Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάσχα σήμερα για τους Καθολικούς
  • [02] «CyprusAid» αύριο για στήριξη των Κυπρίων
  • [03] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος Ημιμαραθώνιος Αθηνών
  • [04] Θέμα γονιδίων η εξάρτηση των εφήβων από το τσιγάρο
  • [05] Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο σπίτι τους, στη βόρεια Γαλλία
  • [06] Δύο άτομα συνελήφθησαν μετά τον αγώνα Άρης-Πανθρακικός
  • [07] Συνέδριο ΣΕΚΒ: Το ηλεκτρονικό βιβλίο αλλάζει τον τρόπο ανάγνωσης

  • [01] Πάσχα σήμερα για τους Καθολικούς

    Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε χθες το βράδυ στο αναστάσιμο κήρυγμά του κατά το Πάσχα των Καθολικών αυτούς που δεν πιστεύουν και βρίσκονται "μακριά από τον Θεό" να "διερωτηθούν", να "κάνουν ένα βήμα" και να "το αποτολμήσουν", "να αποδεχθούν τον αναστημένο Ιησού στην ζωή τους".

    "Υποδεχτείτε Τον σαν έναν φίλο με εμπιστοσύνη", είπε.

    "Αν μέχρι τώρα ήσουν μακριά του, κάνε ένα μικρό βήμα: θα σε δεχθεί με ανοιχτές αγκάλες. Αν σου είναι αδιάφορο, αποτόλμησέ το: δεν θα απογοητευτείς. Αν σου φαίνεται δύσκολο να Τον ακολουθήσεις, μην φοβάσαι, έχε Του εμπιστοσύνη", πρόσθεσε.

    Ο Ποντίφικας σημείωσε επίσης κατά την ομιλία του ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φοβούνται την "καινοτομία" που προσφέρει ο Χριστός.

    "Τα προβλήματα, οι ανησυχίες της καθημερινότητας μας κάνουν να κλεινόμαστε στους εαυτούς μας, στην λύπη, στην θλίψη...", σημείωσε. Όμως η "καινοτομία" που προσφέρει ο Χριστός είναι "η νίκη επί της αμαρτίας, επί του κακού, επί του θανάτου, επί όλων αυτών που τυραννούν την ζωή και της δίνουν ένα λιγότερο ανθρώπινο πρόσωπο", κατέληξε.

    [02] «CyprusAid» αύριο για στήριξη των Κυπρίων

    Μεγάλη συναυλία , με τίτλο «CyprusAid» , δίνουν αύριο από τις 4 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, πενήντα και πλέον καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρήστος Θηβαίος, στην Τάφρο Κωνστάντζα, στην Λευκωσία, για να περάσουν το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι άντρο «γκάγκστερ και συμμοριτών», αλλά μια περήφανη χώρα από σκεπτόμενους ανθρώπους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

    Η στήριξη στην κίνηση αυτή αποτελεί ηχηρή πράξη αλληλεγγύης προς τον έξω κόσμο, αφού για την παρακολούθηση της συναυλίας δεν απαιτείται κανένα οικονομικό αντίτιμο, παρά μόνο μια εισφορά σε είδος, και πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν σε άτομα, οικογένειες και άλλα σύνολα που τα έχουν άμεση ανάγκη, μέσω του δικτύου των κοινωνικών παντοπωλείων.Υπό κανονικές συνθήκες, η διοργάνωση μιας τέτοιου μεγέθους εκδήλωση θα χρειαζόταν αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας.

    Το εντυπωσιακό με τη συγκεκριμένη είναι ότι γεννήθηκε από μια ομάδα ηθοποιών και φίλων και υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ με μηδενικό κόστος χάρη στην αφιλοκερδή συμμετοχή ατόμων και συνόλων. Κανείς δεν θεωρεί εαυτόν επικεφαλής και δεν πιστώνεται την ιδέα, αντίθετα προκύπτει ως μια αυθόρμητη, κοινή, μαζική, πολιτικοποιημένη, αλλά ταυτόχρονα ακομμάτιστη έκφραση της ανάγκης για ενότητα και αλληλεγγύη, της ανάγκης για διεκδίκηση της αξιοπρέπειας. Και μάλιστα χωρίς σλόγκαν, λογότυπα και οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές εκτροπές.

    Κατά τις ώρες της συναυλίας θα υπάρχει συνεχής ροή κοινού με τους οργανωτές να αισιοδοξούν ότι θα ξεπεράσει και τις 20 χιλιάδες.

    Επίσης, διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εκτροχιαστεί η εκδήλωση, καθώς δεν αποκλείεται να καταλήξει σ' ένα δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στους δρόμους της Λευκωσίας.

