Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ
  • [02] Wall Street Journal:«Το ΔΝΤ να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα»
  • [03] Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ για το Ιράκ αφήνει το Ιράν
  • [04] Γραπτές προτάσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά ζητάει ο Ν. Αναστασιάδης

  • [01] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ

    Τις πόρτες του κόμματός του προς όλους όσους αντιτίθενται στο Μνημόνιο, παρότι το ψήφισαν κάποια στιγμή ή συμπορεύθηκαν με κομματικούς σχηματισμούς που το ψήφισαν, άνοιξε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος με ομιλία του άνοιξε τις εργασίες της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του.

    Ο κ.Καμμένος πάντως διευκρίνισε ότι πρόκειται για συνεργασία και όχι για ένταξη των στελεχών αυτών στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ έκανε λόγο για "κυβέρνηση Σημίτη με πρωθυπουργό τον κ.Σαμαρά". Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη, και έχει ως αντικείμενο τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, στα οποία αναφέρθηκε ο κ.Καμμένος, καθώς και την εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος που θα γίνει αύριο.

    Επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανακοίνωσε την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των οργανωτικών δομών του κόμματος, λέγοντας ότι αλλάζουν όλα και ξεκινούν απο την αρχή, και τέλος, κάλεσε τα στελέχη και τους βουλευτές που "θέλουν να διαπραγματευτούν με την εξουσία" να φύγουν τώρα". Ακόμη ο κ.Καμμένος παραδέχθηκε ότι "ίσως ήταν λάθος η εμπλοκή του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές" αλλά είπε ότι δεν μετανιώνει, και αναφέρθηκε ειδικά στην παρουσία του κόμματος στη Θράκη.

    [02] Wall Street Journal:«Το ΔΝΤ να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα»

    «Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από την Βρετανία. Τί κρίμα που η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ δεν προχώρησε σε παρόμοια αβροφροσύνη προς την Ελλάδα. Καμία ζημιά δεν προκλήθηκε από την χοντροκομμένη προειδοποίηση του Ταμείου προς την βρετανική κυβέρνηση ότι «παίζει με την φωτιά» επειδή εφάρμοζε τη δική της στρατηγική μείωσης του ελλείμματος, αφού εν τέλει αποδείχθηκε πως η Βρετανία εισήλθε σε μία αξιοθαύμαστη ανάκαμψη. Όμως, τα λάθη του Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα είχαν πραγματικές επιπτώσεις». Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σαίμον Νίξον σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal και με τίτλο: «Πού είναι η συγγνώμη του Δ.Ν.Τ προς την Ελλάδα;

    Και συνεχίζει ο Νίξον:«Η άρνηση του Ταμείου να δεχθεί ότι η Ελλάδα θα επετύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2013 οδήγησε σε επτάμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης σημαντικών δόσεων του προγράμματος, με επακόλουθο την καθυστέρηση της επιστροφής της χώρας στις αγορές, επιστροφή που πυροδότησε την τόνωση της εμπιστοσύνης. Ακόμη όμως και αν το Δ.Ν.Τ δεν μπόρεσε να αρθρώσει τη λέξη που αρχίζει από "Σ", η τελευταία έκθεσή του για το ελληνικό πρόγραμμα φέρει σημάδια μετάνοιας. Γίνεται λόγος για "σημαντική πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας", ενώ αναγνωρίζεται ως "εξαιρετικό επίτευγμα διεθνώς" η μετατροπή της ασθενέστερης κυκλικά προσαρμοσμένης θέσης στην ευρωζώνη σε ισχυρότερη, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια. Στην έκθεση αναφέρεται ότι "οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αν και άνισα", ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη ενδέχεται να αυξηθούν το 2014, ενώ εκφράζεται "συγκρατημένη αισιοδοξία" για το μέλλον.

    Η αναγνώριση αυτή της προόδου της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είναι ειλικρινά αποφασισμένος να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε χώρα με σύγχρονη οικονομία. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την απότομη μείωση σχεδόν όλων των τιμών, από την ενέργεια μέχρι τα κόμιστρα και το βρεφικό γάλα. Οι επιπτώσεις θα γίνονται περσσότερο αισθητές όσο η οικονομία ανακάμπτει, οι συμπεριφορές θα αλλάξουν σταδιακά και νέοι επιχειρηματίες θα επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα επιβίωσε από τον μεγαλύτερο άμεσο κίνδυνο για την ανάκαμψη. Η αποτυχία του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει αποφασιστική νίκη στις ευρωεκλογές ενίσχυσε την κυβέρνηση συνασπισμού, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσής της, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου το 2015, πιθανότατα και μετά από αυτήν. απόφαση του κ. Σαμαρά να τοποθετήσει ως υπουργό Οικονομικών έναν σεβαστό τεχνοκράτη στέλνει μήνυμα ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις σκληρές αποφάσεις που πρέπει να λάβει χωρίς πολιτικές παρεμβολές.

    [03] Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ για το Ιράκ αφήνει το Ιράν

    Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει μέρος της χώρας, όμως είναι έτοιμο να προσφέρει τη βοήθειά του στην κυβέρνηση της Βαγδάτης, δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος δεν απέκλεισε υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο συνεργασίας της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον.

    «Η επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων δεν συζητήθηκε» με την κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, σημείωσε ο Ροχανί.

    Το Ιράν προς το παρόν «δεν έχει λάβει κανένα συγκεκριμένο αίτημα» από το Ιράκ να το βοηθήσει να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), διευκρίνισε ο ιρανός πρόεδρος.

    «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν μας το ζητήσουν, στη βάση των διεθνών κανονισμών και της θέλησης του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Ιρακινοί μπορούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία μόνοι τους» Εξάλλου ο Ροχανί σημείωσε ότι το Ιράν θα εξέταζε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Ιράκ, αν δει ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού

    [04] Γραπτές προτάσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά ζητάει ο Ν. Αναστασιάδης

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατέστησε σαφές πως, εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν καταθέσει γραπτώς προτάσεις επί όλων των κεφαλαίων, δεν θα είναι εφικτό οι διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού να προχωρήσουν στην τρίτη φάση για «πάρε-δώσε». Ο Κύπριος πρόεδρος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να καταθέσει έγγραφα με προτάσεις για όλες τις πτυχές του θέματος, ακόμα και χάρτη για εδαφικό, έως τα τέλη Ιουλίου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις στο περιουσιακό, αλλά αρνείται να τοποθετηθεί γραπτώς στο εδαφικό και να δώσει χάρτη.

    Δεν πρόκειται, τόνισε, ο Κύπριος Πρόεδρος να επικεντρώσουμε την προσοχή μας μόνο σε εκείνα, που διεκδικούν και θέλουν να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι και δε μπορεί, συνέχισε, να μην συζητηθεί το εδαφικό, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας, ιθαγένειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αξιώνει μορφές λύσης, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές ή αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Αναστασιάδης έθιξε στην ουσία το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή στη στιγμή στις συνομιλίες και απειλεί να τις οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση, δηλαδή την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς .Οι κύριοι Ερογλου και Οζερσάι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να δώσουν χάρτη και να μιλήσουν για ποσοστά επιστροφής εδαφών, διότι θα αναστατώσουν τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως οι μόνιμες παρεκκλίσεις από τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ είναι αναγκαίες στην περίπτωση μιας ομόσπονδης Κύπρου για να διασφαλίζονται η πολιτική ισότητα και καθαρότητα, σε πληθυσμό και γη, του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 June 2014 - 10:30:21 UTC