Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Έως τη Δευτέρα τα σκουπίδια στους δρόμους
  • [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ακρόπολη
  • [04] Μ. Θεοδωράκης: «Η ΣΠΙΘΑ περνά από την άμυνα στην επίθεση»
  • [05] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο, παρά την ψήφιση των μέτρων
  • [06] Η ώρα του Μνημονίου και για την Κύπρο - Στην Λευκωσία η τρόικα
  • [07] Ένα μυθικό παραμύθι για τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Έδεσσας
  • [08] Δέκα προσαγωγές στην Πάτρα για ζημιές που προκάλεσε ομάδα αντεξουσιαστών
  • [09] Ο Σι Ζινπίνγκ νέος ηγέτης της Κίνας
  • [10] Μία νεκρή και 12 τραυματίες σε ροκ συναυλία στο Κέιπ Τάουν
  • [11] H Aλκη Zέη επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου

  • [01] Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

    Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο του "στοίχισε" τη διαγραφή έξι βουλευτών του, ήρθε στο ΠΑΣΟΚ.

    Πριν λίγο, ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί, την επομένη της θετικής ψήφου που έδωσε στο «πακέτο» των νέων μέτρων.

    Τη δήλωση έκανε σε ραδιοφωνική εκπομπή στην οποία μετέχει μια φορά την εβδομάδα.

    Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ βιώνει κρίση και αποσυντίθεται και ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται μέρος αυτής της κρίσης, επικρίνοντας κορυφαία στελέχη του Κινήματος τα οποία, όπως είπε, ενώ έκαναν 30 χρόνια υπουργοί, κρύβονται πίσω από τους νέους βουλευτές.

    Ο ρόλος που επιλέγει για τον εαυτό του ο κ. Ανδρουλάκης είναι αυτός του καταλύτη, μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπάρξει ανασύσταση του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς.

    [02] Έως τη Δευτέρα τα σκουπίδια στους δρόμους

    Για άλλες τέσσερις ημέρες θα παραμείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, καθώς οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισαν 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και αποχή το Σαββατοκύριακο 10- 11 Νοεμβρίου. Τη σχετική απόφαση έλαβε χθες το βράδυ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

    Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα που προκαλεί το Μεσοπρόθεσμο, που ψηφίσθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

    [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ακρόπολη

    Με ανοιχτό τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου, πραγματοποιείται συγκέντρωση στην Ακρόπολη από τους εργαζόμενους του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους που κηρύχθηκαν για όλη την εβδομάδα, μετά από απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.

    «Η κινητοποίησή μας στον συμβολικό χώρο της Ακρόπολης έχει σκοπό να αναδείξει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας της. Επιπλέον, έρχεται ένα νέο οργανόγραμμα που αν πραγματοποιηθεί θα διαλύσει το Υπουργείο Πολιτισμού και θα το ενσωματώσει στο Υπουργείο Παιδείας, μια πρακτική που έρχεται από τη δεκαετία του ΄50 και ΄60 και η οποία είχε αποτύχει, πέρα από το γεγονός ότι στηρίζεται σε καθυστερημένες αντιλήψεις», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, Γιάννης Στεφάνου.

    Τα μέλη του Συλλόγου υποστηρίζουν ότι οι κινητοποιήσεις τους δεν αφορούν συνδικαλιστικά αιτήματα, αλλά ότι πρόκειται «για πολιτικό αγώνα με στόχο -μεταξύ άλλων- την ακύρωση των μνημονίων, την ανατροπή των κυβερνήσεων που τα προωθούν, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τη δίκαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων και των φτωχών».

    Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, ενώ η συνέχεια θα αποφασιστεί αύριο, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012, στη νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, στις 9.00 πμ.

    Τέλος, καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που θα γίνουν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, ημέρα που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή ο προϋπολογισμός.

    [04] Μ. Θεοδωράκης: «Η ΣΠΙΘΑ περνά από την άμυνα στην επίθεση»

    «Μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης προς τον ελληνικό λαό» απηύθυνε χθες το βράδυ ο Μίκης Θεοδωράκης από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «Ο Εθνικός μας Πλούτος και η Πολιτική του Διαχείριση» που διοργάνωσε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών ΣΠΙΘΑ, με ομιλητές καθηγητές και ειδικούς επιστήμονες, όπως ο Γ. Κασιμάτης, ο Αντ. Φώσκολος, ο Ηλ. Κονοφάγος, ο Ν. Λυγερός και ο Α. Τσιφτσιάν, που τοποθετήθηκαν λεπτομερώς πάνω στο θέμα του πλούτου των υδρογονανθράκων στην υποθαλάσσια περιοχή της Κρήτης και του Ιονίου, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ΑΟΖ.

    Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα -παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της χθεσινής ημέρας- ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε από τον ελληνικό λαό «να συμπεριφερθεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης και κυρίαρχος του πλούτου της χώρας του, να μη δεχθεί να του την κλέψουν, και να αυτοοργανωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε αυτός κυριαρχικά να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διώξει τους κλέφτες, θα περισώσει και θα αξιοποιήσει την περιουσία του με γνώμονα το δικό του συμφέρον».

