Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ετοιμότητα κάλεσε τα μέλη του «Ποταμιού» ο Στ. Θεοδωράκης, για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών
  • [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας
  • [03] Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία στη διαπραγμάτευση για το χρέος της Αργεντινής
  • [04] Δημιουργείται ειδική ομάδα που θα εξετάσει τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines
  • [05] Αρχαίο θησαυρό ανακάλυψε μία οικογένεια από την Φλόριντα των ΗΠΑ
  • [06] Πέθανε το τελευταίο μέλος του πληρώματος του Enola Gay
  • [07] Το Ισραήλ συνεχίζει δίχως έλεος τον βομβαρδισμό της Γάζας

  • [01] Σε ετοιμότητα κάλεσε τα μέλη του «Ποταμιού» ο Στ. Θεοδωράκης, για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών

    Στις 21 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει την «κυβερνητική του πρόταση» το «Ποτάμι», τόνισε ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης σε ανοιχτή συγκέντρωση φίλων του κόμματος, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, ενώ κάλεσε τα μέλη, τις τοπικές και τις συνεργαζόμενες εθελοντικές ομάδες σε ετοιμότητα για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

    «Σε αυτές τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, εγώ νομίζω ότι θα γίνουν το χειμώνα, όχι το φθινόπωρο, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι μέχρι το φθινόπωρο, ο κόσμος θα έχει δύο κόμματα στο μυαλό του. Το κόμμα που ψήφιζε και το κόμμα που θα συνεργαστεί. 'Αρα, εκεί το Ποτάμι πρέπει να είναι η κύρια επιλογή» τόνισε, λέγοντας ότι το Ποτάμι φέρνει ένα «φρέσκο αέρα» στην πολιτική και ότι είναι μια «δύναμη λογικής» και πρόσθεσε : «Αν ο ψηφοφόρος ενισχύσει το Ποτάμι θα συνέλθουν και αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα, οι δύο διεκδικητές της εξουσίας. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος του κόσμου». Σημείωσε ότι «το ποιος θα συνεργαστεί με το Ποτάμι εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα». Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «το πολιτικό σύστημα βαριέται και είναι ανίκανο να επεξεργαστεί και να σχεδιάσει λύσεις για τη χώρα» και διέβλεψε ότι το Ποτάμι θα αποκτήσει «ένα προβάδισμα έναντι των παλιών κομμάτων από τον Σεπτέμβρη». «Οι κινήσεις που κάνει ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς είναι ένα δώρο στο Ποτάμι και αυτά που κάνει η κυβέρνηση τους και αυτά που πρέπει να κάνει και δεν κάνει», ενώ από την άλλη υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να έχει την ορμή ενός καινούργιου πράγματος αλλά είναι ουσιαστικά επιστροφή σε ένα συντηρητισμό».

    [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας

    Με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να χαρακτηρίζει «τύχη» το να εισηγείται το νομοσχέδιο αυτό καθώς χαράσσει οραματικούς άξονες ανάπτυξης και προοπτικής αποτελώντας τον θεμέλιο λίθο για μια Ελλάδα που ξεπερνά την κρίση, ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας- Αττικής.

    Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης στην Αθήνα το νομοθέτημα παρεμβαίνει με πολύ συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων αλλά και ανάδειξη των εγκαταλειμμένων κτιρίων με κίνητρα καθώς επίσης παρεμβαίνει με σχέδιο για οκτώ δήμους της Δυτικής Αθήνας. Εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του επειδή αναγκάστηκε - όπως είπε- να αποσύρει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του εισηγητή της ΝΔ τονίζοντας ότι παρότι διαφωνεί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς αφού δεν εξασφαλίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Ο αρμόδιος υπουργός αφού κατέθεσε επιστολές και έγγραφα φορέων που συμφωνούσαν με το Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης (μεταξύ αυτών και του δήμαρχου Γιάννη Μπουτάρη, μελετητών, καθηγητών κ.α.) κι όσων διαφώνησαν (όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης) δήλωσε πάντως ότι θα βοηθήσει ώστε να γίνουν οι βελτιώσεις που ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ για να επανακατατεθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το Φθινόπωρο.

    Αναφερόμενος στη ρύθμιση το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αφού χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «εμπρός-πίσω» χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει καμία πρόταση ή τροπολογία, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση γίνεται η αρχή για ένα μεγάλο πρόγραμμα αθλητικής, πολεοδομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στη Νέα Φιλαδέλφεια, με φορέα το αθλητικό Σωματείο της ΑΕΚ.

