Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία το φορολογικό
  • [02] Επιδείνωση του καιρού
  • [03] Πεθαίνουν τα αιωνόβια δέντρα του πλανήτη
  • [04] Οικογενειακή τραγωδία στην Καβάλα
  • [05] «Το "δημοσιονομικό βάραθρο" απειλεί την υπεροχή των ΗΠΑ»
  • [06] Διάγνωση καρκίνου μέσω της αναπνοής;
  • [07] Ιρλανδία: Νέες ταραχές μετά την απόφαση για την υποστολή της βρετανικής σημαίας
  • [08] Ακυρώνονται παραστάσεις της Λυρικής λόγω στάσεων εργασίας των τεχνικών

  • [01] Στην τελική ευθεία το φορολογικό

    Βελτιωμένο όσον αφορά τα πολυτεκνικά επιδόματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι, καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις αλλαγές που αποφασίσθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα και των εκπροσώπων των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

    Μεταξύ άλλων, το πολυτεκνικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 450? στα 500?, για κάθε παιδί μετά τα τρία. Οι μισθωτοί με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, με εξαρτημένη εργασία, από το 2013 θα εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και θα φορολογούνται, με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000? εισόδημα με συντελεστή 13%. Όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων θα μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι.

    [02] Επιδείνωση του καιρού

    Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει σήμερα, σταδιακά από τα βορειοδυτικά ο καιρός, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

    Σε πτώση και ο υδράργυρος.

    Στην Αττική επικρατούν νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και προς τη νύχτα, και καταιγίδες. Χαμηλά θα κινηθεί και η θερμοκρασία η οποία δεν θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια του νομού, θα εκδηλωθεί και παγετός.

    Ίδιος καιρός παρατηρείται και στη συμπρωτεύουσα, με κρύο, συννεφιά και προς το βράδυ, εκδήλωση έντονων φαινομένων.

    [03] Πεθαίνουν τα αιωνόβια δέντρα του πλανήτη

    Οι μεγαλύτεροι ζωντανοί οργανισμοί της Γης, τα μεγάλα αιωνόβια δένδρα, που φιλοξενούν αμέτρητα πουλιά και άλλες μορφές ζωής, πεθαίνουν με αυξανόμενο ρυθμό.

    Μια νέα επιστημονική έρευνα, χτυπάει «καμπανάκι κινδύνου» ότι δέντρα ηλικίας 100 έως 300 ετών εξαφανίζονται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα στα δάση του πλανήτη, στις σαβάνες, στις καλλιεργούμενες περιοχές, ακόμα και στις πόλεις.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν οι αιτίες που συμβαίνει αυτή η εξαφάνιση των αιωνόβιων δέντρων και να χαραχτούν στρατηγικές για την αντιμετώπισή της.

    Όπως επεσήμαναν, τα δέντρα αυτά δεν πεθαίνουν μαζικά μόνο κατά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε περιόδους ή σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν φωτιές.

    Ο ρυθμός θανάτου τους είναι δεκαπλάσιος από τον φυσιολογικό και η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, την υλοτομία, τις αγροτικές πρακτικές, τις επιθέσεις εντόμων κ.α.

    Η τάση εξαφάνισης είναι ορατή σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη, από την Καλιφόρνια έως τις αφρικανικές σαβάνες και από τα βροχοδάση της Βραζιλίας έως τα εύκρατα και τα βορινά δάση της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μεγάλα γέρικα δέντρα παίζουν ζωτικούς ρόλους ιδίως σε μερικά οικοσυστήματα, όπου παρέχουν τροφή και καταφύγιο μέχρι και στο 30% των πουλιών και ζώων. Επιπλέον, αφομοιώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (αποτελώντας έτσι άμυνα κατά των «αερίων του θερμοκηπίου» και της κλιματικής αλλαγής), συγκρατούν το έδαφος και ανακυκλώνουν τις θρεπτικές ουσίες του, ενώ επηρεάζουν θετικά την κυκλοφορία των υδάτων και το κλίμα.

    Οι ερευνητές παρομοιάζουν την παγκόσμια απώλεια των μεγάλων γέρικων δέντρων με την τραγωδία που πλήττει ήδη τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη, όπως ελέφαντες, ρινόκερους, τίγρεις και φάλαινες, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά σε πολλές περιοχές της Γης.

