Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ταινία «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη», αποτελεί ένα νέο όπλο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων
  • [02] Ανέστειλαν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
  • [03] Το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί την διαδικασία της «τριμερούς» για τους εργαζόμενους του «Πεντελικόν»
  • [04] Σόιμπλε: Έχουμε ευθύνη για την ευρωζώνη και για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας
  • [05] Ευελιξία από τους θεσμούς και αποφάσεις από την Αθήνα, ζητά ο Τζακ Λιού για να αποφευχθεί μια κρίση
  • [06] Η Μέρκελ θέλει να εργαστεί εποικοδομητικά με τη Βρετανία για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ
  • [07] Το υπουργείο Πολιτισμού για το ατύχημα στο χώρο του ανακτόρου της Κνωσού

  • [01] Η ταινία «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη», αποτελεί ένα νέο όπλο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

    Ένα νέο αποτύπωμα, στην ιστορική συνείδηση της Ελλάδας και της Γερμανίας για τη σφαγή στο Δίστομο, αλλά και ένα νέο όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί η ταινία με θέμα τη ζωή του επιζήσαντα της σφαγής Αργύρη Σφουντούρη, που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 11 Ιουνίου.

    Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στη Γερμανία και σε τόσο υψηλό επίπεδο, μας δίνει ελπίδα, είπε η δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη, στη συζήτηση που ακολούθησε την ειδική προβολή της ταινίας για τον Τύπο. Αναφερόμενη στην «ηθική αναγνώριση», που ακούστηκε από επίσημα γερμανικά χείλη, είπε ότι «έπονται οι οικονομικές διεκδικήσεις», οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από τις διεθνείς συμβάσεις και «είναι διεθνώς δεκτό ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι απαράγραπτα».

    Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αρχίζουν να εκλείπουν, και σ αυτό ακριβώς , δηλαδή τη «βιολογική παραγραφή», φαίνεται ότι ποντάρει η Γερμανία.

    Χαρακτήρισε δε, «κακή προπαγάνδα» το επιχείρημα έναντι της Ελλάδας ότι «είσαστε εγκλωβισμένοι στις οφειλές και βρήκατε έναν τρόπο να ξελασπώσετε».

    Μιλώντας εκ μέρους της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικών διεκδικήσεις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελοπούλου τόνισε ότι «για μας οι αποζημιώσεις αποτελούν εθνικό θέμα».

    Για τον εμπλουτισμό στων στοιχείων που έχει επικυρώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εργαζόμαστε καθημερινά, τόνισε η κ. Κανελοπούλου στην επιτροπή της Βουλής αλλά και αλλού, για παράδειγμα, έχει ανατεθεί σε επιστήμονες με εξειδικευμένη γνώση, κατά τη στρατιωτική τους θητεία να ανατρέχουν στα αρχεία προκειμένου να φέρουν στο φως νέα στοιχεία. «Εχουμε την υλική βάση για τη διαπραγμάτευση και αυτή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ανάληψη ηθικής ευθύνης».

    Αναφερόμενη πάντως στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας και τη συγγνώμη που απηύθυνε στα θύματα του ναζισμού στους Λυγιάδες της Ηπείρου, είπε ότι «ανοίγει δρόμους συμφιλίωσης».

    [02] Ανέστειλαν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

    Αναστέλλεται η προγραμματισμένη για το διήμερο της Κυριακής 31 Μαΐου και Δευτέρας 1 Ιουνίου 48 απεργία που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Την απόφαση αυτή έλαβε η ΟΣΥΠΑ μετά από συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη.

    [03] Το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί την διαδικασία της «τριμερούς» για τους εργαζόμενους του «Πεντελικόν»

    Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και μετά από σχετικό αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων, η συμφιλιωτική διαδικασία που αφορά στους εργαζόμενους της ξενοδοχειακής μονάδας «Πεντελικόν».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Αττικής είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Κατά τη συνάντηση, το υπουργείο επέμεινε στη διατήρηση των τυπικών χαρακτηριστικών της διαδικασίας της τριμερούς διαβούλευσης, μεταξύ των εργαζομένων της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου και του υπουργείου, προκειμένου να διασφαλίσει την εγκυρότητά της και την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Τελικά η «τριμερής» δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της μη προσέλευσης του αγοραστή του ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας η ξενοδοχειακή μονάδα.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έξω από το υπουργείο Εργασίας είχαν συγκεντρωθεί πρώην εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», ζητώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όταν ανοίξει και πάλι το ξενοδοχείο.

    [04] Σόιμπλε: Έχουμε ευθύνη για την ευρωζώνη και για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας

    «Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ υπογράμμισε πως με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη «έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινές ευθύνες».

    «Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε σε αυτήν. Δεν πρόκειται όμως για ευθύνη μόνο για μια χώρα, αλλά για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, για την ΕΕ», τόνισε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών της G7 και πρόσθεσε ότι "υπό αυτή την έννοια, η απόφαση δεν μπορεί να είναι απλή υπόθεση".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Οι συνομιλητές μας είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Ελλάδας και δικαιούνται κάθε σεβασμό. Δεν έχω πρόβλημα με τον συνάδελφό μου. Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά έχουμε και κοινή ευθύνη.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι το « ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά και η ευθύνη για την Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Ούτε αυτό είναι κάτι νέο»", πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

    [05] Ευελιξία από τους θεσμούς και αποφάσεις από την Αθήνα, ζητά ο Τζακ Λιού για να αποφευχθεί μια κρίση

    Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού ζήτησε σήμερα από «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες με την Ελλάδα να «μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια κρίση.

    «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους», δήλωσε ο Λιού στο τέλος της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη.

    «Πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις» πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση να «επιλυθεί» το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

    Εν τω μεταξύ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language:

    [06] Η Μέρκελ θέλει να εργαστεί εποικοδομητικά με τη Βρετανία για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα εργαστεί εποικοδομητικά μαζί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία της όπως η Βρετανία παραμείνει στην Ένωση.

    «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Κάμερον στο Βερολίνο.

    «Θα μπω στις συζητήσεις αυτές εποικοδομητικά. Θέλω να βρω μια λύση», πρόσθεσε.

    Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Κάμερον απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν κατά πόσον είναι εφικτό να γίνουν αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ προτού η Βρετανία διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ. Ο Κάμερον δήλωσε πως η «ουσία» των μεταρρυθμίσεων είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας.

    [07] Το υπουργείο Πολιτισμού για το ατύχημα στο χώρο του ανακτόρου της Κνωσού

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στους Ρώσους επισκέπτες που υπέστησαν τραυματισμούς και, στην περίπτωση μίας γυναίκας, καρδιακή ανακοπή, μετά την πτώση κεραυνού, στη διάρκεια ξαφνικής καταιγίδας,στη δυτική αυλή του Ανακτόρου της Κνωσού και συγκεκριμένα στην αρχή του πομπικού διαδρόμου.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Οι περισσότεροι τραυματίες διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η δε γυναίκα που υπέστη καρδιακή ανακοπή μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που απέχει ελάχιστα από τον αρχαιολογικό χώρο.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Εκεί μετέβη και η Έφορος κα Βασιλική Συθιακάκη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της τραυματισμένης επισκέπτριας.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Β' Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο από το Εγκληματολογικό Τμήμα. Σημειώνεται ότι τα κτίρια κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο ΤΑΠΑ, αναψυκτήριο και το στέγαστρο των ακυρωτικών μηχανημάτων) διαθέτουν αντικεραυνική προστασία που έχει τοποθετηθεί από το ΤΑΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 May 2015 - 14:30:25 UTC