    Για «ακύρωση» του υπουργού από την «παραπαίουσα συγκυβέρνηση» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή την απόσυρση μέρους του νομοσχέδιου. Σχετικώς με το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ είπε ότι είναι «γκεμπελισμός» όταν λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε ένα μικρό γήπεδο, όταν μιλά για 27.000 θέσεων όταν άλλοι θέλουν των 33.000 θέσεων. Αφού ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για αδυναμίες του νομοσχεδίου ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να δεσμευτεί και να βάλετε μέσα στο νόμο διάταξη που θα ορίζει συγκεκριμένο χρόνο για την υλοποίηση των προβλεπόμενων διαταγμάτων και αποφάσεων.

    Για πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης ο οποίος εξέφρασε την απορία του γιατί ηΑντιπολίτευση διαφωνεί με την περαιτέρω διαβούλευση σχετικώς με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαφωνεί χωρίς να καταθέτει καμία πρόταση ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, που ζήτησαν την απόσυρση του Ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης, είπε ότι η Θεσσαλονίκη έχασε μια ιστορική ευκαιρία.

    Από την ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι το αρτιότερο, ωστόσο το κόμμα του το στηρίζει γιατί με αυτό γίνεται μια σημαντική αρχή, ενώ μίλησε για έλλειμμα εσωτερικής επικοινωνίας στο κυβερνητικό σχήμα με αφορμή την απόσυρση του ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης.

    Από τους ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ έκανε λόγο για αδυναμίες του νομοσχεδίου και έλλειμμα προβλέψεων σε σημαντικούς τομείς και επιφυλάχθηκε να μιλήσει στην πρωινή συνεδρίαση για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι το νομοθέτημα υπηρετεί τις αρχές της ανάπτυξης που επιβάλλει το κεφάλαιο και υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα.

    [03] Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία στη διαπραγμάτευση για το χρέος της Αργεντινής

    Μια ιστορική συνάντηση μεταξύ ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων της Αργεντινής και των δανειστών της πραγματοποιήθηκε χθες βράδυστη Νέα Υόρκη, με τις διαφορές τους να παραμένουν άλυτες, ανακοίνωσε ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ.

    «Αυτές ήταν οι πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των πλευρών. Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και διατυπώθηκαν ανησυχίες. Τα θέματα που διχάζουν τις πλευρές παραμένουν άλυτα. Εάν και πότε οι πλευρές θα συναντηθούν αύριο (αργότερα σήμερα 30 Ιουλίου), μένει να καθοριστεί» δήλωσε ο Πόλακ, ο διαμεσολαβητής που έχει επιλέξει η αμερικανική δικαιοσύνη παρουσία του οποίου γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών.

    Η Αργεντινή και τα κεφάλαια «γύπες» δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που να επιτρέψει μια λύση ύστερα από διαπραγμάτευση της διαμάχης για το χρέος της χώρας και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους (αργότερα σήμερα), ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Αξελ Κισίλοφ στο τέλος της συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

    Ο Κισίλοφ που έφθασε το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Υόρκη προερχόμενος από το Καράκας όπου μετείχε μαζί με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ στη σύνοδο κορυφής της Mercosur, δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει κάποια δήλωση και ότι «δεν μπορεί να πει τίποτε παραπάνω για τα αποτελέσματα» (των διαπραγματεύσεων).

    «Εργαζόμαστε σκληρά» απάντησε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που διήρκησε 12 ώρες, ενώ σε λιγότερο από 24 ώρες εκπνέει η περίοδος χάριτος που έχει η Αργεντινή για την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της και με τα κερδοσκοπικά hedge funds να αρνούνται «κούρεμα» των απαιτήσεών τους.

    Συνεπώς η Αργεντινή καλείται είτε να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους ανταλλαγής (holdouts) και να τους αποπληρώσει το χρέος της ή να επιτρέψει μια επιλεκτική χρεοκοπία.

    [04] Δημιουργείται ειδική ομάδα που θα εξετάσει τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

    Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που θα ασχοληθεί με τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, πτήση MH17, στις 17 Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία. Ο Ρέιμοντ Μπέντζαμιν, γενικός γραμματέας του ΔΟΠΑ, δήλωσε ότι η τραγωδία αυτή έχει προκαλέσει «έντονες ανησυχίες οι οποίες αφορούν στις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούν δρομολόγια προς, από και πάνω από εμπόλεμες ζώνες».