    [04] Οικογενειακή τραγωδία στην Καβάλα

    Θρήνος στο χωριό Μεσορόπη του Δήμου Παγγαίου, βορειοδυτικά της Καβάλας, από το τραγικό θάνατο τριών παιδιών ηλικίας πέντε, επτά και δεκαπέντε ετών αντίστοιχα μετά από φωτιά που ξέσπασε στη διώροφη μονοκατοικία των παππούδων τους όπου είχαν πάει για το Σαββατοκύριακο με τους γονείς τους.

    Εγκαύματα φέρουν οι γονείς των τριών παιδιών και το ηλικιωμένο ζευγάρι και όλοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης κινητοποιήθηκε άμεσα, όμως λόγω της μορφολογίας του χωριού που είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο και της παλαιότητας των σπιτιών η κατάσβεση της φωτιάς ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν τιτάνιο αγώνα ώστε να κατασβήσουν τη φωτιά η οποία κατάστρεψε ολοσχερώς το σπίτι ενώ επεκτάθηκε και στα γειτονικά σπίτια χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιές αφού κατασβήστηκε γρήγορα.

    Ακόμα παραμένουν άγνωστα τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε η φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά προσπάθησε να σώσει τα δυο μικρότερα αλλά δυστυχώς έχασε τις αισθήσεις του από τους πυκνούς καπνούς και τις έντονες αναθυμιάσεις.

    Η οικογένεια των τριών παιδιών είναι πολύτεκνη, οι γονείς έχουν δέκα παιδιά και διαμένουν μόνιμα στην Καβάλα όπου και εργάζονται, στη ΔΕΗ ο πατέρας και ως καθηγήτρια γαλλικών η μητέρα. Οι γονείς με τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας συνήθιζαν να επισκέπτονται τον παππού και τη γιαγιά τα Σαββατοκύριακα και να διαμένουν στο πατρικό σπίτι του πατέρα.

    [05] «Το "δημοσιονομικό βάραθρο" απειλεί την υπεροχή των ΗΠΑ»

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το "δημοσιονομικό βάραθρο" που διαφαίνεται στις ΗΠΑ απειλεί την παγκόσμια υπεροχή της χώρας, ενώ κινδυνεύει να επηρεάσει μια παγκόσμια ανάκαμψη που παραμένει "εύθραυστη", σε συνέντευξή της στο βρετανικό δίκτυο BBC World News.

    "Το πραγματικό διακύβευμα είναι κατά κάποιο τρόπο η παγκόσμια υπεροχή και η ηγεσία ΗΠΑ", δήλωσε αναφερόμενη στο "δημοσιονομικό βάραθρο", τα μέτρα λιτότητας τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η χώρα από τις αρχές του 2013 για τη δημοσιονομική της εξυγίανση, αν δεν επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

    "Για να διατηρηθεί η ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο, η αβεβαιότητα πρέπει να αρθεί γιατί η αβεβαιότητα τροφοδοτεί αμφιβολίες για την ηγετική αυτή ισχύ", τόνισε.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα και η πλειοψηφία των ρεπουπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεξάγουν επίπονες διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους, ώστε να αποτραπεί η επιβολή σειράς αυξήσεων φόρων και περικοπής δαπανών που θα συνιστούσε μια απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκ νέου στην ύφεση.

    "Δεν είναι απλώς ένα πολιτικό πρόβλημα, δεν είναι ιδεολογικό, είναι πολύ πιο ευρύτερο από αυτά. Αυτό αναθεωρεί το ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο από οικονομικής και γεωπολιτικής άποψης", δήλωσε η Λαγκάρντ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης αυτής.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο τούς επιτρέπει κατά συνέπεια να δανείζονται στις αγορές με επιτόκια που ουδέποτε ήταν "τόσο χαμηλά", ενώ ορισμένα βασικά στοιχεία της οικονομίας τους "δεν είναι καλά".

    "Το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο στις ΗΠΑ σε σχέση με την ευρωζώνη και το χρέος είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο συγκριτικά με εκείνο της πλειοψηφίας των χωρών της ευρωζώνης, κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας". επισήμανε.

    Αν το δημοσιονομικό βάραθρο δεν αποφευχθεί, η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει πως θα υπάρξει μια "μετάδοση των συνεπειών" σε άλλες χώρες του κόσμου.

    "Οι ΗΠΑ υπήρξαν συχνά ένας μοχλός ανάπτυξης και το γεγονός ότι έχουν έναν παράγοντα τόσο σημαντικό σε στασιμότητα, και μάλιστα σε ύφεση, αυτό θα ήταν μια πολύ κακή είδηση για την παγκόσμια οικονομία", υπογράμμισε.

    "Δεν το χρειαζόμαστε αυτό την παρούσα στιγμή γιατί η ανάκαμψη είναι εύθραυστη" στον πλανήτη, πρόσθεσε.

