Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινά η επίσημη τελετή ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Γιατί δεν συμμετέχει ο Αλ. Τσίπρας στις εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας
  • [03] Δεν θα παραστεί στην εκδήλωση για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με αφορμή το πάρτι στον Κορυδαλλό
  • [05] Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Ζάππειο Μέγαρο
  • [06] Συνεχίζεται η νοσηλεία του Σάββα Ξηρού. Στοιχεία για τις άδειες κρατουμένων
  • [07] Υποχώρησε η πυκνή ομίχλη στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Χωρίς τρόλεϊ αύριο η πρωτεύουσα
  • [09] Γυναίκα στο τιμόνι της ΕΚΤ
  • [10] «Πράσινο φως» από το ΚΑΣ σε μελέτη αποκατάστασης τμήματος του νότιου Τείχους της Ακρόπολης
  • [11] Η περιοχή όπου τραυματίστηκε ο Σουμάχερ πληρούσε τους διεθνείς κανονισμούς σήμανσης

  • [01] Ξεκινά η επίσημη τελετή ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας

    Λίγο μετά τις 12:30, προσγειώθηκε στον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας το αεροσκάφος, που μεταφέρει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελετή ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, από την Ελλάδα.

    Με την επίσημη υποδοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κολεγίου των Επιτρόπων, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αρχίζει, σε λίγη ώρα στο Ζάππειο Μέγαρο η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας.

    Θα ακολουθήσει γεύμα των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια κοινή συνάντηση των επισήμων.

    Για τις 16:15 είναι προγραμματισμένη η κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αμέσως μετά θα γίνει η κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Στις 16:00, θα αρχίσουν και οι συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας: Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων και Ενέργειας, Μεταφορών, Υποδομών και Περιβάλλοντος.

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, ενώ στο Ζάππειο Μεγαρο έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα Τύπου για να καλύψει τις ανάγκες των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και των περίπου 65 ξένων ανταποκριτών με ειδίκευση στα ευρωπαΪκά θέματα.

    Στους ξένους ανταποκριτές έδωσαν ήδη συνεντεύξεις οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερώσουν για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

    [02] Π. Σκουρλέτης: Γιατί δεν συμμετέχει ο Αλ. Τσίπρας στις εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας

    Στο πολιτικό νόημα της άρνησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να μετάσχει στις σημερινές εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, αναφέρεται με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης. «Το πολιτικό νόημα της μη συμμετοχής στις σημερινές εκδηλώσεις έχει να κάνει με την άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτή την προεδρία για να θέσει τα μεγάλα ζητήματα του γενικότερου προσανατολισμού και της στρατηγικής της Ευρώπης απέναντι στα θέματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και να μιλήσει για την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος» τονίζει ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει: «Αντ' αυτού βλέπουμε ότι οι εξαγγελίες της κινούνται σε μια λογική μη αμφισβήτησης αυτών των κυρίαρχων στρατηγικών επιλογών οι οποίες τουλάχιστον για τη χώρα μας έχουν σκορπίσει παντού τη φτώχεια, τη δυστυχία και την έχουν καταστήσει πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό Τύπο πάντοτε με αρνητικούς σχολιασμούς».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέει επίσης τη μη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στις εκδηλώσεις για την ελληνική προεδρία «με το γεγονός» -όπως εκτιμά- ότι «ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να αναβάλει την έλευση της επιτροπής που έχει συσταθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας». Η κίνηση αυτή, υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης, «δείχνει ακριβώς ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την έρευνα αυτής της επιτροπής για να καταδείξει με τον πιο απτό τρόπο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη το πού μας οδήγησε το μνημόνιο».

    [03] Δεν θα παραστεί στην εκδήλωση για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας ο Αλ. Τσίπρας

    Οριστική είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στη σημερινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, για την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Ύστερα από συζητήσεις που έγιναν σε συσκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε ότι η απουσία του κ. Τσίπρα από την αποψινή εκδήλωση είναι μιά πολιτική απόφαση. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η συνολική ατζέντα της ελληνικής προεδρίας δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της περιόδου που διέρχεται, τόσο η χώρα μας, όσο και η ΕΕ.

    Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για την αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τις ευθύνες της τρόικας για την πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

    Οι ίδιες κομματικές πηγές σημειώνουν ότι, το επομενο διάστημα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει αυτή την «άλλη ατζέντα» της Ελλάδας και της ΕΕ.

    [04] Έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με αφορμή το πάρτι στον Κορυδαλλό

    Τη διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος παράβασης καθήκοντος εκ μέρους σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα έγινε πάρτι, όπου συμμετείχαν ο Χριστόδουλος Ξηρός και μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

    Ο κ. Σκανδάμης ζήτησε, αν όντως τελέσθηκε το αδίκημα, να κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι.

    Επίσης ο γγ του υπουργείου ζήτησε από τη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη, να ελέγξει τα βίντεο των καμερών της πτέρυγας, όπου φυλάσσονται τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς και ο Χριστόδουλος Ξηρός, και αν διαπιστωθεί συμμετοχή σωφρονιστικών υπαλλήλων να κληθούν σε πειθαρχική απολογία.

    [05] Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Ζάππειο Μέγαρο

    Δρακόντεια, από νωρίς το πρωί, είναι τα μέτρα ασφαλείας σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του Ζαππείου, όπουθα πραγματοποιηθείη κοινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, στο πλαίσιο της επίσημης ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα.

    Στον χώρο, που είναι αποκλεισμένος από κιγκλιδώματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εισέρχονται μόνον όσοι έχουν προμηθευτεί τις προβλεπόμενες διαπιστεύσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα.