    «Ο εθνικός μας πλούτος και μία νέα ανεξάρτητη κυβέρνηση είναι η μόνη ελπίδα» είπε ο γνωστός συνθέτης εξηγώντας ότι «η ανανεωμένη και ενισχυμένη με τη μαζική συμμετοχή νέων κοινωνικών στρωμάτων» ΣΠΙΘΑ, «περνά από τη φάση της άμυνας στη φάση της επίθεσης» φιλοδοξώντας «να παίξει τον ρόλο του πρωτοπόρου οραματιστή, οδηγού και οργανωτή» ώστε «να εξαλειφθεί το υπάρχον υπόλογο σύστημα εξουσίας και να αναδειχθούν στη διακυβέρνηση της χώρας έντιμοι και ικανοί πολίτες-πατριώτες».

    «Η βεβαιότητα ότι ο κρυμμένος πλούτος ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ μας καθιστά χώρα αυτάρκη και πλούσια», την οποία προσπαθούν ορισμένοι «φίλοι» μας να βάλουν στο χέρι με αποικιακού τύπου όρους» τόνισε ο Μ. Θεοδωράκης, αναφέροντας ότι στόχοι της ΣΠΙΘΑΣ είναι η κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, η κατάργηση των Μνημονίων, η αναγνώριση της ΑΟΖ, η παύση των πληρωμών, η διευθέτηση των νόμιμων μη επαχθών τόκων με βάση το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, η άμεση σύναψη συμφωνιών- κοινοπραξιών για την ταχύτατη εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου.

    [05] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο, παρά την ψήφιση των μέτρων

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο, παρά την υπερψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με τα νέα μέτρα, ενώ το Εργατικό Κέντρο της πόλης έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία.

    Το πρωί, συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου απέκλεισαν την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό 25ης Αυγούστου και δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους την είσοδο στο κτίριο, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι προκειμένου να αποτρέψουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής.

    Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό των φορέων, προκειμένου να αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειες.

    Τέλος, υπό κατάληψη βρίσκεται και το δημαρχείο Ηρακλείου, από εργαζόμενους των ΟΤΑ.

    [06] Η ώρα του Μνημονίου και για την Κύπρο - Στην Λευκωσία η τρόικα

    Πολυμελές θα είναι το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίοφθάνει σήμερα στην Λευκωσία και αύριο θα αρχίσει καθοριστικές διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για το μνημόνιο.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, αύριο οι τεχνοκράτες της τρόικας, που ειδικεύονται στα δημοσιονομικά και τα εργασιακά, θα έχουν επαφές στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ η ομάδα που ειδικεύεται στα χρηματο-οικονομικά θα έχει επαφές στην Κεντρική Τράπεζα το πρωί του Σαββάτου.

    Την Κυριακή, θα γίνει σύσκεψη των μελών του κλιμακίου, που αναμένεται να αξιολογήσουν τα συμπεράσματα από τις πρώτες επαφές, τις οποίες θα συνεχίσουν την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάζει το Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

    [07] Ένα μυθικό παραμύθι για τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Έδεσσας

    Οραματίστηκε μία ιστορία μαγική για τον γενέθλιο τόπο του, την Έδεσσα, με μία φρέσκια- αυθαίρετη ίσως- οπτική γωνιά, με αφορμή τα 100χρονα από την απελευθέρωσή της. Ένα παραμύθι, στο οποίο έδωσε «σάρκα και οστά» μέσα από το πρωτότυπο, για τα ελληνικά δεδομένα, λευκώμά του, με τίτλο «Wonderwood- Το Δάσος των Θαυμάτων» (εκδ. Μαγικό Κουτί).

    Ο λόγος για τον φωτογράφο -συγγραφέα Σπύρο Παλούκη, ο οποίος, μέσα από 40 σκηνοθετημένες φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Πέλλας, υπό την επιμέλεια του αρχαιολόγου -μουσειολόγου Παναγή Κουτσοκώστα και το γραφιστικό σχεδιασμό του Αιμίλιου Γκαλίπη, «ζωντανεύει» το παραμύθι του, «παντρεύοντας» τον λαϊκό πολιτισμό με τη σύγχρονη καλλιτεχνική αισθητική.

    «Εδώ και δύο χρόνια επεξεργαζόμουν την ιδέα που είχα για ένα φωτογραφικό λεύκωμα, με μία ιστορία για την Έδεσα, αυθαίρετη, αν θέλετε, αλλά συνάμα και τεκμηριωμένη» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Σπύρος Παλούκης, δημιουργός του επίσης πρωτότυπου λευκώματος «Daydreaming: εκατό Έλληνες του Βελγίου ονειρεύονται την Ελλάδα».

