Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο τιμόνι της ΕΕ η Ελλάδα
  • [02] Με ένα ευρώ ανά συνταγή επιβαρύνονται από σήμερα οι ασφαλισμένοι
  • [03] Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα
  • [04] Αίσιο τέλος για την αποστολή διάσωσης στην Ανταρκτική
  • [05] Βουλευτικές εκλογές στις 9 Μαρτίου στη Βόρεια Κορέα
  • [06] Ο αμερικανικός στρατός στέλνει θωρακισμένο τάγμα στη Ν. Κορέα
  • [07] Τουλάχιστον εννέα νεκροί από φωτιά σε τρένο στην Ινδία
  • [08] Οι θεριακλήδες είναι γυναίκες, τουλάχιστον στην Ελλάδα

  • [01] Στο τιμόνι της ΕΕ η Ελλάδα

    Με την κοινή σύσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο αρχίζει επισήμως σήμερα η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η κοινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου κ. Χ. Ρομπάι. Μετά τις συναντήσεις ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μπαρόζο θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

    Η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί σε μία επιτυχημένη προεδρία που θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι "θα είναι μία προεδρία ελπίδας για την Ευρώπη και ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με θετικές προοπτικές και έχοντας πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013".

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει σφικτό πρόγραμμα εργασιών, με λιτό -μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ- προϋπολογισμό. Η προεδρία δίνει περιθώριο προβολής στην χώρα καθώς θα οργανωθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, εκ των οποίων τα 13 θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Η ελληνική Προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

    Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, η κυβέρνηση επικεντρώνει στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη Νεολαία», η οποία αφορά την προσφορά εργασίας ή την εκπαίδευση σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών το αργότερο σε τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

    Δεύτερη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο της εμβάθυνση της ΟΝΕ, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωβουλή για την τραπεζική ενοποίηση στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η ελληνική προεδρία θα πρέπει να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες και να εγκριθεί η συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο οπότε θα διαλυθεί το Ευρωκοινοβούλιο λόγω των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

    Ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας έχει και η προώθηση κοινής μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Η ΕΕ έχει αποφασίσει την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και την μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος της παράνομης μετανάστευσης.

    Τέταρτη προτεραιότητα, η προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.

    Η ελληνική Προεδρία θα χειριστεί επίσης την ενταξιακή πορεία βαλκανικών χωρών Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία καθώς και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Τέλος, η Ελληνική Προεδρία θα διαχειριστεί και την Ανατολική Εταιρική σχέση της ΕΕ, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, μετά την υπαναχώρηση της Ουκρανίας και τις εσωτερικές περιπλοκές που δημιουργήθηκαν στην χώρα.

    [02] Με ένα ευρώ ανά συνταγή επιβαρύνονται από σήμερα οι ασφαλισμένοι

    Ένα ευρώ, ανά συνταγή, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, από το μέτρο εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Η εφαρμογή του μέτρου προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, καθώς είναι αυτοί που θα εισπράττουν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ το ένα ευρώ.

    [03] Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

    Έκτακτες κυκλοφοριακές τίθενται σε σχύ σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω της τελετής έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Στις 15:00 θα κλείσει ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, με εντολή της αστυνομίας.

    Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύονται σήμερα οι διαδηλώσεις και πορείες.

    [04] Αίσιο τέλος για την αποστολή διάσωσης στην Ανταρκτική

    Η αποστολή διάσωσης στην Ανταρκτική τερματίστηκε και το αμερικανικό παγοθραυστικό Polar Star είναι ελεύθερο να συνεχίσει το ταξίδι του, ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή Αρχή Θαλάσσιας Ασφάλειας.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ρωσικό ερευνητικό πλοίο Akademik Shokalskiy και το κινεζικό παγοθραυστικό Snow Dragon, το οποίο επίσης παγιδεύτηκε στους πάγους όταν έφθασε στην περιοχή για να παράσχει βοήθεια στο ρωσικό πλοίο, πλέουν στον Κόλπο Κόμονγουελθ και κατευθύνονται προς την ανοιχτή θάλασσα.

