Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευθ. Λέκκας: Να επαναληφθούν οι έλεγχοι στα κτίρια μετά τον νέο σεισμό στην Κεφαλονιά
  • [02] Στα μπλόκα κατευθύνονται οι αγρότες με τα τρακτέρ τους
  • [03] Εντολή για ενεργοποίηση του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κεφαλονιά
  • [04] Άνοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου μόνο για έκτακτες ανάγκες
  • [05] Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού
  • [06] 'Ενοπλος σκότωσε αστυνομικό και κρατεί ομήρους σε σχολείο στη Μόσχα
  • [07] Τρεις νεκροί από συντριβή μικρού αεροσκάφους στο Γιοχάνεσμπουργκ
  • [08] Διάσωση ή ... καταστροφή μνημείων στη Θεσσαλονίκη;
  • [09] Πώς να προλάβουμε το κρυολόγημα

  • [01] Ευθ. Λέκκας: Να επαναληφθούν οι έλεγχοι στα κτίρια μετά τον νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

    «Από ένα καινούργιο ρήγμα, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και διεγέρθηκε από τον προηγούμενο σεισμό» προκλήθηκε η νέα ισχυρή δόνηση των 5,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα την Κεφαλονιά, τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία.

    Ο κ.Λέκκας προειδοποιεί ότι «σίγουρα θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στα κτίρια μετά και τον προηγούμενο σεισμό» και τονίζει ότι η πολιτεία «πρέπει να αρχίσει ξανά τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες και να ενισχύσει την αρωγή στους κατοίκους». Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι «τα σπίτια που έχουν υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Είναι δεδομένο αυτό. Στα σπίτια που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι κάτοικοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με κάποια προσοχή βέβαια».

    [02] Στα μπλόκα κατευθύνονται οι αγρότες με τα τρακτέρ τους

    Στις περιοχές όπου έχουν αποφασίσει να στήσουν μπλόκα κατευθύνονται αγρότες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με αυτούς από τη Θεσσαλία και την Ημαθία να πρωτοστατούν, ενώ άλλοι παραμένουν σε στάση αναμονής μέχρι και την Τετάρτη. Ειδικότερα, οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν ξεκινήσει την πορεία τους προς τον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, όπου αργά το μεσημέρι πρόκειται να αποφασίσουν τα επόμενα «βήματά» τους. Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει τα νέα ελαστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εφαρμογή του μέτρου τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «τον καρκίνο δεν τον αντιμετωπίζεις με ασπιρίνη». Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι υπολογίζεται να στηθούν περίπου 30-40 μπλόκα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και σε διάφορους κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες διαμαρτύρονται για σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων τα φορολογικά, ενώ ψηλά στην «ατζέντα» των διεκδικήσεων τους βρίσκονται ζητήματα που αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής και τα δάνεια.

    [03] Εντολή για ενεργοποίηση του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κεφαλονιά

    Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κεφαλονιά μετά τον νέο σεισμό, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός της ημέρας μεταβαίνει στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα αποπλεύσει ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας μεταξύ άλλων και διάφορα μηχανήματα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει για την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [04] Άνοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου μόνο για έκτακτες ανάγκες

    'Ανοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη. Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου, από τον νέο πρωινό σεισμό των 5,7 βαθμών Ρίχτερ, έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

    Όσο αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου. Αυτή τη στιγμή, οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ.

    [05] Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού

    Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να επιθεωρήσει τα μέτρα πολιτικής προστασίας στο νησί.

    Το κ. Δένδια, συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, που θα συντονίσει μαζί με τον υπουργό όλες τις ενέργειες της πολιτικής προστασίας στο νομό.

    Επίσης, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά οκτώ πυροσβέστες της 6ης ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο προκειμένου να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού.

    [06] 'Ενοπλος σκότωσε αστυνομικό και κρατεί ομήρους σε σχολείο στη Μόσχα

    'Ενοπλος πυροβόλησε και σκότωσε σήμερα αστυνομικό και συνέλαβε ομήρους πάνω από 20 μαθητές σε γυμνάσιο στα περίχωρα της Μόσχας, ανέφερε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Lifenews.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ένας άνδρας εισέβαλε στο σχολείο με τουφέκι και πυροβόλησε ένα φύλακα.

    Η εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι δεν έχει περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν και ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία για το θάνατο του αστυνομικού. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία-24 ότι ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει πάνω από το σχολείο.

