Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στο Βελιγράδι
  • [02] Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό
  • [03] Ο Σόιμπλε απαντά στον Ντράγκι: «Η επεκτατική πολιτική είναι αιτία προβλημάτων, όχι η λύση τους»
  • [04] «Fils de Grece - Γιοί της Ελλάδας» η νέα ταινία του Δ. Γρηγοράτου με θέμα τη μετακίνηση των παιδιών του Εμφυλίου

  • [01] Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στο Βελιγράδι

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου σήμερα το πρωί συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του σερβικού κοινοβουλίου Βλάντιμιρ Μαρίνκοβιτς. Στη συνάντηση αυτή εκφράστηκε η ανάγκη για ανάπτυξη των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα -πολιτική, οικονομία κ.ά.- και της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων.

    Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με την Επιτροπή Ελληνοσερβικής Φιλίας του σερβικού κοινοβουλίου.

    Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και η μεταξύ τους συνάντηση βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

    Νωρίς το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον κινηματογράφο Ζβέζντα, που είναι υπό κατάληψη από πολίτες που ζητούν να επαναλειτουργήσουν οι παλιοί κινηματογράφοι και να μην γίνουν σούπερ μάρκετ. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένδειξη συμπαράστασης σ' αυτή την κίνηση των πολιτών.

    Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, θα επισκεφθεί την πόλη Ομπρένοβατς, που "πνίγηκε" από τις πλημμύρες την περασμένη άνοιξη.

    Για σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένη ομιλία του κ. Τσίπρα στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

    [02] Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό

    Συνεχίζονται οι καταλήψεις κτιρίων ως κίνηση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, ο οποίος συνεχίζει, για 26η μέρα την απεργία πείνας, ζητώντας να φοιτήσει στην πανεπιστημιακή σχολή που έχει περάσει.

    Από χθες βράδυ, τελεί υπό κατάληψη το κτίριο της ΓΣΕΕ, από τριάντα άτομα, ως «ένδειξη αλληλεγγύης», όπως ανέφεραν, στον Νίκο Ρωμανό.

    Συνεχίζεται επίσης, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από ομάδα φοιτητών.

    Υπό κατάληψη τελεί και το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον». Το κτίριο, που βρίσκεται στην Πλατεία Αριστοτέλους, κατέλαβαν χθες το μεσημέρι άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

    Επίσης, υπό κατάληψη παραμένει και το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, στο κέντρο της πόλης.

    Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η κατάληψη στο δημαρχείο Ηράκλειου από ομάδα ατόμων που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας.

    Εν τω μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η υγεία του Ν. Ρωμανού. Στο ιατρικό δελτίο που εξέδωσεχθες το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» για την πορεία της υγείας τουκαι υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Χ. Τσάμης αναφέρεται: «Το απόγευμα της 25ης ημέρας απεργίας πείνας ο νοσηλευόμενος Νίκος Ρωμανός, παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο το οποίο ανατάχθηκε με την παρέμβαση των θεραπόντων ιατρών. Ο ασθενής υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για την τεκμηρίωση της κατάστασής του».

    [03] Ο Σόιμπλε απαντά στον Ντράγκι: «Η επεκτατική πολιτική είναι αιτία προβλημάτων, όχι η λύση τους»

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική αποτελεί αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση τους.

    Σχολιάζοντας την ιδέα σύμφωνα με την οποία η οικονομική αδυναμία απαιτεί μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Δεν είναι πεπεισμένος γι΄αυτό. Αντίθετα, είμαι της άποψης ότι αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί λύση, μάλλον είναι η αιτία (οικονομικών προβλημάτων)» είπε.

    Οι παρατηρήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών συνδέονται με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος είπε ότι η τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

    Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε την προσήλωση της κεντρικής τράπεζας στην στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης και υποστήριξε την ιδέα της έκδοσης χρήματος για την αγορά τίτλων, όπως κρατικά ομόλογα.

    Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε επίσης ότι η εναντίωση της γερμανικής και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από τη δέσμευσή της αυτή.

    [04] «Fils de Grece - Γιοί της Ελλάδας» η νέα ταινία του Δ. Γρηγοράτου με θέμα τη μετακίνηση των παιδιών του Εμφυλίου

    «Προσπάθησα με κάθε τρόπο να δείξω την αντικειμενική αλήθεια γιατί την ιστορία αυτών των παιδιών την είχε πνίξει η προπαγάνδα»δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σκηνοθέτης Διονύσης Γρηγοράτος, που μόλις ολοκλήρωσε την ταινία του με θέμα την μετακίνηση των παιδιών του Eμφυλίου πολέμου στις χώρες του τότε«υπαρκτού σοσιαλισμού».Η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες μέσα στο 2015.

    Ο τίτλος της«Fils de Grece»-Γιοί της Ελλάδας, είναι δάνειο από την έκκληση συναδέλφωσης που είχε απευθύνει μετηλεβόα στον εθνικό στρατό, ο Γάλλος υπερρεαλιστής ποιητής Πολ Ελυάρ, από μια κορυφή του Γράμμου, στη διάρκεια της επίσκεψης του τον Ιούνιο του 1949 στην Ελλάδα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).

    Ο Διονύσης Γρηγοράτος, σκηνοθέτης της«Παράστασης για έναν ρόλο»(1978), «Φάκελος Πολκ στον αέρα» (1988), «Κανείς δεν χάνει σ΄ όλα»(2000)και μιας σειράς από ντοκιμαντέρ δραματοποιημένων και μη στη δεκαετία του 1990 και 2000, επιστρέφει με μια ταινία μυθοπλασίας.

    Πιστός στον πολιτικό κινηματογράφο, πραγματεύεται ένα αποσιωπημένο γεγονός που δημιουργήθηκε μια εποχή που σάρωνε ζωές και συνειδήσεις, στα τέλη της δεκαετίας του 40, κατά την διάρκεια του Εμφυλίου. Μιλά για το«παιδομάζωμα»όπως καθιερώθηκε επίσημα από το παλάτι και τον αστικό κόσμο της εποχής ή το«παιδοφύλαγμα»,όπως το ονόμασε το ΚΚΕ.

    Το εγχείρημα του Διονύση Γρηγοράτου διήρκησε έξι χρόνια, έκανε γυρίσματα στη Αθήνα, στον Γράμμο και στην Τασκένδη.«Κι αν η εικόνα της ταινίας δίνει την εντύπωσημεγάλης παραγωγής εντούτοις είναι ανεξάρτητη παραγωγή»,σπεύδει να συμπληρώσει ο σκηνοθέτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 December 2014 - 11:30:34 UTC