    Στην οροφή του Ζαππείου βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές και η περιοχή εποπτεύεται και από αέρος από τα ελικόπτερα της αστυνομίας.

    Πρινλίγο ολοκληρώθηκεη προσέλευση των Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.

    [06] Συνεχίζεται η νοσηλεία του Σάββα Ξηρού. Στοιχεία για τις άδειες κρατουμένων

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εντός και εκτός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, συνεχίζεται η νοσηλεία του Σάββα Ξηρού σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο της ογκολογικής κλινικής.

    Σε σχετική ανακοίνωση του διοικητή του Νοσοκομείου Θανάση Μητσιού σημειώνεται ότι «ο παρακλινικός έλεγχος του κ. Σάββα Ξηρού συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η κατάσταση της υγείας τουπαραμένει σταθερή».

    Επίσης, στοιχεία για τις άδειες που χορηγήθηκαν σε κρατούμενους είχε αποστείλει, στις αρχές του 2013, στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης.Το απαντητικό έγγραφο που υπέγραφε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, τον Ιανουάριο του 2013, ενημέρωνε ότι ο αριθμός των τακτικών αδειών που χορηγήθηκαν σε κρατούμενους την τριετία 2010 έως και 2012, ήταν 12.004 και ο αριθμός παραβιάσεων αυτών των αδειών, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ήταν 324.

    Οι παραβιάσεις τακτικών αδειών από κρατούμενους που είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης, τη συγκεκριμένη τριετία ήταν 292 και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι περιπτώσεις χορήγησης τακτικής άδειας σε κρατούμενους που είχαν παραβιάσει τους όρους χορήγησης τακτικής άδειας ήταν 40.

    Διαβάστε επίσης: Έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με αφορμή το πάρτι στον Κορυδαλλό

    [07] Υποχώρησε η πυκνή ομίχλη στη Θεσσαλονίκη

    Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καθώς υποχώρησε η πυκνή ομίχλη που σκέπασε την πόλη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

    Εξαιτίας της περιορισμένης πρωινής ορατότητας δύο αεροσκάφη αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα και μέσα στην ημέρα αναμένονται στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, το φαινόμενο της ομίχλης θα παρατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες και ίσως υπάρξουν προβλήματα στις πολύ πρωινές πτήσεις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

    [08] Χωρίς τρόλεϊ αύριο η πρωτεύουσα

    Χωρίς τρόλεϊ θα είναι αύριο, Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα η Αθήνα, λόγω στάσης εργασίας του προσωπικού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων.

    Τα τρόλεϊ θα αρχίσουν να αποσύρονται για τα αμαξοστάσια μία ώρα νωρίτερα και η αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται γύρω στις πέντε το απόγευμα.

    [09] Γυναίκα στο τιμόνι της ΕΚΤ

    Η γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ είναι επισήμως από την Τρίτη υποψήφια για να συμμετάσχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ ), μετά την πρόσφταη αιφνιδιαστική παραίτηση του επίσης γερμανού Γέργκ Άσμουνσεν.

    Ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να πάρει τη θέση του Άσμουνσεν η 49χρονη Λαουτενσλέγκερ η οποία υπηρετούσε ως αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας από το 2011, υπεύθυνη για την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Απομένει ο διορισμός της να επιβεβαιωθεί και από τους ηγέτες της ΕΕ, αφού πρώτα υπάρξουν σχετικές διαβουλεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

    [10] «Πράσινο φως» από το ΚΑΣ σε μελέτη αποκατάστασης τμήματος του νότιου Τείχους της Ακρόπολης

    «Τον Φεβρουάριο του 2012, οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν εμφανή τα προβλήματα στο νότιο Τείχος της Ακρόπολης, μεταξύ 6ης και 7ης αντηρίδας, από όπου υπήρξε πτώση της εξωτερικής τοιχοποιίας. Ακολούθησε σύσκεψη και τότε δόθηκαν οδηγίες, που οδήγησαν στη σημερινή μελέτη», δήλωσε χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στο πρόβλημα, αλλά και στην επικείμενη επίλυσή του.

    Η μελέτη αποκατάστασης του συγκεκριμένου τμήματος, που πήρε ομόφωνα το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ, εκπονήθηκε από την Ανθή Χατζηπαπά, αρχιτέκτονα μηχανικό της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Η παρουσίασή της χτες στο Συμβούλιο, συνοδεύτηκε από τα ευμενή σχόλια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, αλλά και του προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), καθηγητή Χαράλαμπου Μπούρα, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.

    [11] Η περιοχή όπου τραυματίστηκε ο Σουμάχερ πληρούσε τους διεθνείς κανονισμούς σήμανσης

    Η περιοχή όπου ο πρώην πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κάνοντας σκι στις γαλλικές Αλπεις πληρούσε τους διεθνείς κανονισμούς σήμανσης, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας της περιοχής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Υπάρχουν γαλλικοί κανονισμοί που ορίζουν ζητήματα ασφαλείας, σηματοδότησης, οροθεσίας...Από τους ελέγχους που πραγματοποιήσαμε προκύπτει ότι αυτοί οι κανονισμοί δεν παραβιάστηκαν", δήλωσε ο εισαγγελέας Πατρίκ Κουίνσι παρουσιάζοντας τα αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας σχετικά με τα αίτια του ατυχήματος της 29ης Δεκεμβρίου.

    Από την πλευρά του, ο Στεφάν Μποζόν, ο διοικητής της χωροφυλακής του Μπουρ Σεν Μορίς, δήλωσε ότι τα πέδιλα του σκι που φορούσε ο Σουμάχερ δεν παρουσίασαν πρόβλημα και άρα δεν ευθύνονται για το ατύχημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 January 2014 - 11:30:26 UTC