    Το Polar Star κατευθύνεται στο ΜακΜούρντο Σάουντ, το Shokalskiy θα επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία και το Snow Dragon συνεχίζει την αποστολή του στην Ανταρκτική.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [05] Βουλευτικές εκλογές στις 9 Μαρτίου στη Βόρεια Κορέα

    Τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον Μάρτιο, των πρώτων από την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ-Ουν, ανακοίνωσε σήμερα η Βόρεια Κορέα. Οι εκλογές για την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση θα διεξαχθούν στις 9 Μαρτίου και αναμένεται να εδραιώσουν την εξουσία του Κιμ μετά τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις αξιωματούχων «αντίθετων με το κόμμα» , ανάμεσα στους οποίους και ο θείος και μέντορας του Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος εκτελέστηκε.

    Τα μέλη της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης εκλέγονται για πενταετή θητεία και για κάθε έδρα της ορίζεται επισήμως μόνο ένας υποψήφιος. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2009.

    Στις προσεχείς εκλογές δεν αναμένονται εκπλήξεις, ωστόσο τη διαδικασία θα παρακολουθήσουν ξένοι παρατηρητές.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [06] Ο αμερικανικός στρατός στέλνει θωρακισμένο τάγμα στη Ν. Κορέα

    Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει να αναπτύξει ένα πλήρως ετοιμοπόλεμο τάγμα περίπου 800 στρατιωτών στη Νότια Κορέα, τον Φεβρουάριο , στο πλαίσιο της προσπάθειες εξισορρόπησης των δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τρίτη.

    Το μάχιμο πλήρως εκπαιδευμένο τάγμα που θα αναπτυχθεί με τεθωρακισμένα οχήματα στη Νότια Κορέα αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής στροφής προς την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και «επιτρέπει μεγαλύτερη ανταπόκριση» σε περίπτωση κρίσης στην περιοχή. Η μονάδα αυτή με βάση το Φορτ Χουντ του Τέξας , από τις αρχές Φλεβάρη αναμένεται να σταθμεύσει σε δυο στρατόπεδα κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη με τη Βόρεια Κορέα.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [07] Τουλάχιστον εννέα νεκροί από φωτιά σε τρένο στην Ινδία

    Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στην Ινδία όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά σε τρένο που εκτελούσε δρομολόγιο από το Μουμπάι στην πόλη Ντεχράντου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοινώθηκε από τις τοπικές σιδηροδρομικές αρχές. Η φωτιά, από την οποία καταστράφηκαν τρία βαγόνια, εκδηλώθηκε ενώ οι επιβάτες κοιμόντουσαν.

    Εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Western Railways δήλωσε ότι πόρτες και παράθυρα ήσαν ερμητικά κλειστά και τα βαγόνια γέμισαν γρήγορα καπνό. Πολλοί επιβάτες κατάφεραν να γλιτώσουν σπάζοντας κάποιες πόρτες, ωστόσο ορισμένοι δεν τα κατάφεραν και πέθαναν από ασφυξία.

    Τον περασμένο μήνα 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν φωτιά ξέσπασε σε τρένο, νύχτα, στο κρατίδιο 'Αντρα Πραντές.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [08] Οι θεριακλήδες είναι γυναίκες, τουλάχιστον στην Ελλάδα

    Οι θεριακλήδες είναι γυναίκες, τουλάχιστον στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως (34,7% το 2012), σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) που καταγράφει τις διεθνείς καπνιστικές τάσεις.

    Μετά την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστριών υπάρχουν στη Βουλγαρία (31,5%), το Κιριμπάτι (31,3%), την Αυστρία (28,3%), τη Γαλλία (27,7%) και την ΠΓΔΜ (26,7%). Τα μικρότερα ποσοστά γυναικών καπνιστών έχουν η Ερυθραία και το Καμερούν (μόλις 0,6%).

    Η Ελλάδα, μαζί με μερικές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Βουλγαρία και την Αυστρία, εμφανίζουν σημαντική αύξηση των καπνιστών, ανδρών και γυναικών, κατά την τελευταία 30ετία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 January 2014 - 7:30:24 UTC