Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν οι διαφωνίες κυβέρνησης - θεσμών για τα πρωτογενή πλεονάσματα
  • [02] ΗΠΑ: Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα
  • [03] Κατά 2,3 δισ. ευρώ αύξησε τον ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Δυνατή μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της
  • [05] Μπενουά Κερέ: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού
  • [06] Handelsblatt και Die Welt: Χάσμα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα
  • [07] Η ΕΡΤ επανέρχεται σήμερα στους δέκτες
  • [08] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ

  • [01] Παραμένουν οι διαφωνίες κυβέρνησης - θεσμών για τα πρωτογενή πλεονάσματα

    Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

    Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    [02] ΗΠΑ: Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα

    Ανησυχούμε για την επίδραση που θα έχει μια ελληνική χρεοκοπία στην ευρύτερη διεθνή οικονομία - και τα πράγματα που συμβάλλουν σε κάποια αστάθεια στη διεθνή οικονομία συχνά επηρεάζουν και την οικονομία των ΗΠΑ - γι'αυτό έχετε δει τόση δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών (ΗΠΑ) στην προσπάθεια να φέρει τους Έλληνες και τους συνεργάτες τους μαζί για να λύσουν τις διαφορές τους με τρόπο που δεν θα συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση είτε της ευρωπαϊκής οικονομίας είτε της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Τζος Ερνεστ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    "Ο πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα αυτό στη συνάντηση της Ομάδας G7 και συνεχίζουμε να νιώθουμε αισιοδοξία από το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως το να βρεθεί λύση στην κατάσταση πριν εξαντληθεί το χρονικό όριο είναι προς όφελος όλων των πλευρών που συμμετέχουν στις συζητήσεις, οπότε ελπίζουμε ότι θα το επιτύχουν" δήλωσε ο Ερνεστ.

    [03] Κατά 2,3 δισ. ευρώ αύξησε τον ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Σε σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας αποφασίστηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA ν΄ αυξηθεί κατά περίπου 2,3 δισ. ευρω, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον τα 83 δισ. ευρω.

    Μετά την αύξηση αυτή στο σύστημα, παρά την εκροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το περιθώριο ασφαλείας στη ρευστότητα παραμένει στα 3 δισ. ευρω. Η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

    [04] Π. Μοσκοβισί: Δυνατή μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της

    Εφικτή "περισσότερο από ποτέ" είναι μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες.

    "Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα" είπε ο επίτροπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο Μοσκοβισί υπενθύμισε ωστόσο ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της "μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται" στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές. Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με "τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα (της Τρίτης) για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους".

    "Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται", κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

    [05] Μπενουά Κερέ: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού

    Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα La Croix και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κερέ δήλωσε: "Το ζήτημα (της αναδιάρθρωσης του χρέους) δεν είναι ταμπού, καθώς το ελληνικό χρέος έχει ήδη αναδιαρθρωθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες. Όσον αφορά τους δημόσιους πιστωτές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του ελληνικού χρέους να είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πρέπει να γίνουν περισσότερα; Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών και των ελληνικών αρχών. Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης, με το οποίο θα επαναξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα χρήματα που διακυβεύονται ανήκουν στους φορολογούμενους των χωρών της Ευρωζώνης, επομένως είναι θέμα των κυβερνήσεων τους, όχι της ΕΚΤ, να αποφασίσουν γι' αυτό".

    [06] Handelsblatt και Die Welt: Χάσμα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα

    Με τον γενικό τίτλο "Το μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε" η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" αναφέρεται στους χειρισμούς της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε αναφορικά με την ελληνική υπόθεση .

    Το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.

    Στο άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά η σκληρή θέση του Β. Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, ο οποίος "παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις ελληνικές αξιώσεις" και που αναφέρεται συχνά χωρίς ενδοιασμούς για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Λέγεται ότι τυχαία έμαθε για την συνάντηση με τους δανειστές στο Βερολίνο, στην οποία δεν είχε κληθεί.

    Τουναντίον, στον αντίποδα, σύμφωνα με την "Handelsblatt" η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μην συμμερίζεται την σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην Ευρωζώνη.

    Die Welt: Προτεραιότητα για τη Μέρκελ η διάσωση της Ελλάδας

    Για την καγκελάριο της Γερμανίας η διάσωση της Ελλάδας είναι κορυφαία προτεραιότητα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και υπογραμμίζει πως η καγκελάριος είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδος.

    Στο θέμα αυτό, γράφει η εφημερίδα, έχει διαφορετική άποψη από τον υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε ενώ είναι στην ίδια γραμμή με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ. Αυτός είναι και ο λόγος που συζήτησε με τον Γκάμπριελ και όχι με τον Σόιμπλε το θέμα της Ελλάδος στη καγκελαρία για να υπάρχει κοινή γραμμή στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή .

    Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Αθήνα είναι κορυφαία προτεραιότητα της, γράφει η εφημερίδα και στο θέμα αυτό χρειάζεται τον Γκάμπριελ περισσότερο από ποτέ .

    Φαίνεται ότι Μέρκελ και Σόιμπλε δεν ενεργούν από κοινού, γράφει η εφημερίδα, αλλά είναι σε συνεννόηση με τον Γκάμπριελ, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες.

    [07] Η ΕΡΤ επανέρχεται σήμερα στους δέκτες

    Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, σήμερα στις 06:00 το πρωί, η ΕΡΤ επανέρχεται στους δέκτες, μετά από δύο χρόνια "μαύρου". Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση "επιστρέφει", σχεδόν σε πλήρη ανάπτυξη, με την ΕΡΤ3 να ακολουθεί στον σχεδιασμό επαναλειτουργίας όλων των σταθμών.

    Έτσι, το λογότυπο στους δέκτες, σήμερα, μετατρέπεται από ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι πιάνουν δουλειά, με πρώτους τους Ν. Αγγελίδη και Β. Χαϊνά, που θα ανοίξουν την πρωινή ενημέρωση. Θα ακολουθήσουν πλήθος ενημερωτικών εκπομπών, ενώ το βράδυ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας", που αναφέρεται στα χρονικά της 11ης Ιουνίου 2013, όταν η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, κατέβασε τους διακόπτες.

    Το άνοιγμα της ΕΡΤ χαιρέτισε, με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

    Το κλίμα, σήμερα, αναμένεται να είναι εορταστικό καθώς, στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου διοργανώνεται στις 20:00 μεγάλη συναυλία, με πλήθος γνωστών καλλιτεχνών να δίνουν το παρών, ανάμεσά τους, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Ανδρέου, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Νίκος Ζιώγαλας κ.α.

    [08] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ

    Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ .

    Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 June 2015 - 22:32:18 UTC