένδρα και τα αυτοκίνητα καλύφθηκαν από τον πάγο μέσα σε μερικές ώρες.

    Επίσης 67.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ρωσίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Οι κακές καιρικές συνθήκες, προκαλούν, επίσης, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων αεροπλάνων από και προς το διεθνές αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου «Χένρι Κοάντα», ενώ με δυσκολίες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους οδικούς άξονες της Κροατίας και της Σερβίας

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 December 2010 - 13:30:17 UTC