    Επειδή η προσφορά για εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών είναι μεγάλη, οι εθελοντές ευελπιστούν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι:Λίνα Νικολακοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Χρήστος Δάντης, Ευριδίκη, Αντώνης Μιτζέλος, Βασίλης Χατζηλούκας, Δημήτρης Κοργιαλάς, Σοφία Παπάζογλου, Ηρώ, 'Αλεξ Παναγή, Χριστίνα Αργύρη, Μάρλεν Αγγελίδη, Δέσποινα Ολυμπίου, Γιώργος Καλογήρου, Ευσταθία, Αργυρώ Καπαρού, Σώτος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Μακρής, Ελεονόρα Ρούσσου, Τεύκρος Νεοκλέους, Νίκος Ευαγγέλου, Σαλίνα, Μυρτώ Μελετίου, Μιχάλης και Πέτρος Κουλουμής, Ρόδος Παναγιώτου, μια πλειάδα βιρτουόζων μουσικών και επίλεκτες μπάντες, όπως η 20μελής ομάδα κρουστών «Batukinio» και τα ντόπια συγκροτήματα «Λωποδύτες», «Μέθεξις» και «Πέραμα».

    [03] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος Ημιμαραθώνιος Αθηνών

    O Κώστας Πούλιος με 1.09.07 και η Μάγδα Γαζέα με 1.17.54 είναι οι μεγάλοι νικητές του 2ου ημιμαραθωνίου Αθηνών και του πανελληνίου πρωταθλήματος.

    Τη δεύτερη θέση στους άνδρες κατέκτησε ο Γιώργος Καραβίδας με χρόνο 1.10.10 και την τρίτη ο Αντώνης Παπαδημητρίου με 1.12.12.

    «Υπερεκτίμησα τις δυνάμεις μου και υποτίμησα την διαδρομή,. Είχε αρκετή ζέστη που μας ταλαιπώρησε, παρόλαυτα βγήκε μια καλή επίδοση. Αντιμετωπίζω αρκετές δυσκολίες τον τελευταίο καιρό και με την προπόνηση και οικονομικές. Το οικονομικό κίνητρο για αυτό τον αγώνα ήταν εξίσου σημαντικό όσο και το αγωνιστικό» δήλωσε ο Κώστας Πούλιος λίγα λεπτά μετά τη νίκη του.

    Στις γυναίκες δεύτερη τερμάτισε η Ντενίζ Δημάκη με 1.22.23 και τρίτη η Παναγιώτα Βλαχάκη με 1.24.17.

    Η Μάγδα Γαζέα- η μεγάλη νικήτρια- δήλωσε: «Ήταν ένας αγώνας προπόνησης ενόψει των διοργανώσεων που θα ακολουθήσουν όπου θα κυνηγήσω το όριο στο Μαραθώνιο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας. Η διοργάνωση αυτή είναι αντίστοιχη του Μαραθωνίου. Πραγματικά είδαμε χαμόγελα στην πόλη».

    Ο 2ος ημιμαραθώνιος της Αθήνας, ξεκίνησε με επιτυχία στην πλατεία Συντάγματος στις 9.00 το πρωί. Χιλιάδες δρομείς είχαν από νωρίς κατακλύσει τη λεωφόρο Αμαλίας, οι οποίοι ξεχύθηκαν στο κέντρο της Αθήνας μόλις έδωσε την εκκίνηση μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.

    Λίγα λεπτά αργότερα μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο τερμάτισαν οι νικητές του αγώνα των 3χλμ.

    Πρώτος αναδείχθηκε ο Διομήδης Μπακατσέλος με χρόνο 09.03, δεύτερος ο Τζώρτζης Ξυπολυτίδης με 09.26 και τρίτος ο Χρήστος Παπαγιάννης με 09.53.

    Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Αλεξάνδρα Ανυφαντή με 12.17, δεύτερη η Έλενα Μπάμπου με 12.42 και Τρίτη η Χριστιάνα Καραντώνη με 13.04.

    [04] Θέμα γονιδίων η εξάρτηση των εφήβων από το τσιγάρο

    Μια σειρά από γενετικούς παράγοντες μπορεί να επιταχύνουν τη μετατροπή ενός εφήβου από περιστασιακό σε μανιώδη καπνιστή στην υπόλοιπη ζωή του, όπως ανακάλυψε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.

    Οι επιστήμονες ερεύνησαν τις έως τώρα μελέτες πάνω στο ζήτημα, ώστε να συνθέσουν ένα «προφίλ» γενετικού κινδύνου, που προδιαθέτει κάποιον να γίνει κανείς βαρύς καπνιστής. Στη συνέχεια, έλεγξαν την αξιοπιστία αυτού του «προφίλ» σε μια ομάδα 1.000 ατόμων για μια περίοδο που ξεκινούσε από τη γέννηση και έφθανε έως την ηλικία των 38 ετών.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα υψηλού γενετικού κινδύνου, ήταν πιθανότερο ως έφηβοι να καπνίζουν καθημερινά και, στη συνέχεια, ως ενήλικοι να καπνίζουν πολύ (πάνω από ένα πακέτο τη μέρα). Στην ηλικία των 38 ετών, οι άνθρωποι με τους περισσότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου είχαν ήδη υπάρξει μανιώδεις καπνιστές για περισσότερα χρόνια, είχαν αναπτύξει μεγαλύτερη εξάρτηση από τη νικοτίνη και είχαν αποτύχει περισσότερες φορές να κόψουν το κάπνισμα, σε σχέση με όσους δεν είχαν ανάλογα γονίδια.