    [07] Τρεις νεκροί από συντριβή μικρού αεροσκάφους στο Γιοχάνεσμπουργκ

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από τη συντριβή ενός μικρού δικινητήριου αεροσκάφους τύπου Beechcraft King Air 90 στο αεροδρόμιο Λανσέρια του Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής την ώρα που επιχειρούσε προσγείωση, δήλωσε ο επικεφαλής του αεροδρομίου. «Το αεροπλάνο προερχόταν από το αεροδρόμιο Ραντ στη Λανσέρια, ήταν μία φυσιολογική πτήση. Σε αυτό επέβαιναν τρεις άνθρωποι, οι οποίοι σκοτώθηκαν» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Στο αεροσκάφος επέβαινε ένας επιβάτης και δύο μέλη πληρώματος όταν συνετρίβη ενώ επιχειρούσε προσγείωση στις 0500 GMT, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γκάβιν Σέις, επικεφαλής του Διεθνούς Αεροδρομίου Λανσέρια. Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να πει αν για το δυστύχημα ευθύνεται η ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ.

    [08] Διάσωση ή ... καταστροφή μνημείων στη Θεσσαλονίκη;

    Πόλη- θύμα των ντόπιων και ξένων επήλυδων (ξένων και ντόπιων στρατιωτών, πολεμικών συρράξεων, προσφύγων, γεωστρατηγικών, οικονομικών, εργολαβικών συμφερόντων), ιστορικά διαμελισμένη, πολλαπλά καταχωμένη, η Θεσσαλονίκη επιμένει επί αιώνες να κυοφορεί την ιστορία της παρά τις κατά καιρούς βίαιες επεμβάσεις εναντίον της. Νέα- πολλοστή αλλά και μέγιστης σημασίας για το παρελθόν αλλά και το παρόν και το μέλλον της πόλης, αφορμή για τις παραπάνω διαπιστώσεις υπήρξε η χρονίζουσα υπόθεση που αφορά στη διατήρηση, διάσωση και ανάδειξη των μνημείων που εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφές για τη διάνοιξη του μετρό της πόλης στη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

    «Σώζοντας τα μνημεία στη Θεσσαλονίκη» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης- διάλεξης, της πρώτης επίσημης που διοργάνωσε το νεοσυσταθέν σωματείο "ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", χθες (Κυριακή), με ομιλήτρια τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ- Βελένη. Αν και ο τίτλος της εισήγησης παρέπεμπε στο ευοίωνο της διάσωσης των μνημείων και της ιστορίας, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της αναφερόταν στο..."καταστρέφοντας τα μνημεία στη Θεσσαλονίκη".

    Κατά τη διάρκεια των οκταετών μέχρι σήμερα ανασκαφικών εργασιών της στους σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 104.000(!) κινητά αρχαιολογικά ευρήματα (νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα από χρυσό, χαλκό, άργυρο, κεραμικά, γυάλινα κ.ά.) που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μικρότερος κατά πολύ είναι ο αριθμός- όχι όμως και η επιστημονική και ιστορική σημασία- των ευρημάτων από τους ελληνιστικούς χρόνους.

    [09] Πώς να προλάβουμε το κρυολόγημα

    Σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη, που ανέλυσε και συνέκρινε όλη τη σχετική διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, από όλα τα διαθέσιμα «όπλα» δύο είναι τελικά τα καλύτερα για την πρόληψη: το συχνό πλύσιμο των χεριών και η λήψη ψευδάργυρου. Ενώ για τη θεραπεία του κρυολογήματος, η συνιστώμενη θεραπεία περιλαμβάνει την ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη (αντιπυρετικό-αναλγητικό), την ιβουπροφαίνη (αντιφλεγμονώδες) και πιθανώς κάποιο αντισταμινικό ή αποσυμφορητικό της ρινικής κοιλότητας.

    Τα αντιβηχικά βοηθάνε ελάχιστα τους μεγάλους και σχεδόν καθόλου τα παιδιά. Το μέλι ανακουφίζει ελαφρά το βήχα των παιδιών άνω του ενός έτους. Η βιταμίνη C και τα αντιβιοτικά δεν δείχνουν κάποια αισθητή ωφέλεια (ενώ η κατάχρηση των τελευταίων μπορεί να έχει και παρενέργειες). Ασαφής παραμένει στην ιατρική βιβλιογραφία η χρησιμότητα για το κρυολόγημα που έχουν βότανα όπως το τζινσένγκ, οι γαργάρες και η ομοιοπαθητική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 February 2014 - 9:30:25 UTC