    [06] Διάγνωση καρκίνου μέσω της αναπνοής;

    Ο καρκινικός ιστός έχει διαφορετικό μεταβολισμό σε σχέση με τα υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα να παράγει ορισμένες πτητικές οργανικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατό να ανιχνευθούν στην αναπνοή των καρκινοπαθών.

    Οι επιστήμονες έκαναν δοκιμές με 37 ασθενείς και 41 υγιείς ανθρώπους, των οποίων ανέλυσαν δείγματα της αναπνοής τους.

    Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν καρκίνο του εντέρου, εκλύουν διαφορετικές ουσίες σε σχέση με τους υγιείς. Το τεστ αναπνοής είχε επιτυχία 76% στη διάκριση των καρκινοπαθών από τους υγιείς.

    Όπως είπαν οι επιστήμονες, το πολλά υποσχόμενο νέο τεστ, που χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και ήδη σχεδιάζεται η δοκιμή του σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, είναι εύκολο στη χρήση του και μη επεμβατικό για τον ασθενή.

    Πάντως άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο είναι όντως εφικτό να υπάρξει σύντομα ένα πραγματικό αξιόπιστο τεστ διάγνωσης μέσω της αναπνοής, καθώς διάφοροι παράγοντες (π.χ. τι έχει φάει κανείς) επηρεάζουν τις ουσίες που μπορεί να περιέχει η αναπνοή.

    Όμως ήδη άλλοι ερευνητές δοκιμάζουν τεστ αναπνοής για διάφορες ασθένειες, όπως ποικίλες μορφές καρκίνου, η φυματίωση και ο διαβήτης.

    Μία έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποβεί σωτήρια, ιδίως στην περίπτωση του καρκίνου.

    [07] Ιρλανδία: Νέες ταραχές μετά την απόφαση για την υποστολή της βρετανικής σημαίας

    Νέες ταραχές κατά τις οποίες οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν ξέσπασαν χθες βράδυ στο Μπέλφαστ, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην κυματίζει πλέον η βρετανική σημαία όλες τις ημέρες του χρόνου στο δημαρχείο, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

    Μέχρι σήμερα η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου κυμάτιζε μόνιμα στο δημόσιο κτίριο. Ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μπέλφαστ, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των πιστών στη διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στο στέμμα, αποφάσισαν με 29 ψήφους υπέρ έναντι 21 κατά η βρετανική σημαία να κυματίζει μόνο 17 ημέρες το χρόνο στο δημαρχείο, σύμφωνα και με τον κανονισμό που εφαρμόζεται για όλα τα κυβερνητικά κτίρια. Η υποστολή της σημαίας έγινε την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την ανέγερση του κτιρίου το 1906.

    Χθες βράδυ, μερικές ώρες μετά την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Μπέλφαστ, οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πέντε άτομα συνελήφθησαν κατά τις συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης, ανακοίνωσε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας. Δύο αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς.

    Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες όλες τις πλευρές να συνεχίσουν "το δύσκολο έργο της συμφιλίωσης" στη βρετανική επαρχία.

    Από τη Δευτέρα οι προτεστάντες πιστοί στην παραμονή της επαρχίας στη Βρετανία οργανώνουν διαδηλώσεις, ενώ μια μεγάλη διαδήλωση οργανώνεται σήμερα στο Μπέλφαστ.

    Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας η βουλευτής Ναόμι Λονγκ δέχτηκε χθες απειλή για τη ζωή της γιατί το κόμμα της, το φιλελεύθερο Alliance Party, υποστήριξε τη νέα πολιτική όσον αφορά τη βρετανική σημαία.

    [08] Ακυρώνονται παραστάσεις της Λυρικής λόγω στάσεων εργασίας των τεχνικών

    Ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες για την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012 παραστάσεις της παιδικής όπερας «Η Κοκκινοσκουφίτσα» και του μπαλέτου «Ο Καρυοθραύστης» λόγω στάσεων εργασίας του σωματείου του τεχνικού, βοηθητικού και λοιπού προσωπικού από το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

    Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μη εξαίρεση τους από το ενιαίο μισθολόγιο.

    Οι θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια για τις δύο αυτές παραστάσεις της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου θα ενημερωθούν τηλεφωνικά και θα τους δοθεί η δυνατότητα είτε να μεταφέρουν τα εισιτήρια τους, είτε να τα ακυρώσουν και να λάβουν τα χρήματα τους πίσω.

    Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3662100, 210 3643725, 210 3612461.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 December 2012 - 9:30:26 UTC