    Ο Μπέντζαμιν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΔΟΠΑ στο Μόντρεαλ, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με άλλες σχετικές υπηρεσίες, στην οποία συμμετείχε και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ). «Οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο νιώθουν οργή. Τα πολιτικά αεροσκάφη αποτελούν όργανα της ειρήνης», δήλωσε ο Τόνι Τάιλερ, επικεφαλής της IATA.

    [05] Αρχαίο θησαυρό ανακάλυψε μία οικογένεια από την Φλόριντα των ΗΠΑ

    Δεν πίστευε στην τύχη της μία οικογένεια από την Φλόριντα όταν ανακάλυψαν το χαμένο κομμάτι ενός χρυσού εκκλησιαστικού κοσμήματος το οποίο είχε χαθεί εδώ και 300 χρόνια και ανήκε σε έναν Ισπανό ιερέα.

    Ο Έρικ Σμιτ, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την ανάκτηση πολύτιμων αντικειμένων από το βυθό της θάλασσας, έψαχνε με τους γονείς του όταν ανακάλυψε το τετράγωνου σχήματος κομμάτι σε μία περιοχή του πυθμένα όπου το 1715 είχαν βυθιστεί 11 πλοία κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα στα ανοιχτά της ανατολικής Φλόριντα. Μετά την ανακάλυψη αυτή τον περασμένο μήνα, μια ομάδα Ισπανών ιστορικών συνειδητοποίησαν ότι το κομμάτι αυτό ταιριάζει σε ένα εκκλησιαστικό κόσμημα το οποίο είχε ανακαλυφθεί πριν από 25 χρόνια και κρεμάται σε αλυσίδα γύρω από το λαιμό του αρχιερέα όταν αυτός μεταφέρει την κοινωνία.

    Η αξία του κομματιού αυτού παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη.

    [06] Πέθανε το τελευταίο μέλος του πληρώματος του Enola Gay

    Πέθανε σε ηλικία 93 ετών το τελευταίο μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους Enola Gay που έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στην Ιαπωνική πόλη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945. Ο Θίοντορ Βαν Κερκ άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα γηροκομείο της πολιτείας Τζόρτζια των ΗΠΑ, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

    Ο Βαν Κιρκ ήταν ο πιλότος του αεροπλάνου που έριξε την πρώτη ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι από τη στιγμή που είδε την βόμβα να εκρήγνυται, δεν ήθελε να δει ποτέ ξανά να χρησιμοποιείται ένα τέτοιο όπλο.

    Ωστόσο, είχε υπερασπιστεί τη χρήση της βόμβας, χαρακτηρίζοντάς τη ως το μικρότερο από τα δύο κακά, σε σύγκριση με τις συνεχείς εναέριες επιθέσεις σε κύρια ιαπωνικά νησιά και την προγραμματισμένη εισβολή των ΗΠΑ.

    [07] Το Ισραήλ συνεχίζει δίχως έλεος τον βομβαρδισμό της Γάζας

    Είκοσι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει σε σχολείο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, διευκρίνισαν ίδιες πηγές. Σε πενήντα ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γάζας ότι πολλές οβίδες έπληξαν το σχολείο αλ-Χουσέιν, όπου πολλοί άμαχοι έχουν καταφύγει εκτάκτως για να σωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

    «Ο απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις 8 Ιουλίου στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον σε 1.262 νεκρούς και τουλάχιστον 7.000 τραυματίες, με τα δύο τρίτα αυτών να είναι άμαχοι, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ-Κούντρα. Πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν καταφύγει σε σχολεία της UNRWA, κυρίως στη Τζαμπαλίγια, μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι η περιοχή ή γειτονιά όπου κατοικούν ενδέχεται να πληγεί από μαζικούς βομβαρδισμούς. Περί τους 180.000 κάτοικοι του παλαιστινιακού εδάφους ζουν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες στα 83 σχολεία που διαχειρίζεται η UNRWA. Πολλά από τα σχολεία αυτά έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις μάχες.

    Στις 24 Ιουλίου, ισραηλινή οβίδα έπεσε στο προαύλιο ενός από τα σχολεία αυτή στη Μπέιτ Χανούν και 15 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους.

    Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι δεν οφείλεται στην οβίδα του ο θάνατος των Παλαιστινίων.

    Το Ισραήλ καθιστά τη Χαμάς υπεύθυνη για τους θανάτους αμάχων, κατηγορώντας το ισλαμιστικό κίνημα ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως «ανθρώπινη ασπίδα» κρύβοντας τα όπλα και τα επιχειρησιακά του κέντρα σε εκκλησίες, τζαμιά και σχολεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 July 2014 - 6:30:21 UTC