Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχείς συσκέψεις Σαμαρά ενόψει έλευσης της τρόικας
  • [02] Σε εξέλιξη ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας
  • [03] "Οι συντάξεις στους κάτω των 60 ετών καταβάλονται κανονικά"
  • [04] Πακέτο 12 μέτρων για την οικονομία προωθεί ο Ν. Αναστασιάδης
  • [05] Τρεις νεκροί από φωτιά σε κτίριο στα προάστια του Παρισιού
  • [06] Οι Γερμανοί έθεσαν σε καραντίνα την μαϊμού του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ!
  • [07] Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για διαγραφές δανείων από κυπριακές τράπεζες
  • [08] Τουλάχιστον 12 νεκροί από σύγκρουση λεωφορείου με αυτοκίνητο, στο Μεξικό
  • [09] Απεβίωσε το πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ, Λόπεθ Πένα

  • [01] Συνεχείς συσκέψεις Σαμαρά ενόψει έλευσης της τρόικας

    'Ετοιμη για την έλευση της Τρόικας στην Αθήνα δηλώνει η κυβέρνηση.

    Συνεχείς είναι οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, κυρίως σε τομείς και υπουργεία, όπου παρατηρούνται αρρυθμίες και καθυστερήσεις.

    Ο πρωθυπουργόςείχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, διαδοχικές συσκέψεις για τον προγραμματισμό της επόμενης εβδομάδας, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.

    Είμαστε έτοιμοι, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος σύσκεψης στο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα μέτρα που προτίθεται να ληφθούν για την καλύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και η πορεία του προϋπολογισμού.

    [02] Σε εξέλιξη ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας

    Με μελωδίες τηςΦιλαρμονικής Πνευστών του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησαν στις 9.00 το πρωί, οι περίπου10.000δρομείς για τον 2ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας.

    Η εκκίνηση δόθηκε μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

    Υπενθυμίζεται, ότι ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

    [03] "Οι συντάξεις στους κάτω των 60 ετών καταβάλονται κανονικά"

    Διαψεύδει κατηγορηματικά, με δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, η τρόικα έθεσε θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων σε άτομα κάτω των 60 ετών.

    Ταυτόχρονα ο κ. Βρούτσης επισημαίνει, πως η κυβέρνηση ουδέποτε θα έκανε αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα.«Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση τέτοιο αίτημα δεν θα γινόταν αποδεκτό».

    [04] Πακέτο 12 μέτρων για την οικονομία προωθεί ο Ν. Αναστασιάδης

    Πακέτο μέτρων με στόχο να ορθοποδήσει η κυπριακή οικονομία και να περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζει τα μέτρα αυτά, τα οποία θα εφαρμοσθούν, όπως αναφέρει, σε τρεις μέχρι έξι μήνες.

    Βασικός άξονας των μέτρων είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, η ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προστασία και η ενίσχυση του ευάλωτου πληθυσμού.

    Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του, την πρώτη μετά την οδυνηρή απόφαση του Eurogroup, στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», είναι μεταξύ άλλων τα εξής:Πρώτο, το Τμήμα Πολεοδομίας και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εκδίδουν άδεια εντός τουλάχιστον 30 ημερών για έργα ανάπτυξης,που εκκρεμούν.

    Δεύτερο, να γίνει μόνιμο μέτρο η επανεπένδυση κερδών ,που θα σημαίνει και φορολογική απαλλαγή.

    Τρίτο, χαλάρωση μέτρων για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων.

    Τέταρτο, θα προωθηθεί άμεσα η νομοθεσία για τη δημιουργία καζίνο.

    Πέμπτο, αντί φόρου να μπει ένα τέλος πάνω στους τόκους καταθέσεων με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

    Έκτο, θα προωθηθεί σε συνεννόηση με τις τράπεζες επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.

    Έβδομο, θα προωθηθεί η αναστολή καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος.

    Όγδοο, άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους (αναλογία 70% με 30%).

    Ένατο, μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Δέκατο, αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων.

    Ενδέκατο, στοχευμένες παροχές προς αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.

    Δωδέκατο, θα συζητηθεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων το θέμα της μείωσης των ενοικίων «ώστε να μην υποχρεωθούμε να λάβουμε έκτακτα προσωρινά μέτρα».

    Ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών, απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

    Σημειώνει δε πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα.

    Επίσης τονίζει ταυτόχρονα, πως μέχρι το 2015 δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την Τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.

    Για το φυσικό αέριο, ανέφερε πως θα πιεστεί η εταιρεία Noble να ξεκινήσει το ταχύτερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση, έτσι ώστε να υπάρξουν, το συντομότερο, επιβεβαιωμένες τις ποσότητες του οικοπέδου 12. Υπάρχει πρόθεση για αξιοποίηση του κεφαλαίου της Ενέργειας, όπως είπε, και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στο Ισραήλ.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές, είπε πως «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να διασωθεί η εταιρεία, μέχρι τουλάχιστον τον Νοέμβριο, για να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση».

