Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΚΑ: Σύμφωνο με τη νομολογία του ΣτΕ το νέο ν/σ για τα αυθαίρετα
  • [02] "Ασπίδα" της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Βοσνία
  • [03] Ικανοποίηση από την αναγνώριση της γενοκτονίας
  • [04] Σόιμπλε: Δεν θα κατέρρεε το ευρώ εάν αποχωρούσε μια χώρα

  • [01] ΥΠΕΚΑ: Σύμφωνο με τη νομολογία του ΣτΕ το νέο ν/σ για τα αυθαίρετα

    Το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ και η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, ύστερα από δημοσιεύματα και πληροφορίες που αφορούν συζητήσεις στην ολομέλεια του συμβουλίου της επικρατείας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η ηγεσία του υπουργείου είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του Νόμου 4014/2011. Για αυτό το λόγο επέλεξε, αντί άλλων διαθέσιμων λύσεων, να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων.

    Όπως υπογραμμίζεται, το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα αντιμετωπίζει διαφορετικά, με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τα προ του 1983 ακίνητα, σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 ως τον Ιούλιο του 2011. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας.

    Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου περιλαμβάνονται, ήδη, διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Νόμου 4014/2011 ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλει.

    [02] "Ασπίδα" της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Βοσνία

    Την 1η Φεβρουαρίου του 2013, το Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο Σαράγεβο συμπλήρωσε 125 χρόνια από την ίδρυσή του. Δεν επικρατούσε ατμόσφαιρα χαράς, αλλά θλίψης, καθώς ένα από σπουδαιότερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, που δημιουργήθηκε την περίοδο της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και στεγάζει εκθέματα απ' όλο τον κόσμο, παρέμενε κλειστό από τις 4 Οκτωβρίου του 2012. Έξω από το κτίριο, πολίτες και πρώην εργαζόμενοι άφησαν 125 τριαντάφυλλα και άναψαν 125 κεράκια.

    Στο Σαράγεβο, την πόλη του πολιτισμού και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που κατόρθωσε σε έναν κύκλο να φιλοξενήσει χριστιανικό ναό, τζαμί και συναγωγή, άλλοι έξι πολιτιστικοί οργανισμοί κινδυνεύουν, λόγω της αποτυχίας του περίπλοκου διοικητικού μηχανισμού να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από τον κεντρικό προϋπολογισμό με συστηματικό τρόπο. Οδυνηρό αποτέλεσμα, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε σημαντικές συλλογές έργων τέχνης και εκθέματα που μαρτυρούν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

    Στις 4 Μαρτίου του 2013, το Εθνικό Μουσείο συμπλήρωσε έξι μήνες κλειστό. Την ίδια μέρα, περισσότερα από 225 πολιτιστικά ιδρύματα σε 40 χώρες και στις πέντε ηπείρους διέγραψαν συμβολικά ένα έκθεμα από τη συλλογή τους με κίτρινη ταινία σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κρίση του πολιτισμού στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ήταν η "Ημέρα Αλληλεγγύης Μουσείων".

    Πώς ένωσαν τις δυνάμεις τους τόσο πολλοί οργανισμοί για να μην βυθιστεί στη λήθη και στη σιωπή ένα Μουσείο που διατηρήθηκε ακέραιο σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και στις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990;

    Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έκκληση μιας ομάδας διανοουμένων, καλλιτεχνών και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού σε όλα τα μέρη του κόσμου και αποφάσισαν να συντονιστούν με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σταπροβλήματα που δημιουργεί το "Λουκέτο στον Πολιτισμό" της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    Το CULTURESHUTDOWN.ΝΕΤ είναι μία ψηφιακή κοινότητα που αναπτύχθηκε από μία πρωτοβουλία πολιτών ως απάντηση στην οξεία κρίση, το κλείσιμο του Εθνικού Μουσείου και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν άλλα έξι μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 από την Άζρα Ακσάμιγια, βοσνιακής καταγωγής βοηθό καθηγήτρια Τέχνης, Πολιτισμού και Τεχνολογίας στο M.I.T. Massachusetts Institute of Technology των ΗΠΑ και τον Μαξιμίλιαν Χάρτμουθ, ιστορικό τέχνης στο Ινστιτούτο The Netherlands της Κωνσταντινούπολης με τη σύμπραξη μίας ομάδας ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών, βιβλιοθηκονόμων και άλλων ακτιβιστών του πολιτισμού που ζουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και άλλες χώρες των Βαλκανίων, στην Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