    Αναλυτικότερα, οι έφηβοι με προφίλ μεγάλου γενετικού κινδύνου, που δοκιμάζουν το τσιγάρο, έχουν αυξημένη πιθανότητα κατά 24% να γίνουν καθημερινοί καπνιστές έως την ηλικία των 15 ετών και 43% μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν ένα πακέτο τη μέρα έως την ηλικία των 18 ετών.

    Ως ενήλικοι πια, τα άτομα με γενετικό προφίλ υψηλού κινδύνου έχουν 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να εξαρτηθούν από τη νικοτίνη και 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτύχουν στις προσπάθειές τους να κόψουν το κάπνισμα. Έως την ηλικία των 38 ετών, ο άνθρωπος με γενετικούς παράγοντες κινδύνου έχει καπνίσει περίπου 7.300 περισσότερα τσιγάρα σε σχέση με τον μέσο καπνιστή.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι καπνίζουν απλώς ένα ή δύο τσιγάρα μέσα στην ημέρα ή μόνο τα σαββατοκύριακα, έχουν μικρότερο γενετικό κίνδυνο ακόμα και από όσους δεν καπνίζουν καθόλου (πράγμα που σημαίνει ότι γενετικά ο οργανισμός τους «αντέχει» τη δοκιμή του τσιγάρου και έτσι δεν «κυλάνε» εύκολα σε συχνό κάπνισμα).

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ιδιαίτερα η εφηβεία αποτελεί περίοδο μεγάλου κινδύνου για εξάρτηση του νεανικού εγκεφάλου από τη νικοτίνη, κάτι που εντείνεται όταν συνυπάρχουν οι σχετικοί παράγοντες γενετικού κινδύνου.

    [05] Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο σπίτι τους, στη βόρεια Γαλλία

    Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους στη βόρεια Γαλλία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην πόλη Σαν Κεντέν, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Παρισιού, και οφείλεται σε ατύχημα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

    Ο πατέρας των παιδιών ήταν παρών αλλά κατάφερε να βγει από το σπίτι με ελαφρά τραύματα, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

    [06] Δύο άτομα συνελήφθησαν μετά τον αγώνα Άρης-Πανθρακικός

    Δύο άτομα συνελήφθησαν σε επεισόδια που ξέσπασαν μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Άρης-Πανθρακικός, το βράδυ του Σαββάτου στο στάδιο Κλεάνθης Βικελίδης.

    Συγκεκριμένα οι δύο άντρες ηλικίας 32 και 22 ετών, συνελήφθησαν, όταν μετά τη λήξη αγώνα μια ομάδα περίπου 50 ατόμων συγκεντρώθηκε έξω από τα αποδυτήρια και πέταξε αντικείμενα στους αστυνομικούς, που τους εμπόδισαν να μπουν στο χώρο.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

    [07] Συνέδριο ΣΕΚΒ: Το ηλεκτρονικό βιβλίο αλλάζει τον τρόπο ανάγνωσης

    Τις καινούργιες δυνατότητες της ηλεκτρονικής ανάγνωσης μέσα από μια πλατφόρμα που ψηφιοποιεί εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, έχοντας διανείμει μέχρι σήμερα 300.000 ηλεκτρονικά αντίτυπα, παρουσίασε ο Βασίλης Γιακαμόζης ,κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου το οποίο διοργάνωσε στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» ,ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ).

    Ο ομιλητής εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνυπάρξουν το έντυπο και το ηλεκτρονικό βιβλίο. «Στόχος της πλατφόρμας» είπε ο Β. Γιακαμόζης, ο οποίος έχει αναλάβει το στήσιμο μεγάλου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου για λογαριασμό του ΣΕΚΒ, είναι να περάσουν τα έντυπα σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα που μπορούν να διαβάζουν (tablets, νέα γενιά κινητών και υπολογιστές).

    Η πλατφόρμα διαθέτει ήδη 100.000 χρήστες και η λειτουργία της αποδεικνύει πως εκείνο που αλλάζει δεν είναι η ανάγκη της ανάγνωσης αλλά το μέσον. Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν ως προς αυτό για το έντυπο βιβλίο; Ο Β. Γιακαμόζης παρατήρησε πως το έντυπο βιβλίο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Με μια διαφορά: ότι θα μεταβληθεί δραστικά η κατανομή των πωλήσεων μεταξύ έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου.

    Η καινούργια γενιά αναγνωστών είναι αρκετά διαφορετική από τους αναγνώστες του έντυπου βιβλίου. Εξοικειωμένοι από πολύ νωρίς με τα ηλεκτρονικά μέσα, οι νέοι αναγνώστες συμβάλλουν όλο και περισσότερο στην άνοδο των πωλήσεων των ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν την ικανότητα να διαβάζουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 March 2013 - 10:30:27 UTC