    Με το νέο του βιβλίο, ο νεαρός δημιουργός θέλει πρωτίστως να προβληματίσει τον αναγνώστη, για το κατά πόσο είναι ταυτόσημες στις μέρες μας οι έννοιες απελευθέρωση και ελευθερία.

    «Εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση, είμαστε πραγματικά ελεύθεροι; Έχουμε όσα θέλουμε ή όσα αξίζουμε; Τι βλέπουμε στον καθρέπτη μας; Μπορούμε να αλλάξουμε ή παραμένουμε καθηλωμένοι, αποδεχόμενοι τη μοίρα μας;» διερωτάται ο Σπύρος Παλούκης, για να δώσει και μία αισιόδοξη νότα στα όσα μας συμβαίνουν σήμερα: «Σε μία εποχή που η απαισιοδοξία αντικατέστησε την ελπίδα, ένα Όνειρο και μία Ιστορία μας γυρνάνε εκατό χρόνια πίσω για να φτιάξουμε όσα δεν έγιναν σωστά, για να ζήσουμε όσα ονειρευτήκαμε...».

    [08] Δέκα προσαγωγές στην Πάτρα για ζημιές που προκάλεσε ομάδα αντεξουσιαστών

    Σε τουλάχιστον δέκα προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στην Πάτρα μετά τις υλικές ζημιές που προκάλεσε ομάδα αντεξουσιαστών τα ξημερώματα στα γραφεία που στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» στην οδό Κορίνθου, καθώς και στην πόρτα εισόδου της Α' ΔΟΥ Πατρών στην οδό Κανακάρη.

    Ειδικότερα, η ομάδα των αντεξουσιαστών βγήκε από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου και κατευθύνθηκε προς το κτίριο της Α' ΔΟΥ, με σκοπό να μπουν μέσα σε αυτό. Διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή, απώθησαν τους αντεξουσιαστές με τη χρήση δακρυγόνων. Η ομάδα των αντεξουσιστών επέστρεψε στο πρώην παράρτημα, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ομάδα ατόμων προκάλεσε τις ζημιές στα γραφεία της εφημερίδας, καθώς και σε ένα ΑΤΜ τράπεζας στην οδό Έλληνος Στρατιώτη.

    [09] Ο Σι Ζινπίνγκ νέος ηγέτης της Κίνας

    Tον αντιπρόεδρο Σι Ζινπίνγκ καλωσόρισε ως τον διάδοχό του, oπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο, στην εναρκτήρια ομιλία του, κατά τη διάρκεια του 18ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σε μια κρίσιμη εβδομάδα όπου η ηγεσία του κόμματος θα αλλάξει για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.

    Όπως τόνισε, κατά την ομιλία του, η Κίνα θα συνεχίσει τις σταδιακές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να στοχεύουμε πιο ψηλά, να εργαζόμαστε σκληρότερα και να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μέσω επιστημονικών μεθόδων, να προωθούμε την κοινωνική αρμονία και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Χου.

    Ο Σι Ζινπίνγκ αναμένεται να οριστεί και επίσημα νέος πρόεδρος στις 15 Νοεμβρίου.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [10] Μία νεκρή και 12 τραυματίες σε ροκ συναυλία στο Κέιπ Τάουν

    Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση, λόγω του ισχυρού ανέμου, σκαλωσιάς πάνω στην οποία υπήρχε μεγάλη διαφημιστική πινακίδα σε συναυλία του ροκ συγκροτήματος Linkin Park στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

    Η συναυλία του αμερικανικού συγκροτήματος ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί ενώπιον σχεδόν 45.000 θεατών στο μεγαλύτερο στάδιο της πόλης αργά χθες Τετάρτη.

    "Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη και την ανησυχία μας για τους τραυματίες και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της γυναίκας που υπέκυψε στα τραύματά της", ανάρτησε το συγκρότημα στη σελίδα του στο Facebook διευκρινίζοντας ότι ενημερώθηκε για το δυστύχημα μετά το μουσικό θέαμα.

    Η σκαλωσιά η οποία κατέρρευσε την ώρα που ο κόσμος συγκεντρωνόταν για τη συναυλία, είχε πάνω της μια μεγάλη διαφημιστική πινακίδα ακριβώς έξω από το στάδιο. Αξιωματούχοι είπαν ότι είχε δοθεί εγγύηση για την ασφάλεια της σκαλωσιάς πριν από τη συναυλία.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [11] H Aλκη Zέη επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε χθες βράδυ την διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη συγγραφέα 'Αλκη Ζέη, την οποία αναγόρευσε σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Στην τελετή αναγόρευσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, καθηγητής Στέλιος Ν. Γεωργίου ανάγνωσε το ψήφισμα και έκανε την περιένδυση της τιμώμενης με την τήβενο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Για το έργο και την προσωπικότητα της 'Αλκης Ζέη μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, Ελένη Φτιάκα.

    Στο τέλος της τελετής η 'Αλκη Ζέη μίλησε με θέμα «Ώσπου να έρθουν οι λέξεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 November 2012 - 9:30:31 UTC