    To CULTURESHUTDOWN λειτουργεί μέσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο και με άλλες ψηφιακές τεχνολογίες συνδέει ανθρώπους με τις δημιουργικές αντιδράσεις τους στην κρίση. Η κοινότητα εργάζεται προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης μέσω καινοτόμων προγραμμάτων και της καλλιέργειας διαβούλευσης για τη θέση και την αποστολή των πολιτιστικών ιδρυμάτων στη ζωή της χώρας σε θεωρητικό, καθώς επίσης και σε πρακτικό επίπεδο.

    "Ασύνδετη με την κυβέρνηση ή κάποιο πολιτικό κόμμα, η πρωτοβουλία στοχεύει στην αφύπνιση της συνείδησης σε παγκόσμιο επίπεδο για την κρίση των κρατικών πολιτιστικών οργανισμών της περιοχής και ευρύτερα, μέσω ποικιλίας μέσων, από την παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο έως τη δημιουργία καλλιτεχνικών προγραμμάτων και την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων και συστάσεων για την πολιτική στον τομέα του πολιτισμού. Δεν επιδιώκει να μονοπωλήσει ή να κυριαρχήσει σε αυτή τη συζήτηση, αλλά να παράσχει μία διεθνή πλατφόρμα για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση στην πολιτιστική κληρονομιά της Βοσνίας και να παρουσιάσει διάφορα προγράμματα που αποτελούν ένα ευρύ φάσμα από ιδέες και γνώμες" δήλωσε η Άζρα Ακσάμιγια στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Κ. Γιαννίκη

    [03] Ικανοποίηση από την αναγνώριση της γενοκτονίας

    Ικανοποίηση προκάλεσε στις τάξεις της ομογένειας η κοινοβουλευτική αναγνώριση στη Νέα Νότια Ουαλία, των Γενοκτονιών των Ποντίων και των Ασσυρίων.

    Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ασσυριανής Συμμαχίας (Assyrian Universal Alliance), η Γερουσία του Κοινοβουλίου της Νέας Νοτίου Ουαλίας ομόφωνα υιοθέτησε ψήφισμα αναγνώρισης των Γενοκτονιών των Ποντίων και των Ασσυρίων. Η Βουλή υιοθέτησε παρόμοιο ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1997.

    Το Πασχαλινό και Πρωτομαγιάτικο δώρο προς την ομογένεια εισηγήθηκε ο πολιτειακός γερουσιαστής Αιδ. Fred Nile, πρόεδρος του Αυστραλιανού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

    Στην ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ασσυριακής Συμμαχίας, Hermiz Shahen, ευχαρίστησε το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο ΝΝΟ και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή για τη συνεργασία που στέφθηκε με τη σημερινή επιτυχία.

    «Αυτό το ψήφισμα αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή στην ιστορία του Ασσυριακού έθνος», δήλωσε ο κ. Shahen. «Το Ασσυριακό έθνος αγωνίζεται χρόνια για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας εις βάρος της από την Οθωμανικό κυβέρνηση το 1914-1924.»

    Σ. Χατζημανώλης

    [04] Σόιμπλε: Δεν θα κατέρρεε το ευρώ εάν αποχωρούσε μια χώρα

    Η προσπάθεια διάσωσης του ευρώ δεν θα αποτύγχανε εάν μια χώρα αποχωρούσε, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνει ότι, ειδικά για την Ελλάδα, οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο είχαν συζητηθεί όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει την πρόθεσή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    "Το δημοψήφισμα βέβαια δεν έγινε. Αλλά ακόμη και αν ο ελληνικός λαός είχε τότε αποφασίσει κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ, κάτι που δεν πιστεύω ότι θα συνέβαινε, βάσει των τελευταίων εκλογικών αποτελεσμάτων, το ευρώ θα είχε επιβιώσει" δηλώνει ο κ.Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 May 2013 - 14:30:21 UTC