    [05] Τρεις νεκροί από φωτιά σε κτίριο στα προάστια του Παρισιού

    Σε τρεις ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και σε περίπου 15 των τραυματιών, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε ένα παλαιό κτίριο του προαστίου του Παρισιού, Ομπερβιλιέ, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές.

    Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που είχε δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, οι νεκροί ανέρχονταν σε δύο, αλλά ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο στο οποίο είχε εισαχθεί.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν ακόμη άγνωστα. Ένας κάτοικος μίλησε σε δημοσιογράφους για την ρίψη ενός "κοκτέιλ μολότοφ" κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού ανάμεσα σε κατοίκους του κτιρίου. Ωστόσο η υπόθεση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές.

    Την ίδια ώρα ορισμένες μαρτυρίες έκαναν λόγο για επικινδυνότητα του επταώροφου αυτού κτιρίου. Ωστόσο η υπουργός Στέγασης της Γαλλίας Σεσίλ Ντιφλό, η οποία μετέβη στον τόπο της τραγωδίας, το χαρακτήρισε μεν "παλαιό", το οποίο χρονολογείται από την δεκαετία του '20, αλλά σημείωσε ότι δεν δείχνει να παρουσιάζει κάποιον ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας.

    Ο ένας από τους νεκρούς κάηκε στον τρίτο όροφο του κτιρίου, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε πηδώντας από το παράθυρο στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τις φλόγες.

    Τρεις ή τέσσερις κάτοικοι του κτιρίου πήδηξαν από το παράθυρο για να γλιτώσουν από την φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

    Περίπου 60 άνθρωποι βρίσκονταν στο κτίριο τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, γύρω στις 22:10 μ.μ. τοπική ώρα (περίπου 23:10 ώρα Ελλάδος), στον τρίτο όροφο και εξαπλώθηκε γρήγορα στον τέταρτο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    [06] Οι Γερμανοί έθεσαν σε καραντίνα την μαϊμού του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ!

    Οι αρχές του αεροδρομίου του Μονάχου έθεσαν σε καραντίνα την μαϊμού του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, κατά την άφιξη του διάσημου ποπ τραγουδιστή στο Μόναχο.

    Ο εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών του αεροδρομίου, διευκρίνισε ότι η μαϊμού του πολυβραβευμένου τραγουδιστή και ηθοποιού τέθηκε σε καραντίνα καθώς δεν έφερε τα απαραίτητα πιστοποιητικά όσον αφορά την υγεία των ζώων και τον σεβασμό των κανονισμών προστασίας των ειδών.

    Μολονότι βρέθηκε χωρίς το αγαπημένο του κατοικίδιο, ο Τίμπερλεϊκ καταχειροκροτήθηκε την Πέμπτη το βράδυ από τους περίπου 11.500 θαυμαστές του που παρακολούθησαν την συναυλία του στο Μόναχο, ενώ σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Βερολίνο στο πλαίσιο περιοδείας του.

    [07] Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για διαγραφές δανείων από κυπριακές τράπεζες

    Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις διαγραφές δανείων από τις κυπριακές τράπεζες σε μεγάλες εταιρείες και διάφορους επώνυμους.

    Στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου Sigma παρουσιάστηκε ρεπορτάζ με αναφορά και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή, σύμφωνα με το οποίο εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει έως και ένα «παλάτι» εκτός Κύπρου, με δάνεια από τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Η αγορά όμως δεν πήγε καλά και η μια τράπεζα βρέθηκε εκτεθειμένη σε μια επισφάλεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αρκετά από αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν από άλλη εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού αυτού, ενώ τα υπόλοιπα διαγράφηκαν.

    Άλλη εταιρεία που είχε στενές σχέσεις με έναν κομματικό μηχανισμό είχε ζητήσει και πέτυχε διαγραφή χρεών για ξενοδοχεία που είχε κτίσει και τα οποία δεν πήγαν καλά.

    Επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος σε πολιτικό κόμμα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης ?διαγράφηκαν δηλαδή δάνειά του ύψους αρκετών εκατομμυρίων?, εν γνώσει της τράπεζας ότι τα δάνεια ,τα οποία του χορηγήθηκαν δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για τους σκοπούς της επιχείρησής του, αλλά και για στήριξη οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα.

    Σύμφωνα με τις πηγές των μέσων ενημέρωσης αυτών, από κάποιο σημείο και μετά οι πιέσεις που ασκούνταν για διαγραφή των δανείων ήταν τόσο έντονες, που απειλήθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών. Ο επιχειρηματίας αυτός είχε συνάψει δάνεια και από δεύτερη τράπεζα, η οποία επίσης διέγραψε αρκετά από αυτά, όταν όμως έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις του για περαιτέρω «διευκολύνσεις», επήλθε πλήρης ρήξη, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει και σε παραιτήσεις διοικητικών συμβούλων της συγκεκριμένης τράπεζας. Άλλος επιχειρηματίας ζήτησε επίσης διαγραφή δανείου αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τρόπο που η τράπεζα η οποία τον διευκόλυνε να «εξασφαλίσει» τη στήριξη και τη σιωπή του σε θέματα, τα οποία δεν ήθελε να γίνουν γνωστά.

    Τραπεζικό στέλεχος πήρε το 2011 υπέρογκο ποσό ως δάνειο από την τράπεζά του χωρίς καμιά εξασφάλιση, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλει ούτε μία δόση. Το στέλεχος αυτό αποχώρησε παίρνοντας υψηλή αποζημίωση, δεν του ζητήθηκε όμως ποτέ να αποπληρώσει τις οφειλές του, ούτε του αφαιρέθηκε από την αποζημίωση κάποιο ποσόν έναντι του δανείου του.

    Διοικητικός σύμβουλος τράπεζας μεσολάβησε για να διαγραφεί δάνειο πολιτικού το οποίο είχε συναφθεί για χρηματοδότηση της εταιρείας του, η οποία όμως είχε χρεοκοπήσει. Το δάνειο διαγράφηκε χωρίς άλλη συζήτηση.

    Το ύψος των «δώρων» στα ηγετικά στελέχη τράπεζας καθοριζόταν από στενό συγγενικό πρόσωπο άλλου στελέχους της και εγκρινόταν από το διοικητικό συμβούλιο, αφού ήταν περισσότερο από φανερό ότι τα «δώρα» αυτά είχαν αποφασισθεί με άνωθεν εντολές.

    Τραπεζίτες ευνοούσαν συγκεκριμένα άτομα και επιχειρηματίες, καθώς και πολιτικούς ακριβώς για να εξαγοράζουν τη σιωπή, τη στήριξη ή και την προώθηση δικών τους συμφερόντων.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην τραπεζικού στελέχους, που λόγω της θέσης του αναλάμβανε την προώθηση δανείων σε εταιρείες για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Το στέλεχος αυτό εξασφάλιζε όχι μόνο και δώρα από την τράπεζα για την προώθηση των δανείων, αλλά και δώρα από τους δανειζόμενους.

    Το «περίεργο» της υπόθεσης είναι το γιατί δεν παρενέβη η Κεντρική Τράπεζα για διαγραφές δανείων πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ.

    Η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα αποπειραθεί να διαλευκάνει τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κρίση ορκίζεται την Τρίτη.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας ύστερα από σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, με τη συμμετοχή των τριών μελών της Επιτροπής και του Γενικού Εισαγγελέα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, η έρευνα να προχωρήσει σε βάθος.

    Εξάλλου ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι η έρευνα θα διεξαχθεί από τρεις άξιους δικαστικούς, οι οποίοι, όπως πρόσθεσε, θα ορίσουν και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Την Ερευνητική Επιτροπή απαρτίζουν οι τρεις πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιώργος Πικής, Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

    [08] Τουλάχιστον 12 νεκροί από σύγκρουση λεωφορείου με αυτοκίνητο, στο Μεξικό

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την σύγκρουση ενός λεωφορείου με ένα αυτοκίνητο χθες το βράδυ σε ορεινή περιοχή της δυτικής πολιτείας του Μεξικού Βερακρούς, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Επίσης τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα αυτό που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ναολίνκο, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.

    Η σύγκρουση σημειώθηκε σε στροφή του δρόμου ενώ υπήρχε ομίχλη και το λεωφορείο ανατράπηκε στη συνέχεια και έπεσε σε πλαγιά, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου που συγκρούστηκε με το λεωφορείο εγκατέλειψε τον τόπο του δυστυχήματος.

    Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που σημειώνονται στο Μεξικό. Τον περσινό Απρίλιο τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα φορτηγό συγκρούστηκε με ένα λεωφορείο στην πολιτεία Βερακρούς.

    [09] Απεβίωσε το πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ, Λόπεθ Πένα

    Ο έγκλειστος πρώην αρχηγός της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, Φρανσίσκο Χαβιέ Λόπεθ Πένα, πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο του Παρισιού, ανέφερε το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο 54χρονος Λόπεθ Πένα 54, γνωστός με το ψευδώνυμο Τιερί, πέθανε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στο Pitie-Salpetriere νοσοκομείο στο Παρίσι. Βρισκόταν στη φυλακή από το Μάιο του 2008 μετά τη σύλληψή του στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ο Λόπεθ Πένα έπασχε από σοβαρά καρδιακά προβλήματα και στις 11 Μαρτίου είχε μεταφερθεί από τη φυλακή Fleury-Merogis νότια του Παρισιού, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γαλλικού νοσοκομείου.

    Ο Λόπεθ Πένα είχε "βαρύ" βιογραφικό στη βασική ΕΤΑ, καθώς διέταξε τον Δεκέμβριο του 2006 την βομβιστική επίθεση σε ένα υπόγειο παρκινγκ του αεροδρομίου της Μαδρίτης, όπου σκοτώθηκαν δύο μετανάστες από το Εκουαδόρ.

    Με την επίθεση αυτή τερματίστηκε και η ειρηνευτική συμφωνία με την ισπανική κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 March 2013 - 8:30:24 UTC